Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sociálne najspravodlivejší systém — komunizmus I.

Prvá Československá republika patrila do prvej desiatky najvyspelejších krajín sveta. Druhá svetová vojna jej príliš hospodársky neublížila, rozhodne menej ako Rakúsku, či Nemecku, alebo Francúzsku. Moc prevzali komunisti a zaviedli sociálne najspravodlivejší systém, aký si len možno predstaviť. Dnes sa zdôrazňujú podľa mojej mienky okrajové javy, ako je obmedovanie slobody, porušovanie ľudských práv, nezákonné procesy proti oponentom a podobne. Za hradbou takýchto hormonálnych hodnotení ostáva skrytá skutočná príčina zlyhania komunizmu, a to je neschopnosť realizovať také štrukturálne zmeny, ktoré by neodporovali princípom komunistickej sociálnej spravodlivosti a zároveň by boli schopné čeliť zákonitým vznikom krízových stavov. Komunizmus na rozdiel od kapitalizmu hospodársku krízu spôsobenú nedostatkovým trhom nemá ako riešiť bez vlastného zániku, čo sa aj stalo. Naproti tomu hospodárske krízy kapitalizmu (krízy z nadvýroby) sú iba súčasťou vnútornej dynamiky kapitalistického systému a vždy slúžia obnoveniu dynamickej rovnováhy, nie zániku kapitalizmu ako spoločenského systému.
Dnes už zrejme väčšina ľudí nevie, čo bol komunizmus. Z hormonálnych príčin sa zamieňa so Štátnou bezpečnosťou. Je preto snáď dobré pripomenúť, že komunistický systém bol založený na predstave, že ľudia si dokážu riadiť svoj osud najlepšie tak, ak sa zabráni individuálnym výhram na úkor ostatných, teda tomu, čo sa nazývalo vykorisťovaním. A tomu sa dá zabrániť najlepšie tak, ak je moc v rukách všetkých, a to nielen politická, ale hlavne ekonomická moc. Základným faktorom moci je moc ekonomická a tak sociálna spravodlivosť môže fungovať iba ak sa zruší individuálne vlastníctvo výrobných prostriedkov.
Za tým vštkým je predstava, že všetci ľudia sú si rovní, iba nespravodlivé spoločenské usporiadanie zavádza medzi nimi nerovnosť, a to najmä nerovnosť sociálnu. Lenže tento predpoklad je úplne nesprávny. Ľudia si nemôžu byť rovní, pretože nie sú rovnakí. Majú rôzne gény, rôznu históriu, rôzne schopnosti atď. A tak ak štát vytvorí umelo rovnaké podmienky pre všetkých, vytvorí tým či už chce, alebo nie prostredie prírodného výberu, v ktorom vždy tí schopnejší majú viac, ako tí neschopnejší a je jedno, či ide o kapitalistický systém, kde tieto podmienky vytvára slobodný trh, alebo komunistický, kde tieto podmienky vytvára rovnostárske odmeňovanie. V kapitalizme slobodný trh selektuje ľudí podľa schopností a tí čo sú schopní získať väčšie bohatstvo, tak sa k nemu ľahšie dostanú, ako tí, čo sú menej schopní.
Komunistický systém (a toto platí aj pre rôzne socializmy, len nie v takej extrémnej miere) sa dodnes pýši charakteristikami, na ktorých budem demonštrovať pôsobenie darwinistického prírodného výberu, ktorého dôsledkom je sociálna nespravodlivosť.

Zajtra pokračujem popisom sociálnej spravodlivosti v oblasti zamestnanosti a odmeňovaní.

