Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako je to so šťastím v živote?

/Prázdninové reprízy s laskonkou/

K napísaniu tohto príspevku ma vyprovokoval jeden telefonát. Ale nielen ten. V poslednej dobe sa často stretávam s názormi ľudí, ktorí majú pocit, že ich život nemá žiadnu cenu, pretože sa necítia šťastní.
Nevedia, ako si zorganizovať svoj život tak, aby sa cítili užitoční a možno aj akceptovaní svetom (alebo aspoň svojím najbližším okolím).

Život je zložitý a každý z nás má dosť príležitostí zažiť jeho zložitosť na vlastnej koži.

Asi všetci máme vo svojich predstavách vykreslený svoj život v tých najkrajších farbách, s tým najlepším a najideálnejším partnerom po svojom boku,  s množstvom úspechov v práci... 
Štartujeme do života s tými najružovejšími farbami.

Ale realita je častokrát úplne iná.
A každý z nás sa inak dokáže vyrovnávať s prekážkami, ktoré nám život kladie do cesty.

Snažím sa rozumieť ľuďom, ktorí sa ťažko vyrovnávajú so zložitosťou života a vzťahov v ňom.
Sama mám niekedy pocit, že hoci som toho prežila už dosť veľa, niekedy neviem, ako správne žiť.
Ako správne vyjadriť, čo naozaj cítim ... ako dosiahnuť, aby ľudia správne pochopili, čo sa snažím povedať.
Ale v tomto príspevku som chcela napísať trošku niečo iné.

Stretávam sa vo svojom okolí s ľuďmi, ktorí sa boja žiť a uzatvárajú sa do seba.
Utekajú pred svetom zo strachu, aby im nejako neublížil.
Utekajú napr. preto, že snívali o "dokonalom živote", ale nedokázali si ho zariadiť (a je jedno či vlastnou vinou alebo nie) a teraz nevedia, ako ďalej. A tak sedia celý deň zatvorení medzi štyrmi stenami svojej izby a plačú sami nad sebou.
Nič ich nedokáže potešiť a v ničom nevidia zmysel svojho života.

Ja sama sa niekedy tiež dostávam do podobných depresií, lenže väčšinou netrvajú viac ako jeden deň.
Chcela by som vo svojom živote niečo dosiahnuť, naučiť sa nejaké jazyky, prečítať množstvo kníh, na ktoré mi momentálne nezostáva čas ... možno raz niečo aj napísať. 

Tiež ma občas chytajú depresie napr. z toho, že vzťah s človekom, ktorého veľmi ľúbim a aj si ho veľmi vážim - nefunguje. Mám hrozný strach z toho, čo bude, keď to skončí definitívne. 
No verím tomu, že aj keď ma to bude veľmi bolieť, prekonám to práve vďaka záujmom, ktoré mám. 
Verím, že práve tie ma udržia nad vodou aspoň natoľko, aby som prežila deň inak než oplakávaním seba samej.

Veď okolo nás sa deje toľko zaujímavého a existuje toľko možností pre život.
Ak sa k tomu všetkému postavíme pozitívne, tak sa to skôr či neskôr odrazí aj na našom živote. Možno sa nám časom podarí nadobudnúť istú rovnováhu a objaviť určitý druh pokoja a spokojnosti.

 A ak človek, na ktorom nám záleží, nezostane pri nás, tak to nebude preto, že sme pre neho neboli dosť dobrí, ale možno preto, že naše hodnoty boli iné, než tie jeho. 
Pretože ideálne šťastie je súdené len málokomu z nás a možno ani neexistuje.
Možno sa k tomu svojmu šťastiu musíme dopracovať sami, krok po kroku, aby sme ho vôbec našli, dokázali ho oceniť a aby sme si ho vážili.



Predchádzajúce:

