Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Komunikácia - ako sa vlastne dorozumieť?

Dorozumievanie je jeden z podstatných rysov človeka. Denne absolvujeme množstvo rozhovorov. Doba nás doviedla k tomu, že veľká časť našej komunikácie sa preniesla do e-mailov alebo iných písaných foriem.
Ako taká komunikácia prebieha? Pozrime sa na to tak trochu inak. Pozrime sa na to z pohľadu, čo sa v nás vlastne deje.

Bude Vám to pripadať také trochu informatické, ale to je nutné na pochopenie toho, o čo mi ide.

Povedzme, že rozhovoru sa účastnia dve osoby A a B.
Osoba A povie vetu osobe B.

Čo sa dialo na strane osoby A:
  • osoba A má vnútornú predstavu o svete
  • na základe tejto predstavy, okolností a predstave o osobe B sformuje myšlienku
  • na základe jazykovej vybavenosti, osoba sformuluje veta, ktorá reprezentuje myšlienku
  • osoba A v prostredí v ktorom sa nachádza citovo a gestikuláciou vyslový sformulovanú vetu
Čo sa potom deje na strane osoby B:
  • osoba B má vnútornú predstavu o svete
  • osoba B zachytí zvuky a identifikuje ich ako vetu od osoby A
  • na základe jazykových znalostí sformuje myšlienku, ktorá reprezentuje zachytenú vetu
  • túto myšlienku dá do kontrastu svojej predstavy o svete a predstavy o osobe A a do kontrastu k okolnostiam
  • túto myšlienku ďalej konfrontuje so svojím hodnotovým rebríčkom a vznikne určitá predstva, tá vytvorí novu myšlienku
  • v tejto chvíli osoba B pokračuje presne podľa postupu ako v predošlom prípade osoba A
Všimnime si, že každá osoba má svoju vlastnú predstavu o svete, svoj vlastný hodnotový rebríček, svoje vlastné jazykové schopnosti a schopnosť identifikovať vetu.

Teraz len krátko k jednotlivým bodom:

Vlastná predstava o svete:
Naša predstava o svete sa neustále formuje a dotvára. Niekto sa považuje za veriaceho, iný za ateistu. Úroveň vzdelania je taktiež individuálna. Súčasťou našej predstavy o svete je i predstava (model) tej druhej osoby (niečo o nej vieme, prisudzujeme jej určite vlastnosti a charakterové črty)
Vlastný hodnotový rebríček:
Hodnotový rebríček je striktne individuálny. Je nutné vedieť, že ak pre mňa je dôležité čo jem a nie ako to chutí, tak pre niekoho to môže byť presne naopak. Ak teda niečo posudzujem, posudzujem to podľa vlastného rebríčka a je nebezpečné predpokladať, že i druhá osoba má v tomto rovnaký systém hodnôt.
Jazykové schopnosti:
Každý mám iné jazykové vybavenie, ktoré je dané našou skúsenosťou. Ak sa niekto viac zaujíma o medicínu je zrejmé, že jeho slovná zásoba v tomto obore bude bohatšia a taktiež, že veľa pojmov bude nadefinovaných oveľa presnejšie. Je dôležité vedieť, že ľudia majú pod rovnakým slovom schované iné významy!!!
Schopnosť identifikovať vetu:
Toto je dosť závyslé na predchádzajúcom bode (teda, je potrebné aby sme poznali všetky slová, ktoré sme zachytili) a taktiež na "poveternostných" okolnostiach, našom zdravotnom stave. Je jasné, že je rozdiel baviť sa vkľude medzi 4 očami a niekde na rokovom koncerte, kde len ťažko počuť vlastného slova.
Je bohužial ľudským zlozvykom, že v prípade "kolízie" často považuje informáciu za útok. Čo som tým chcel povedať? Že ak nám chýbajú informácie, tak si ich doplníme a to tak, že pripíšeme druhej strane negatívne pohnútky. Správny postup by mal byť, že ak niečo nevieme, tak sa spýtame a apriori nič nepredpokladáme. Inak veľmi ľahko dôjde k omylu.

Jeden príklad z praxe: Jedna pani doučovala mladého chalana cudzí jazyk. Išlo to fajn, potom sa dostali k farbám, celý deň do neho vtĺkala ako sa povie zelená, čierna a modrá... a keď mu ukázala nejkaý predmet vždy to poplietol. Začala si o ňom myslieť, že je úplne blbý, keď si nedokáže zapamätať pár farieb. Pointa je v tom, že on bol farboslepý a hanbil sa to priznať. Takže jej predstava o jeho schopnosti učiť sa, vyhcádzali z nesprávnych informácii. Lebo jej chýbala infomácia, že nemá fyzické schopnosti rozpoznávať farby. Preto to nesprávne vyhodnotila. Ak by si overila, ći vie pomenovať farby vo svojom rodnom jazyku, nedošlo by k tejto chybe. Druhou chybou bolo, že chalan túto informáciu tajil.

Ďalším príkladom, ktorý sa často stáva je, že sme na hlučnom mieste a niekomu niečo zakričíme. Ten zachytí časť vety a potvrdí, že počul. Sám netuší, že nepočul všteko. Druhá strana dostala potvrdenie, že informácia bola predaná a druhá strana ju akceptovala. Preto predpokladá, že chovanie tej druhej osoby bude tomuto odpovedať. Napríklad: je pondelok a osoba A zakričí: "Stretneme sa tento týždeň v pizzerii XY." Osoba B zakýve, že OK, že to akceptuje. Potom osoba A zakričí: "Stretneme sa vo štvrok večer v pizzerii XY". Je hluk a osoba B zachytí časť vety a myslí si, že osoba A len zopakovala pôvodnú vetu a zakričí, že "Hej, dohodnuté". Záver je ten, že každá z osôb odchádza s inou predstavou o tom, na čom sa dohodli. Obvykle osoba A volá osobe B a upresňuje, že kedy sa stretnú. Takže osoba B čaká na telefonát a osoba A čaká večer v pizzerii a je naštvaná, že osoba B nedorazila a ani se neospravedlnila. Potom si zavolajú a osoba B popiera, že sa takto dohodli. Kde bola chyba? Vo voľbe prostredia.

Aký z toho plynie záver? Nemusí byť blbec ten, ktorý sa stále vypytuje, ale ten, čo si myslí, že vie a pritom nevie.

zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. wa, blbec vravíš?
    dosť nešťastné zakončenie úvahy, ktorej cieľom je (myslím si) poskytnutie komunikačného nou-hau, ktoré by malo znížiť počet nedorozumení v komunikácii (asi nielen) na blog.sk.
    dľa môjho názoru v komunikácie nie je rozumné používať označenia typu „blbec“, ale skôr pojmy ako „(asi) neporozumel)“, „pochopil to (možno) inak“, „(možno) nemá úplné info“, „niečo (asi) prepočul“ a pod.
    klasifikácia „ja múdry, ty blbec“ je najspoľahlivejším zdrojom nedorozumení a konfliktov.
    tvoj výklad je pekný, no stavia na predpoklade a presvedčení, že VŠETCI ľudia komunikujú tak, ako si popísal, a to (asi) neplatí.
    Pre nedostatok času zatiaľ toľkoto, v priebehu dňa sa (možno) ešte zastavím a naznačené poznámky rozviniem do zrozumiteľnejšej podoby.
    publikované: 22.02.2007 07:01:51 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Keby to bolo také jednoduché :)
    Je skutočne užitočné pýtať sa. Ja to aplikujem najmä vo svojej práci, kde si overujem základné pojmy. A keď už sme pri tom "blbcovi" a tej poslednej vete, ako si ju myslel? Čo si v tomto kontexte vnímal pod slovom blbec? :)
    publikované: 22.02.2007 08:53:43 | autor: Peťo (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. :)
    niekto slovo blbec moze povazovat za velmi hanlive a niekto len za take lahke usmevne pomenovanie (inak ten zaver znie ako nejaka mudrost..) - jednoducho to vystihuje tato tvoja veta: "Je dôležité vedieť, že ľudia majú pod rovnakým slovom schované iné významy!!!"
    publikované: 22.02.2007 10:13:05 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. blbec
    Vedel som, ze posledna veta vyvola najvacsi ohlas. Tusil som, ze si ju bude brat Hogo osobne i ked nebola urcena jemu. Kazdy kto ma pozna (myslim osobne a stravil v rozhovoroch so mnou par rokov) vie, ze nemam rad absolutne vyjadrenia. Ak niekto nieco tvrdi absolutne, tak moja okamzita reakcia je casto: "dokaz to! inak su tvoje slova uplne prazdne a lepsie je mlcat, ako tarat nezmysli".
    Nedavno som to vysvetloval jednemu kamaratovi, ktory povedal: "Vsetci zbohatlici podnikatelia si svoje bohatstvo nakradli". Okamzite som po nom pochopitelne vystartoval, ze je to populisticke blabolenie, ze staci najst jedneho, ktory toto nesplnuje a jeho vyrok je neplatny. Ze ovela bezpecnejsie je povedat, ze "vacsina ...". Naletel mi a svoj vyrok upravil v tomto duchu: "vacsina podnikatelov si svoje bohatstvo nakradla". Hned som vypalil: "kolko je vsetkych podnikatelov, ktory su takto bohaty a o kolkych ma dokazy, ze si to nakradli? Ak ich je viac ako polovica z celku, potom je jeho vyrok pravdivy, ale ak to nemoze dokazat, tak zase len tara slova bez obsahu".
    Teraz naspat k tomu blbcovi: cielom nebolo nikoho urazit, ale popichnut. Pravdepodobne vela z nas chape slovo blbec v pejorativnom vyzname (o tom asi netreba polemizovat), preto tato veta vyvola citovu odozvu. Podla urcitych studii si ludia najviac pamataju veci, ktore su prepojene so silnym citovym zazitkom. Takze ak prehlasim, ze "blbec sa nepyta, lebo si mysli, ze pojedol vsetku mudru kasu", tak je mozne, ze na buduce si na to niekto spomenie a mozno polozi o otazku viac, pripadne nebude robit tak rychlo zavery bez chybajucich informacii. A potom ta veta splnila svoj ucel.

    Pouzita schema je z jednej prednasky na MFF UK v Prahe, tak ako si ju pamatam (na prednaskach som si nerobil poznamky). Prednaska sa volala "Ucici se organizace" a prednasal pan profesor Michal Chytil, ktoreho si velmi vazim. Ta prednaska mi dala vela a nielem v tomto smere. O tom, ze sa treba ubezpecit, ze si rozumieme som mal "skolu zivota" este na koleji, kde sme dlhe hodiny stravili v rozhovoroch (rozumej hadkach) v stave traja proti jednemu. Vacsinou to koncilo tak, ze on mal zakladny pojem nadefinovany uplne inak, ako my ostatny. Takze sme sice obe strany tvrdili to iste, ale kazda inymi slovami a v dosledku inej definicie zakladneho pojmu sa zdalo, ze si odporujme.

    Uvedeny model komunikacie je "len model". Preto pochopitlene ako kazdy model je iba urcitym zjednodusenim, ako by to mohlo fungovat. Dolezite na tom je to, aby sme pri komunikacii explicitne vedome chapali, ze druha strana moze byt radiklane odlisna a nie je to len pozmenena projekcia nasho chapania sveta.
    publikované: 22.02.2007 10:41:39 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  5. wa, tušenie ťa tentoraz sklamalo :)
    slovo blbec som nevztiahol na seba, a nezobral som to osobne.
    ak som sa vyjadril práve k slovu blbec, bolo to preto, že je to jedno zo slov, ktoré spoľahlivo „vyrábajú“ informačné šumy, nedorozumenia a konflikty. z tvojho komentára mi je teraz jasné, že také slová a obraty používaš často a rád („lepsie je mlcat, ako tarat nezmysli“, „populisticke blabolenie“, „tara slova bez obsahu“). konfliktogénne je aj používanie vyjadrení, ktorých „cielom nebolo nikoho urazit, ale popichnut“. potom sa ale nečuduj, že ten, kto ťa nepozná (napríklad hogo), si o niektorých tvojich výrokoch môže myslieť svoje...
    ad „Je dôležité vedieť, že ľudia majú pod rovnakým slovom schované iné významy!!!“
    nedá sa nesúhlasiť, no ešte dôležitejšie je používať slová vo významoch, ktoré sú bežné a všeobecne známe (napríklad slovo AKA v oslovení „2 hogo aka TOP5“).
    a keď už som spomenul inkriminované slovo AKA a ono oslovenie...
    áno, napadlo mi, že možno si slovo AKA neúmyselne (z neznalosti?) použil v inom význame než sa bežne používa (uvažovala o tom aj lulla v jednom svojom komente, kedy sa pokúsila dať mu význam zhodný s významom slova AD). v tej situácii som mal dve možnosti: buď sa ťa priamo spýtať, ako si to myslel, alebo predpokladať obvyklý význam, odpovedať naň a vyčkať, či vo svojej reakcii neuvedieš vec na správnu mieru. zvolil som druhú variantu a tvoje mlčanie som vyhodnotil tak, že si mi chcel povedať presne to, čo som si prečítal: „2 hogo zvaný TOP5“.
    nuž, wa, niekedy je dobré nielen ovládať teóriu komunikácie, ale mať „zmáknutú“ aj jej prax...
    publikované: 22.02.2007 11:27:30 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  6. hogo AKA top5
    Slovo AKA som pouzil presne vo vyzname, ktory toto vyjadruje, teda u mna za TOP 5 okrem Teba nikto takto neloboval, preto som Ta nazval, tak ako som Ta nazval.
    Z toho vsak vobec neplynie, ze by si bol ten, ktory sa snazi dostat do TOP5. Toto si si do toho vlozil sam, bez overenia informacii, ci to tak bolo alebo nebolo myslene a ja som Ti nikde taketo indicie neposkytol.

    Pouzivanie expresivnejsich vyrazov v komunikacii ma svoj zmysel, ako som uz vo vyssie uvedenom komente naznacil, ak chceme, aby sme vyvolali urcity ucinok (na cloveka, ktoreho pozname. Vety ktore si citoval boli urcene kamaratovi a boli postavene tak, aby vyvolali urcity obraz na zaklade mojej skusenosti s nim).

    Dakujem hogo za rady, mne je 34,5, som majitelom niekolkych firiem a vediem jednania z riaditelmi televizii, filmovymi producentami pripadne inymi vysoko postavenymi managermi. Komunikacia je moj denny chlebicek. Pisem zmluvy a dohadujem obchody. Preto musim dost dobre chapat, co je povedane a aky to ma vyznam. Ale to snad ani nema cenu rozoberat.

