Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nefajčiari sú vraj ignoranti?

Reagujem na komentáre fajčiarov pod príspevkom svojho exspolubývajúceho z internátu.

Tomáša Repčiaka si vážim ako dobrého kamaráta, ktorý si na rozdiel od mnohých iných rodičmi sponzorovaných študentov na štúdia privirábal novinárčinou. Dnes ma celkom príjemne pobavil jeho článok: "Pesnička Tabáček od Chinaski propaguje fajčenie".

Zarazili ma, ale komentáre poniektorých jedincov pod článkom. Predovšetkým dva názory fajčiarov (bez urážky):

"... v poslednej dobe mam pocit (ako fajciar), ze ignoranti su nefajciari, kedze maju iste "prava", ktore ja samozrejme akceptujem, ale nefajciatom vadi aj to pomaly ked si zapalim na mieste, kde to mozne je a musia prejst okolo mna..."

"...ľudia fajčia už od nepamäti...pretože je to lahoda.."

Milý fajčiari,

my uvedomte si konečne, že je prirodzené nefajčiť. Vašej fajčenie je niečo, čo tu nie je odnepamäťi, lebo napr. do Euroázie sa tabak priniesol z Ameriky až po jej objavení. Fajčila sa tu síce konope a ópium, počet fajčiarov týchto omamných látok bo neporovnateľne menší, ako je tomu dnes. Aj štatisticky.

Aj v súčasnosti menšinou, ktorá má na rozdiel od iných menšín väčšie práva. Uvedomte si, že by ste to mali byť vy, kto by  mal byť tolerantný voči nám. Čistý vzduch je prirodzená vec, bez ktorej by ste neexistovali. Takže sa vám mi nefajčiari nesnažíme nanútiť nič, naopak vám dávame to, čo je pre váš život nevyhnutné.

Avšak ak si niekto z vás zapáli v prítomnosti nefajčiara, vnucujete mu niečo, čo poškodzuje jeho zdravie. Teda mu tým škodí. Ak vám osobne na vašom zdraví nezáleží, tak berte ohľad na ľudí, ktorým na ňom záleží, teda nefajčiarom.

Rád pijem kávu, viem, že je to droga rovnako ako čaj, váš nikotín, atď. Ale na rozdiel od vás fajčiarov ju nikomu nelejem do vody, ktorú pije. Pijem ju zo svojej šálky a nikomu tým neubližujem. Vy však máte právo fajčiť v reštauráciách po 14. hodine v prítomnosti nefajčiarov a ani sa neunúvate opýtať, či to tomu, čo sedí vedľa nevadí. To, že majiteľ reštaurácie, nemá oddelené časti, beriete ako obchajobu svojej ignorancie.

Ak je čitateľ fajčiar a má pocit, že som sa ho dotkol, nech sa zamyslí, ako by sa cítil, keby som mu tú kávu lial do džúsu, ako by sa cítil, keby som ho ňou olial. Vedz čitateľ fajčiar, že rovnako sa cítim ja, keď musím dýchať jed, ktorým zaplavuješ ovzdušie okolo mňa a keď tým smradom z cigariet napáchne moje oblečenie. Rozdiel je akurát v skupenstve.

A na záver si neodpustím vtipný komentár nejakej Lenky Ringosovej pod Tomášovým príspevkom, ktorý ma celkom pobavil a týka sa ďalšej kategórie, ktorá ma vie občas naštvať: "by som zakázala vodičom rýpať si v nose počas jazdy. Ohrozujú životy ostatných účastníkov cestnej premávky."


