Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zkazený žalúdok

...Čo písali v minulosti? (53)

Asi niet dospelého človeka, ktorý by aspoň raz v živote nepocítil, čo je to „zkazený“ žalúdok. Ako sa k tomuto problému postavili naši predkovia sa môžete dozvedieť, ak si prečítate  dobový článok, tak ako je napísaný v Pútniku svätovojtešskom ročník 1936, a to presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou.

Zkazený žalúdok

Prameňom všetkých chorôb je zkazený žalúdok. Človek sa často cíti unaveným, vysileným, a to všetko pochádza od boľavého žalúdka. Koľkokrát počujeme  : „ Tak som oslabený, že by si najradšej ľahol a nevstal viac.“ Kdežto vysvetlenie je jednoduché: žalúdok je pokazený, črevá nepracujú dobre a tým povstane neporiadne trovenie potravín a tak nasledujú kŕče, bolenie hlavy, mdloba, kolíka, vracanie a iné nepríjemné choroby. V takomto prípade trpiaci človek ďakuje Bohu, že sa našiel na svete múdry človek, ktorý vynašiel „Kalvárske aromatické kvapky“. Keď človek užije z tohto lieku asi 15 – 25 kvapiek, opustia ho všetky bolesti. Len vtedy sú opravdové, keď je na každej skleničke vytlačené meno ich jediného vyrábateľa Dr. Eugena Flittnera, lekárnika v Banskej-  Bystrici. Cena jednej fľaštičky Kč. 4-. Dostať v každej lekárni a drogerii. Poštou zasiela na dobierku Dr. Eugen Flittner, lekárnik, Banská Bystrica.

Niekedy nám postačí aj zdravý spánok, čerstvý vzduch, prechádzka v prírode a piť a jesť s mierou. Osvedčili sa aj také nápoje ako Cígeľka, Minerál, Iskra a podobne. No a neraz pomôže aj obyčajné „živočišné“ uhlie alebo tabletka vitamínu B komplex. Ak ani toto nezaberie, tak už asi neostáva nič iné, len dať zarobiť  farmaceutickým firmám a lekárom.

Všetkým prajem veselý a pekný  deň. doko
 Ak si chcete prečítať aj iné zaujímavosti z minulosti kliknite si na doko.blog.pravda.sk/

 


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014