- Prepadnutá
- Krehkosť rána


O živote, citoch, vzťahoch... | stály odkaz

Komentáre

  1. Je viem, ale neviem!
    Poznám silu pozitívneho myslenia, a mnoho vecí mudrích ale len v teoretickéj rovine... Pokial ide o prax v živote, neosvedčil som sa.
    Trafila si sa aj do niektorích mojich symptómov. Len neviem prečo niekedy upadám až to takých stavov- možno ich priradiť k depresiám. To v poslednom čase. Možno s toho, že by som chcel milovať, ale neviem či to viem... Ja mám vštkých rád, teda skoro... Ale momentalne niesom štastmý, prečo, hladám odpoveď...
    publikované: 04.12.2004 23:24:02 | autor: enyon (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. aj ked sa to niekedy nezda
    svet je celkovo spravodlivy. Len je niekedy tazke najst a priznat si chyby za ktore nas tresta.. A stipka poezie bude?
    publikované: 15.01.2005 11:49:11 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Vďaka za záujem
    Svet je asi spravodlivý, len niekedy tú spravodlivosť pochopíme až dodatočne, po nejakej dobe.
    Štipka poézie snáď bude tiež, ale momentálne som rada, keď sa vôbec dostanem na internet a prečítam si, čo ma zaujíma (okrem iného aj nové príspevky na blogu).
    Pred chvíľou som dokonca napísala aj komentár Snipimu na jeden z jeho článkov, ale akosi mi to nezobralo. Asi preto, že som nebola prihlásená.
    publikované: 17.01.2005 17:08:06 | autor: laskonka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. wau celkom dobre som zasurfovala :)
    aj ja si myslím, že je na nás ako žijeme a nikto iný nemôže za naše starosti či radosti. Neviem, či ste videli film s Tomom Cruisom Vanilkové nebo...tak to je tam pekne zobrazené, ako to asi funguje. Ja si momentálne svoj život riadim dosť nešikovne...a už dosť dlhú chvílu, neviem čo naozaj chcem alebo som zbabelá urobiť zmenu, skôr to druhé :)), len viem, že nikto to za mňa nevyrieši. Aj ja som prečítala vela kníh o pozitívnom myslení, ale tiež to nejako neviem uviesť do praxe kua :) Inak život milujem a dúfam,že ma nejaký môj anjel strážny poriadne kopne do riti a zase si ho začnem užívať. Všetkých zdravím, idem si to tu trošku pokukať :)
    publikované: 17.05.2006 13:07:41 | autor: strudla (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. laskonka
    napísala si to perfektne , ale ako tak sledujem čo sa deje v mojom blízkom okolí , alebo vďaka netu aj v tom širšom vidím, že sebeckí a bezohľadní ľudia majú zelenú všade , ich úspech je zaručený .
    Mohli by sme tu filozofovať o tom, čo je to silné sebavedomie , kde je tá hranica keď sa to už prelína do takej miery sebeckosti, že tým ubližujeme druhým , ale pointa je v tom, že toho koho sa to týka aj tak nepresvedčí nik ....
    publikované: 09.07.2009 15:53:37 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Skvelé,ako vždy
    takéto myšlienky oprašujem rád ;)
    publikované: 09.07.2009 19:38:36 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  7. iris, hoci súhlasím
    so všetkým, čo si napísala, tento článoček nie je ani tak mierený na vonkajšie vzťahy ako skôr na naše vzťahy a zmýšľanie voči sebe samým... Pokiaľ ide o to tzv. silné sebavedomie, mám v úmysle príležitostne zreprízovať jeden textík na túto tému, pretože dnešný svet je naozaj založený na sebeckosti a pocite všemohúcnosti istých (pocitovo) nadradených jedincov a tí slabší nemajú ani dostatočné povedomie a ani odvahu sa brániť voči vlastnej manipulácii a zneužívaniu.

    teide ;)
    publikované: 09.07.2009 20:08:24 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  8. laskonka
    Stretávam sa vo svojom okolí s ľuďmi, ktorí sa boja žiť a uzatvárajú sa do seba.
    Utekajú pred svetom zo strachu, aby im nejako neublížil.
    Utekajú napr. preto, že snívali o "dokonalom živote", ale nedokázali si ho zariadiť (a je jedno či vlastnou vinou alebo nie) a teraz nevedia, ako ďalej. A tak sedia celý deň zatvorení medzi štyrmi stenami svojej izby a plačú sami nad sebou.
    Nič ich nedokáže potešiť a v ničom nevidia zmysel svojho života

    TOTO SI NAPISALA IRIS
    Pokiaľ ide o to tzv. silné sebavedomie, mám v úmysle príležitostne zreprízovať jeden textík na túto tému, pretože dnešný svet je naozaj založený na sebeckosti a pocite všemohúcnosti istých (pocitovo) nadradených jedincov a tí slabší nemajú ani dostatočné povedomie a ani odvahu sa brániť voči vlastnej manipulácii a zneužívaniu.

    Nemáš pocit , že si to akosi odporuje?
    publikované: 09.07.2009 22:19:45 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Vasilisa, nemám ten pocit...
    a budem rada, ak napíšeš, v čom vnímaš to odporovanie si.