    Tym nechcem povedat, ze uz sa nemam co naucit, ale predsa len si myslim, ze urcitu zivotnu skusenost uz mam.
    publikované: 22.02.2007 11:43:51 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  7. wa-ova posledna veta v texte zostala nepochopena v zmysle nim
    popisaneho modelu:)) ako je zrejme z komentov. slovo blbec ma niekolko vyznamov a ich odtienov. zalezi od kontextu a typu prijemcu ako si informaciu o blbcovi spracuje. sportove typy zvyknute racionalne riesit problemy by skor rozvijali zakladnu tezu vety a riesili by, ci vypytovanie naozaj robi z cloveka blbca alebo mudrejsieho a ci na vine nie je len okolity randal ale povrchnost prijemcu informacie alebo ci prijemcovinechybaju urcite socialne zrucnosti v komunikacii atd.
    tesim sa na dalsie rozvinutie temy.
    publikované: 22.02.2007 11:56:16 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  8. aaale, wa, veril som, že...
    naša polemika zostane vo vecnej rovine a že nezačneme hrať hru „kto má väčšie EGO“... alebo ju vari celý čas hráme??? ;)
    publikované: 22.02.2007 12:22:55 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  9. WA
    podľa mňa si to presne opísal. Nezrovnalosti a nepochopenia vyplývajú z komunikácie. Jedným z mnoha problémov je, že aj keď sa človek pýta, odpovede nedostane a tým druhým najzvyklejším tiež je, že jedna strana ani nevie o čom hovorí, príp. úmyselne zavádza či/že klame. :D
    publikované: 22.02.2007 12:53:51 | autor: Linki (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. 2 hogo
    clanok nebol pisany v osobnej rovine. Ale Tvoju vizvu som prijal.
    Kladiem si otazku, co si chcel povedat vetou: "nuž, wa, niekedy je dobré nielen ovládať teóriu komunikácie, ale mať „zmáknutú“ aj jej prax..."
    Vzhladom na to, ze v jej uvode je pouzity moj nick, tak som si dovolil predpokladat, ze bola adresovana priamo mne a teda jej preklad znie: "nestaci, ze si si nastudoval teoriu, chyba Ti prax". Preto som Ti ako odpoved podal informacie o mojej praxy. Najvacsou skolou diskusie a komunikacie pre mna bolo stopovanie. Znie to mozno usmevne, ale ja som niekolko rokov chodil stopom Praha <-> Michalovce. Casto som s jednym clovek siel i stovky kilometrov a to uz je pomerne dlhy cas, kde sa stihne prebrat vela veci. Pri stopovani clovek sadne do auta ku roznym ludom. Nie vzdy sa zhodujete v nazore na svet a nie je uplne vhodne sa pohadat tak, ze on Vas vyhodi niekde uprostred dialnice a na buduce uz radsej nikoho nevezme. Tym samozrejme nechcem povedat, ze je dobre podliezat a suhlasit so vsetkym co druhy povie, len aby vas doviezol kam chcete. Ale treba vediet vylozit svoj pohlad na vec tak, aby ho druha strana dokazala vypocut.

    Vysledok debaty moze byt i: chapem ale nesuhlasim. To tiez povazujem za vynikajuci zaver. Mojim cielom nie je, aby kazdy zdielal moj nazor, ale som rad ak niekto dokaze vidiet veci z mojho uhlu pohladu a taktiez ja sa snazim pochopit pohlad druhej strany. To pochopitelne nesie zvysene usilie a da sa to dosiahnut len co najvacsou otvorenostou. K tomu je nevyhnutne najst spolocnu zakladnu (pojmov a nazorov) a na nej stavat. Vysledok moze byt, ze v urcitom bode sa zacneme rozchadzat a je dobre vediet preco to tak je.

    Snazim sa byt transparentny, na priamu otazku davam priamu odpoved.

    Ak hras hru na EGO, je to tvoja vec. Rad sa takto pobavim. Ak chces polemizovat vecne, budem este radsej.
    publikované: 22.02.2007 13:52:23 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  11. este raz blbec
    Len tak zo zvedavosti som si pozrel stranky konzultacnej firmy ANIMA Praha, ktoru vedie uz spominany pan profesor Chytil. A nasiel som tam toto: http://www.anima.cz/forbina/?p=35
    No, je to celkom mila nahoda, nie :))
    publikované: 22.02.2007 14:12:22 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  12. wa, tvoj preklad vety...
    „nuž, wa, niekedy je dobré...“ v znení „nestačí, že si si naštudoval teóriu, chýba ti prax“ je hodne nepresný, a bez toho, že by si si overoval, čo som tou vetou vlastne myslel, podával si informácie o tvojej praxi, ktoré mne zase vyzneli v zmysle „pozri sa, aký som ja borec“...
    no ak budeme pokračovať v tomto duchu, budeme mlátiť prázdnu slamu a nikam nepokročíme, preto navrhujem obrátiť list...
    tému komunikácie z mojej strany (predbežne) uzavriem vetou, že napriek tomu, že mnohí z nás vedia, ako by sme mali komunikovať, neraz sa tohoto nou-hau nedržíme, porušujeme pravidlá rozumnej, bezkonfliktnej komunikácie (niekedy úmyselne, ale väčšinou pod vplyvom emócií) a (aj preto) vznikajú informačné šumy, nedorozumenia a konflikty. možno povieš, že teba sa to netýka, ja za seba vravím, že napriek dobrým úmyslom mám za sebou takýchto hriechov neúrekom.
    nuž teda skúsim obrátiť list a baviť sa na tému, ktorá má priamy súvis s blog.sk a jeho budúcnosťou.
    tá téma je rovnako kontroverzná ako téma komunikácie, no myslím, že je rozumné ju otvoriť, skúsiť si isté veci vyjasniť a prípadne posunúť vpred.
    začnem tézou, že blog.sk je taký aký je preto, že je do neho silne premietnuté tvoje EGO.
    nezľakni sa, prosím, to nie je výčitka, je to moje vnímanie blog.sk z pozície blogera.
    to, že blog.sk nesie pečať tvojho ega, má dve stránky: pozitívnu a negatívnu.
    <b>pozitívna stránka</b> chválabohu prevláda a prejavuje sa vo viacerých rovinách:
    - na blog.sk sa ctí sloboda prejavu (ak neporušuješ zákon, píš čo a ako chceš)
    - na blog.sk sa ctí sloboda konania (bloguj či komentuj pod občianskym menom, nickom alebo akýmkoľvek neautorizovaným menom)
    - na blog.sk nie sú komunite vnucované pravidlá „hry“ zhora, adminmi či prevádzkovateľom, ale tvoria sa na základe požiadaviek komunity
    <b>negatívna stránka</b> je ale tiež neprehliadnuteľná, lebo ani wa nie je dokonalý:
    - mnohé požiadavky sa realizujú neuveriteľne a nepochopiteľne dlho (za všetky spomeniem notifikácie o komentoch k článkom iných autorov), a to blogera v konečnom dôsleku stojí neraz zbytočne veľa energie a času
    - blogerovi nie sú poskytnuté dostatočné spätnoväzobné informácie, ktoré by mu umožňovali čo najpresnejšie vyhodnocovať odozvu jeho článkov i článkov ostatných blogerov (argument: wa nechce mať z blogu hokejový turnaj)
    - nástroje pre skupinové blogy sú nedotiahnuté (napríklad prístupové práva k témam, zdieľané editovanie a publikovanie článkov a pod.)
    - na mnohé otázky adresované adminovi nikto dlho neodpovedá, niekedy sa dotazujúci odpovede nedočká vôbec

    ani pozitíva ani negatíva nie sú vyčerpávajúce, sú len ukážkou plusov a mínusov blog.sk. ich zosumarizovanie ma nakoniec donútilo rezignovať na určité plány, ktoré som mal na hogofogo.blog.sk, a vyvodiť z toho jediný možný záver: ukončenie tohoto blogu.
    keďže tu mám ale aj iný blog (terapeut.blog.sk) a nie je vylúčené ani dlhodobé budovanie ďalšieho blogu, bol by som rád, keby sa popri zachovaní pozitívneho dopadu tvojho ega na blog.sk niečo urobilo aj v smere riešenia dopadov negatívnych.
    na záver si dovolím položiť ti otázku: <b>sú moje očakávania nereálne a nesplniteľné?</b>
    publikované: 22.02.2007 17:35:09 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  13. blog.sk nie je hogofogo.blog.sk
    Vzhladom na fakt, ze som blog.sk niekedy davno-davno zaregistroval (myslim domenu), vzhladom na fakt, ze som naprogramoval cely system, tak je zrejme, ze system je urcitou mojou projekciou. Ale nie som jediny, kto sa na nom podiela. Dmiba vlozil vela svojho usila a umu do pripravy sablon a Riso (nas grafik) zase stvarnil jeho graficku podobu. Nasim parnerom je dnes pravda.sk, ktora taktiez sleduje urcite ciele.

