Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nezdravé dôvody pre vstup do manželstva

Existujú celé tucty nedobrých dôvodov pre vstup do manželstva, no uvedieme iba najbežnejšie...

Obavy z nezávislosti

Každý, kto sa žení či vydáva preto, lebo sa bojí byť nezávislým človekom, vstupuje do manželstva z nesprávneho dôvodu. Keď majú niektorí mladí ľudia už-už dospieť, vyskúšať si vo svete svoje sily a po prvý raz konať samostatne, odrazu pribuchnú dvere a začnú pochybovať, či by sa vedeli o seba postarať a žiť osamote. Na to si hneď "dovolia" zaľúbiť sa. Zaľúbime sa predsa vtedy, keď sami sebe dovolíme pociťovať lásku. Nikto nás k tomu nenúti. Je to čosi, čo dovolíme, čo sami pripustíme a čo si nahovoríme, keď nám to vyhovuje. Najpohodlnejšie je zaľúbiť sa vtedy, aspoň si to myslíme, keď nás čoskoro majú zbaviť podpory, ktorú sme dostávali, kým sme vyrastali. Čudujete sa teda, že stredoškoláci často uzatvárajú manželstvo krátko pred maturitou alebo tesne po nej? Pre manželstvo sa rozhodujú preto, lebo sú nadmieru závislí, boja sa samoty a cítia potrebu opriet sa o niekoho mocnejšieho. Ľudia, ktorí istý čas nežili nezávisle, neskôr oľutujú, že privčas vstúpili do manželstva.

Byť svojmu partnerovi terapeutom

Tu zohráva úlohu určitá ľútosť k druhému človeku / v predošlých článkoch sa môžete dozvedieť, že býva príčinou mnohých útrap v manželstve /. Prejavuje sa u mužov i u žien potrebou vziať si partnera len preto, aby mu pomohli z nejakých ťažkostí. Žena sa napríklad vydá za muža, lebo je pijan a hazardný hráč /znie to absurdne, no bohužiaľ realita to potvrdzuje /. Nazdáva sa, že vďaka svojej nesmiernej láske ho týchto zlozvykov zbaví. Muž môže ľutovať ženu, lebo nie je súca na nič, nevie si rady s deťmi a ustavične je deprimovaná. Muž sa pokladá za rytiera v jagavej zbroji, ktorý ju z toho všetkého "vyslobodí". Obaja títo ľudia robia závažnú chybu: vstupujú do manželstva, aby boli svojmu partnerovi terapeutom. Rada znie, nikdy to nerobte. Zvyčajne sa to nevydarí. Keď vo vzťahu vystupujete v nadradenom postavení a domnievate sa, že váš partner má vážne problémy, dosiahnete iba to, že sa jeho neistota ešte väčšmi prehĺbi a bude vám zazlievať vašu povýšenosť. To vedie k protireakcii v podobe nevraživosti, čo situáciu ešte viac zhorší.

Naprotiveň rodičom

V období dospievania je hádam najťažšie dopracovať sa k rozumným rozhodnutiam. Vstupujete do dospelosti a chcete samostatne uvažovať. Nemáte však dostatok životných skúseností na to, aby ste vedeli rozhodnúť o dôležitých veciach. Dospievajúci mladý človek sa tak ocitá v ošemetnej situácii, lebo kým sa oboznámi s tvrdou realitou, musí riskovať a dopustí sa mnohých zbytočných chýb. Nanešťastie, deti sa dosť často rozhodnú samostatne uvažovať / namiesto toho, aby si dali poradiť od rodičov / vtedy, keď zamýšľajú vstúpiť do manželstva. Mnoho ráz odmietajú rady rodičov, v tomto prípade je to však azda najhoršia chyba. Ale keď rodičia radia deťom, aby sa priskoro nehrnuli do manželstva, majú pravdu v deväťdesiatich deviatich prípadoch zo sto. Adolescent však musí ukázať sám sebe aj svetu, že vie uvažovať bez pomoci rodičov. Nezriedka uzavrie manželstvo náročky, aby demonštroval, že to dokáže.

