Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ani Slovensko sa nemôže vyhnúť problémom s migrantami

... zabrániť migrácii ľudí sa nedá. Jednak je to nehumanné a potom každý človek na Zemi chce žiť lepšie...

Fenómen migrácie ľudí v dejinách ľudstva, nie je ničím novým. Pre ilustráciu uvediem len niekoľko najznámejších faktov. Židia hľadali svoju zasľúbenú zem už pred našim letopočtom. Veľké sťahovanie národov germánskych a slovanských kmeňov sa udialo od konca 4. storočia. V druhej polovici 7. storočia sa Arabi snažili preniknúť do Európy. V priebehu 8.–10. storočia došlo k veľkej vlne migrácie, kedy do Európy prichádzali prví Maďari z východu a Vikingovia zo Škandinávie.  Známy je aj príchod Rómov do  Európy. Z Indie postupovali Rómovia cez Perziu do Arménska. Prvýkrát sa o nich píše v roku 1068 a to v zápise mnícha na hore Athos na území Grécka. Následne prenikali z Balkánu pozdĺž Dunaja až do strednej Európy. Rómovia prichádzali do Európy v skupinách, cez juhovýchodné Slovensko do českých krajín a západnej Európy. Najväčšiu pozornosť v západnej Európe vzbudila pomerne početná skupina, ktorá sa objavila v Uhorsku roku 1417.

Známy je aj začiatok osídľovania Ameriky. Prví Európania sa tam dostali už v 15. a 16.storočí. Nasledoval vývoz otrokov z Afriky v 17. a 18. storočí. Sťahovanie Európanov za prácou do USA 19. a 20. storočie. A v 21.storočí sú to imigranti z krajín Tretieho sveta, ktorí sa vo veľkom sťahujú do Európy. Takže, k problémom súčasného prisťahovalectva v Európe, by sme sa mali vyjadrovať  v kontexte s týmito historickými faktami.

Podľa mňa, absolútne zabrániť migrácii ľudí  sa nedá. Jednak je to nehumanné a potom každý človek na Zemi chce žiť lepšie. Fakt je ale ten, že takmer vždy ľudia opúšťali tie miesta, kde sa im ich život zdal neznesiteľný.  Hľadali a hľadajú nové destinácie, kde sa môžu mať lepšie. Z toho, mne osobne vychádza jednoznačný záver. Ľudia sa nebudú určite masovo sťahovať vtedy, ak sa prestanú obávať o svoje životy a ekonomicky  budú zabezpečení aspoň základnými životnými potrebami. Aby toto mali je potrebné sústrediť všetky sily na pomoc tým štátom, z ktorých ľudia utekajú. Áno, skutočne  mám na myslí to, aby veľmoci prestali tieto štáty zdierať nielen ekonomicky ale aj politicky.  

Na druhej strane, určite treba súčasnú situáciu s migrantami v Európe nejako riešiť. A nevyhneme sa tomu ani my na Slovensku. No  riešiť ju tak, aby nebola ohrozená bezpečnosť a existencia krajín, ktoré im pomoc poskytnú.  Inak sa môže stať to, čo história už tiež pozná a to riešenie migrácie násilnosťami a vojnami. Toto si určite, a to nielen ja, neprajeme vôbec. Prajem príjemný deň. doko  Viac o tejto téme píšem aj na

http://doko.blog.sk/detail-aj-slovaci-boli-a-su-migranti.html?a=2745c3cd74f8ecb8d685ba7038152cb0


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014