    Co sa tyka pozadovanych zmien, v tejto chvili okrem Teba nikto iny po nich nebazi. Mozno sa Ti zda odozva mala, ale uznaj, ze poziadavky jedneho z mnoho blogerov, nemusia byt splnene lusknutim prstu.
    O tom, ci budes dalej pokracovat vo svojom blogu rozhodi sam, mna do toho nic. Je to Tvoja volba, ci pokracovat alebo nie. Ja respektujem oboje.
    Nebudem sa k tomu vyjadrovat, lebo to vobec nie je dolezite, aby som k tomu daval svoj postoj ako "wa" alebo ako "admin".

    PS: ak mozes uspokojit moju zvedavost, ako som mal spravne chapat vetu: "nuž, wa, niekedy je dobré nielen ovládať teóriu komunikácie, ale mať „zmáknutú“ aj jej prax...". Ja mam rad vo veciach jasno a nerad nechavam veci nevysvetlene...
    publikované: 22.02.2007 23:12:31 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  14. wa, zdá sa mi, že sa míňame...
    v chápaní celej tejto diskusie, výmeny názorov, polemiky, či čo to vlastne je.
    ak na moje kritické reflexie reaguješ poznámkami ako „nikto iný okrem teba NEBAŽÍ po zmenách“ či „požiadavky jedného z mnoho blogerov NEMUSIA BYŤ SPLNENÉ LUSKNUTÍM PRSTU“ a zaklincuješ to titulkou „BLOG.SK NIE JE HOGOFOGO.BLOG.SK“, zužuješ tým priestor pre zmysluplnú výmenu názorov tak, že sa napokon niet o čom baviť.
    robil som, čo som vedel, siahol som na dno svojej trpezlivosti i svojich síl, a vzdávam sa...
    táto diskusia z môjho pohľadu stratila zmysel... a možno ho vlastne nemala od samého začiatku.
    publikované: 22.02.2007 23:44:17 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  15. mmmm, to sa mi ľúbi :) diskusia o komunikácii a vyjasňovanie omylov
    takže komunikácia....podľa mňa rozhovor dvoch a viacerých ľudí, ktorí majú radikálne odlišne definované pojmy a významy, nemožno nazývať komunikáciou...ľudia pri komunikácii musia vychádzať z predpokladu, že rozumejú tomu, čo im ten druhý chce povedať....inak by rozhovor vôbec nemohol fungovať...a preto podľa mňa v komunikácii neplatí "radikálna" odlišnosť diskutujúcich, inak by sa nemali o čom baviť :)
    omyl pravdaže vzniká vtedy, keď je toto porozumenie nedostatočné, prípadne domýšľané....preto súhlasím skôr s vetou: "K tomu je nevyhnutne najst spolocnu zakladnu (pojmov a nazorov) a na nej stavat. Vysledok moze byt, ze v urcitom bode sa zacneme rozchadzat a je dobre vediet preco to tak je." a nie s predchádzajúcim článkom, ktorý síce správne vystihuje problémy pri komunikácii, avšak jednotlivca redukuje na príliš individualizovanú jednotku, ktorá s iným človekom nemá takmer ak nie vôbec nič spoločné....spomínané omyly nevychádzajú len z domýšľania a nepresnosti, ale sú aj prirodzenými reakciami človeka na základe predchádzajúcich skúseností...toť môj skromný filozofický názor

    inak, viete čo chlapi? práve som počula vetu "muž má pocit, že je správny chlap iba vo vojne" a vždy keď počúvam diskusie mužov, naskakuje mi husia koža a všetky obranné reakcie, ktoré ma varujú pred hrubým koncom....zmenili sa len zbrane....muž stále chce ostať správnym chlapom, hm

    no oceňujem, že sa aspoň snažíte zostať vo vecnej rovine problému :)

    publikované: 23.02.2007 00:04:28 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  16. 2 hogo
    Mozno je to pre Teba drsne zistenie, ale si radovy bloger, ako kazdy iny.
    Skus sa na to pozriet z druhej strany. Volanie jedneho blogera i keby bolo akokolvek silne, nie je reprezentativna poziadavka skupiny. Ak by som okamzite programoval vsetko co sa tu v diskusiach mihne, tak je v tom pekny gulas. Z toho si nevyvodzuj, ze Tvoje navrhy nie su zmysluplne. Ak vsak chcem udrzat system dlhodobo funkcny, je potreba programovat zmeny tak, aby sa nestali jeho obmedzenim. Aby neznizili jeho robustnost a hlavne, aby dopad na zataz (pochopitelne kazda funkcionalita vyzaduje strojovy cas) bol akceptovatelny a prinos funkcionality nebol kontraproduktivny voci zvyseniu zataze systemu.
    publikované: 23.02.2007 00:12:03 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  17. wa, práve si mi oznámil...
    zdrvujúcu skutočnosť a asi ma čaká bezsenná noc...
    ok, robustnosť, záťaž, strojový čas, kontraproduktívnosť...
    povedz, prosím ťa, ako to robia na blog.sme.sk, že ich blog má PODSTATNE rozsiahlejšiu funkcionalitu ako blog.sk, je technologicky prepracovanejší, a jednako nemá problém ani s robustnosťou, ani so strojovým časom, ani s kontraproduktívnosťou...
    hovorím to nerád, ale <b>blog.sk je</b> v porovnaní s blog.sme.sk TECHNOLOGICKY (zámerne zdôrazňujem toto slovo) <b>tretia liga</b>.
    publikované: 23.02.2007 00:24:15 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  18. 2 dionea
    Radikalne rozdiely nemusia byt na prvy pohlad viditelne. Mozu vyplynut na povrch az na zaklade debaty. Je mozne si to pred samotnou debatou neuvedomovali a az na zaklade nezhody sa postupne prepracuju k zisteniu, ze pod rovnakym pojomom su nadefinovane ine entity aleno entity lisiace sa v zasadnych atributoch.

    inak povodny clanok neporovnava rozdielnosti predstav o svete osoby A a osoby B. Iba konstatuje, ze kazda z osob ma svoju vlastnu predstavu. Miera ich zhody uz nebola predmetom ukazky toho, ako prebehne jednoducha vymena informacii.

    Je jasne, ze bez spolocneho zakladu, nie je mozne sa posunut dalej. Ak sa chcu dvaja dohovorit, najprv si musia najst tento zaklad, aby vedeli, ze hovoria o tom istom.
    publikované: 23.02.2007 00:25:37 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  19. blog
    blog.sme.sk nepouzivam, nikdy som tam nemal ucet, takze ho nemozem hodnotit. Tolko k otazke technologickej zaostalosti.
    Co sa tyka robustnosti, nepoznam ich technicke vybavenie a preto nie som kompetentny sa k tomu vyjadrovat.

