Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Poberatelia VD, na rozdiel od poberateľov SD, majú valorizované dôchodky len 6 mesiacov v roku

24.7.2022...Čo zlého títo ľudia urobili, že už viac ako 14 rokov im Slovensko ako štát, nevie zaručiť dodržiavanie našej ústavy ? ...

Existuje slovenský web ( https://www.bezpzlozky.eu/ ), ktorý sa prioritne zaoberá problémami výslužilcov tzv. silových rezortov. Teraz tam rezonuje problém, ktorý sa môže udiať asi len na Slovensku. Veľmi výstižne ho charakterizuje táto otázka. Prečo od 1.9.2009 poberatelia VD, na rozdiel od poberateľov SD, majú stále valorizované VD len 6 mesiacov z každého kalendárneho roka ? Nič iného má v reakcii na túto otázku nenapadlo ako sa pýtať sám seba. Čo zlého títo ľudia urobili, že už viac ako 14 rokov im Slovensko ako štát, nevie zaručiť dodržiavanie našej ústavy ? Podľa mňa tu totiž ide o flagrantné nedodržanie Čl. 12 ods. 1 a 2 Ústavy SR, lebo nie sú dodržané ustanovenia platné pre základné práva a slobody.

V našej ústave sa úplne jasne a zrozumiteľne píše toto: ..." Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné. Základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické, či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie. Nikoho nemožno z týchto dôvodov poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať... " Podľa mňa je tento stav nielen nespravodlivý, ale najmä diskriminačný, lebo výška valorizácie je pre VD aj SD určovaná podľa všeobecnej právnej normy (zák. č. 461/2003 Z.z.), ale dátum na priznanie valorizácie VD, určuje už iná právna norma a tou je osobitný zákon (zák. č.328/2002 Z.z.). Aká je tu teda neodňateľnosť v právach na rovnosť  alebo záruka na uplatňovanie základných práv, keď títo výslužilci sú jasne štátom postihovaní pre svoje bývalé aj súčasné postavenie ?  Toto výrazné znevýhodnenie VD oproti poberateľom SD sa v plnej nahote prejavilo najmä tento kalendárny rok 2022, lebo poberatelia VD museli enormne zvýšené náklady na svoje živobytie, celý polrok  roka 2022, znášať len zo svojich úspor, lebo účinnosť valorizácie ich VD, na rozdiel od SD platí až od 1.7.2022. 

A tak sa asi nielen za seba pýtam. Vie o tomto neprávnom stave aj p. minister obrany ? Prípadne aké opatrenia pripravuje ministerstvo obrany na elimináciu negatívnych dopadov súčasnej vysokej inflácie na poberateľov VD ?  Uvažuje sa o zmene termínu valorizácie VD každoročne, z doteraz platného termínu 1.7. na 1.1. už od roku 2023 ? Ale asi najzaujímavejšia by bola odpoveď kompetentných politikov na túto otázku: Prečo od 1.9.2009 poberatelia VD, na rozdiel od poberateľov SD, majú stále valorizované VD len 6 mesiacov z každého kalendárneho roka ? Svetu mier a nielen seniorom, ale všetkým našim obyvateľom,  pokojné leto 2022,  praje doko.


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. doplnkyvyzivy24.sk
    Som ohromený tým, ako bola táto téma prezentovaná v článku. Keď som vstúpil na webovú stránku, dúfal som, že sa budem môcť dozvedieť niečo viac a nebol som sklamaný. Pri čítaní podobných príspevkov na webe sa môžete stratiť ...
    publikované: 01.08.2022 12:24:37 | autor: Doplnkyvyzivy24 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. doplnkybest.sk
    Na internete je veľa informácií o tejto téme, ale váš článok je naozaj zaujímavý. Od ostatných sa odlišuje svojím charakteristickým štýlom vyjadrovania - a dobre. Originalita je zahrnutá v cene :)
    publikované: 01.08.2022 12:26:57 | autor: Doplnkybest (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. VEREJNÁ VÝZVA NA ÚPRAVU TERMÍNU VALORIZÁCIE VÝSLUHOVÝCH DÔCHODKOV
    publikované: 02.08.2022 18:55:50 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014