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. co, liat do dzusu
    predstav si, ze by niekto lial alkohol, alebo kavu detom do mlieka! V nedelu som bola v Poluse, rodinky tam idylicky sedeli pri kave a fukali detom dym do oci. Takych rodicov by mali bit.
    publikované: 28.02.2006 11:26:50 | autor: cvirova (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ja som nechcel zachadzat do tejto kategorie
    ale bohuzial mas pravdu, vacsina fajciarov nie len, ze kasle na svoje zdravie, ci zdravie okolia, ale aj na svoje deti. A potom sa cuduju, ked ich deti koncia s nejakym karcinomom na onkologii.
    publikované: 28.02.2006 11:42:13 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. uplna parada je,
    ked su v aute 3-4 ludia a hulia ostoset, samozrejme s pozatvaranymi okienkami :-) Vtedy ale aspon otravuju len sami seba, len nechapem, ako to mozu vydrzat.
    publikované: 28.02.2006 12:15:19 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. x
    vegetariansky sposob zivota tu tiez nie je odnepamati :-) a predsa ich tolerujeme :-)

    ad cvirova: vzdy spajate piate cez deviate.

    Ja som fajciar a dokola vsetkym tym antifajciarom tvrdim, ze to V COM je problem je HULVATSTVO. Nie fajcenie samotne. Ja osobne povazujem iste prejavy antifajciarov za naznak lyncovacich, militantnych chutok v zmysle "antifajciarizmus je spolocensky prijatelny sposob k prejavom neznasanlivosti". Je to koniec koncov prirodzene, kazdy trpi neustalym "dodrzovanim" pravidiel a ked sa objavi legalny sposob "prejavit" sa "pobuchanim" po svojom bliznom, tak to proste urobia. S tym ale nic neurobime. Len ma mrzi, ze aj hodne inteligentni ludia sklzavaju do pausalizovania a vyrokov hodnych... radsej nenazvem.

    Teraz k tvojmu auparku a rodicom. Paradoxne mam zhodny nazor ako ty:
    1. kaviarne v Auparku (tie co sa pletu do cesty) nie su vhodne na fajcenie, pretoze ide o velky uzatvoreny priestor.

    2. Rodicia s detmi v beznej kaviarni nemaju co robit.

    3. Rodicia by si mali premysliet, kedy je vhodna chvila na cigaretu. Pri tlaceni kocika urcite nie, avsak si je nutne uvedomit, ze skodlivy je pobyt v uzatvorenom zafajcenom priestore. Tu "mamicku" s cigou a kocikom skor by som nepochvalil z inych dovodov.

    4. Moj postoj k fajceniu tinezerov je dost vyhraneny ;-)


    Napriek tomu si dovolim jednu malu poznamku:

    kym o skodlivosti fajcenia panuju skor myty. A zamienaju sa pojmy: nieze "sposobuje" rakovinu ale pravdivejsie je, ze prispieva k vzniku rakoviny. To prve by totiz znamenalo, ze KAZDY fajciar jej podlahne. Lenze tak ako o rakovine PRD vieme, tak vieme PRD aj o tom aky diel ma fajcenie k takejto chorobe. To si musi kazdy inteligent s chladnou hlavou bez predsudkov a emocii lahko spocitat.

    Avsak su tu aj ine zavaznejsie faktory: pre deti je extremne skodlivy smog. Svojho casu som o tom na Spravodaji rozsiahle pisal, dovolujem si odkazat Vas na tento moj clanok (dohladajte si to). V skratke: smog sposobuje u deti pokles intelektu. Vzhladom na to, ze smogu sa neda NIJAKYM sposobom vyhnut, je to tragickejsie. Navyse emocie v antifajciaroch su sposobene tym, ze tu latku (dym) je citit. Smog bohuzial citit nie je ale je vzhladom na obsah siry a dalsich "fasa" prvkov/zlucenin doslova zabijakom.

    Mozeme teraz diskutovat o tom, kolko ma co vplyv na zdravie. Lenze mam pocit, ze antifajciar si takto pod nejakym clankom iba vypluje zlost, zlc a viac ho nezaujima nejaka logicka, chladna debata.

    Dmiba: doslova si vyprosim slova ako "vacsina" fajciarov kasle na okolie. To je pausalizovanie ako keby som ja vyhlasil: vacsina nefajciarov su militantne na lyncovanie nadrzane kreatury, ktore vyhladavaju konflikty a sposoby ako obmedzovat svoje okolie.

