Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako som sa pobavil v kine

Američania sa stále nezbavili fóbie z 11.9. Dnes som bol na "The Day After Tomorrow", kde globálne oteplenie zmenilo pozemské klimatické podmienky tak, že opäť nastala doba ľadová. Teda na severnej pologuli.

Dej filmu sa odohrával naprieč rôznymi mestami USA a jedným z nich bol i New York. Pred 11.9. v každom filme, ktorý sa dotkol "veľkého jablka", kamera zaberala pohľad na Manhatan, aby bolo vidieť pýchu ameriky - mrakodrapy a medzi nimi budovy World Trade Center. Tentokrát sa snažili tomuto záberu vyhnuť jak len mohli. Väčšina panoramatických záberov bola vždy z vnútrozemia, aby nebolo poznať, že tam už dvojičky nie su. Jeden záber od mora bol upravený tak, že mesto bolo dosť v diaľke a to ešte zahalené hmlou, či mrakmi, proste to bolo v šere, aby sa národ nezrútil. Keď píšem "národ", myslím jediný národ, ten americký.

Dosť ma vo filme prekvapil jeden odvážny čin. Preziden umiera. To sa teda často nestáva. Ale asi by si filmári mali ujasniť ako to teda s ich prezidentom a nutnosťou zachovania funkčnej vlády vlastne je. V iných filmoch prezident zdrhá na ostrov, kam nikto nesmie, hneď ako prvý. Spolu s ďalšími dôležitými členmi kabinetu. Tentokrát prezident zostal vo svojej rezidencii a odchádzal ako kapitán, teda posledný muž. Neviem, či to malo byť súčasťou Bushovej kampane, ktorý sa rád prezentuje ako vojak, hrdina.

Inak film bol presýtený rôznymi skvelými efektmi, kde v tornáde nelietajú kravy, ale autá, autobusy a kusy plechu, ktoré v priamom prenose strhnú reportéra pred kamerou. Zábery z kozmickej stanice a počítačové modely pčasia boli tiež rozkošné.

Vynaložených 159 Kč zodpovedá zábave, ktorú tento film môže poskytnúť. Myslím, že i termín uvedenia do kín je zvolený celkom vhodne. Ak by bola vonku treskúca zima, kto by sa išiel dívať do kina ako mrzne New York?


kino | stály odkaz

Komentáre

  1. je to podla doby
    V casoch ked mali americania dobrych prezidentov, filmari ukazovali prezidentov ako zbabelcov. Od cias Clintona a jeho spermatickeho skandalu ich zacali zobrabrazovat ako hrdinov. Vid den nezavislosti a podobne kraviny.

    Americanov este dlho bude strasit 11.9., potom postavia nahradu a budu sa nou chvalit, aby ukazali tym arabom, ze su vacsi frajeri. Pripomina mi to detsku hru o to, kto dalej docura. Yankee si zatial odbehol vypit stvrtu malinovku.
    publikované: 06.06.2004 08:47:40 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. zabudol som dolezitu poznamku
    USA je najvacsim producentom plynov majucich na svedomi globalne oteplovanie. Napriek tomu, ze podpisali medzinarodnu dohodu o obmedzeni produkcie tychto plynov. Od cias imbecila Busha jr., vraj koli podpore narodneho hospodarstva, povedali, kasleme na to.

    Film som nevidel, upozornil niekto na to? ;)
    publikované: 06.06.2004 09:22:59 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. názov
    Neviem; keby tebe zabili dieťa, asi by si nerád kukal film, kde ti ukazujú, ako tvoje dieťa bolo zabité.
    publikované: 15.07.2007 20:28:33 | autor: qed (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014