Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Afgánci objavujú podzemné bohatstvo

Afganistan odkrýva svoje nerastné bohatstvo.Po obajvení obrovských ložísk kovov v hodnote biliónov dolárov geológovia objavili na severe zeme ropné polia s odhadovanou zásobou 1,8 milardy barelov...

Afganistan

 

Objavy môžu zmeniť vojnu s Talibanom,ktorá si už vyžiadala životy viac než 2,000 zahraničných vojakov."Podľa prvých poznatkov je tam 1,8 miliardy barelov ropy a myslím,že v skutočnosti je tam aj viac,"povedal hovorca ministerstva ťažobného priemyslu Džavad Umar.Pole sa nachádza medzi provinciami Balch a Šibirchanem.Kábul v najbližších mesiacoch vypíše tendre nie len na ťažbu ropy,ale tiež na ťažbu ďaľších surovín.Radostné správy z objavenia čierneho zlata v Afganistane ale zatemňuje jedna maličkosť:možnosť ťažby takmer vylučuje vojenský konflikt s radikálnym islamským hnutím Taliban a tiež chýbajúca ťažobná infraštruktúra.

V polovici júna americkí geológovia oznámili,že Afganistan má veľké zásoby železa,medi,kobaltu,zlata a predovšetkým líthia.To sa využíva pre výrobu batérií do vetšiny moderných elektronických prístrojov.Afganistan by sa vďaka objavenému nerstnému bohatstvu mohol stať v budúcnosti svetovou ťažobnou veľmocou.V zemi,v ktorej je ekonomika závislá predovšetkým na zahraničnej pomoci a produktu ópia,sa ako prví zorientovali Číňania.Čínske spoločnosti Ťiang-si a Metallurgical Group zkúmajú ťažbu na meď v Ajnaku južne od Kábulu.V snahe dostať sa k zásobám medi vraj Číňania dali afgánskemu ministrovi ťažby úplatok 30 miliónov dolárov.


Ázia | stály odkaz

Komentáre

  1. A jsme tam, kde jsme vůbec samerickou demokracií nechtěli.
    A teď jxme v řádný prdeli. Jako ostatně vždycky s Američanama.Řekněte mi prosím vás pěkně, jednu jedinou válku, kterou rozpotali a vyhráli jí. Jednu z mnoha. Žádnou.
    publikované: 15.08.2010 20:24:01 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014