Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ľudstvo už nemá budúcnosť

Minule som v saune debatoval s jedným kamarátom o všetkom možnom, došlo i na knihy, čo práve číta...

Pri debate došiel k zaujímavému záveru: "ľudstvo už nemá žiadnu budúcnosť". Ako to? Úvaha je celkom jednoduchá.

V minulosti sa vždy našlo veľa zaujímavých sci-fi kníh. Autori vykresľovali svoje predstavy o budúcnosti. Časom sa tieto predstavy stávali skutočnosťou. Objavovali sa stále nové myšlienky, čo ľudstvo dosiahne, aká bude úroveň technológie, aká bude spoločnosť. Aké hodnoty budú najviac cenené, čím bude ľudstvo strádať, aké problémy bude riešiť.

Dnes sa objavuje veľa fantasy kníh, ale skoro žiadne sci-fi. Akoby ľudstvo už nehľadelo do budúcnosti, akoby už malo všetky sny splnené a hľadá len alternatívny pohľad (fantasy). To by mohlo označovať začiatok úpadku. Ak už sa všetci uspokoja s dosiahnutým stavom, prípadne len vylepšujú to čo je a nehľadajú úplne nové veci, je to znak degenerácia, úpadku. Teda, sme bez budúcnosti?

Poznáte nejaké dobré nové sci-fi knihy s novými myšlienkami?



zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. Wa
    určite máme budúcnosť, to, že si ju nevie predstaviť niekoľko predpovedačov neznamená, že sme sa ocitli na konci dejín. O konci dejín radi píšu takí fantastovia ako McKenna a pod. možno sa čaká na ďaľší technologický skok takako to bolo v 20.stor. aby samali od čoho dať inšpirovať..
    publikované: 11.11.2006 17:45:35 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. nnno, wa, ak by sa na budúcnosť ľudstva...
    malo usudzovať len podľa toho, či a čo o nej píšu sci-fi autori, nuž neviem-neviem...
    osobne si myslím, že (pravdepodobne prechodný) pokles záujmu autorov aj čitateľov o sci-fi je spôsobený únavou technológiami. ľudí začínajú viac zaujímať emócie, vnútorný svet, pátos... technológie už tak nefascinujú, lebo sú studené jak psí čumák a človek je nimi obklopený od svitu do mrku.
    ak sa v realite môžem vyhnúť technológiám, bez váhania to urobím, nuž prečo by som o nich mal ešte dobrovoľne čítať???
    publikované: 11.11.2006 17:55:09 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Hogo,vyhnut sa technologiam sa uz v realite ani neda
    ale sci-fi moze mat rozne temy a byt zalozene na roznych pohladoch, napr.sociologickom. Ale je pravda, co povedal kamarat od Wa, ze sci-fi vseobecne prestala byt taka produktivna. Chcela som si kupit nejaku velmi dobru knihu od sci-fi-autora ale nic nove nie je v knihkupectvach. vacsinou sa predava fantasy.
    publikované: 11.11.2006 18:41:45 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. coko, viem, že sa úplne vyhnúť nedá...
    a ani to nechcem, veď by som inak nestrašil na blogu... a o tých rôznych témach a pohľadoch máš pravdu, osobne som kedysi miloval Ray Bradburyho práve preto, že u neho neboli podstatné technologické vymyšlenosti, ale ľudia, vzťahy, sociálne otázky...
    publikované: 11.11.2006 18:48:24 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  5. 2 hogo
    Nejde o to, ze toto je jedine kriterium pre posudenie buducnosti ludstva, ale je to mozno jeden z faktorov.
    Nejde len o to, ci budu pocitace supervykonne, ci budeme lietat mimo nasu slnecnu sustavu, ale celkovo sa prestalo pisat o tom, aka by buducnos mohla byt. Neviem, ci poznas knihy O.S.Carda Enderova hra a jej pokracovania, je to fakt dobre citanie. Je to hlavne o filozofii, politike a medziludskych (ci medzibytostnych) vztahoch.
    Nic nove, co by toto posunulo este dalej teraz akosi nie je... a to je nie len skoda, ale mozno i signal, ze sa uz nikto do buducnosti nediva...
    publikované: 11.11.2006 19:08:55 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
  6. wa, knihy O.S.Carda nepoznám, ak sú tak zamerané...
    ako píšeš, asi si prečítam :) a že by sa už nik nedíval do budúcnosti? neverím, je to asi len prirodzený (a dočasný) dôsledok únavy z doterajšej prílišnej fascinácie budúcnosťou a objavenia čara sveta minulosti či fantázie...
    publikované: 11.11.2006 19:30:23 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Tak ja som čítala len tri sci-fi knihy
    Prvou bola Duna, ktorú mi naradil jeden známy. Ale nič moc. Dosť ma to nudilo.

