Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šľak ma ide trafiť

:)

        Šľak ma ide trafiť z ľudí bez príjmu

Z takých ľudí, ktorí si nedokážu zorganizovať príjem. Nepríjemní ľudia. Fňukajú, že nemajú z čoho žiť, sťažujú sa po kadejakých úradoch a čakajú, že im niekto pomôže zlepšiť príjem. Ak vychádzame z toho, že je u nás sloboda podnikania, máte tisíce možností, ako si zlepšiť príjem.
Len mi nehovorte, že nemáte základný kapitál! Ak si nechcete požičať, musíte dostať nápad. Ja viem, že nápad nikde nedostať, ale práve vy - áno vy, čo si chcete zlepšiť príjem, ho musíte dostať!
"Dovolíte? Môžem vám postrážiť dcérušku?" spýtate sa mamičky, ktorá vchádza do obchodu. Kým vy tú sedemnásťročnú beštiu, ktorá sa ťažko dá ustrážiť, starostlivo strážite, jej mamička si bezstarostne nakúpi a pekne sa vám poďakuje.
Uznávam, že tento príklad, ako dôjsť ku kapitálu nebol najlepší. Mamička tej 17-ročnej vám dá "trt a dva orechy" a nie honorár za postráženie. Sami vidíte, že dostať nápad, ako prísť k peniazom, potrebuje zrelé uváženie a čas. Ak dokážete skoro ráno vstať, budete roznášať noviny. Postupne sa osamostatníte, opustíte PNS a po roku, dvoch budú za vás roznášať noviny chlapci a dievčatá, ktorých budete platiť vy... Má to tú výhodu, že keď sa vás po čase dakto opýta, do čoho robíte a vy mu poviete že do novín, bude si o vás myslieť, že ste novinár.
V každom prípade to od vás chce nápad, ako prísť k príjmom. Ja to mám premyslené. Ja budem robiť do potravín. Dám si do novín inzerát: "Vaše deti nechcú papať? Máte ťažkosti s kŕmením detí? Som u vás ako na koni! Zaručený úspech!" A potom by som čakal pri telefóne. Kedykoľvek by ma pozvali do rodiny s malými deťmi, ktoré nechcú papať, vybral by som sa k nim ako predjedák. Tak by sa volalo moje povolanie: predjedák. Mamička by mi naservírovala to isté, čo svojim deťom. Tie by najprv robili ksichty, ako že nechcú papať, ale keby ma uvideli jesť a keby videli, že pojem aj ich porcie, ak si ich včas neuchmatnú, hneď by začali inú hvízdať. Dobre by som sa najedol, prebral honorárik a keby tých honorárikov bolo neúrekom (som presvedčený, že by bolo, pretože malých detí, ktoré nechcú papať, je tiež neúrekom) - investoval by som zarobené peniaze do ďalších predjedákov, ktorí by jedli za mňa a nosili by mi peniaze.
Potom by sme si všetci sadli do čínskej reštaurácie a všetko, čo by sme zarobili, by sme prejedli! Nezostal by hlt na hlte.
Nedá sa nič robiť, aby ste prišli k nejakému solídnemu príjmu, musíte pohnúť rozumom. Ak teda máte čím pohnúť. Šľak ma ide trafiť z nás, ktorí nemáme čím pohnúť a nevieme si príjmy zorganizovať. Pretože chudobný človek - hotová opica!

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
-----------------------------------------------------------------


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014