Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cieľ každého blízkeho vzťahu

...dosiahnutie primeranej spokojnosti...

Kvalita ľudského vzťahu závisí fakticky od toho, či v ňom získavajú obaja partneri primerané uspokojenie. Ľudia nie sú ochotní obetovať sa celkom nezištne. Očakávajú určitú odplatu. Otázkou je, koľko máte právo očakávať. V každom dobrovoľnom vzťahu máte právo na dosiahnutie primeranej spokojnosti. To je stav emocionálnej rovnováhy, vďaka ktorému môžete vyhlásiť, že vám vcelku vyhovuje, čo sa medzi vami a partnerom odohráva, že to vôbec nie je zlé, že ste radi, že ste ženatí a vydaté, a hoci by ste si želali, aby aj ďalšie veci väčšmi zodpovedali vašim predstavám, dokážete situáciu tolerovať bez ľútosti, aj keď nebude lepšia, ako je momentálne. Keď dospejete k tomu, že si to môžete povedať, dosiahli ste stav primeranej spokojnosti. Cieľom vzťahu je zabezpečiť, aby ste boli po celý čas aspoň primerane spokojní a aby ste mali nádej, že postupne dosiahnete vyšší stupeň spokojnosti. Keď dopustíte, aby ste sa dostali do stavu frustrácie, ktorá túto hladinu spokojnosti naruší, má to tri vážne následky.

Prvým následkom je, že budete ustavične podráždení, nešťastní a frustrovaní. Keď ste chronicky nespokojní, obyčajne podliehate depresiám, ste zlostní, pomýšľate na neveru, obhrýzate si nechty, zle spávate, opíjate sa alebo sa za svoju frustráciu vŕšite na deťoch.

Druhým následkom chronického pretrvávania stavu pod hladinou primeranej spokojnosti je to, že vaše city k partnerovi bezpochyby ochladnú. Napokon, prečo by mal byť človek zaľúbený, keď ho partner, zamestnávateľ, priateľ neustále frustruje? Ak naďalej ľúbite niekoho, kto s vami zle zaobchádza, podistým máte vážne problémy a zúfalo sa držíte predstavy, že pre vás niet iného východiska. Láska sa vytráca pomaly, chladne spolu s pribúdajúcimi sklamaniami spôsobenými krivdami a ublíženiami, ktoré sa postupom času nakopia. Keď sa nenachádzate čo najčastejšie v stave primeranej spokojnosti, nakoniec prestanete partnera ľúbiť. Nezáleží na tom, že ste ho kedysi nesmierne milovali, nezáleží na vašom vierovyznaní ani na tom, ako problém vyriešite. Ak vám partner neposkytuje dostatočné uspokojenie, vaše city k nemu sa zmenia.

Tretím dôsledkom je to, že nakoniec vám na vzťahu prestane záležať. Keď sa to prihodí v zamestnaní, poviete šéfovi, aby si na vaše miesto našiel niekoho iného. V manželstve usúdite, že už nemá pre vás nijakú hodnotu, k partnerovi už nič necítite, a poviete si, že takto predsa nemusíte žiť ďalej.

Mnoho ľudí sa cíti previnilo, keď sa odľúbia alebo sa rozhodnú skoncovať s manželstvom. No odľúbiť sa nie je zlý skutok. Nemusíte sa cítiť previnilo, ak niekoho odmietnete, lebo vás zanedbáva. Jednoducho je to primeraná, racionálna a zdravá reakcia. Keď sa v manželstve vyskytnú problémy a vy sa nezmeníte, je vašou povinnosťou niečo s tým urobiť. Pamätajte, že do manželstva ste vstupovali kvôli sebe, nie kvôli partnerovi. Ani svoju prácu prácu nevykonávate preto, aby ste obšťastnili šéfa / asi okrem šestka;-) cmuk /, ale preto, aby ste zlepšili svoje životné podmienky. Ak je pre vás manželstvo jednoducho stratou času, spôsobuje vám problémy a neposkytuje vám nijaké potešenie, určite vám zíde na um, že sa s partnerom rozídete. V takom prípade sú vaše úvahy oprávnené.