    Nie. Ten problem, ktory Vam vadi, je hulvatstvo vybranych jedincov. Hulvat, ktory fajci, si zapali na zastavke MHD. Ale je to ten isty hulvat, ktory obtazuje svoje okolie svojimi neurvalymi sposobmi. Hulvat je charakter cloveka, nie oznacenie pre fajciarov.

    Naozaj mi ako fajciarovi vadia militantne vypady antifajciarov, ktori pausalne aj mna zaraduju medzi ludi s hulvatskym spravanim. Doslova ma to uraza.
    publikované: 28.02.2006 12:18:12 | autor: rony (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. x
    bowden: vysvetlim ti to, aj ked viem, ze to nepochopis.

    Napr. ja si zapalim, pokial v uzatvorenom priestore fajci niekto dalsi. Asi to nepochopis, ale je to nieco ako nasadenie si skafandra - pokial mi vadi dym a mne naozaj vadi, tak si zapalim aj ja. Moja cigareta ten "cudzi" dym "odveje" ;-)

    A ked ti mam pravdu povedat, tiez celkom nechapem prehulene auta, ale podotykam, ze v autach existuje vetranie, aspon v tych modernejsich, ktore ti pomerne ucinne vymiena vzduch bez nutnosti pootvarat okna. Ja osobne v aute za jazdy nefajcim, pretoze to nedokazem. Rovnako nedokazem telefonovat za jazdy a nepovazujem to - ako mnohi frajeri - za prejav mojej slabosti.

    Paradoxne neznasam podniky, kde v case obeda (restauracie ponukajuce denne menu - obedy za listky) nezakazuju fajcenie na tento obedny cas. Nedokazem jest pokial vedla niekto fajci. Isteze si rad po jedle zapalim ale to robim v dobre klimatizovanych restauraciach.

    pre dmiba: poznam viacej podnikov, kde z "dymu" pri kave strach mat nemusis. Na dnesnej dobe je carovne to, ze tak ako majitel podniku moze urcovat pravidla, tak ja si mozem vyberat podniky a "netisnem" sa tam, kde sa mi to "zgruntu" nepaci.

    Poviem ti este jednu moznost, ver, ze realnu: prestat navstevovat akekolvek podniky :-) Napr. ja som za studentskych cias chodieval po pajzloch a dnes uz nechodim. Vadia mi nielen kvoli fajceniu ;-) Ale dnes som sa nestal antipajzlovym aktivistom a vzhladom na to, ze mi vadi prostredie, ich proste neuvidim ale nepopieram ich existenciu ;-)
    publikované: 28.02.2006 12:27:18 | autor: rony (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. 2 rony
    Vegetariansky zivot je prave tou podstatou, clovek zacal konzumovat maso az z rozvojm technologii, teda zatal vytvarat zbrane a tento sposob obzivi sa mu zdal lahsi ako zber plodov, na ktore je stavana aj nasa zazivacia sustava. Pre vsetkych antivegetarianov dolezita informacia - druh vsezravec je blud a podla zazivacej sustavy existuju tri zakladne druhy: masozravce, bylinozravce a plodozravce. Clovek patri do tej poslednej. Clovek v svojej prapodstate sa vedel dostat k masu len vo vynimocnych pripadoch - nie sme na lov stavani - a to ked voda vyplavila ryby, alebo tieto boli na nejakej plytcine, vynimocne, ked sa podarilo chytit nejakeho hlodavca. Naopak boli sme vybaveny na zivenie sa plodmi, napr. vzpriamena postava. A este jedna vec, vegetarianstvo nie je o skodeni svojmu zdraviu ako fajcenie, je to skor racionalna vyziva, ktora zdraviu napomaha.

