Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Facka generálnímu ako dôsledok.

Pavel Kolesár, známe meno aspoň čo sa týka posledných dní. Mnoho ľudí si myslí, že to je náš novodobí Jurko Jánošík. Aj u nás v práci si z tejto kauzy robíme trochu prču. Takmer sme si stavili, že kto tomu nášmu bossovi struhne ako prvý a to aj napriek tomu, že u nás v našej firme to nie je také kritické a to ani zďaleka. Na druhej strane je ale pravdou, že tej roboty hlavne v posledných mesiacoch na naše bedrá naložili statočne.

Ako z titulku vyplýva, ten facan bol iba dôsledkom. Príčiny tohto stavu treba hľadať v rokoch 1998 a 1999. Nie je náhoda, že tieto roky kolidujú s nástupom k moci "Slovenského Divadielka Končiaceho Úpadkom - DoSvidania" (v tom čase iba v kratšej verzii SDK).

Skupina, ktorá vznikla okolo tejto strany donášala, kydala, klamala o Slovensku všade kadiaľ chodila. Spätne nám chodievali kadejaké demarše. Starý Kováč nechal uniesť vlastného syna, ktorý sa s kľudným svedomím zdržiaval celé 3 mesiace po vydaní zatykača na jeho osobu Interpolom v mieste svojho trvalého bydliska. Zahladzoval stopy, ničil dôkazy a udeľoval amnestie. Naivní Slováci zachraňovali tú vymletú televíziu Markíza. Ivan Mikloš vo svojej Čiernej knihe spomína, že v období od októbra 1998 do januára 1999 bolo prepustených zo zamestnania celkom 69 000 ľudí...Nezamestnanosť stúpala aj ďalej a to aj napriek faktu, že takmer 200 000 mladých ľudí išlo hľadať prácu do zahraničia!



Scenár ako z hororu, ak nie z hororu tak určite podľa nejakého návodu, podľa knižnej predlohy. Ale z ktorej?

Kapitalizmus a Sloboda (1962), ó aký to príznačný názov. Autorom knihy je Milton Friedman. Dovolím si citovať jednu vetu:

"Iba kríza - skutočná alebo vnímaná - vytvára skutočnú zmenu."

Nie nadarmo bol tento ekonóm niektorými (aj kolegami z brandže) nazvaný fašistom. Ak som spomínal hororový scenár, tak niektoré národy dopadli ešte ďaleko horšie ako Slováci. Za to môžeme ďakovať až nechutnému riťolezectvu bývalej vládnej garnitúry.

Tento scenár sa nazýva šoková doktrína - youtube

Slovensko | stály odkaz

Komentáre

  1. ja politiku poctivo sledujem a poctivo sa jedujem :-(
    ti co boli - su - aj budu nepocuvaju hlas svojho ludu!
    mame raz za 4 roky odvolit-potom ticho byt..
    a oni kradnu potichu aj nahlas - podobni su si navlas!

    o praktikach mocnych nova kniha je :

    JOZEF KARIKA : V TIENI MAFIE
    publikované: 18.02.2010 21:10:38 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. a mlady nezabudol
    spropagovat oblubene oblecenie
    publikované: 18.02.2010 21:38:19 | autor: noncreativ (e-mail, web, autorizovaný)
  3. suhlasim v zasade, len bych rada poznala pramen grafu.
    dakujem.
    publikované: 19.02.2010 00:06:38 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. A teraz si prestrelil
    nezamestnanosť v rokoch 1998 - 1999 stúpala preto, lebo štát prepúšťal ľudí, ktorých Mečiarova vláda umelo držala zamestnávala, to znamená, že z peňazí všetkých daňových poplatníkov sme platili mzdy ľuďom, ktorý nič nerobili, len chodili do práce a v tabuľke ich mohli hrdo napísať do kolónky, "zamestnaný"
    Bohužiaľ v tej dobe bola SDKU jediná, ktorá mohla ako tak vzdorovať HZDS.
    A preto nepíš hlúposti, ale si aspoň trošku over, ako to s našou ekonomikou v skutočnosti bolo.
    publikované: 19.02.2010 08:06:46 | autor: eneko (e-mail, web, autorizovaný)
  5. ktory
    stlpec je z obdobia havlovho rusenia zbrojoviek?
    publikované: 19.02.2010 13:42:14 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  6. 2 bonnie
    havel rusil na slovensku zbrojovky este za federacie, cize do roku 1992.
    publikované: 19.02.2010 17:22:23 | autor: krija (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. 2 cokomilka
    ospravedlnujem sa, trocha som sa ponahlal (chapes olympiada). nech sa paci:

