Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Naši drahí lekári

317 Eur. To je aktuálna minimálna mzda v Slovenskej republike o ktorú chceme lekárom zvýšiť platy, ale máli sa im...
Asi by som nepísal blog o veci ktorej celkom nerozumiem, ale rozumiem keď môj známy – robotník na píle priemerne mesačne zarobí 320 až 350 Eur v závislosti od počtu odpracovaných hodín. Myslím, že profesií s podobnou výškou zárobku na Slovensku hlavne v chudobnejších regiónoch je omnoho viacej. Každý zamestnanec, pokiaľ si jeho zamestnávateľ plní povinnosti voči zdravotným poisťovniam, musí platiť zdravotné odvody. Ich výšku je veľmi ľahko možné zistiť zaregistrovaním sa na stránke zdravotnej poisťovne, získaním prihlasovacích údajov a podaním žiadosti o výpis uhradených odvodov a čerpaných prostriedkov poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.
Čo sa má zmeniť po dohode Ministerstva zdravotníctva a lekárskymi odbormi:
-          Zastaví sa transformácia nemocníc (už sa stalo ale iba dočasne, dlhodobé fungovanie zdravotnícky zariadení bez súkromného kapitálu alebo bez verejno-súkromného partnerstva ťažko predstaviteľné)
-          Navýšia sa finančné prostriedky v systéme (pochybujem)
-           Dodržiavanie zákonníka práce (kvôli malému počtu lekárov takmer nemožné)
-          Navýšenie platov (minimálne o 300 Eur a viac)
Jediným reálnym výstupom je navýšenie platov a je pokrytectvo lekárskych odborárov tvrdiť, že je to najmenej dôležitým bodom celej kampane. Zmenou nič nezíska človek s tristo eurovým príjmom, ktorý si kvôli vyšetreniu v lepšom prípade zoberie deň dovolenky a v horšom PN, kde má nárok iba na 25% dennej mzdy (denného vymeriavacieho základu). Strávi celý deň u lekára špecialistu. dva mesiace čaká na špecializované vyšetrenie a v horšom prípade 9 mesiacov na operáciu kĺbu, pretože ťažko manuálne pracuje. Systém fungovania zdravotníckych zariadení ani zdravotných poisťovní sa nezmení, neskrátia sa čakacie doby a neskvalitní sa ani liečebný proces.
Otázka či Slovensko má na zvyšovanie platov lekárov je ľahko zodpovedateľná, však má aj na iné predražené zákazky, nevýhodné nákupy a predaje ale je morálne a etické tak podstatne diferencovať zárobky obyvateľov jednej krajiny? Predovšetkým ak ostatné charakteristiky systému ako kvalita a dostupnosť ostanú nezmenené. Patetické zostáva aj porovnávanie platov lekárov v okolitých a hlavne hospodárky vyspelých krajinách. Bolo by veľmi jednoduché porovnať koľko zarobí robotník na píle v Rakúsku, kde sa jedná o rizikové povolanie so zásadným vplyvom na zdravie pracovníka a hlavne aký servis dostane v rakúskej nemocnici.
Stále budeme chodiť aj do starých rozbitých nemocníc, podstupovať vyšetrenia na zastaralej technike, čakať celý deň na základné vyšetrenie u lekára špecialistu, budeme zaraďovaný na dlhé čakačky na operácie. .. Lekár bude stále motivovaný počtom predpísaných liekov od určitého výrobcu, prijímať dary s heslom keď dávajú tak treba brať, pracovať nekonečné nadčasy a pracovať na 4 rôzne úväzky aby zarobil a sťažovať sa že lekár v Rakúsku zarobí tri krát viac... lebo medveď.
S jasne stanoveným termínom predčasných volieb je úplne zbytočné riešiť akékoľvek požiadavky so súčasnou vládou SR. Najférovejšie by bolo stiahnuť výpovede, neprijať ponuku navýšenia platov MZ a celé si to zopakovať po zostavení a vyslovení dôvery novej vlády. Cieľom má byť zvýšenie kvality, zlepšenie dostupnosti zdravotných služieb a nie iba zvýšenie platov. A samozrejme nezabudnúť si získať podporu verejnosti a pacientov bez rukojemníckej drámy...