Obavy zo starodievoctva a staromládenectva

Keď sa ľudí zmocní strach, často konajú nerozvážne. Ak predpokladajú, že sa im nenaskytne veľa šancí uzatvoriť manželstvo, zavše sa tak zľaknú večného starodievoctva či staromládenectva, že bez rozmýšľania prijmú prvú ponuku. Keď sa ľudia zúfalo usilujú dostať do manželstva, chytia sa aj slamky a vezmú si takmer hocikoho, kto ich zachráni pred potupným / podľa ich názoru / slobodným stavom. Príkladom je jedna klientka, ktorá povedala, že by sa bola vydala za hocikoho, kto by ju požiadal o ruku. Pokladala sa sa hrozne nemožnú osobu a nazdávala sa, že akákoľvek ponuka by pre ňu bola šťastím...Netreba asi dodávať, že sa nešťastne vydala a nakoniec rozviedla. Vzala si muža, ktorého by si v zriedkavých chvíľach rozumného uvažovania vôbec nevybrala. Spoločenský nátlak je ďalší dôvod,  prečo slobodní mladí ľudia strácajú sebaistotu. V spoločnosti ešte stále prevláda názor, že keď si nevedia nájsť partnera, je to ich chyba, lebo nie sú dosť príťažliví alebo zaujímaví. Keď všetci naokolo kráčajú k oltáru v rytme svadobného pochodu a oni sú ešte vždy slobodní, väčšine z nich vŕta v hlave, či si ľudia hádam nemyslia, že s nimi niečo nie je v poriadku. Ani im len nezíde na um, že vstúpiť do manželstva v neskoršom veku alebo sa vôbec nevydať či neoženiť, je veľmi zrelé rozhodnutie.

Zaľúbenosť

V tomto prípade je spomínaný jeden muž, ktorý zamýšľal tretí raz vstúpiť do manželského stavu a ešte nemal ani dvadsaťosem rokov. Terapeut vôbec nechápal, ako môže vzťahy tak ľahko nadväzovať a potom z nich rovnako ľahko vycúvať. Po viacerých rozhovoroch prišiel na to, že ľpie na nezmyselnom presvedčení, že ak sa do nejakej ženy zaľúbi, musí si ju vziať. Zaľúbenosť nie je taký všemocný cit, ako nás presviedča romantická literatúra a ľudové piesne. Pravda, je to silný cit, ale taký, ktorý si iba nahovárame a môžeme si ho aj vyhovoriť. Láska môže byť slepá, no nie je to najmocnejší cit, aký v živote zažívame. Môžeme ho ovládať a môžeme sa odľúbiť, kedykoľvek sa nám zapáči. / hmmm, to znie jednoducho, čo? v tomto prípade je to myslené tak, že samotná zaľúbenosť by nemala byť dôvodom na manželstvo /

Únik z neusporiadanej rodiny

Najsmutnejšie je, keď do manželstva vstupujeme nie preto, že nás niekto priťahuje, ale preto, že nás niekto odpudzuje. Chlapec alebo dievča, ktorí žijú v neznesiteľných domácich podmienkach, sa niekedy dajú natoľko opanovať myšlienkou na manželstvo, že ich potrebu uspokojí takmer hocikto. Najmä dievčatá majú sklon využívať manželstvo ako únik z rozháraného domova. Niekedy si tak počínajú aj chlapci, no tí sa oveľa častejšie radšej vrhajú do dobrodružstiev, vstupujú do armády alebo cestujú po celej krajine autostopom. Celkom chápem, že mladí ľudia pociťujú potrebu uniknúť od rozvadených rodičov, od opitých a surových otcov a od domŕzajúcich a požadovačných matiek. Nezriedka sa však dostanú z blata do kaluže. Ženba či vydaj v primladom veku a zo zúfalstva je pochybná cesta k pokojnej a istej budúcnosti. Ak ste teda v neznesiteľnej situácii a máte pocit, že musíte odísť, odíďte. Najprv si nájdite prácu, nasťahujte sa k príbuzným alebo pracujte za stravu a byt alebo si nájdite iné bývanie. Nevstupujte však do manželstva iba preto, aby ste unikli z domu. Všetok strach, hnev, ba aj pocit menejcennsoti, ktorý vás opantal v neznesiteľnom rodinnom prostredí, si so sebou odnesiete rovno do manželskej postele. Ak sa nazdávate, že vstúpite do nového vzťahu s čistým štítom, ste na veľkom omyle.