    Kazdy ma rozne potreby. Niekto pozaduje zaklad, inemu nestaci najnovsia ficura. Ako si uz napisal vyssie, blog.sk nesie moju predstavu o blogovani a dokedy nezmenim nazor (alebo sa spolu s partnermi nedohodneme), tak to bude na nom vidiet. Moja predstava blog.sk nebola nikdy o systeme, ktory bude obsahovat miliony funkcii, ktore vyuzije jedno promile ludi a po prihlaseni, sa novacik vystrasi co vsetko musi urobit a nastavit.
    Nebranim sa vyvoju, ale zrejme nezdielame rovnaku predstavu kam blog.sk ma smerovat. Ak Ti tento system nevyhovuje, mozem Ti poradit len dve veci: najdi si iny, alebo si naprogramuje veci podla vlastnych predstav. Tymto Ta nevyhanam, len ukazujem moznosti. Tretia moznost je akceptovat, ze system nieco umoznuje a nieco nie. V tejto chvili som presvedceny, ze niektore funkcie na blog.sk nechcem (ani ja, ani moji partneri).
    Myslim si, ze blogovanie nie je o premakanom systeme ale o jeho obsahu a ten tvoria ludia. System je len nastroj.
    K tomu, aby vznikol kvalitny obsah ziaden system nepomoze...
    publikované: 23.02.2007 00:38:18 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  20. ja som len chcela naznačiť, že
    individuálna predstava o svete, vlastný hodnotový rebríček, vlastné jazykové schopnosti a schopnosť identifikovať vetu nie sú až také individuálne a sú výsledkom konsenzu...pôvodný článok stavia na spomínaných bodoch, ale to možno práve teraz nie je hlavným problémom tvojho článku a snahy niečo docieliť...aj prenos jednoduchej informácie je postavený na schopnosti dekódovať, čo je možné len ak majú obaja diskutujúci niečo spoločné (resp. rovnaké kódy)

    wa, aký je potom ten Váš spoločný základ? sú to iba pojmy, ktoré používate? alebo ani tie? alebo máte podobné ciele? či naopak odlišnú predstavu o...? hovoríte o tom istom, alebo je aj v tom problém? okrem rozdielností by ste mali hľadať aj to, v čom sa vaše predstavy zhodujú...ale ako vidím, už sa spolu rozprávate...s rovnakým cieľom - porozumieť si navzájom ;) dobrú
    publikované: 23.02.2007 00:46:26 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  21. wa, je škoda, že...
    si na blog.sme.sk nikdy nemal účet, všeličím by si sa tam mohol inšpirovať. a napriek tomu, že blog.sme.sk je technologicky omnoho sofistikovanejší než blog.sk, je user-friendly a žiadneho nováčika nevystraší, ostatne na tom blogu bloguje viac ľudí než tu.
    áno, súhalsím, systém je len nástroj, ale ak je to nástroj, ktorý blogera stojí (zbytočne) mnoho času, lebo mu chýba dôležitá funkcionalita, je to smutné. a ešte smutnejšie je, ak sa tvorcovia systémy rozširovaniu evidentne pre blogerov užitočných funkciíí bránia alebo ich realizujú nesmierne pomaly, bez toho, aby komunitu aspoň informovali, s čím a kedy môže počítať. považujem to za prejav neúcty k blogerom a dúfam, že pravda.sk sa pričíní v tomto smere o pozitívne zmeny.
    publikované: 23.02.2007 00:48:09 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  22. 2 dionea
    Apriory predpokladas, ze osoba A a osoba B su z rovnakej krajiny. Ak toto porusime, tak:
    - mozu obe osoby ovladat jeden jazyk, ale kazda na inej urovni
    - mozu mat uplne ine vychovanie (napr. ine nabozenstvo) a to implikuje mozne rozdiely v predsrave sveta a taktiez v hodnotovom rebricku

    to len na okraj, pre predmet diskusie to nie je podstatne
    publikované: 23.02.2007 01:00:18 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  23. hogo, je zrejme
    ze mame inu predstavu, ako ma blog.sk fungovat. Na tom sa zhodneme. Mojim cielom nikdy nebolo vytvorit system specialne pre niekoho, ale jednoduchy system, ktory umozni to podstatne pre siroku skupinu. Povodne sme ani neumoznovali vytvorit si svoj dizajn. Bol iba vyber z preddefinovanych dizajnov. Prax ukazala, ze tato funkcionalita je potrebna. Preto sme dali uplnu slobodu upravit si svoj dizajn. Ak si pozries dizajn anubis.blog.sk, tak rozdiel od inych je dost podstatny.

    Prepac, ale asi sa pojdem dalej potit do postele, horucka mi uz opat stupa... :((
    publikované: 23.02.2007 01:06:32 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  24. wa, dúfam, že...
    som k tvojej horúčke neprispel... dobrú noc.
    publikované: 23.02.2007 01:08:14 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  25. :)
    to je pravda wa, ale ak by sa radikálne odlišovali v tom, čo si vymenoval, nemohli by sme sa spolu porozprávať o svojich predstavách....to dokážeme len vtedy, ak svoje predstavy prekódujeme do "jazyka", ktorému by porozumel človek s inou úrovňou jazyka a inou predstavou o svete...vtedy sa hľadajú analógie, ktoré sa prispôsobujú predstavám druhého...

    ak by A a B aj neboli z tej istej krajiny, ovládali jazyk na inej úrovni a mali iné predstavy sveta, v záujme komunikácie by sa sebe navzájom prispôsobili, inak by spolu nemohli komunikovať...pokiaľ nie je snaha o vysvetlenie a zdelenie svojich myšlienok a na druhej strane snaha pochopiť, ľudia sa nedorozumejú, nepochopia, o čo tomu druhému ide, čo chce, čo plánuje, resp. čo nechce, nemá rád a vôbec neplánuje

    to len na okraj, pre predmet tejto diskusie to nie je podstatné, ale pre jej priebeh určite :)

    mal by si si oddýchnuť, vy obaja, je dôležité, aby ste zajtra boli plní síl, rovnako ako aj ja xi ;) lúčim sa
    publikované: 23.02.2007 01:14:39 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  26. wa, máš pravdu...
    naše predstavy (nielen) o rozumnej technologickej úrovni blogu sa rozchádzajú...
    moja predstava ideálneho blogu by vyzerala takto:
    - technologická úroveň približne na úrovni blog.sme.sk s niektorými prvkami blogspot.com
    - pravídlá hry ako na blog.sk (sloboda prejavu a konania, načúvanie hlasu komunity)
    - atmosféra v komunite blízka tej, čo sa za cca 2 roky vytvorila na blog.sk
    <b>je mi jasné, že </b>
    - blog.sk nikdy nebude technologicky na takej úrovni ako blog.sme.sk
    - blog.sme.sk s vysokou pravdepodobnosťou nebude mať také právidlá hry a atmosféru v komunite ako blog.sk
    - blogspot.com asi nebude mať také prepojenie so slovenským prostredím ako blog.sk
    <b>preto moja (kompromisná) voľba je jednoznačná: blog.sk</b>
    (cena: rezignovanie na realizáciu určitých „ambicióznejších“ zámerov)
    <b>bol by som však veľmi rád, keby na blog.sk došlo k vývoju týmto smerom:</b>
    <b>1. realizovať aspoň minimálne „technologické“ požiadavky:</b>
    - možnosť dávať si posielať notifikácie o nových komentároch k ľubovoľnému článku
    <b>- titulka: </b>
    - zobrazovať väčší počet stránok (25-40)
    - možnosť zobraziť na titulke len články vybraného autora
    - zdokonaliť navigačné tlačítka a umiestniť ich aj na začiatok titulky
    <b>- články: </b>
    - nad a/alebo pod článok zaradiť tlačítka „predošlý“ a „ďalší“
    <b>- zoznam blogov: </b>
    - doplniť počet dní od zverejnenia posledného článku
    - doplniť počet dní od zverejnenia posledného komentára
    <b>- Nastavenie: </b>
    - zaistiť jednoznačnosť nicku (pole Názov blogu)
    <b>- rôzne: </b>
    - zvýrazniť (blikaním?) záložku Správy, ak má bloger neprečítanú správu
    - vyradiť z počítadla návštev blogu a článkov vlastné návštevy autora
    - „sfunkčniť“ nástroje pre skupinové blogy (zdieľané editovanie a publikovanie článkov)

