Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bol tam Boh? (2.diel)

Lístok pre manželku. Po prebdenej noci netrpezlivo čakám, kedy manželka odíde do práce. O štvrť na sedem ju jemným dotykom zobúdzam, chcem predísť jej znechutenému vstávaniu pri rinčiacom budíku. Reaguje otázkou, prečo nespím, keď nejdem do práce. Zvažujem, či jej predsa len nenaznačím, čo sa chystám urobiť, už sa mi derú na jazyk prvé slová...

 ale manželka odchádza do kúpeľne. Beriem pero a na prvý papier, ktorý mi príde do cesty, píšem niekoľko riadkov – odkaz pre manželku. V rozrušení ho píšem obšírnejšie, chcem, aby pochopila význam toho, čo bude nasledovať. V prípade tragického priebehu  môjho protestu, lebo všetko sa môže stať, jej vysvetľujem, ako má postupovať, keď zistí, že večer ešte stále niekde trčím a auto nebude na našom parkovisku. (Rátam i s tým, že ak príde k najhoršiemu, manželku navštívi polícia.) Pretože veľmi dobre poznám svoju polovičku a hlavne jej reakciu pri podobnej mojej „činnosti“, transparent, ktorý som si pripravoval ešte 2. januára (v deväťdesiatom deviatom), som písal radšej v spálni. Presvedčený, že nikto z rodiny nebude ani len tušiť, čo sa chystám vykonať. V predchádzajúcich rokoch som nespokojnosť so situáciou prejavoval v diskusných príspevkoch na rôznych mítingoch, alebo článkami do firemného týždenníka Oceľ východu. Manželka bola z toho nešťastná, lebo moji nadriadení nemali snahu riešiť problémy, na ktoré som poukazoval, ale skôr sa snažili znemožniť ma v očiach ostatných. Preto aj vtedy, keď sa vrátila domov skôr ako zvyčajne,  opýtala sa ma:

– Zase sa chceš strápniť? Robíš mi iba hanbu.

Po tejto výčitke som ešte nedokončený transparent odložil. S myšlienkou, že zopár dni počkám, kým na to zabudne, a potom...

,,A potom“ je tu. Práve dnes. 19. januára 1999.

Obálku vkladám v spálni do zásuvky, v ktorej mávam náhradné kľúče od auta. Spolieham sa na to, že ak manželka (napríklad podľa nášho auta chýbajúceho na parkovisku) zbadá, že niečo nie je v poriadku, s najväčšou pravdepodobnosťou siahne po rezervných kľúčoch – a obálka s mojím odkazom, práve napísaným, jej určite udrie do očí.  (Pokračovanie v 3)


Ale toto, to sa stalo... | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014