Komunizmus | stály odkaz

Komentáre

  1. Nie som presvedčená, že komunizmus/rozumej socializmus/ mal
    nedostatkovú ekonomiku zavinenú systémom a nie tlakom západných trhových ekonomík plus agentúrnou činnosťou.
    publikované: 15.06.2009 13:18:15 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  2. komunisti mali rovnakú možnosť
    a dokonca väčšiu možnosť na mobilizovanie ľudských zdrojov, aby vyvinuli ešte väčší tlak na západné ekonomiky. Mali absolútnu moc, na rozdiel od demokratických štátov.
    publikované: 15.06.2009 13:42:32 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Komunistické štáty mali
    mohutnú sieť agentov v demokratickom svete, navyše podporovanú tamojšími komunistami a ľavicovými darebálmi a'la Rote Arme Fraktion, ľavicové študentské hnutie, PLO, IRA, banda okolo Rudiho Dutschkeho a spústu iných, áno aj zelených hnutí, ktoré boli priamo alebo nepriamo financované z komunistických štátov. Tak takéto možnosti západ nemal, pretože opozícia bola už v 50. rokoch povešaná a zlikvidovaná.
    publikované: 15.06.2009 13:47:09 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Hm, je pravdou, že v 60-tych rokoch 20.storočia boli teroristi vysielaní
    do Európskej únie, avšak začiatkom rokov 80-tych ich stiahli a teroristická činnosť z pohľadu východného bloku bola ukončená...študujem to.
    publikované: 15.06.2009 14:05:51 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Posledných desať rokov pred pádom múru bola stopnutá činnosť
    teroristických buniek v západnej Európe.
    publikované: 15.06.2009 14:07:45 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Námietka
    Nepáči sa mi , že kladieš rovnítko medzi schopnosťou získať peniaze a schopnosťou vôbec. Einstein povedal, že človek by sa mal zamýšlať skôr nad tým čo môže svetu dať, než nad tým čo môže z neho získať. Schopní získať peniaze sú niekedy aj najslabší žiaci, ktorý sa z nedostatku inej schopnosti pustia do pochybných kšeftov, nemajúc zábrany. Podľa teba schopný ten, čo dokáže počas kupónky vykupovať od ľudí, ktorý sa práve prebudili zo socializmu za pár šupov obrovský majetok... Ja mám iné predstavy.
    publikované: 15.06.2009 14:10:10 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. A okrem toho, táto činnosť nebola vôbec natoľko intenzívna aby zrušila
    ekonomický potenciál západného bloku. Naproti tomu, u nás sú doložené veľmi vážne sabotáže fabrík...
    publikované: 15.06.2009 14:11:05 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Tak já jsem neměl to štěstí žít v komunistickém státě,
    asi dost vybíravě odlišuji socialismus vod komunismu. Protože hlavním kritériem je promne, že jsem neměl dle svých potřeb.
    Osobně bych upřednostnil, kdyby jsi komunistický nahradil sociálním, agentů všelijakejch, placenejch dodneška je tu zrovna tolik jako bylo na druhý straně, když může bejt prezidentem někdo, kdo absolvoval divezní kurz hitlerovský armády, tak to také vo něčem svědčí.
    Pokud si dobře pamatuju, západoněmecká marka byla za pět a americkej doláč za sedum korun čs. Tak teď si buduj svůj prvobytně rozvinutej kapitalismus!!
    publikované: 15.06.2009 14:11:38 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Podľa jedného sovietského generála
    sa cvičili teroristi v NDR a ZSSR aj v 80. rokoch. Meno autora aj knihu si nepamätám, ale dá sa to nájsť aj u nás, bolo to preložené. Išlo o špeciálne jednotky Sovietskeho zväzu pod názvom SPECNAZ (Specialnoe nastrojenie) a autor bol ich zakladateľom.
    V Bulharsku práve v tých rokoch bola založená jednotka elektronickej diverznej činnosti, ktorá spolupracovala s palestínskymi hackermi a aj ich financovala. A existuje veľa iných príkladov. Neverím, že podpora teroristických organizácií zanikla aj za Gorbačova, pretože po 89. roku sa zrazu položilo veľa zahraničných teroristických skupín, pre nedostatok financií.
    V tých istých rokoch ČSSR nepristúpila na medzinárodný dohovor o značkovaní
    publikované: 15.06.2009 14:14:20 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  10. V tých istých rokoch ČSSR nepristúpila na medzinárodný dohovor o značkovaní
    plastických trhavín, pretože Semtex sa prostredníctvom sovietskych agentov distribuoval teroristickým skupinám. V Československu sa aj robili pokusy so Semtexom, ktorých cieľom bolo zistiť, kde je najlepšie umiestniť výbušninu v lietadle. Lietadlo na Lockerbee vyhodili do vzduchu pomocou Semtexu líbijskí agenti.
    publikované: 15.06.2009 14:19:40 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Rád by som upozornil na to,
    že článok je o sociálnej spravodlivosti, ktorú si dodnes komunisti dávajú do zástavy a veľa komentárov predbieha text v iných častiach tohoto 5-dielneho seriálu.
    publikované: 15.06.2009 14:21:54 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Když k nám do armády přišli američtí poradci šmírovat,
    tak jenom koukali, kolik toho nevědí. Mají voni takový heslo, že poznej svého přítele, protože zejtra může bejt Tvůj nepřítel.A zocelenej kluk vod Sealů se utopil ve Váhu, ptotože neumějí chlastat 72-dvojku, jsou uvyknutý na skořicový pívo,a prd vydržej. Když nemaj samoohřívací fólii tak ani krok. Né ještě, že by si k jídlu něco chytili. Naložený C4, jako paka, ani nevěděli, že přehrada se dá vyhodit do luftu i s vykradenou drogérií a potravinama. Tak tak je to se vším.
    Třicetikilákovej přesun v arktickejch podmínkách naplánovali na tři dny! Ty bláho! Však to náš průzkumák uběhne na lyžích za noc! Aby se zahřál. A vytpenej, předehřátej srub, žrádla nepřeberně, já jsem koukal jako debil!
    publikované: 15.06.2009 14:25:53 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Nie som proti trhovej ekonomike.
    Ale vyťahovať dogmatické tvrdenia bez argumentov sa mi zdá byť príliš povrchné na taký seriózny blog, akým chce byť Daimonion vonCave.

