Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hrady v okolí Prešova

Môj výber pár hradov v okolí Prešova, ktoré sa určite oplatí navštíviť.

Šarišský hrad
Patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku, jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 2,7 hektára. Je postavený na Šarišskom vrchu nad mestečkom Veľký Šariš. Hrad bol postavený aby chránil obchodnú cestu údolím rieky Torysy. Archeologický prieskum dokázal osídlenie hradného vrchu už v neolite. Momentálne sa naň dostanete po rozbitej asfaltovej ceste z parkoviska vo Veľkom Šariši. 

Zbojnícky hrad
Zvyšky zrúcanín Zbojníckeho hradu ležia na západnom úpätí vrchu Tri Chotáre na strmom mieste zvanom Zámok neďaleko obce Ruská Nová Ves. Bol postavený ako druhý "Soľnohrad". Jeho terajšie pomenovanie dostal po svojich neskorších majiteľoch, ktorí napádali a zbíjali ľud. V roku 1715 bol hrad úplne zničený a už nikdy nebol obnovený. Dnes sa naň dá dostať po ceste z parkoviska v Ruskej Novej Vsi.

Hrad Šebeš
Tento hrad sa nachádza na pahorku zvanom Mačacia skala vo výške 529 metrov nad morom nad mestom Podhradík. Bol vybudovaný v roku 1307 na príkaz rytiera Tomáša Synka. V roku 1550 ho vypálili prešovskí mešťania kvôli sporom s panovníkmi hradu. V súčasnosti je hrad dostupný z parkoviska obce, ktoré sa nachádza pri sútoku riek Šebastovník a Šebastovka. Cesta na vrchol vedie po lesnom chodníku.

Kapušiansky hrad
Kapušiansky hrad sa nachádza na skalnom výbežku vrchu Zámčisko v nadmorskej výške 480 metrov nad morom nad obcou Kapušany pri Prešove. Bol postavený na ochranu križovatky starobylých obchodných ciest. Vybudovali ho v roku 1312 pôvodne sa nazýval Maglovec, neskôr Tubul. Momentálne je najľahšie dostupný z parkoviska neďaleko železničnej stanice Kapušany pri Prešove. Na hrad vedú dve cesty - jedna kratšia a strmšia, druhá dlhšia a pohodlnejšia. Z jeho najvyššieho bodu je výborný výhľad na blízke okolie.

Mne sa osobne najviac páčil Šariššký a Kapušiansky hrad, no ako som už predtým hovorila, za návštevu stojí každý z nich.

Hrady | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014