Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Julie & Julia - Malé entrée


Pozerala som si včera film, ktorý bol na DVD-éčku, čo som obdržala ako cenu zo súťaže francúzskych receptov._/trailer

Veľmi pohodový zážitok. Pohodová familiárna hra Meryl Streep, Paríž sťa kulisa, výprava a kostýmy v štýle 50-tych rokov 20. storočia a rôzne gurmánske dobrodružstvá.

Film na mňa zapôsobil svojou témou dosť konzervatívne, príjemne konzervatívna bola i Julie Child /Meryl Streep/a jej mužný partner v konzervatívnom župane v štýlovej spálni...

Formálne však toto kino patrí do obdobia súčasného postmodernizmu. Predloha príbehu bola napísaná podľa požiadaviek postmodernej poviedky. Poprekladané dve dejové línie a historické obdobia ako kvalitná vysoká talianska lasagna sa skladali pravidelne až do konca filmu.

Scenár sa taktiež správne postmodernisticky vyhol naznačenému happy-endu, kedy sa mali stretnúť konečne dve hlavné postavy, Julie and Julia. Príbeh sa happyendovo začal, pokračoval a nemohol predsa skončiť smutne. Preto nám tvorcovia na konci ponúkli náhradný menej nápadný šťastný koniec v podobe slávnostnej hostiny na terase skromného bytu v lacnej štvrti N.Y. Krásne nastretý stôl, skvelé jedlo zo sporáka Julie a veselí hostia. Čo si viac môže našinec priať?

Ako sa k tomu celému dopracovali hlavné postavy, nechcem prezradiť aby ste neprišli o zážitok. Dodám len, že film reflektuje nové moderné médium internet. Mladá Julia, ako inak, varí recepty Julie Child, slávnej autorky Kuchárky francúzskej kuchyne a píše o tom blog... :)

Story to nie je akčná, avšak nie nudná. Film je zameraný nielen na obrazovú stránku ale i konverzačnú. Ak si niekto so slabšou angličtinou nepustí titulky ako ja po prvý krát, nemusí pochopiť vôbec dej, lebo akcia tam chýba. Je to veľmi vyvážené kino pojednávajúce o spoločenských problémoch ojedinele jemne v pozadí.

Môžem sa len domýšľať, že manžel Julie po návrate do USA to nemal ľahké, keď sa dostal do nemilosti McCarthyho režimu a že Julie naozaj príliš dlho čakala na finančný úspech svojej kuchárskej knihy, ktorá sa predsa len stala vtedajším bestsellerom. Úskalia ich služby v diplomacii sa tam tiež mihnú, avšak stihnú dokresliť kolorit vtedajšej doby v parížskych kruhoch. Napriek svojej snahe nebyť konfliktný je to realistické filmové dielko. Bon appétit!
Cokomilka

 


KINO | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014