    <b>2. vylepšiť podporu a „organizačné“ zvyklostí:</b>
    - pozornejšie načúvať hlasom blogerov a v rozumnom termíne im poskytovať požadované informácie alebo podporu
    - k návrhom a požiadavkám blogerov dávať trasparentné vyjadrenia (bude/nebude realizované, termín realizácie)
    - na „drobné“ návrhy vylepšení, ktoré nezasahujú do konceptu blog.sk, reagovať ústretovejšie a pružnejšie
    - odpustiť si dohady o tom, za akým účelom bloger isté funkcie a možnosti vyžaduje
    („správať sa k blogerovi ako k zákazníkovi“ - slušne, nie z pozície postavenia a moci)

    wa, zrealizovaním každého jedného z týchto zbožných(?) želaní ma nesmierne potešíš
    a to ti vari stojí za to... či nie??? ;)
    publikované: 23.02.2007 07:24:23 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  27. oprava
    odrážka
    - zobrazovať väčší počet stránok (25-40)
    má správne znieť:
    - zobrazovať väčší počet článkov na stránke (25-40)
    publikované: 23.02.2007 11:24:42 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  28. 2 hogo
    dost dlho som cakal. Nie preto, ze by som to ignoroval, ale ci niekto (aspon jeden hlas) Tvoje volanie poz menach nepodpori.
    Nestalo sa tak. Chapes dufam, ze su to ziadosti jedneho z mnoho blogerov? Si si isty, ze vacsina to tak chce? Nemem predsa upravovat blog.sk, tak aby vyhovoval Tebe :))
    Uz len prvy bod Tvojho zoznamu: 25 - 40 prispevkov.
    Mne osobne by to vadilo. Kedze sme k tomu vyjadrili nazor len dvaja, tak je to 50/50. Ja nemam rad nezmyselne dlhe stranky...
    publikované: 26.02.2007 00:34:48 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  29. re
    ak hoga v tejto diskusii nikto nepodporil, nemusi to myslim nevyhnutne znamenat, ze s nim nikto nesuhlasi (co plati aj naopak, teda k podpore tvojich stanovisk :))

    na blog.sk nie som dlho a v mnohom ho aj za ten kratky cas ocenujem ako mne najvyhovujucejsi system. takze ak mam povedat vdaka, evidentne som na dobrej adrese.

    na druhej strane mince, mne osobne by sa napriklad niektore navrhy hoga celkom pozdavali :) ako tlacitka predosle a nasledujuce k clankom a najma blikanie novych sukromnych sprav - je to samozrejme len komfort zvysujuca utilitka a jej neexistencia nikoho nezabije,ale privitat by som ju privitala :) uz niekolkokrat sa mi stalo, ze som na spravu reagovala podstatne neskor po tom, ako som ju dostala.
    publikované: 26.02.2007 00:49:53 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  30. ja som si to prečítala už dávnejšie
    a tiež sa mi páčil nápad s blikaním nových správ,alebo aspoň s nejakým oznamovacím systémom, ktoré by upozorňovali na nové komenty :)

    a inak, ja ako admin by som sa tešila novým návrhom, nech by boli od kohokoľvek a akékoľvek...myslím, že nie sú na zahodenie a je fajn sa nad nimi zamyslieť...alebo aspoň reagovať na ne prijatím, odmietnutím a najlepšie by bolo asi vysvetliť, prečo nie sú vítané alebo vhodné...aj keď to by bol asi komfort :)
    publikované: 26.02.2007 01:09:34 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  31. 2 B&D
    vdaka za reakciu.
    Ja som nevylucil realizaciu ziadneho z navrhov (teda az na moj pohlad na tych 25-40 prispevkov na prvej stranke, ale ani to som nevylucil, len som k tomu zaujal svoj osobny postoj, ale ked sa komunita rozhodne, ze je toto vhodne, tak pre mna to znamena nastavit konstantu z 15 na 30 alebo ine cislo, len sa mi nezda prakticke, aby sa stranka natahovala zbytocne dlho. Ja sa na blog.sk divam i z mobilu a to potom bude uz asi nepouzitelne).
    Vacsina zmien na blog.sk prebiehala formou konsenzu komunity, co sa myslim celkom osvedcilo. Preto by som rad tento system zachoval. Islo najme o urcite obmedzenia. Mne sa len nepaci predstava, ze jeden bloger bude ohybat system k obrazu svojmu, bez konzultacie s ostatnymi. Z toho samozrejme nevyplyva, ze nazory jedneho blogera sa musia rozchadzat so zaujmom vacsiny, ale bez konfrontacie sa to zistit neda.
    Historicky to tu bolo vzdy tak, ze ak nejaka potreba bola akutna, tak si svoju cestu k realizacii vzdy nasla.
    publikované: 26.02.2007 03:04:31 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  32. wa, na jednej strane som rád...
    že si na môj posledný koment reagoval, na druhej strane ma (ne)prekvapuje zaujatosť tvojej odpovede.
    vravíš, že si dlho čakal, či aspoň jeden hlas nepodporí moje volanie po zmenách?
    už v tomto tvojom čakaní a následných záveroch vidím závažné systémové chyby v tvojom prístupe k nášmu vecnému „sporu“ o zmeny na blog.sk.

    <b>že prečo chyby a v čom?</b>

    <b>v prvom rade</b>, moje „volanie po zmenách“ (radšej hovorme o návrhoch na zmeny) zaznelo v diskusii o komunikácii, ktorú pravdepodobne veľká časť komunity na blog.sk vôbec nesledovala (najmä jej záver). moje „volanie“ bolo len pokusom o vecné zhrnutie off topic témy (koncept a smerovanie blog.sk), ktorá sa vyvinula z témy základnej (ako komunikovať)

    <b>v neposlednom rade</b>, z vysoko nereprezentatívnej diskusie si urobil ďalekosiahly záver, že moje návrhy nemajú podporu a kladieš mi sugestívne (rečnícke?) otázky:
    „Chapes dufam, ze su to ziadosti jedneho z mnoho blogerov?“
    „Si si isty, ze vacsina to tak chce?“
    Sú položené tak nekorektne a v tak nevhodnom kontexte, že si nezaslúžia odpoveď, no v záujme veci ti na ne odpoviem.
    ad 1: Nie, nechápem, že sú to žiadosti jedného z mnoho blogerov.
    ad 2: Si si istý, že väčšina to tak nechce?

    <b>wa, naozaj si si nevšimol</b>, že na blog.sk neexistuje seriózny dialóg medzi adminmi a blogermi o smerovaní blog.sk?

    z minulosti tu pretrváva vedomie, že blog.sk je osobná iniciatíva wa a dmibu, sponzorovaná singularity s.r.o., vedomie vďaky bohu a adminom za to, že blog.sk je taký aký je, veď admini to robia len ako súkromnú iniciatívu a fejvr tunajšej komunite.
    neraz v minulosti ste to aj viacerým blogerom, ktorí niečo požadovali, dali jasne najavo a nečuduj sa, že mnohí rezignovali.
    ďalej, na nejeden námet (nielen môj) ste blogerom vôbec neodpovedali a tým ste do značnej miery utlmili akúkoľvek iniciatívu a vieru (časti) komunity v možnosť niečo tu zmeniť.
    veď aký zmysel má sa namáhať, ak je odozva zo strany adminov nulová (v tom lepšom prípade) alebo odmietavá (v tom typickejšom prípade) alebo podráždená (norma pri reakciách na návrhy jedného blogera).

    <b>wa, nepáči sa ti predstava</b>, že by jeden bloger ohýbal systém k obrazu svojmu, bez konzultácie s ostatnými?