Nikomu neurobíte láskavosť, ak sa obetujete, aby bol ten druhý šťastný, a vy sa pritom trápite. V skutočnosti takému partnerovi nerobíte dobrú službu, lebo ho rozmaznáte, seba frustrujete a nakoniec ho budete mať plné zuby. Jedného krásneho dňa sa zbalíte a odídete.

Zmierte sa s faktom, že šťastné vzťahy sú len tie, v ktorých sú obaja partneri primerane spokojní. Ak nie sú spokojní, je povinnosťou a morálnym záväzkom osoby, ktorá je viac frustrovaná, podniknúť niečo, čo by napravilo nezdravé podmienky spolunažívania. Cieľom vzťahu je dosiahnuť primeranú spokojnosť, ktorá je zárukou, že nebudete chcieť vzťah ukončiť. Vyjadrené praktickejším spôsobom: vyvíjať na druhú stranu tlak, aby konala, ako si želáte dotiaľ, kým nie ste primerane spokojní. Keď dospejete do tohto stavu, urobili ste službu sebe aj partnerovi a postupovali ste pritom morálnym a správnym spôsobom.


psychológia na každý deň | stály odkaz

Komentáre

  1. Ahoj angie,
    asi velmi neuznavas tu "mudrost" stoikov, ktorych predstavitel Seneca povedal: "Kto nie je spokojny s tym co ma, nebude spokojny s nicim."
    Tiez chcem obhajit svoju motivaciu v praci: "aby bol sef stastny". Ved aky krajsi recept na spokojnost poznas ako: "Robit ludi stastnymi?"

    Nedavno sme mali moznost o tom citat velmi pekny clanok:

    http://malazaba.blog.sk/detail-obed-s-bohom.html?a=64ef6078d7768f19bdaa5be7ee5ef924
    publikované: 28.07.2006 16:33:52 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. sestko
    článok je pekný, to som už napísala a mali by sme sa tak správať...
    čo sa týka Tvojej práce, tak to je Tvoje určitá obrana, ale nepracujeme kvôli šéfovi, ale kvôli sebe, samozrejme, že dôležité sú vzťahy, dobrý kolektív, to všetko je "plus"
    čo sa týka Senecovho výroku, tak tento článok je o niečom inom...celá táto téma pramení z dlhoročnej skúsenosti práce s klientmi v manželskej poradni...to nemá nič spoločné s tým, čo si napísal, to je o partnerskom vzťahu, spolužití muža a ženy...nemôžeš byť spokojný vo vzťahu, v ktorom Ti niečo prekáža a nepovieš to partnerovi, neriešiš to alebo to nechce riešiť on, nemôžeš všetko robiť iba pre partnera a vôbec nemyslieť na seba, svoje pocity, potreby...taký vzťah by nikdy nefungoval...potom sa o tom môžme porozprávať...samozrejme, že človek sa má snažiť byť dobrým človekom, svojím prístupom k ľuďom ich robiť šťastnými, no ak nikdy nič nedostaneš naspäť, je to o obetovaní života, mučeníctve, čo v reálnom svete nefunguje, všetko vytrpieť, tolerovať a znášať dokáže len svätý alebo mučeník...skús sa zamyslieť aký vzťah by si chcel mať alebo máš...a ak si sa čo i len niekedy na niečo sťažoval alebo sa necítil šťastný, tak tonie je v poriadku a možno by si si to mal pozrieť celé a na niektoré veci sa pozrieť inak.
    publikované: 28.07.2006 17:45:02 | autor: angie (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. :)
    angie ty sa takymito clankami zivis aj v real life? :-) inak pekne napisane ;-))
    publikované: 28.07.2006 19:56:36 | autor: kamikzi (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. kamikzi
    keď som začínala písať túto tému, tak som tam napísala, že to nie sú čisto iba nejaké moje názory, ale vyjadrenia istého terapeuta Dr. Haucka, pracuje v manželskej poradni a napísal veľa kníh o manželstve, o riešení problémov vo vzťahu, o tom ako získať a udržať si lásku a pod. ja v podobnej oblasti chcem pracovat /po materskej/...a dakujem ;-)
    publikované: 28.07.2006 20:34:42 | autor: angie (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014