    K vyproseniu: Oprava 90% fajciarov v mojom okoli kasle na ostatnych je teda hulvatov. Vdaka svojej zavislosti podobne ako narkomani, nevnimaju svoju zavislost ako zavislost a nepriamo jej vedlajsie produky nanucuju svojmu okoliu, aj ked casto nevedomky. Okrem Ronyho poznam este dvoch fajciarov, ktori sa dokazu kontrolovat a v pritomnosti deti nefajcia. Pozri sa po svojom okoli, a zamysli sa, ci v skutocnosti nepatris k slusnej mensine.
    publikované: 28.02.2006 12:32:16 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. 2 rony - reakcia na bowdena
    fajcenie pocas obeda v restauraciach je mozne iba v specialnych priestoroch na to vyclenenych, inak majitel prevadzky porusuje zakon a moze byt pokutovany prislusnym "organom" :)

    Ja som pisal o restauraciach a nie kaviarnach a o case po 14.00, ked niekedy musim na obed,lebo skor nestiham, a nie je ani cas si velmi vyberat a niekedy ani nie je z coho, vies vychod :))
    publikované: 28.02.2006 12:36:04 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ja neznasam
    cigaretove ohorky porozhadzovane po zemi
    publikované: 28.02.2006 12:55:24 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. x
    lulla: ja neznasam zuvacky po zemi, po schodoch, hovna po uliciach, ludi rusiacich susedov, cize hulvatov. Neznasam sebestrednych egoistov, ktorych predstava je, ze IDEM a ostatni USKAKUJTE.

    dmiba: vegetarianstvo - podpichoval som, iba som chcel naznacit, ze staci zamenit slovo a vymenime si roly zo zalobcu na obhajcu. Aspon si pochopil iny uhol pohladu. Staci zamenit akterov, predmet diskusie...

    A vyprosujem si aj to 90% - nemas ziadne ine podlozene udaje okrem vlastneho pozorovania.
    U mna je to tak, ze 100% fajciarov nie je hulvatom. Nepoznam ziadneho fajciara hulvata.
    publikované: 28.02.2006 13:46:23 | autor: rony (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. 2 rony
    Tvoja skusenost je ina ako moja, vidis v tom cosi neprirodzene. Cize, ked tvrdim, ze vacsina fajciarov v mojom okoli je hulvatov a ty ich nepoznas, je logicke, ze u teba to moze byt 100%. Dojdi na navstevu a tvoje % sa znizia, lebo zopar ti tich predstavim.

    BTW. Beries to velmi osobne ;) Jo a ochotnicke divadlo ti moc nejde. Zle prirovnanie s vegetarianmi, oni svoje okolie vacsinou neobmedzuju. Moja manzelka aj deturence konzumuju maso, aj ked radsej by som bol, ak by nie, ale k nicomu ich nenutim, na rozdiel od masozravcov v mojom okoli, z ktorych si poniektori nas plodozravcov doberaju :)

    A pridam sa: neznasam ohorky, zuvacky, srajdy, susedov s vrtackovym hobby a podobu havad.
    publikované: 28.02.2006 14:55:24 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. @lulla
    ja neznasam byrokraciu na uradoch, uprsane anglicke pocasie a "vybabravaciu" mentalitu cloveka.

    K tym vegetarianom- som vegetarianka a musim povedat, ze mozno to je krajinou. Zatial co doma sa na mna pozerali ako na divne stvorenie z inej planety, tu v UK to ludia beru uplne v pohode. A tyka sa to aj zasobenia obchodov "nemasozraveckym" jedlom:-) . Ryby su v pohodke- az taka striktna nie som, ze by som uplne vylucila vsetko zivocisneho povodu, vratane mlieka, syrov, vajec, ci masla. Ale aby som sa niekde nacpavala dvojitym hamburgerom, tak to ma neuvidite:))). Lenze si skuste na slovensku pozriet policky v obchodoch, ak mate chut na nieco "neobycajnejsie" ako len zeleninu, cestoviny alebo ryzu. Vyrobky z tofu su prakticky out:(.