    úprimne, wa, aké možnosti má bloger na konzultácie s ostatnými? má vari organizovať petičné akcie? má cez odkazy autorovi osloviť tisíce blogerov na blog.sk a žiadať od nich podporu?
    mojím spôsobom konzultácie s ostatnými je vyslanie návrhov do priestoru a ponechanie na ostatných, nech si to nechajú prejsť hlavou a vyjadria sa.

    <b>LENŽE na blog.sk neexistuje komunikačný priestor</b>, kde by prebiehala seriózna výmena názorov vo vnútri komunity a medzi komunitou a adminmi.

    myslím, že taký priestor by mali vytvoriť a spravovať admini a mali by ho brať aj dostatočne vážne, nie tak, ako tomu bolo v minulosti.

    predpokladám, že spojenectvo s pravda.sk posunulo blog.sk do sféry komerčného zhodnocovania zo strany singularity s.r.o., nuž očakávanie, že admini začnú blogerov brať ako rovnocených partnerov, vari nie je prehnané.

    <b>k mojim námetom na zmeny</b>

    vypichol si z nich dĺžku titulky. tento námet nie je prvý ani najdôležitejší, medzi prvými je len preto, že sa týka titulky.
    <b>za najdôležitejší námet považujem notifikácie k článkom iných autorov</b>.
    ich neexistencia môže byť ukradnutá blogerom, ktorí u iných autorov nediskutujú a komentáre ich nezaujímajú, pre blogerov, ktorí radi diskutujú, je neoceniteľná, lebo im šetrí čas (napríklad aj v prípade, aký sa odohral v tejto diskusii: asi 10-krát som sem zbytočne nazrel, či wa odpovedal alebo nie - stalo sa tak až po dva a pol dňoch).

    <b>na záver: </b>

    ocenil by som, keby na tomto blogu vznikol komunikačný priestor, kde by bolo možné o smerovaní blog.sk seriózne a trvale diskutovať a kde by admini iniciatívu “netrestali” rôznymi invektívami, ale každý návrh seríózne, vecne posudzovali a vyhodnocovali a ku všetkým návrhom dávali miesto emotívnych a zaujatých odpovedí seriózne, vecné stanoviská.
    publikované: 26.02.2007 10:13:06 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  33. hogofogo attak aj na mna, preco?
    1. OK, citujem: "neraz v minulosti ste to aj viacerým blogerom, ktorí niečo požadovali, dali jasne najavo a nečuduj sa, že mnohí rezignovali. ", hovoris v mnoznom cisle, nieco konkretne poprosim, kedy som ja niekoho niekedy odpinkal?

    2. "wa, naozaj si si nevšimol, že na blog.sk neexistuje seriózny dialóg medzi adminmi a blogermi o smerovaní blog.sk?" & "LENŽE na blog.sk neexistuje komunikačný priestor, kde by prebiehala seriózna výmena názorov vo vnútri komunity a medzi komunitou a adminmi." - je tu admin.blog.sk, kam blogerri pisu svoje pripomienky k temam, a pokial viem, je tam jedna, ktora je o vylepseni blogu, to, ze tam nereagujeme na niektore prispevky, neznamena, ze ich necitame, zvycajne na vsetko reagujeme. A ludia sa tam v komentaroch mozu kedykolvek vyjadrit.

    3. Moj subjektivny pocit je z tvojho komentovania je, ze sa snazis vytvorit atmosferu, ze nam ludia pisu a mi to ignorujeme. Nie je to brane osobne, len to tak vnimam, z dialogu, co som cital vyssie.

    4. Ak sa nahodou aj stane, ze na niekoho poziadavku nereagujeme, bude to skor nasou prac. vytazenostou. A tym, ze nerobime iba na Blogu. Mame dalsie projekty medzi ktorymi lietame a bohuzial, trpime akustnym nedostatkom programatorov, ako kazda normalna slovenska developerska firma. Dopyt je celosvetovo vacsi ako ponuka. Takze ak sa za niecim caka, je to dosledok, ze sa musi dokoncit nieco prioritnejsie.

    5. a opat: "ocenil by som, keby na tomto blogu vznikol komunikačný priestor, kde by bolo možné o smerovaní blog.sk seriózne a trvale diskutovať a kde by admini iniciatívu “netrestali” rôznymi invektívami", opat v mnoznom cisle, opat to mozem brat ako atak aj voci mne. Opat konkretny ziadam dokaz o mojich invektivach voci tebe alebo nikomu inemu.

    ZAVER: Cely cas pises o technologickej dokonalosti blog.sme.sk, ale nikde, vobec nikde, som necital nic konkretne. Mozno ty a dalsi blogerri, co ste dosli z blog.sme.sk to beriete tak, ze kazdy vie o com hovorite, ale pokial je moja skusenost s ich systemom = 0, mam malo informacii, aby som ich zhodnotil. Pisal som ti aj odkaz, aby si konkretizoval a specifikoval, co je technologicky lepsie, co konkretne. Ak neviem co, nemozem prijat rozhodnutie ani ja ani wa, ci to implementujeme, alebo nie. Nehovoriac o tom, ze sa k tomu nemozu vyjadrit v konkretnej rovine ani dalsi diskutujuci. Logicky sa nemozeme sa opytat ludi, ci to chcu alebo nie. Vacsina vyhrad, az na tych niekolko pripomienok o koment vyssie, co si tu napisal konkretne, bola vzdy spomenuta iba vseobecne vetami typu: "ale blog.sk je v porovnaní s blog.sme.sk TECHNOLOGICKY (zámerne zdôrazňujem toto slovo) tretia liga" a pod.
    Ak chces, aby ti architekt postavil dom, mozes to nechat uplne na neho, alebo mu povedat svoje predstavy a on ich moze na zaklade technologickych obmedzeni premenit na skutocnost. Rovnako to je aj na blogu, az na jednu vec, ze sa musi jednat o poziadavku komunity, nie jedinca. Leda ak si to jedinec zaplati - ale to je skor o individualnom blogu a nie vseobecnom.
    Doposial sme vzdy, ked sa ozvali hlasy pre implementovanie nejakej veci do systemu, pockali, co ostatni na to a ked sa ukazalo, ze su za, tak sa to spravilo najskor ako to slo. Vid. dizajny, zmena editora, atd...
    publikované: 28.02.2007 13:30:28 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. poznamocka
    "wa, je škoda, že...
    si na blog.sme.sk nikdy nemal účet, všeličím by si sa tam mohol inšpirovať."
    Mas pocit, ze by to wa alebo mne konkurencia dovolila? ;)
    publikované: 28.02.2007 13:35:08 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. tak za seba
    tiez by som ocenila, keby spravy boli nejako vysvietene, a aj ta notifikacia by bodla....
    tlacitko predosly a dalsi clanok by sa hodilo.
    publikované: 28.02.2007 14:32:58 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  36. Tak, aby mohol zase niekto ironizovať o hogovom háreme, pridávam aj ja názor :o))
    Mne sa tie hogove pripomienky v podstate pozdávajú ... väčšinou sa k týmto techn. záležitostiam nezvyknem vyjadrovať z toho dôvodu, že netuším, čo to obnáša technicky a čo je realizačne príliš náročné ... a v poslednej dobe mám tak trochu obavy,aby ma nejaké veľké zmeny opäť nevyhodili z blogovania, ako tomu bolo pri prechode na blog.pravda :o))