    A ešte. Podľa jedného sov. generála sa možno cvičili teroristi,mktorých posielali na blízky, stredný východ, ale nie do západnej Európy.
    Je pravdou, že v 80-tych rokoch sa v ČSSR cvičili teroristi a partizáni pre krajiny Orientu.Ale to robili aj Izraelci, USA, Sýria, Iraq. atď. všetci.
    publikované: 15.06.2009 14:28:58 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  14. preboha cokomilka
    však toto je úvod 5-dielneho seriálu, neviam ako to mám ešte povedať. Argumenty prídu zajtra, pozajtra, … a nakoniec v piatok. Mám to hláskovať?
    publikované: 15.06.2009 14:32:12 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Daimonion,
    zapad mal! a ma! take teroristocke komanda a bunky a spionaz u nas aj inde ze az...tie co o nich pises a zmienujes sa, nestoja za zmienku- to len taky bulvar ..
    Spionazny svet a vsetko okolo neho ! sa neda ponimat cez zapad a vychod..ach jaj..je to prilis velke susto a prilis velky po/hyb ktory hybal a hybe ako ekonomicky+geopoliticky svetom . To co sa deje dnes -moze mat korene hodne davno(aj desatrocia)...malinky incident kdesi v bohom zabudnutom mieste moze mat priamy vplyv na cely svet a nikto! si to nemusi ani uvedomit ....;-))
    publikované: 15.06.2009 14:39:53 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Když se v Bně, tam byla vojenská akademie, podřezávali Syřčani s Iiráčanáma,
    tak nás vzbudili, nám dali násady vod krumpáčů a řekli nám jenom stručně, že je tam máme sklidnit. Voni měli extrovní ubytování, jezdili si po Brně taxánama,kupovali si zásadně bílí ponožky k černejm kalhotám, brněnskejm Cikánům to zůstalo doteď, protože, když jsi byl přismahlej, měl černý kalhoty, bílí ponožky , samovyzouvací mokasíny, tak holky v Brně jely jak motorový píly, to vám říkám!
    No tak sme šli, však vojáci, néé? Pár jich vodvezli, protože někteří kluci to přehnali, ale za půl hodiny byl absolutní klid.Nikomu se vlastně nic nestalo, v hlášení se voběvila drobná potyčka zahraničních studentů, vyřešená vlastními silami. A tak je to dodnes))
    publikované: 15.06.2009 14:56:58 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Mito :DD ty si číslo.
    no jo.
    publikované: 15.06.2009 15:09:17 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  18. coko,
    hotova jednicka s * ;)) pohotovy-vzdy pripraveny :)))) aj ked Mito, by musel sam prezradit ake cislo ma najradsej ;-)
    publikované: 15.06.2009 15:25:36 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Tak moje číslo, je do šedesáti. Zatím.
    Když je to pod třicet, je to už vo hubu, kamarád mi takhle umřel na pětadvacítce.Já si zdraví hlídám,ale zase, z druhý strany vzato, někdy to i stojí za to.
    Babičky teda vyloženě nevyhledávám, když jdu vokolo bábama vobsazený lavičky, tak se dělám za mladýho chalana. Když jsem brigádoval u Voglů, tak tam mi s mým parťákem, von přes voběd usínal v kuchyňském koutku, měl trochu přes šedesát,taky mistr řekl, že chalani, dneska vás potřebuju u pece. Já to slyším jako dneska, mladý holky na šrot, že chalani jdou k peci. Venku třicet stupňů, vevnitř čtyřicet a dědkové do přední linie)))))
    publikované: 15.06.2009 15:55:37 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Diskusie mimo temy clanku...
    ...skoda ze sa nediskutuje na temy , ktore nacrtol clanok. Najma Mito to odvadza kamsi uplne inam. Ani diskutovat na temu terorizmu sa mi nezda k veci... neviem ake knihy prave citate,ze vas to tak bere, ale nezda sa mi, ze by terorizmus a vyzvedne sluzby maly taky klucovy vyznam..
    Zaujimalo by ma, co si daimonion myslel pod hormonalnymi hodnoteniami a hormonalnymi pricinami v suvislosti s hodnotenim socialistickej ery.
    publikované: 15.06.2009 16:23:22 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Sestko promiň, na tému terorizmu jenom tolik.
    Musíš je zabít dřív jako voni Tebe.Na to přišli Rusi v Afganistánu, že holt musíš vodrovnat desetiletýho kluka, protože jinak Tě střelí do zad, že musíš do hlavy trefit mladou holku,která se chystá vyhodit do vzduchu cellý tržiště, nacpaný lidma, co nechtěli nic víc, než nakoupit nějakou zeleninu.
    Vo terorizmu mi raději pomlč. Víš asi úplný hovno. Jenom jsi si něvo Wikipédoval.
    publikované: 15.06.2009 16:39:14 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  22. sestko - vďaka, že k veci
    inak ja sa asi nebudem zapájať do diskusie. Jednak to nemá veľký zmysel, čo som chcel povedať, to som povedal v článku a navyše mám dosť práce tento týždeň.