Čaká vás ešte článok o tom, čím sa riadiť pri posudzovaní toho, či sa k sebe hodíte, teda, či je to ten pravý partner pre vás.


psychológia na každý deň | stály odkaz

Komentáre

  1. poucne
    perfektne...a zrejme som sa nasla v tychto nezdravych dovodov preco ist do manzelstva....(nie ze by som uz uz musela abo chcela), no este jedna taka hadka o ptakovine s mojou rodickou a veruze si vezmem prveho, kto ma dostane z domu :-D

    ale nie, londyn ma zachrani :o))
    publikované: 27.07.2006 20:01:07 | autor: strangegirl (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. strangegirl
    zlatko mama, nech má svoje chyby, je len mama...a neblázni, veď to Teba vkladám nádeje
    Londýnčanka;-)
    publikované: 27.07.2006 20:16:38 | autor: angie (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ;-)oprava
    do Teba...neboj, Ty si vydáš z toho správneho dôvodu...ale až po Londýne;-)
    publikované: 27.07.2006 20:18:23 | autor: angie (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. angie
    joj si ma potesila s tymi nadejami :o))) tak to dufam, ze sa vydam...len nech mam najprv vlastne auto....taze pred londynom ani pomysliet :-D
    publikované: 27.07.2006 20:34:12 | autor: strangegirl (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. angie
    som iba tak preletela, zajtra si to vytlacim a v klude precitam... a uz sa radsej nebudem vyjadrovat, asi nie som ten najkompetentnejsi clovek na posudzovanie podobnych zalezitosti... ale poznam este jeden dovod: tehotenstvo (vdaka nemu su moji rodicia spolu...)
    P.S.: a do mna vkladas nadeje? :-)
    publikované: 27.07.2006 21:15:20 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. hmm
    a co tak v londyne? :P ale uz sa tesim na ten spominany dalsi clanok