    Druhou bola zbierka krátkych poviedok Jána Lenča: Socha z Venuše. Čítala som ju 2x. Raz vo veku cca 10-13 rokov, kedy som ju nepovažovala za tak výnimočnú, ako ju považujem dnes. Je to úplne jedinečná kniha z roku 1988. Odporúčam.

    A treťou knihou je Stopárov sprievodca galaxiou. Momentále ju ešte čítam. Ale tiež odporúčam. Idem sa popučiť od smiechu.

    Osobne fantasy neznášam. A to je slabé slovo. Všetka tá háveď počnúc anjelmi, elfami, mágmi, jednorožcami, drakmi, hobitmi a pod. vo mne vyvoláva pocit zufalstva a beznádeje.

    Nie som velký nadšenec pre sci-fi, hoci som v záchvate nadšenia nad Lenčovou knihou napísala 3 kusy sci-fi poviedok, a tak tento nedostatok až tak tragicky neprežívam. Ale oveľa radšej by som bola, ak by miesto Pána prsteňov dávali Star Trek.

    A čím je spôsobený tento stav? Asi došli nápady.
    publikované: 11.11.2006 20:01:59 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Alebo ešte môže byť...
    ...aj to, že ľuďom sa nechce premýšľať. Lebo predsa len, žiadny sci-fi príbeh sa nemôže odohrať len tak mírnix-dírnix. Teda môže, ale potom je to o ničom. Čiže možno je pre autorov a nakoniec aj čitateľov pohodlnejšie písať a čítať fantasy, kde nie sú potrebné žiadne logické postupy. Lebo na všetko stačí zázračný prútik alebo prsteň a pod.

    No myslím si, že autori potrebujú len nový impulz. Najskôr to bol rozvoj priemyslu. V päťdesiatych rokoch to boli cesty do vesmíru, na Mesiac. Potom to všetko zovšednelo, navyše výskum ukázal, že nič fantastické nás tak ľahko vo vesmíre nepostretne, lebo široko ďaleko nie je ani živej duše a rýchlosť svetla prekonať nevieme. Možno budeme radi, ak sa nám podarí dotrtúľať sa aspoň na Mars...

    Je tu síce niekoľko nových objavov súvisiacich s DNA, ale tomu väčšina ľudí nerozumie, takže to asi nie je zaujímavá téma. Napriek tomu som videla jeden zaujímavý film na túto tému. Ale na názov si už nepamätám.

    Bohužiaľ, niektoré sci-fi príbehy sa plnia do bodky. Spomeniem napr. 451° Fahrenheita.
    publikované: 11.11.2006 21:38:41 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. offtopic
    Milý wa, nerada zasa otravujem, ale prosím Ťa znovu o vymazanie dlhej linky v diskusii k tomuto článku
    http://ema.blog.sk/detail-krmenie-divej-zveri.html?a=186d0ab6d483fb4e09f21842b656a56d
    Linka v diskusii totiž pri prehliadaní stránky v IE zas rozhodila celý text, a tak po jeho načítaní sa objavi len biela plocha - článok je skĺznutý dolu.
    Vopred ďakujem a upozorním diskutujúcich, aby mi to v diskusiách opakovane nevyvádzali.
    publikované: 26.11.2006 20:33:23 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. názov
    Prečo ľudia nemajú budúcnosť, pokiaľ umelecky vidia svoju budúcnosť vo fantasy? Podľa mňa je takáto budúcnosť podstatne zaujímavejšia, ako nudná technická revolúcia.
    publikované: 15.07.2007 17:04:22 | autor: qed (e-mail, web, autorizovaný)
  11. 2 qed
    Sci-Fi nemusi byt nutne o technike. Casto-krat je to viav filozofia nez technokraticka vizia sveta. Sci-fi dava priestor odputat sa od konvencii.
    publikované: 16.07.2007 00:11:43 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014