    No a hormonálne hodnotenia sú tie, ktoré sú hlavne motivované pocitmi, čiže činnosťou tých častí mozgu, ktoré sú spojené s moralitou cicavcou a to je amigdala a hypotalamus. Čiže ma nezaujímajú problémy typu:

    » kedy bolo lepšie, či za komunizmu, alebo kapitalizmu,
    » či boli alebo neboli ľudia slobodní,
    » či to bol režim zločinný, a či ten dnešný zločinný nie je,
    » či boli alebo neboli zachovávané ľudské práva a podobné nezmysly,
    » kto koho vykorisťuje vtedy a dnes
    » sem patrí aj tebou spomínaný Einsteinov výrok.

    Dúfam, že je to jasné. Ja rozoberám iba to, že základná dogma komunizmu „sociálna spravodlivosť“ je bezobsažný pojem a prečo. Komunizmus dokonale ukázal, kam vedú snahy o sociálne inženierstvo a iné „poručíme větru, dešti…“ typu trhová regulácia a nezastupiteľná úloha štátu.
    Pre mňa sú spoločenské systémy supermemplexami, ktoré súťažia o hlavy ľudí. Tento seriál nie je o tom, čo by sa komu páčilo a čo nie, ale čo funguje a čo nie a prečo.
    publikované: 15.06.2009 16:43:16 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  23. spiklenecké teórie
    sú normovanému človeku bližšie ako systémové teórie. Je to najmä preto, že každé JA ako supermemplex vyrastá a je zakotvené v kognitívnych štruktúrach, ktoré sú orientované na sociálne interakcie v tlupe. Preto si normovaný jedinec musí vytvoriť emočný vzťah k nejakej sociálnej skutočnosti. Preto je ľahšie sa s nejakou zložitou sociálnou otázkou identifikovať ako s konfliktom v tlupe, kde sú nejakí oni a nejakí my, a ak takí nie sú zreteľne vidieť, tak sa predpokladá ich utajená konšpirácia.
    Vidieť globálne sociálne interakcie ako prírodné mechanizmy, ktoré sú nezávislé od vôle ich účastníkov vyžaduje určitú nepriemernú vlastnosť, ktorej podstatnou súčasťou bude znížená schopnosť empatie.
    publikované: 15.06.2009 16:51:50 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  24. mimochodom, viacerá
    výskumy v USA preukázali, že to, či niekto volí pravicu, alebo ľavicu je zrejme geneticky determinované.
    publikované: 15.06.2009 16:54:09 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  25. k pojmom
    Je fakt že bývalé socialistické štáty pod komunistickou diktatúrou ešte v z mysle ich definícii nedosiahli komunizmus. Takže daimonion, nedráždi ľudí a nazvi ich systém presnejšie aj v zmysle ich pojmov. Diktatúra komunistov tváriaca sa, že buduje socializmus. Komunizmu dosiahla táto diktatúra iba v niektorých oblastiach.
    Ak som si to dobre prečítal, tak komunizmus je stav spoločnosti, v ktorej každý pracuje podľa svojich schopností a je odmeňovaný podľa svojich potrieb. V socializme každý pracuje podľa svojich schopností a je odmeňovaný podľa svojich zásluh. Samozrejme sa predpokladalo že to, aké má kto schopnosti, potreby a zásluhy, určia komunisti. Nie ekonomika, nie trh, nie všeobecný názor, ale súdruh komunista.
    Komunizmus napríklad už komunistická diktatúra úplne jednoznačne dosiahla vo väzniciach. Každý väzeň pracoval podľa svojich schopností a bol odmeňovaný podľa svojich potrieb. Čo, kto vo väznici potrebuje a aké má schopnosti, mu určil jeho väznitel. Nádherný predobraz komunizmu.