Zdravotnícka dráma | stály odkaz

Komentáre

  1. sice
    to cele prebieha v uplne nevhodnom case,ale mozno ked uz zacali,mali by to dotiahnut,aby sme to vsetci mali z krku.ti,ktori lekarov na to nahupali,budu v klude,ale kazdy z tych lekarov preziva individualny pribeh a nejake interakcie s okolim,kolegami,nadriadenymi,pacientami,rodinou,atd,asi sa nie lahko rozhodovali,ci daju,nedaju vypoved,tak by to pre nich nemalo skoncit fiaskom,ale malo by prist nejake riesenie,aby nemali pocit,ze ich konanie bolo k nicomu...
    publikované: 24.11.2011 21:18:58 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Povolanie lekár je poslanie, ako aj učiteľ
    a preto by mali zarábať rovnako
    publikované: 24.11.2011 21:37:50 | autor: kajovsky (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Nie je učiteľ
    ako učiteľ,

    sú učitelia úplne neschopní a držiaci sa školstva len preto, že ich nikde inde nezoberú,
    aj mne už núkali učiteľstvo, ale podľa mňa to majú robiť len ľudia, čo na to majú
    publikované: 24.11.2011 22:32:23 | autor: baladína (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. pravdu mas ...nevidis do veci...
    a ako je to v skutocnosti?

    1. tych 300 ecok nikdy nedostaneme ...len slepy to nevidi...staihnu nam to z osobneho ohodnotenia ... rizikoveh priplatku...ja robim s krvou, hepatitis, fetakmi, chorymi detmi, denne domov nosim choroby, robim v RTG ziareni, a inhalacnych plynoch ...tehotne zeny maju zakazany vstup na operacne saly.a vies co? aj deti umieraju...aj to si sem tam beriem domov... co tu porovnavas pilcika na pile kt. si po vikendoch privyraba nacierno ...za nezdanene prachy

    2. nikdy som nezobral uplatok ...a uz vobec nic pred operaciou...ak niektoho prichytia pri brani prachov budem prvy kto bude ziadat jeho odsudenie...ale tak isto chcem aby politici mali trestnopravnu zodpovednost...preda emiesie? ide do basy a pod. ...

    3. Zdravotna poistovna neplati to co ma...lebo ludia tam kradnu...a beztrestne... ked operacia plus hospit stoji 650 euro a poistovna zaplati 250 E tak nepomoze ani transformacia...ked zacen platiti realne platby budem prvy co sa zastane A.S. teraz nikdy...

    4. robim min. 260 mesacne kazdy rok...nechcem musim ...lebo nemocnica musi dla zakona vykryvat 24 UPS (rozumej ustavnu pohotovostnu sluzbu) a UPS je zneuzivana pravidelne nikym inym ako sockami, ciganmi a "podnikatelmi" ... z nasich dani...
    naproti tomu murar a iny co robia manualne za tvojich 317 E
    (a predstav si ja som pocas studia tiez robil manualne na stavbach, WaT) po vikendoch robia nacierno sukromne...neplatia z toho dane...nemaju 4,3 E v cistom ako ja...ak si si niekedy platil murara tak vies o com hovorim...

    5.myslis ze nie sme tiez pacienti? ze sa nebojime? myslis ze necakam kludne v cakarni? cakam a pride podnikatel a trieska na dvere ambulancie ako zmyslov zbaveny...kde sme skoncili?

    6. Minister mal 4 mesiace...pred 4 mesiacmi sa nam smial...povedal, ze sa poserieme
    pred 3 mesiacmi povedal ze ma v zalohe ukrajinu ...kde je?
    pred 2 mesiacmi zacal chodit po nemocniciach a strasit...cez riaditelov (nominanti MZ) a vyhrazat sa ze uz nas nezoberie spat ked stiahneme vypovede...povedal ze od novembra nas nahradia novi lekari...kde su?

    tento mesiac mal dat plan B ...kde je? nikde... pojdeme na nudzovy rezim? co tam robi ten plateny clovek z penty? preco dal miliony korun na kupovanie medii a reporterov..ako je Jan Krempasky a spol...ta3 a markizacky hyenizmus v ludskej podobe = bad news good news?? preco doteraz neriesil nic a len hovoril preco to nejde?
    preco to nechal kludne dospiet az sem...? kto nesie zodpovednost? ved vedel ze sme dali vypoved...

    7. preco by danovy poplatnici mali platit predcasne volby ked si za to mozu politici? preco sa 22 rokov nic nedialo v statnom zdravotnivtve?

    8. nebudeme cakat...nemame preco... priemerka povedala ze aj kancelarka Nemecka ma 10x vacsi plat ako ona...