    http://openiazoch.zoznam.sk/zivot/makro/ukazovatele.asp?iid=UNEM&year=ALL
    publikované: 19.02.2010 17:26:10 | autor: krija (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. eneko, eneko
    trocha ta oslahla modra propaganda, ktorej si asi podlahol, zial. lenze co sa stane ked na tu propagandu vytiahneme ich vlastne statisticke udaje? ty zavadzas uz hned tym, ze meciar umelo udrziaval zamestnanost a, ze tí ludia nic nerobili. tak sa na to teda pozrime; cisto logicky a cez mainstreamovu ekonomiu.

    - graf uz aj s linkom pre nezamestnost som uviedol. mali by to byt udaje zo statistickeho uradu. vsimol si si, ze za meciara pomaly pozvolna klesala, je tak?

    - co ma za nasledok klesajuca nezamestnanost? nie nahodou rast hrubeho domaceho produktu? zvysuje sa vtedy produkcia a zaroven aj spotreba, ludia cize spolocnost zacina zit tak ako by si zasluzil kazdy clovek na tejto zemi.
    tu je link k rastu HDP:
    http://openiazoch.zoznam.sk/zivot/makro/ukazovatele.asp?iid=HDP&year=ALL
    podla CIA - The World Factbook malo slovensko v rokoch 1994-1997 najvyssi rast HDP a zaroven najnizsiu inflaciu v regione V4. teraz sa mi to nechce hladat, ale v pripade nedovery (inak ocividnej ;-)) predlozim citaciu.

    - pokracujme dalej. co sa moze stat, ked sa zacne mat prilis vela ludi prilis dobre? moze dojst k prehriatiu ekonomiky. mainstreamova ekonomia pouziva na zistenie ci sa ekonomika prehrieva instrument tzv. produkcnej medzery. je to percentualny rozdiel medzi skutocnym vyvojom HDP a vypocitanym podla jedneho vymleteho vzorca tzv potencialny HDP, cize aky by mal byt. mainstream uvadza percenta velmi blizke nule.

    tu je jeden graf od MF a NBS:
    http://www.upnito.sk/0/ef5zksnergm9wfwwty35sjdz79325sfy.png

    z grafu vyplyva, ze dzurinda prevzal prehrievajucu sa ekonomiku, ale prehrievajucu ju aj odovzdal a to prakticky za tych istych podmienok a kriterii. ale to nie je vsetko. dzurinda nechal vyrazit tolko ludi, ze ekonomika slovenska fungovala dlhe roky a z nich cast hlboko pod svojim potencialom, pricom byrokraticky aparat statu sa neznizoval, prave naopak-zvysoval!

    PS: teraz si predstav, ze k tomuto by som este pridal rozbor situacie pohladom undergroundoveho ekonoma. ver mi, nezostala by ani jedna nitka sucha na vraj ekonomoch typu miklos and company!

    PSS: nepisat hluposti a overovat si ako to bolo s nasou ekonomikou?!

    mozno, ak si docital tento moj post, tak si zistil, ze prehlad tu je a overeny. ja som sa nenarodil vcera, ja som tie roky zazil. mozno som nezazil to utrpenie takmer tretiny slovace, ktore som denno denne videl vsade okolo mna, lebo som pracu mal a pracujem tam dodnes.

    toto nie je obhajoba meciara. ak moze byt na neho niekto nasraty tak ja na to mam urcite pravo. ale to co tu zrobili ti modri degenerati to nemalo na slovensku obdoby!

    k tym hlupostiam. nerad to robim, ale my sa osobne asi nepozname, preto asi nie je namieste niekoho takto oznamkovat a popravde v komunite blogerov pravdy.sk to je skor rarita. nevadi!

    na slovensku spocitas na prstoch jednej ruky ludi (zamerne nepisem ekonomov), ktori predpovedali prichod sucasnej hospodarskej krizy.