    publikované: 15.06.2009 16:58:02 | autor: Rick (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. o 100 rokov teda uz nebudu ani volby...
    ...iba sa pozrie DNA.
    publikované: 15.06.2009 16:58:45 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. Tak bezobsažný dogmatizmus? No teda!
    Přál bych Ti, aby jsi v rámci neustále budovaného kapitalizmu, pod vedením sociálně nahlédajících stran, neměl tři tejdny co žrát! Potom by jsi se asi vspamatoval.
    Že dneska chcípaj lidi na ulici, zneužívá se všechno možný, aby jsi nemusel dělat, dřív by Tě zavřeli za příživnictví, kdyby jsi neměl v občance razítko, běžte do hajzlu, s vašejma demokraciema. 60 procent obyvatel je na pokraji chudoby, dvacet procent neví co s prachama a zbytek kolaboruje s demó.Ti co kradou jsou zbožňováni, to je příklad, jak se to má dělat. Rozehnal bych vás na štyři světový strany, demokrati z přesvědčení. Běžte s vaší demokracií a možností ject na Kanáry do prdele!
    publikované: 15.06.2009 17:02:26 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  28. sestko - to je pravda
    o 100 rokov pravdepodobne nebude demokracia možná. Alebo bude sa tak volať nie čo úplne iné.
    publikované: 15.06.2009 17:02:34 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  29. Komunizmus
    Musím upozorniť, že mám naštudovanú väčšinu najdôležitejších diel K.Marxa a F.Engelsa a niektoré aj V.I.Lenina, takže si trúfam povedať, že VIEM, čo je to komunizmus. Mňa nezaujímajú politické deklarácie.
    Ak to niekoho dráždi, tak nech nečíta moje články.
    To, čo komunisti vytvorili bol jediný možný komunizmus, preto to tak budem naďalej nazývať. Bol to nie vysnívaný rajský komuinizmus, ale reálny komunizmus.
    Marx si komunizmus predstavoval tak, že výrobné podniky budú v rukách ich zamestnancov a tí si navzájom budú vymieňať svoje výrobky. V princípe tomu tak bolo za tzv. socializmu. De iure a aj de facto. To, že podľa Marxa mal zákonte potom zaniknúť štát, že malo nastať rozdeľovanie podľa potrieb a práca podľa schopností mal byť dôsledok tohoto ekonomického systému. A to bol idealistický nezmysel. Takže komunizmus aj v zmysle učenia jeho teoretika bolo presne to, čo sme tu mali 40 rokov.
    publikované: 15.06.2009 17:10:04 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  30. z niektorých komentárov hormóny priam striekajú
    :)
    publikované: 15.06.2009 17:15:08 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  31. .
    som zvedava
    publikované: 15.06.2009 19:58:39 | autor: sygon (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Mně nevytočíš,to si piš,
    Nevím kde si študoval Marxe s Englsem, ale asi v Americe, na tamnější univerzitě. Protož absolvent americký univerzity nenajde Evropu vem jed na to, že socialismus komunizmus bude, protože už tolik lidí je nasranejch, že vás demokraty nakopou do prdele.
    publikované: 15.06.2009 20:33:33 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014