    Fajciari a nefajciari- sokujuca poznamka (?:)). Co takto deti, ktore fajcia len preto, ze fajcia ich spoluziaci a oni by inak neboli cast "partie", keby nefajcili. POznam to z vlastneho okolia, moja sestra bola takto "sikanovana".
    JE pravidlom, ze rodicia fajciari budu mat deti fajciarov? Su takito rodicia tolerantnejsi?
    publikované: 28.02.2006 15:00:42 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. rony, dmiba, tweety
    clanok bol o fajciaroch a fajceni, tak som spomenula tie ohorky... ked sa bude pisat o zuvani zuvaciek (esteze ich nezujem :)), alebo o uradoch, ci pocasi, spomeniem nieco ine...

    je tazke sa vyjadrit k takemuto clanku, v podstate tu ide o dva tabory, z ktorych jeden zdravotne skodi sebe i tomu druhemu... ale je tolko veci, ktore clovek robi a skodia vsetkym - jazdenie na autach, rozne vyrobne prevadzky na oblecenie, papier, spotrebne predmety.... freony a podobne... proste odkedy sa clovek postavil na zadne, nasiel ohen a zacal "mysliet", tak si skodi a neviem, ci niekedy spolocnost dospeje do takeho stadia, ze s tym prestane (mozno zanikne skor ludska bytost)
    publikované: 28.02.2006 18:59:13 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Pravda
    Ten článok je totalne pravdivý. nikdysom nefajčil a ani NEBUDEM.Všetci fajčiary nech sa UVEDOMIA.vEDIEť,žE TO šKODI ZDRAVIU A AJ TAK? nechapem fajčiarov a ai nepochopim
    publikované: 17.04.2006 22:49:57 | autor: Pažo (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. A co mam teraz robit?
    Velmi pekne Va sprosim o radu co mam robit dnes sa mi moje deti priznali, ze fajcia dcera 14 syn 12. Myslela som si, ze som proti tomuto zlozvyku urobila dost, ale asi som niekde pochybila, co ma dost polozilo. Verila som im a tohoto som sa dockala. Prosim Vas co a ako mam robit, vysvetlila som im vsetko, ale dcera mi normalne na drzovku povedala, ze aspon este jednu, ze ona to nevydrzi, a to som si myslela, ze ked ich drzim na kratko vsetkemu zlemu sa odklonime a to mi este povedali, ze cela skola fajci a popija. Prosim Vas moc o radu co a ako na nich teraz, mam zase zakazovat a prikazovat popripade sa vyhrazat. Dakujem vopred velmi pekne za radu, s pozdravom ostava Zuzana
    publikované: 08.09.2006 21:01:26 | autor: zuzana (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. zuzanka
    to mi je lúto, aj keď ti to nepomôže :( len otázku -kde na to berú peniaze? min. 50 sk na krabičku to je dosť..
    RONY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NEJDE TI WWW -DAJ ADRESU STRÁNKY AK MÁŠ!
    S hulvátmi fajčiarmi som sa nestretla. Desí ma keď vidím decká ako sa vyhrnú ráno z vlaku a hulia. Stoja v rade pred stánkom a kupujú cigarety. Rovnaké hulvátstvo, ako keď ti fúka dym do ksichtu je, keď ťa cigeretami ponúka. Vťahujú ťa do svojho kruhu závislákov. Už keď oni fajčia, ich vec, ale tolko úcty by mali mať a nezaťahovať do toho ostatných.
    publikované: 08.09.2006 21:40:38 | autor: henka (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. odpovede?
    2 henka: Ronyho web: http://spravodaj.madaj.net
    2 zuzana: Mozno je problem v tom drzani na kratko a v tom, ze zakazane ovocie najlepsie chuti. Nemenovany znamy to vyriesil tak, ze kupil balicek cigariet a poziadal potomka, nech ho cely pred nim vyfajci, do dnes si ten potomok nepripalil jedinu cigaretu. Ale ci je to ucinne, neviem. Moj otec fajcieval, ale osobne mi nikdy z rodicov nikdy vyslovne nezakazoval cigarety. Stacilo mi vedomie, ze skodia a obcas pasivne pofajcenie na to, aby som tuto potrebu nemal. A mozno stacilo aj to, ze to fajcenie nemalo chut zakazaneho ovocia.
    publikované: 09.09.2006 01:11:32 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014