Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Foucaltovo Kyvadlo

Kniha od Umberta Eca. Niečo pre náročnejšieho čítateľa.

Tak túto knihu som asi čítal najpomalšie. Zabrala mi asi 2 dni čistého času (neznamená, že som ju čítal v kuse). Dej je zaujimavý a je obohatený aj o dlhe filozofické pasáže. No tu sa budem venovať iba deju.

Takže traja členovia isteho vydavateľstva sa rozhodli napísať vlastnú fiktívnu historiu sveta,kde skoro všetko je súčasťou istého stredovekého sprisahania. Pomaly, ale isto sa všetko komplikuje, ich životy sa čoraz viac zaplietajú do ’sprisahania’ a sveta mystiky. Sekta, ktorú vymysleli, as stane skutočnou...

Z filozofickej stránky je táto kniha veľmi zaujímavá, no pre čitateľa túžiaceho po rýchlejšom spáde môžu byť tieto pasáže nudné. Vyskytuje sa tu viac zaujímavých myšlienok. A mňa najviac zaujala jedná z hlavných, ktorú a pokúsim parafrazovať:

Každy človek raz v živote zažije svoju chvíľku slávy, keď čas sa na chvíľu zastaví aby si tu chvíľu mohol vykonať. A zomrieť môže až po tom, keď príjde na skutočnú hodnotu tej chvíľky, že bola jedinečná a neopakovateľná...


Na literárnych potulkách | stály odkaz

Komentáre

  1. uz som to tusim pisal,
    niekedy sa porovnava kyvadlo a Da Vinciho kod. Kyvadlo jednoznacne vyhrava. Cital som ho zatial dva krat.
    publikované: 03.05.2005 16:11:00 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Je to nadherna encyklopedia
    starovekej a stredovek europskej mystiky, konspiracnych teorii od cloveka na slovo vzateho - Eco je vyznamny svetovy expert na stredovek. Vlastne vsetky jeho knihy su o stredoveku. Tuto mam najradsej. Bije sa u mna o prve miesto so Satanskymi versami Salmana Rushdieho.
    Kyvadlo je pre mna zaujimave aj preto, lebo je to unikatna studia, podporujuca memeticku teoriu z necakanej strany - umenia.
    publikované: 03.05.2005 20:14:35 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. až teraz
    som si všimol meniu chybičku v myšlienke má znieť takto:
    <i>Každy človek raz v živote zažije svoju chvíľku slávy, keď čas sa na chvíľu zastaví aby si tu chvíľu mohol vychutnať. A zomrieť môže až po tom, keď príjde na skutočnú hodnotu tej chvíľky, že bola jedinečná a neopakovateľná...</i>

    publikované: 03.05.2005 21:27:40 | autor: DaMage (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Bohužiaľ
    sa ku mne táto kniha zatiaľ nedostala na dlhšiu dobu, ale zachytil som z nej aspoň jednu pasáž, v ktorej Eco opisuje kyvadlo. A aj to mi stačilo na to aby som sa dostatočne navnadil
    publikované: 03.05.2005 21:54:24 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Eco
    nie je expert na stredovek a nie vseky jeho knihy su o stredoveku (napr. Baudolino). Je expert na semiotiku, teoriu romanu a podobne. Ale historik rozhodnie nie je.
    Mne sa najviac paci pasaz, ako sa na rozmeroch kiosku "dokazuju" rozne zakonitosti - parafraza na pyramidy.
    publikované: 03.05.2005 23:40:12 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014