    zaroven je na slovensku iba jeden clovek, ktory na jednom diskusnom fore zverejnil informacie o tom, kedy skrachuju resp. budu zachranovane dalsie z najvacsich americkych bank (na tomto fore to je dodnes).
    publikované: 19.02.2010 18:19:59 | autor: krija (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Krija
    zo srdca neznášam, keď ma ktokoľvek označí za niekoho, alebo ma priradí ku niekomu len podľa môjho názoru.
    Áno, som viac pravičiar, ako ľavičiar, ale SDKU nie je mojou obľúbenou stranou.
    A teraz k veci, ja nezavádzam tým, že Mečiar udržiaval prezamestnanosť. Zetor Martin, oficiálne vyrábali traktory, ale v skutočnosti vyrobili desať! traktorov za mesiac a to tam pracovalo cez tisíc ľudí. Slovenské elektrárne, v tých som pracoval, viem ako to tam fungovalo a mnoho iných podnikov, hlavne štátnych, alebo v tých, ktoré sprivatizovali Mečiarovi kamaráti. Splátky štátu splácali zamestnávanim ľudí, ktorých nepotrebovali.
    HDP a tzv prehriata ekonomika, hahaha. Keby sme nedostávali lacnejšiu ropu a plyn, ktorou nám Rusko splácalo svoj dlh, tak máme vieš čo a nie vysoké HDP. A tá spotreba išla samozrejme s tou prezamestnanosťou, keďže ľudia mali peniaze, tak utrácali, napr. aj v nebankovkách :)
    To, že SDKU kradla a rozpredávala štát je pravda, ale to, že ozdravili ekonomiku, hlavne tým, že ju očistili od parazitov, teda firiem, ktoré nič neprodukovali, len zamestnávali ľudí, aby sa nám to v tabuľkách dobre kreslilo, je pravda tiež.
    Bohužiaľ, SDKU už len dorazila to, čo Mečiar začal. Mali by všetci sedieť v base a nie v parlamente.
    A k tej hlúposti, ak si si nevšimol, tak ja som neoznačil za hlupáka teba, ale to, čo si ty napísal, som označil za hlúposti a na tom si trvám, lebo prehlasovať, že ekonomika počas Mečiara bola na tom lepšie, ako za SDKU, že nezamestnanosť má na svedomí SDKU, je naozaj hlúposť.
    V roku 1994 som volil Mečiara, oklamal ma, v roku 1998 som volil SDKU, sklamali ma, od vtedy som sa volieb nezúčastnil, lebo nebolo koho voliť. Teraz som už rozhodnutý koho, vraj nová metla dobre metie, tak sa nechám prekvapiť.
    Vieš, ja nepotrebujem na všetko grafy, mne niekedy stači len otvoriť oči a spraviť si na vec vlastný úsudok.
    Aj Ficom som bol zo začiatku nadšený, nevolil som ho!, a vidíš aký "fucking prick" sa z neho stal.
    publikované: 19.02.2010 20:14:01 | autor: eneko (e-mail, web, autorizovaný)
  10. eneko
    nikam som sa ta nesnazil zaradit, pripadne zaskatulkovat. napisal som to tak ako som to napisal (mam namysli reakciu na teba) a ty si priznal, ze si dzurindu volil, co ti samozrejme nevytykam. priznam sa, ze aj ja som ho volil, dokonca 2x. prvykrat preto, lebo som mal dost meciara, ale na druhej strane treba povedat, ze to bolo hlavne vdaka modrej propagande podporovanej tretim sektorom. meciar nebol zodpovedny za minimalne 50% toho co na neho tato propaganda namazala. po druhykrat iba preto, aby opat neprisiel niekto dalsi kto si bude pakovat vrecka.

    k fungovaniu podnikov. nielenze mam predstavu, ale ja aj viem ako to fungovalo. ak si spomenul SE, tak musis vediet aj o tom, ze za meciarovej ery sa zisk tejto firmy pohyboval na urovni medzi 1 az 7 miliardami korun. len pre ilustraciu v roku 2005, cize par mesiacov pred privatizaciou a za vlady modreho cigana sa firma tunelovala tak, ze SE vykazali stratu takmer 11 miliard skk.

    viem aj o tom ako to fungovalo v takom SPP. dzurindovci s novymi majitelmi poprepustali 50% zamestnancov-vysokokvalifikovanych odbornikov a nahradili ich obycajnymi elektrikarmi, ktori nemali o tejto praci ani paru.

