Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Je preč! A čo ďalej?

Koniec. Všetko je preč. Či opustil on vás, alebo vy jeho, odteraz budete žiť sama. Je to šok. Smútok, strach a zlosť akoby nemali hraníc. Je jedno, či máte 16 alebo 60 rokov. Ale nebojte sa, zvládnete to, možno aj s pomocou týchto 20 rád pre ženy so zraneným srdcom.

"Je koniec." Tieto dve slová pociťujete ako úder rovno do žalúdka. Načisto vás vyvedú z rovnováhy a v priebehu jednej sekundy vo vás zabijú pocit sebaistoty. Po takomto šoku z rozchodu potrebujete čas, aby ste sa opäť pozviechali. Prvá fáza smútku môže trvať niekoľko týždňov. Ak však celé dni nečinne preležíte na pohovke či v posteli a skonzumujete kilá čokolády alebo pod rôznymi hlúpymi zámienkami vždy znova budete telefonovať svojmu bývalému partnerovi, vôbec si tým nepomôžete. Aj keď vás to v prvom okamihu láka. Skúste si prečítať nasledujúcich 20 tipov, ktoré vám pomôžu zaceliť zlomené srdce a znovuobjaviť radosť zo života.

1. Limitujte svoj žiaľ

Chce sa vám revať od žiaľu. Tak to urobte! Každá slza odplaví kus bolesti. Zamknite sa, pustite si sentimentálnu hudbu, poddajte sa sebaľútosti - ale stanovte si hranicu. Po 24 hodinách s tým musíte skončiť.

2. Nájdite si duševnú oporu

Určite sa nájde niekto, kto vám podá pomocnú ruku. Dobrá priateľka, sesternica alebo sestra, ktoré budú ochotné stokrát si vypočuť ako si rytiersky muž, čo vás práve opustil, získal vaše srdce. Takáto osoba by vám mala byť k dispozícii v hociktorú dennú či nočnú hodinu.

3. Urobte čiary za minulosťou

Pokým trpíte žiaľom nad stratenou láskou, nemali by ste sa stretávať s vaším expartnerom alebo mu telefonovať. To iba predlžuje fázu smútku a zbytočne vás vyčerpá. Radšej veďte imaginárny rozlúčkový rozhovor, aby ste mohli urobiť definitívnu bodku za minulým vzťahom.

4. Zbavte sa všetkého, čo vám ho pripomína

Zíde z očí, zíde z mysle. Rituál nielen pre zlomené srdcia tínedžeriek. Rozlúčte sa s vecami, čo vám ho pripomínajú. Ale nezničte všetko hneď, veď spoločné spomienky sú napokon tiež časťou vášho života. Pripravte si tri škatule: jednu na veci, ktoré odložíte do pivnice, druhú na haraburdy a staré šaty, ktoré chcete vyhodiť. To, čo si chcete nechať, dajte radšej do úschovy priateľke.

5. Zachovajte si jasnú hlavu

Ak máte náladu naozaj pod psa a hrozí, že vás premôže, vyberte sa na prechádzku. Stačí desať minút, aby ste prišli na iné myšlienky, a nálada sa vám zlepší. Jednoducho je dobré aspoň na chvíľu odísť z prostredia, ktoré vám tak veľmi pripomína minulý vzťah.

6. Vezmite do ruky papier a pero

A urobte si zoznam, čo všetko je bez vášho expartnera lepšie. Napríklad: v umývadle v kúpeľni už nenachádzate jeho chĺpky po holení, nemusíte po ňom ukladať veci, nemusíte sa už s nikým naťahovať, kto zaplatí telefónny účet...

7. Neverte na mýty a rozprávky

Koľko dvojíc poznáte, čo sú "šťastné až do konca života"? Tak teda? Zbavte sa tejto romantickej predstavy. Len tak si uvedomíte, že pre vás neexistuje iba jeden dokonalý muž!

8. Použite terapiu krikom

Zúrite? Tak vykričte svoju zlosť čo najhlasnejšie. Nájdite si opustené miesto v parku či v lese a kričte, ako len vládzete. Krik vás oslobodí a uvoľní miesto pre nové, pozitívne pocity.

9. Využite nadbytočnú energiu

Hnev nie je čisto negatívnym pocitom. Uvoľňuje aj veľké množstvo sily. Využite ju na práce, na ktoré vám doteraz chýbala energia. Prestavajte nábytok, vymaľujte byt, umyte auto...

10. Osloboďte svoje ego

Doprajte si všetko, čo ste si počas spolužitia s partnerom museli odopierať: nekonečné telefonické rozhovory, zmenu účesu, obľúbené šlágre, gýčové seriály atď. Teraz takisto nastal správny čas, aby ste si splnili dávny sen /získať vodičský preukaz alebo vidieť pyramídy/.

11. Snažte sa byť krásna a príťažlivá

Pokojne si dovoľte malý optický klam. Pomocou samoopaľovacieho krému môže vaša pokožka vyzerať, akoby ste práve prišli z dovolenky pri mori, a nikto vám nebude klásť hlúpe otázky: "Vyzeráš taká strhaná, stalo sa Ti niečo?" Najlepšie na tom je, že sa sama budete cítiť ako znovuzrodená.