    no a s tou laskou je to asi take nejake, teda ja mam casto pocit, ze si nechcem pripustiti nic, tak teraz som trosku sklamana pretoze som si pripustila a treba sa z toho dostat, na druhej strane ani nechcem, no a myslim si, ze nie je spravne pripustit si nieco k niekomu, s kym si neviem rpedstavit svoju buducnost, co neznamena, ze by som sa chcela vydat za prvehoc halana, s ktorym budem podla takchto kriterii chodit, ale nevidim zmysel vztahu s niekym, s kym to taketo potencial nema a zabava mi nepride ako rozumny dovod travit s niekym cas a nechat si tak ujst moznost stretnut niekoho, kto by vyhovoval a na druhu stranu sa zacinam citit ako icsta materialistka,a le mam pocit, ze nechcem muza, ktory sa nebude vediet o sba postarata lebo asopn nebude mat o to snahu, co ale rovnako neznamena, ze sa mienim niekomuzavesit na krk a vyuzivat ho, no ... mam dnes nejaku recnicku naladu :)
    publikované: 27.07.2006 21:19:43 | autor: zeixxy (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Lucka
    samozrejme, ved ty si v najlepsom veku, takze si Ta musim strazit ako mladsiu sestricku...pri pisani toho clanku som cely cas myslela na Teba a rozmyslala,ci za kazdym odsekom alebo na konci nenapisem vysvetlenia a zjemnenia pre Teba...su to zlozite veci, ale ja dufam, ze budes mat vztah, ktorý bude fungovat a ktory bude taky, ako si prajes...tehotenstvo...hmmm...ak je to v pripade, ze sa dvaja lubia a uz aj planovali babo, alebo sa aspon o tom rozpravali, tak nikdy to neberiem, ze sa brali kvoli tomu...ak sa poznaju chvilu a "nahodne", ci skor neplánovane zena otehotnie a nejakym sposobom su donutení sa zobrat, ale inak by spolu nechceli byt, tak je lepsie nezobrat sa...no a este taka malickost, ze zaruka na vztah nie je nikdy, ci cloveka poznas mesiac alebo pat rokov/ i ked je lepsie spoznavat cloveka dlhsie a hlavne, ak chceme zistit, ci s nim chceme a dokazeme prezit cely zivot/, zavisi to od vela veci, ci sa lubia, co ich spaja, ci dokazu robit kompromisy, hladat spolocne riesenia atd, atd...Lucka, to, ze bola Tvoja mamka tehotna, ked sa brali, ved urcite chceli byt spolu, to, ze sa aj pohadaju, ci maju problemy, neznamena, ze im na sebe nezalezi, niekedy to asi nevedia inym sposobom vyjadrit, ale ten cas, co uz spolu prezili nieco znamena a stale mozu na svojom vztahu pracovat a zlepsovat...kazdodenne starosti a problemy zasahuju aj do vztahu, no nemali by vztah stazovat alebo nicit, prave naopak...snaz sa na to pozriet trochu z nadhladu, i ked ta to trapi a mysli aj na seba...drz sa mi sestricka
    publikované: 27.07.2006 21:29:52 | autor: angie (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. zeixxy
    zlatko, presne tak...ved Ty vies, co chces a mas na to spravny nazor...i ked su chvile, kedy na cloveka doliehaju pochybnosti, mozno ked vidi okolo seba ludi, ako konaju, spravju sa, co sa tyka vztahov, ale Ty si nedaj vziat svoj nazor...ak pride TEN, spoznas to, pocitis a za to stoji aj to pockanie si...
    publikované: 27.07.2006 21:33:21 | autor: angie (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. angie
    angie, ja nemam pat rokov :-D neboj sa, chapem viac veciam, nez sa zda... a nie som naivna... moji rodicia spolu byt nechceli, mama otehotnela, chodili rok na vysku v Rusku, predtym sa poznali rok (boli spoluziaci) a zrazu sa spolu vyspali a BUM! bola som z toho ja... a zobrali sa len kvoli tomu... ich hadky ma uz nijak nerozculuju, lebo su na dennom poriadku, skor ma teraz stve ina vec (ale to ti napisem niekde inde, nie takto verejne,,,)
    a ja sa vydam a budem mat deti, ale nespravim hlupost ako matka a najskor vystudujem, utvorim si nejaku karieru a az potom bude cas na deti...
    P.S.: nemusis pre mna pisat vysvetlenia :-D
    publikované: 27.07.2006 21:41:38 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. P.S.:
    kukni si odkaz autorovi...
    publikované: 27.07.2006 21:59:00 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Lucka
    ja iba v dobrom...ale asi to takmalo byt a nejaky zmysel to ma, ze sa to tak vsetko stalo...a si tu Ty, takze? mas svoje poslanie, mala si a mas tu byt...viem, ze rozumies a chapes, to by som si nikdy nedovolila tvrdit a prepac, ak to tak vyznelo, vobec Ta neberiem ako naivnu...iba viem, ze clovek sa skusenostami s odstupom asu na niektore veci pozera trochu inak...
    publikované: 27.07.2006 22:04:17 | autor: angie (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. angie
    vies co? v poslednom case mi vsetko pripada nezmyselne... aky ma zivot zmysel? ake mam, preboha, poslanie???verim jedine tak na osud, ale uz aj na neho som sa parkrat riadne nastvala... no, myslim, ze ti postaci, ked si precitas par mojich clankov a hlavne, hlavne moje poviedky... a bude ti vsetko jasne...
    to je jasne, kazdy sa pocas zivota formuje a vyvija... a meni nazor
    publikované: 27.07.2006 22:08:12 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Lucka
    viem, ze je to obcas velmi tazke /tiez som si toho dost prezila a aj podobne pocity/, no nic sa nedeje len tak, asi nam to ma v niecom pomoct, aby sme nieco pochopili, niecomu naucili...nechame si to na inokedy, dobre?kazdopadne drz sa...
    publikované: 27.07.2006 22:25:51 | autor: angie (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. angie
    :) nj
    publikované: 27.07.2006 22:45:33 | autor: zeixxy (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014