    Ale priatelia..ona nikdy nemoze byt nemecka premierka... ja nemecky lekar ano.... to je jednoducha matematika...

    ozaj a ci neviem rec?
    v USA som pobudol 3x na pobyte
    v UK 1x
    v taliansku som studoval v taliancine medicinu konkretne 5 rocnik...robil skusky ... jedine co ma drzalo na slovensku je ze mam rad slovensko...moja polovicka ma rada slovensko...ale uz nemam chut riesit komplexy tohto prostoludu...

    a ked uz toto nepochopite tak to cele bolo uplne zbytocne...

    nech zije Karel Kryl...

    publikované: 24.11.2011 22:44:57 | autor: tentguru (e-mail, web, autorizovaný)
  5. To je na
    margo toho, že vôbec nejakí ľudia maju zarábať rovnako
    kajovsky, ty si rovnostársky socialista ?

    aj niektorí lekári sa správajú ako obchodníci, žiadne poslanie tam nevydno, najmä ambulantní
    publikované: 24.11.2011 22:55:35 | autor: baladína (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. No zbohom
    nevidno, občas však vidno

    práve preto sú tabuľkové platy blbosť
    publikované: 24.11.2011 23:01:06 | autor: baladína (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. to tentguru
    Urcite by som s tebou vo viacerych bodoch suhlasil, ale urobili ste podstatnu chybu. Nevysvetliti ste to verejnosti a teraz to vyzera ze jedine co chcete su vyssie platy, myslim ze to nebolo vasim cielom... Asi nestaci ked jeden lekar napise odpoved do blogu... Otvorene otazky su: kto je pan Kollar? ake su jeho vazby na politicke strany? robi to cele pre lekarov alebo je tam iny umysel? Ako je mozne ze Dragula uz zatiahol rucnu brzdu? Uprimne, kto si mysli ze ked nieco vyjedna z touto vladou bude to platit aj po predcastnych volbach. :-)
    publikované: 25.11.2011 08:29:35 | autor: skinner (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Najmenej dôležitý bod
    Slovensko nie je na tom ekonomicky tak dobre, aby to mohlo urobiť zo dňa na deň. Ale lekári chcú garancie len v tom, že s tými platmi sa v budúcnosti bude niečo robiť a predloží sa vízia, že platové ohodnotenie lekárov na Slovensku raz bude podobné, ako je tomu napríklad na západe.
    - Richard Raši (Smer-SD), exminister zdravotníctva

    Domnievam sa že toto je ten správny pohľad na to o čo lekárom ide v súvislosti s ich platovými požiadavkami, Skinner, čo povieš - podľa môjho názoru im naozaj ide - ako mi vyplýva aj z toho Tentguruovho komentu -, o niečo iné než iba o tie prekliate prachy! Imho nie oni lež Ty robíš podstatnú chybu: Nepočúvaš ich. Oveľa viacej veríš tomu čo rozhlasuje ten paprikožrúť Uhliarik - čítal si?

    Zdroj citátu:
    http://aktualne.centrum.sk/domov/zdravie-skolstvo-spolocnost/clanek.phtml?id=1246572
    publikované: 25.11.2011 10:36:27 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Otázka na istého rozhorčeného blogera
    Tentguru, to ozaj zašiel do jedálne najesť sa Zatiaľ co vy ste ho čakali v auditóriu? Nechce sa mi veriť. Že je to (1) z Tvojej a samozrejme tiež - a to hlavne -, (2) z minostrovej strany len taká fraška: (podľa slovníka slovenského jazyka): 1. hra so zveličenou a drsnou komikou, 2. tragikomické, ponižujúce konanie; smiešny výjav, komédia - že mám pravdu :)
    publikované: 25.11.2011 11:03:11 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  10. ?
    Ok, držím Vám palce chlapci... potom keď prídem do nemocnice, veľmi rád sa presvedčím o tom ako to všetko "lepšie" funguje. :-?
    Priznávam, je to spor ako každý iný, žiadna z vyjednávajúcich strán nepočúva argumenty tej druhej. Pravda je niekde uprostred. Bez ohľadu ako to dopadne je rukojemníkom vždy pacient.
    publikované: 25.11.2011 11:19:34 | autor: skinner (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Je rukojemníkom...
    Je smutné že to muselo zájsť tak ďaleko - ale koho vinou, štrajkujúcich lekárov? To snáď nemyslíš vážne...
    publikované: 25.11.2011 11:41:48 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  12. som lekar
    Ivetka vyhlasuje nudzovy stav za to ze nechce dat lekarovi 5,6 Eura/hodina

    Ivus a slovensky prostolud - ked vytriezvete dajte vediet... opity podplatenými mediami, politikmi ...slovensko nad Tatrou sa blyska atomovy hrib -
    a ty stale pocitas hrasok a odrobinky co sa odkotulali od valova?

    minister snami odmietal komunikovat 4 mesiace --- zato nam odkazoval ze chcem 3470 euro ... je to tak?
    mal volu jednat? povedal : mam pre vas prvu a poslednu ponuku...300 E ... o tych som uz pisal...

    a verejna mienka? po tom vsetkom co ten hromotlk povedal do medii ? tolko hnusu ?

