Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši – zdevastovaný pamätník nad Haniskou

... že vandali kradnú pamätné tabule je zlé, ale nie je to nič nové, ale prečo im už zavádzajú aj božie muky... fotočriepky

Raz som taký, aký som. Totiž,  spolu s manželkou, rád chodím po našich, síce už skoro zabudnutých, ale predsa len  slovenských „hvozdoch“ s cieľom, poznávať  odkazy našich predkov a následne pochopiť, prečo si my Slováci, tak veľmi málo vážime svoju vlastnú históriu.

Túto nedeľu (15.9.2013)  sme opäť,  po čase, vyšli na pahorok stojaci nad obcou Haniska, okres Prešov. Na ňom sa do nebies čnie,  veľký a mohutný kolos, pamätník - pamiatka na vzdor a utrpenie východoslovenských roľníkov, ktorých pred 182 rokmi okrem cholery,  ničili aj uhorskí feudálni zemepáni.

Čiže, civilizovaný človek,  by to mal pochopiť tak, že pamätník je  pieta na ľudí, a bolo ich 40-tisíc, ktorí nie vlastnou vinou,  museli veľmi veľa trpieť, dokonca 119 boli obesení a 4 000 ich  uväznili,  aby sme sa v konečnom dôsledku, my ich potomkovia,  mohli mať lepšie, než sa mali oni.  No podľa toho, v akom stave je dnes tento monument, to vyzerá tak, že na Slovensku už nežijú civilizovaní ľudia, ale iba vandali. Predstavte si, že akademický sochár Jozef Pospíšil, ktorý je autorom tohto  úchvatného diela,  ho postavil už v rokoch  1938 až 1939. Čiže,  tieto pieskovcové sochy prežili, ľudákov, fašistov, Druhú svetovú vojnu aj socializmus, ale žiaľ už nemajú dosť síl aby dokázali odolať súčasnej, zdeformovanej slovenskej forme demokracie. Neviem komu táto národná kultúrna pamiatka papierovo patrí, ale stojí na kopci Furča a ten je v katastri obce Haniska okres Prešov.  Je veľmi smutné, že sa o ňu nikto poriadne nestará.  Veď okrem starostu obce, by si jej stav sem tam mali skontrolovať aj úradníci z pamiatkového úradu a tiež páni z ministerstva kultúry, ktorí za to berú slušné platy, a to  z našich daní. No žiaľ, zrejme ani nevedia kde sa nachádza,  asi od nej stratili GPS súradnice, môžem poslúžiť (48.957214,21.232685).  Hlboko do svedomia by si mali siahnuť aj „ctihodní“ výkupcovia kovov kde s najväčšou pravdepodobnosťou pamätná tabuľa a možno aj kríž skončili!!! Pravda, ak vôbec vedia čo je to svedomie?!

No dosť už slov, prosím pozrite sa na pamiatku pred útokom vandalov – 28.3.2010 a dnes 15.9.2013.

Celkový pohľad na pamätník 28.3.2010

 

Informačná  doska tam nie je


 Ostala po nej táto diera

Druhá tabuľa, ktorá hlása, že ide o národnú kultúrnu pamiatku, bola tiež nemilosrdne vytrhnutá z pamätníka, a leží spolu s prelomeným betónovým panelom, tesne pod pamätníkom. 


Úplne na záver. Pod kopcom bol niekedy aj kríž,  ale dnes po ňom ostalo iba toto torzo. A veru stále nechápem,  ako z toho môže mať niekto radosť?!   Pekný nedeľný večer praje doko. Viac obrázkov aj na 

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Monument_in_Fur%C4%8Da


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

  1. Dostatok síl
    Tiež ma mrzí že niekto príde, vytrhne pevne upevnenú tabuľu z pamätníka len aby ju nechal pohodenú na zemi. To môže robiť len vandal. Človek chorý podobne ako kleptoman. Normálneho človeka to ani nenapadne. Vziať si niečo z obchodu bez platenia či nivočiť veci alebo len písať čarbanice po stene. Nie súčasná zdeformovaná slovenská forma demokracie je však tomu na vine. Chápem, to si takto len vyjadril svoju oprávnenú nespokojnosť s politickým zriadením ktoré tu máme. So zriadením v ktorom napr úradníci z pamiatkového úradu a tiež páni z ministerstva kultúry berú podľa Teba slušné platy zrejme zadarmo. Takto celkom to ale myslím nie je. Chce to aj remeselníkov a material a ten tiež stojí kopec peňazí. Alebo žeby tu zlyhával iba ten manažment? A vlastne aj áno. Aj vo vláde, nielen vo firmách sa od podriadených vyžaduje zavrieť hubu a držať krok. A tak sa tam môžu robiť a robia podvody a kradne. A hlavne oblbuje. "TVAŘ SE ŽE SPOLUPRACUJEŠ. Jinak Tě zabijou," tiež komentátori môjho blogu majú pre nás tieto rady. Nie sú vlastne v istom zmysle potom tiež chorí ako vandali?
    http://robentin.blog.sk/detail-uvaznena-mysel.html?a=07c3cc605c77779ca7bd9b070a948ad2
    publikované: 21.09.2013 09:52:17 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Hroza
    Je to hroza. Nechapem. Aj ja som bol mlady a tiez sme vystrajali, ale toto by ma v zivote nenapadlo.
    publikované: 22.01.2014 21:36:01 | autor: Roman (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Boli sme tam aj dnes 10.3.2017 a veru niet sa čím chváliť,
    kovové tabule tam stále chýbajú, nie je tam ani žiadny informačný plagát, no na súsoší sú dva nové kvetinové vence. Takže predsa si len na utrpenie vzbúrencov niekto spomenul. Obrázky na
    https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Monument_in_Fur%C4%8Da
    publikované: 10.03.2017 16:33:33 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014