    Osobne to skôr vnímam ako dve odlišné - hoci úzko súvisiace - záležitosti ... súkromné prehry a z toho vyplývajúci útek pred svetom vs. život v spoločnosti a každodenné súboje silnejších so slabšími...

    publikované: 09.07.2009 22:55:24 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  10. laskonka
    ja si vážim statočných ľudí aj silných jedincov ,ale strašne mi vadí keď niekto , klame, pretvaruje sa , využije a zneužije iných a hraje falošnými kartami .... a urobí to znova a znova bezohľadne na to, komu tým ublíži , do koho kopne , preňho je dôležité iba tá vytúžená výhra , jeho vlastný záujem , jeho vlastný úspech . Vadí mi ,keď aj taký úspech je uznávaný, že aj taký úspech sa cení .
    publikované: 10.07.2009 00:48:46 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. byt ozajstnym clovekom
    vymiera ludskost/vid .kupele ruzbachy/tazko pristupne pre aj vzdelanych a pesich navstevnikov./a domorodcov.vysoke ceny na kupaliskach. stare heslo vsetko pre narod v sr uz neplati.tu ozaj hrozi potopa. vykyvy pocasia/dan za bezohladnost/ked stretnem ludskeho cloveka vdacim p. bohu/lebo vladne sebectvo/kto ma vela penazi/ten ma docasne aj pravdu.ceny ovocia/zeleniny vysoke/jeme lieky.stale je dopad iba na detoch/zenach a niektorych aj muzoch.
    publikované: 10.07.2009 06:19:25 | autor: olg ivanecka (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. iris, olg
    v podstate súhlasím s tým, čo ste napísali a myslím, že ani nikde nič iné netvrdím ... lenže ono je všetko relatívne ... svet sa rúti kamsi do stratena a je to jedine zásluha toho zlého v nás ľuďoch. Napriek tomu ešte vždy aj v dnešnej dobe objavujem jednotlivcov, ktorým dnešný trend toho zlého nevyhovuje a ani sa mu neprispôsobili ... bohužiaľ, jednotlivci by museli byť veľmi silné osobnosti, aby dokázali meniť veľký svet...

    No, idem trošku pracovať ... a spapať koláčik, čo som pred chvíľkou dostala od jednej reprezentantky tej lepšej časti sveta... ;)
    Pekný deň všetkým ;)
    publikované: 10.07.2009 07:34:47 | autor: las (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. šťastie
    má pre každého z nás inú tvár, farbu a meno a hodnotu. Každý z nás má to vlastné šťastie a verím, že dve rovnaké sa nenájdu. Tak ako neexistuje ideál v láske, živote... ani my nie sme ideálni... všetko je originál.
    Mám prečítaných množstvo kníh s podobnou tématikou, mám tiež svoje už "odžité".. ale vždy sa nájde moment, dva... deň.. aj týždeň, keď sa ocitnem na dne a žiadna kniha veta, či úryvky z nej ma nepodvihnú... je to asi len moja vlastná sila vôle postaviť sa a znovu vykročiť do nového dňa. Byť šťastným je ťažké, ale mať spokojnú dušu ...je mojim snom. Aj je človek spokojný ( s vlastným životom, spôsobmi, tvarmi, ľuďmi naokolo) ... asi je "šťastný"?!?!?:)) hmmm...
    publikované: 10.07.2009 10:57:45 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Vikina, Tvoj koment celkom dobre vystihol,
    čo som chcela povedať ... vnútorné šťastie je to, k čomu sa musí dopracovať každý z nás sám. Problémy sveta okolo nás budú neustále útočiť na naše životy, no nemali by sme sa im poddávať ... aspoň nikdy nie nadlho... ;)
    publikované: 10.07.2009 11:24:17 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  15. laskonka
    pekne si to povedala... dopracovať... mali by cestu za šťastím oceniť najvyššou cenou v profesiách života:)))
    čím sme starší, tým viac si uvedomujem tie pravé hodnoty a to čo bolo pre mňa šťastím v 25 , dnes je len peknému spomienkou.. dnes je pre mňa šťastím niečo inéna to "pravé šťastie" musíme dozrieť...asi?:)))
    publikované: 10.07.2009 11:28:17 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  16. tak, tak...
    som to myslela ;)
    publikované: 10.07.2009 11:33:11 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  17. ale sme múdre:)))
    nie??? kde sa na nás hrabú psychológovia:))))))))))))))))) pekný deň.
    publikované: 10.07.2009 11:54:43 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  18. ;)
    podobne ;)
    publikované: 10.07.2009 11:58:04 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014