Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O svadbe a vode

"Napokon ani najdokonalejší sa sami neučia láske: aby sme mohli zvíťaziť nad vrtkavosťou ľudí, nad ich chybami a zvlášť nad ich hlúposťou, je potrebné pochopiť tajomstvo lásky, ktoré dnešný svet nepozná. Dokiaľ nenájdeme toto tajomstvo, zbytočne sa budeme usilovať zmeniť ľudské osudy." / Francois Mauriac /

V Číne sa rozpráva nasledujúca historka: Mladí čestní ľudia si priali, aby na ich svadbe bolo prítomných čo najviac ľudí. Boli presvedčení, že radosť rozdelená je radosťou dvojnásobnou. Pretože boli chudobní, poprosili pozvaných, aby každý priniesol so sebou fľašku vína a pri vchode ju vylial do pripraveného suda. Tým spôsobom sa dar každého z nich stane darom pre všetkých a všetci spolu budú z neho s radosťou užívať.

Myšlienka bola správna a pekná. Aký údiv a prekvapenie však nastalo pri prvom prípitku, keď sa ukázalo, že v sude nie je ani kvapka vína. Jednomyseľnosť hostí bola zrejmá: Jedna fľaštička vody, čože to je? Nikto to nezbadá. Žiaľ, každý si to tak vykalkuloval, mysliac, že iní urobia ináč. Keď neskôr zahrali flauty k tancovačke, všetci sa s hanbou rozišli domov. Každý vedel: tej noci nemohla byť už svadba.


krátke príbehy | stály odkaz

Komentáre

  1. Fuha
    tolko narusenych pokope? NEviem, podla mna v reali by aspon NIEKTO to vino doniesol. NEmam skusenosti s tym, ze by ludia boli az taki sebecki. Aj ked, teoreticky to mozne je... PReto ma vyznam kazda malickost, ktorou clovek prispeje k tomu, aby sme sa mali lepsie.
    publikované: 03.08.2006 07:20:46 | autor: cvirova (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ;-)
    no to je veru pre nás ťažko uveriteľné...ale treba to brať ako príklad ľudského správania, ako by to mohlo byť...a začať každý od seba
    publikované: 03.08.2006 10:41:49 | autor: angie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014