    Inak zaujímavá výmena názorov na tému komunikácia ... páči sa mi, že hoci ste každý v trochu inej "pozícii", dokážete si veci vydebatovať bez nejakých útočnejších invektív (isté náznaky boli takpovediac v norme :o))
    Písmenkové debaty sú zložitejšie tým, že diskutujúci sa nepoznajú, nevedia, ako reagujú v rôznych reálnych situáciach a je ťažšie sa správne "naladiť na ich vlnovú dĺžku" ...
    publikované: 28.02.2007 15:02:47 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  37. dmiba, v prvom rade...
    a predovšetkým si ujasnime, že <b>z mojej strany nejde o atak ani na wa. ani na teba</b>.
    <b>ide mi o vyjadrenie nespokojnosti</b> s tým, ako na blog.sk prebiehajú procesy smerujúce k zmenám blog.sk. zmeny, ktoré by blogerom umožnili nestrácať čas tam, kde to nie je nevyhnutné, a získať funkcionalitu, ktorá by pre časť z nich mohla byť atraktívna resp. užitočná.
    a teraz k vecnej stránke tvojich námietok:
    <b>ad 1</b>
    z môjho pohľadu nie je meritum veci v tom, či má väčšie maslo na hlave wa alebo dmiba, ale že veci (ne)fungujú tak ako (ne)fungujú. na množnom čísle v tebou citovanej vete netrvám a ak som sa ťa ním neopodstatnene dotkol, tak prijmi, prosím, moje ospravedlnenie.
    <b>ad 2</b>
    áno, admin.blog.sk tu je a problém je možno práve v tom, že na niektoré príspevky, ako sám píšeš, nereagujete. ako má bloger vedieť, že jeho námety vôbec čítate, že ich beriete vážne a aký k nim zaujímate postoj, ak nenapíšete, či vôbec a ak áno, keby bude námet realizovaný? bloger je v neistote, nemá ani len orientačnú predstavu o tom, čo môže čakať a čo nie, doslova nevie dňa ani hodiny.
    <b>ad 3</b>
    nesnažím sa vytvoriť atmosféru, ktorú mi pripisuješ, len sa bránim vytváraniu atmosféry zo strany wa, že hogo je jediný bloger, ktorý tu požaduje zmeny a že chce ohýbať blog.sk na svoj obraz bez konzultácie s komunitou.
    <b>ad 4</b>
    vašu pracovnú vyťaženosť ako argument, že na niekoho požiadavky nereagujete, sa dal pochopiť do doby pred svadbou s pravda.sk, teraz už sotva obstojí.
    <b>ad 5</b>
    za množné číslo vo formuláciách o „trestaní“ a invektívach sa ti ospravedlňujem, tieto výhrady (nie ataky) som mal smerovať výlučne na wa.
    <b>ad záver</b>
    nikde si nečítal nič konkrétne? väčšina mojich námetov (napr. notifikácie o komentoch z článkov iných autorov, threadovanie diskusií, dĺžka titulky, info o čítanosti článkov aj vo forme rebríčkov za posledné tri dni, týždeň, tri mesiace, ...) sa týka vecí, ktoré sú na blog.sme.sk už dávno každodennou realitou.
    blog.sme.sk nepoznám ako bloger, ktorý tam aktívne blogoval, ale ako návštevník, a takým navštevníkom môže byť hocikto, aj wa a dmiba.

    z tohoto „sporu“ medzi mnou a wa a teraz už aj tebou by sa mohlo zdať, že na blog.sk nie je nič dobré a že sa tu nič nemení k lepšiemu.
    takto vec nestojí.
    za posledný rok, čo tu blogujem, sa blog.sk zmenil k lepšiemu, mnohé námety blogerov (aj moje) boli akceptované a realizované a za to som vždy vyjadril vďaku a ocenenie. no veci sa tu hýbu vpred pomaly a nepredvídateľne.
    a navyše spôsob, akým začal v poslednej dobe na moje námety reagovať wa, je pre mňa neprijateľný. o tomto to celé je a z toho pramení aj moje rozhodnutie ukončiť hogofogo.blog.sk.
    neznamená to, že z blog.sk odchádzam s buchnutím dverami, len viem, že zámery, aké som mal na hogofogo.blog.sk, sa tu proste realizovať nedajú a ešte dlho dať nebudú.
    publikované: 28.02.2007 17:05:16 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  38. Hogo, neviem ze ake zamery a strategie mas. ja len poznam ako
    funguje taky super dokonaly blog.sme.sk. Ano,maju ho az teraz technicky premakany, dlho trvalo, kymho v sucinnosti s ostatnymi blogermi dovyvinuli. Lenze oni maju iny biznisplan. Blog.sk je komornejsie ladeny, sutazivost sa tu otvorene nepodporuje, pretoze sa tu preferuju tvorive typy,ktore chcu pisat a nepotrebuju zastupne falosne motivacie v podobe karmovania, rebrickov a co ja viemco.Prepac,ak som sa ta dotkla,aleniektore meritorne otazky si treba vydiskutovat. jaosobne nesuhlasim aby sa z tohto blogu stala reality show tak ako z blog.smeč.sk
    publikované: 28.02.2007 17:43:49 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  39. čoko, čím si sa ma mala dotknúť?
    kde hovorím o súťaživosti, karmovaní, zástupných falošných motiváciách?
    čím beriem príestor tvorivým typom? ktoré moje námety smerujú k reality show?
    publikované: 28.02.2007 17:49:07 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  40. moja troska do poriadne meluceho mlyna
    ad komunikacia - myslim, ze viem, co wa myslel tym blbcom. Kazdy zrejme pozname vetu, ze neexistuje hlupa odpoved, iba hlupa otazka. No castokrat je tristna cesta aj ked len k tej hlupej otazke. Mudry clovek nevie o tom, ze je mudry. Stale o sebe pochybuje a vzdelava sa. To sa bez kladenia otazok neda.

    ad wa vs. hgfg - je od hghf nekorektne, ako zvrtol temu. Bol velky problem napisat clanok so svojimi poziadavkami na zmenu funkcionality blogu? Preco mam pocit, ze to hgfg spravil zamerne v diskusii, ktoru si precita ovela menej ludi ako clanok z titulky? Argumentovanie a "disktuvanie" hgfg mi pripada znacne demagogicke. Tvariace sa chapavo, ale so zatatymi zubami. Nechcem, aby toto vyznelo, ze stojim na strane wa, aby bolo jasne. Mne su obe strany v tomto spore ukradnute .
    ad vylepsenia blogu - teraz sa musim wa zastat, tusim 24. alebo 25. feb. som napisal odkaz adminovi, ci by sa nemohlo doplnit nastavenie pers. blogov tak, aby som svojich oblubenych autorov a ich poslednych par clankov mal na titulke, vpravo pod kalendarom (volakedy to tak bolo, teraz mi to chybalo). 26.2. som dostal mail, ze je to doplnene. Tym sa riesi aj hgfg poziadavka z bodu 1.dat si na titulku clanky napr. jedneho autora. Mozes si ich dat viac, vidno 5 poslednych clankov. Ja to velmi ocenujem.
    K ostatnym navrhom-pripajam hlas za "blikanie" novej spravy a "notifikacia" komentov v inych clankoch. Stacilo by, keby bola moznost pozriet si ich napr. v editacii blogu - system by si pamatal clanky, kde som nechal koment, ako autorizovany, samozrejme. Posielat ich na mail by ma zabilo. (teda preklikavanie sa tymi mailami).
    publikované: 28.02.2007 22:29:06 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
  41. bandol, čo by to bol za mlyn...
    keby nemlel poriadne, hmmm??? ;)
    publikované: 28.02.2007 22:50:34 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  42. komunikovat vedia aj....
    publikované: 10.03.2007 21:46:22 | autor: peterS (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. názov
    Wa vie, že každá komunikácia medzi ľuďmi je o potvrdení hodnoty a sebavedomia druhej strany a cieľavedome túto zásadu porušuje. Mne osobne netreba viac na to, aby som ho zaradil do zoznamu ľudí, s ktorými normálne nediskutujem.
    publikované: 15.07.2007 16:10:24 | autor: qed (e-mail, web, autorizovaný)
  44. 2 qed
    Tvoj prispevok sa diskusiou urcite neda nazvat :) ale akcpetujem toto rozhodnutie
    publikované: 16.07.2007 20:22:25 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014