Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O pochopení

"Nie plakať, nie hnevať sa - ale pochopiť." / Baruch Spinoza / Všetko pochopiť znamená všetko prepáčiť. / Francúzske príslovie /
Starý rabín sa na konci svojho života rozhodol vybrať svojho nástupcu. Vybral troch kandidátov a poslal ich za človekom, ktorý mal iné názory než oni. Prvý sa vrátil s vencom víťaza a referoval. "Zvíťazil som bez problémov. Protivníkovi chýbali slová i argumenty. Druhý sa chválil, že sa mu podarilo protivníka presvedčiť tak, že obaja mali nakoniec spoločný názor. Tretí prišiel trochu skľúčený. Vykoktal, že sa mu nepodarilo protivníka poraziť, lež iba pochopiť. Múdry rabín sa obrátil k tretiemu a riekol: "Ty si správne pochopil Tóru. Choď a uč ju ďalej."

krátke príbehy | stály odkaz

Komentáre

  1. Baruch Spinoza & chapanie
    Pre Spinozu je chapanie zakladom vsetkeho dobreho - cnosti, sily ,lieku na zavist-nenavist,
    rast lasky k ludom i Bohu. Len tej jeho knihe (Etika) je tazko porozumiet. Myslienka - "Nie plakať, nie hnevať sa - ale pochopiť." sa nachadza v uvode tretej casti jeho knihy - O afektoch. Tato cast obsahuje psychologicky popis vzniku ludskych emocii - radosti,smutku, vasni... . Bolo by to od neho neprofesionalne, keby sa zaroven s opisom ludsej psyschiky zaroven hneval a plakal nad ludmi.

    Chapanie ako metoda ma len jeden nedostatok - aspon u mna - a to nechapavost.
    publikované: 02.08.2006 13:52:18 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. sestko
    ;-)jasne...myslela som na Teba, keď som napísala citát filozofa...no je to tak, ale je to niekedy veľmi ťažké...
    publikované: 02.08.2006 14:20:16 | autor: angie (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ja hovorím:
    pochopiť(niekoho) - áno !!!
    stotožniť sa - nie (pokiaľ to necítim tak isto)

    Keďže sme každý individualita a máme právo na svoj názor, bezduché preberanie iných názorov hoci aj veľkých autorít(ktoré nášmu naturelu akosi nerežú) je podľa mňa scestné, ba priam servilné.

    angie - toto zamyslenie nepatrilo tebe :-), len som ním chcel vymedziť hranicu, ktorú niektorí ľudia v snahe pochopiť každého prekračujú a správajú sa ako ľudia bez chrbtovej kosti - všetci majú pravdu, len oni akosi nevedia, kto sú.

    publikované: 02.08.2006 15:46:23 | autor: philovsvet (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014