    ma rad niekto sudcov? lekarov? poslancov? politikov? pentu? JaT? ucitelov? ----

    slovaci nemaju verejnu mienku ---40 rokov spominanych "orwellovych svin" ich naucila nemat nazor...len brblat u piva...

    este aspon jeden link:
    http://www.ta3.com/clanok/4514/host-v-studiu-juraj-hanzen-prezident-regionalnej-lekarskej-komory.html

    howk
    publikované: 26.11.2011 02:20:16 | autor: tentguru (e-mail, web, autorizovaný)
  13. 8. človek KDH
    a na novej volebnej kandidátke KDH je Uhliarik koľký ? Osmy ?

    we´ll see who will vote, we´ll see
    publikované: 26.11.2011 10:18:16 | autor: baladína (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. lekár odborník+čestný charakter=najkrajšie a najzodpovednejšie povolanie
    to žiadne peniaze nevyvážia..poznám aj takých..
    môj syn by sa tak rád vrátil domov..
    ale zatiaľ sleduje z Prahy dianie u nás..
    držím vám-lekári - palce..
    všetci by sme mali štrajkovať..proti hnusu 22 rokov..
    publikované: 26.11.2011 17:15:23 | autor: váš človek (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. ano volby...
    Dajme vsetci stavku komu toto cele prinesie 50 % v predcasnych volbach a nic v zdravotnictve sa nezmeni...
    publikované: 26.11.2011 17:26:46 | autor: skinner (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. jj,
    lekari nie su ti,proti ktorym by sa mala otacat verejna mienka sikovne manipulovana medialnymi magmi.tiez im drzim palce a dufam,ze nad vysledkom nezaplacu ani oni,ani my,ale moc tomu v nasom bordeli neverim a skor sa obavam,ze si to odkaslu,namiesto pravych vinnikov,ktori oblast zdravotnictva roky ruinovali...
    publikované: 26.11.2011 20:20:05 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Výkonnosť a schopnosti ministra
    takto komplikovaná situácia si vyžadujú

    - vynikajúce analytické schopnosti,

    - vynikajúca znalosť stavu v nemocniciach,

    - poznať finančné toky medzi ZP a nemocnicami do detailov - čo si vyžaduje poctivý audit, ktorý tu nikto nikdy neurobil

    - uvádzať poctivé informácie, t.j. nepliesť, že lekári majú priemerné mzdy 3 800 €, keď teraz štrajkujú IBA lekári v nemocniciach, ktorí majú priemerné mzdy bez príplatkov 800 € v hrubom, čo je pre transplantatéra srdca výsmechom a s príplatkami 1 500 €, čo zarobí zarobí aj šikovnejší slovenský murár pri rôznych fuškách na Slovensku

    - uvádzať striktne pravdu, t.j. z čoho vychádzal pri údaji priemerný plat lekára 3 800 € - je to priemerný plat VŠETKÝCH lekárov alebo NEMOCNIČNÝCH lekárov ? Nepliesť do tohto čísla platy ambulantných by sa samozrejme očakávalo, len keby nebolo takticky výhodnejšie zahmlievať cifry ako chce kto chce

    -- sú aj lekári podvodníci, ktorí si umelo vykazujú voči poisťovniam nikdy nerealizované úkony, viď moja ambulantná lekárka na univerzite, ktorá mi po 2 rokoch evidencie u nej odovzdala kartu plnú chorôb a vyšetrení, o ktorých sa mi nesnívalo (!) a ešte bola veľmi sklamaná, že som si od nej dovolila odísť

    - že sa v nemocniciach nabaľujú externé dodávateľské firmy, je realita, ale prečo to doteraz nikto neriešil ? nevyhovuje to v plnej miere niektorým záujmom ? nie je potom div, že na platy operujúcich lekárov už z poisťovní niet

    Pre riešenie takto komplikovanej situácie treba človeka s vynikajúcimi schopnosťami, a tie žiaľ nemá len tak hocikto.
    Súčasný minister ma nepresvedčil, že také schopnosti má. Viacmenej z doterajšej činnosti ukázal, že nie
    publikované: 26.11.2011 23:55:05 | autor: baladína (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. baladina,
    uplne s tebou nesuhlasim.mozno niektore z pozadovanych schopnosti i ma,ale nesedi tam preto,aby ich pouzil ziadanym smerom.predsa uz z jeho historie je zjavne,za koho kope.tak ako moze niekto ocakavat,ze bude robit za co je plateny,ked mu leju uplne ine prachy za to,aby to nerobil?
    publikované: 27.11.2011 13:58:25 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Však nech sa vráti
    tam, kde mu lejú prachy
    každému, čo jeho je

    služobník zdravotníctva wanted
    ekonomicky zdatný
    publikované: 27.11.2011 17:05:11 | autor: baladína (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014