Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O dvoch bratoch a snopoch obilia

"Priateľstvo dovoľuje vycítiť svet neviditeľný.Ono je najviac viditeľnou tvárou Boha na zemi."/Roger Schutz/
Na hore Moria bývali pred mnohými rokmi dvaja bratia. Mladší mal manželku a dvoje detí, starší bol sám. Bratia spolu hospodárili a aj úrodu si delili na dve rovnaké časti. Raz večer ku koncu leta po žatve išli bratia spať. Starší nemohol zaspať, takto rozmýšľal: "Môj brat má rodinu, ja som sám, no napriek tomu som si vzal z úrody taký istý diel ako on. To nie je spravodlivé." Vstal potichu, podišiel k stohu mladšieho brata a prihodil na kopu niekoľko snopov obilia. Potom pokojne zaspal. V tú istú noc, iba trocha neskôr, zobudil sa i mladší brat. Aj on rozmýšľa o svojom bratovi a takto si v duchu vravel: "Môj brat je sám, nemá rodinu. Kto sa oň postará, až zostarne?" Vstal, vzal niekoľko zväzkov obilia a odniesol ich potichu k stohu svojho brata. Ráno, keď bratia prišli k stohom, boli prekvapení, že stohy sú také isté ako ich videli večer. Ani jeden sa nepriznal k nočnej príhode. Nasledujúcej noci chcel byť každý z nich rýchlejší. Stretli sa obaja v polovici cesty, so snopmi obilia na pleciach. Od radosti si padli do náručia. Tešili sa, že chcú len dobré jeden pre druhého a dobre zmýšľajú o sebe. Pán Boh v nebi videl tie udalosti a povedal: "Ozaj posvätné je toto miesto. Tu chcem bývať."

krátke príbehy | stály odkaz

Komentáre

  1. hmm
    tak prečítanie tohto článku ma akosi vnutorne potesilo čo nebýva časté.... niečím ma zaujal ale čo to je??? ťažko povedať....
    publikované: 31.07.2006 11:13:27 | autor: sisa (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. možno
    tým, že nás poteší, keď vieme, že niekto myslí na toho druhého, nie iba na seba, že po tom túžime aj my...máš súrodencov, tak aj súrodenecké vzťahy, ale predovšetkým všetky vzťahy, lebo často vidí človek opak, veľa ľudí myslí iba na seba, svoje dobro, mať sa lepšie ako ten druhý, no skutočne šťastnými nás môže urobiť práve opak...a vráti sa nám to, takže nikdy nič nestratíme, práve naopak, získame...
    publikované: 31.07.2006 11:41:12 | autor: angie (e-mail, web, autorizovaný)
  3. takto si to predstavujem
    takto by sa dalo vyriešiť veľa vecí, keď som bola malá milovala som rozprávky a teraz sa bojím televíznych novín, viď Izrael a Palestína - tam by to obile radšej vyhodili do vzduchu.
    publikované: 31.07.2006 13:04:35 | autor: Terreza (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014