12. Spite inak

Večer nemôžete zaspať, pretože vám všetko pripomína vášho partnera, ktorý vás opustil. Je to strašné. Prestavajte svoju spálňu, na okná zaveste nové záclony, kúpte si peknú posteľnú bielizeň, vonné vankúšiky s bylinkami.

13. Noste kameň proti bolestiam srdca

Obstarajte si ruženín. Podľa legendy daroval boh lásky Amor ľuďom tento kameň, pretože posiľňuje sebaistotu a sebaúctu. Okrem toho tento ružový kremeň navodzuje vnútornú harmóniu a otvára srdce krásam života.

14. Pripravte si menu šťastia

Aj keď nemáte chuť, jedzte častejšie cestoviny. Sacharidy pôsobia upokojujúco a bazalka dodáva pocit šťastia.

15. Dajte na silu farby

Obklopte sa zelenou farbou. Symbolizuje rovnováhu a harmóniu. Zelené svetlo upokojuje nervy, zmierňuje napätie, nervozitu a poruchy spánku. Noste častejšie zelené oblečenie alebo sa obklopte zelenými vankúšmi či rastlinami - zásobíte tak svoje srdce novou energiou.

16. Dodržiavajte odstup

Dožičte si oddychový čas, kým sa vrhnete do ďalšieho vzťahu. Mnohé ženy nie sú na to duševne pripravené a vyhľadávajú ľúbostné dobrodružstvo, aby sa pomstili mužovi, čo ich opustil. Potom sa však cítia o to nešťastnejšie.

17. Skončite s jeho idealizovaním

Zložte svojho "Ex" z piedestálu. Keď srdce bolí, inklinuje žena k idealizovaniu svojho niekdajšieho partnera. Skoncujte s tým. Neutralizujte všetky jeho pozitívne vlastnosti tak dlho, kým sa nedopracujete k jeho reálnemu obrazu.

18. Usmievajte sa

Aj keď vám vôbec nie je do smiechu, usmievajte sa! Už po štyroch minútach sa vám nálada zlepší. Ak pritom myslíte na niečo pekné, uvoľní sa napätie na vašej tvári a budete sa cítiť oveľa lepšie.

19. Zabojujte s kickboxom

Zapíšte sa do kurzu niektorého bojového umenia / kickbox, karate.../. Pri týchto športových disciplínach ľahko odbúrate túžby po pomste - za každé zlé slovo, každú maličkosť, ktorou vám ublížil, mu symbolicky uštedríte jeden úder. Okrem toho to má výhodu, že nesedíte doma s negatívnymi myšlienkami.

20. Očistite priestor, v ktorom žijete

Osloboďte svoj byt, predovšetkým spálňu, od vášho minulého vzťahu. Odborníci na feng šuej odporúčajú "zvukovú očistu" pomocou hrkálok, zvončekov, bubienkov či cimbalu. Pomaly prechádzajte popri stenách, rytmicky udierajúc na zvolený nátroj. Okrem toho je vhodné pravidelne miestnosti prevoniavať ružovou vodou, využívať sviečky, aromalampy a vonné tyčinky.

 


psychológia na každý deň | stály odkaz

Komentáre

  1. 21.,22.
    21. Vychutnavajte slobodu. Konecne mozete ist kam chcete s kym chcete a na akodlhochcete. Bez toho, aby ste museli cokolvek komukolvek oznamovat ci vysvetlovat. Uz vas viac nebude obtazovat chrapanie partnera, jeho zacinajuci alkoholizmus, jeho mlcanie, alebo naopak nudne reci.

    22. Snazte sa neprejavot prilis vase radostne pocity, aby ste zbytocne nedrazdili ludi vo svojom okoli a svojho byvaleho. Tvarte sa tak smutne, ako sa na spravnu opustenu zenu patri.
    publikované: 20.11.2006 16:35:25 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. sestko
    musela som sa usmievat;-)
    ta sloboda uz bola myslena v tej desiatke...a ta Tvoja 22jka, no ;-))
    publikované: 20.11.2006 22:04:12 | autor: angie (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Kriste!
    To si z ktorého časopisu pre ženy opísala?

    23. Myslite na autorský zákon!

    :D
    publikované: 21.11.2006 08:06:17 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. mona
    ;-) neboj, pisem sice veci, ktore nie su len mojimi slovami, ale pre niekoho komu mozu mozno trochu pomoct, prip. aspon porozmyslat alebo iba pousmiat nad precitaným clankom, no nie je to nic, co by bolo podpisane nejakou osobou, to by som predsa neurobila/iba ak je to cerpane od nejakeho psychologa, a to uvediem/, takze i ked osnova je cerpana z viacerych zdrojov, tiez to bolo vytiahnute z urciteho zdroja a nie je to od nejakeho konkretneho autora.
    publikované: 21.11.2006 09:25:13 | autor: angie (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. taraninky
    bla bla bla
    publikované: 28.12.2006 21:54:09 | autor: julie (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014