    nechame teraz duckeho zmenky zmenkami, vedel si, ze iba v jednom roku nevykazal SPP cisty zisk? vies, ze to bolo za vlady dzurindu?

    dzurinda iba dosadil svoje kone, nic sa nezmenilo. aj v spominanom SPP 2x vymenil vedenie. od kompetentneho k totalne nekompetentnemu.

    vedel si o kauze 28. poschodia v STV? takto sa spraval dzurinda k statnym zamestnacom!!!

    v nebankach mali v prevaznej vacsine peniaze dochodcovia a samozrejme politici, pripadne ich rodinni prislusnici. dobre znama je jarmila miklosova, ktora vlozila 6 mega a tyzden pred padom vybrala 8 mega.

    o nebankach mam na blogu dva clanky. z toho mily eneko dzurindu nevysekas ;-)

    k tomu vsetkemu paradne nacasovany prechod nasej meny na riadeny floating, kde NBS vysala z obehu 4 miliardy SKK, k tomu - v tom case 10 miliard v opatere nebank a ekonomika sla do kolien.

    vies asi na ktorych firmach stoji nasa ekonomika. zopar sprivatizovanych monopolov + automobilky a elektronika. v jednom z vydani relacie de facto s meciarom a dzurindom povedal meciar, ze to on pritiahol PSA do trnavy, dzurinda ani necekol a to sa krajcer 2x meciara opytal a zo srandy este aj na to ci sa nezasluzil aj o KIU. nie je tajomstvom, ze takmer cely projekt pre kiu v ziline ruskovi vypracoval slotov team a s tymto materialom letel rusko do seoulu.

    zaujimavy je aj priklad s VW v bratislave. meciar sa postaral po pade jeho prvej vlady o to, aby bol carnogursky postaveny pred hotovu vec a musel s VW podpisat zmluvu. vieme, ze carnogursky preferoval GM. prave tato kriza ukazala, ze kto sa rozhodol spravne. v elektronike to je jasne. SONY prislo do trnavy (dnes v nitre) za vlady meciara a za dzurindu (to je prakticky jedina vec, ktorou sa moze pochvalit) prisiel do galanty samsung.

    za dzurindu prichadzali prakticky iba privatizeri, ktori neprinasaju ziadnu pridanu hodnotu, ziadny kapital. su tu iba na vysavanie. vid cely bankovy sektor (prakticky neexistuje slovenska banka), pozri sa na SPP, kde objem investicii poklesol oproti meciarovej ere o viac ako 50%. za meciara bola zvysena kapacita tranzitneho potrubia na 90 mld. m3 rocne. tito prakticky nie neinvestuju. dokonca predlzuju zivotnost svojho majetku (rok 2006), radovo o desiatky rokov, aby nahodou nemuseli investovat uz dnes. za meciara zacala rekonstrukcia JE v bohuniciach a dnes enelisti trucuju s dostavbou jadroveho bloku v mochovciach. a takto by som mohol pokracovat este dlho ;-)

    tak este stale mas pocit, ze pisem hluposti???
    publikované: 19.02.2010 21:46:40 | autor: krija (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. eneko
    tak este raz, nikam ta nezaradujem!

    to o tom zisku mas napr. tu:

    http://mesto.sk/prispevky_velke/trnava/slovenskeelektrarne821179320.phtml

    tu mas vyrocne spravy od roku 1999:

    http://www.seas.sk/tlacove-stredisko/vyrocne-spravy/

    vyvoj uverovej zatazenosti (ten rok 2000 je celkom zaujimavy a pre info: rok 1998 zacinal niekde na urovni 50 mld.):

    http://www.upnito.sk/0/verrf5aqxc2rdbsj66xv2wc4mzn22fke.png

    to, aby si vedel kto ako zadlzoval a podla tych vyrocnych sprav mozes porovnat ten pomer k hodnote majetku.

    takze zbili vratnika?! za dzurindu zavrazdili jedineho politika na slovensku v novodobej historii, do dnesneho dna to nikto riadne nevysetril. privatizacia hotela forum je tiez pekne zamotana a cesty vedu k SDKU. vrazda svobodu a surovcika. s oboma sa promenadovali kapacity z sdku tak aj z kdh. dzurindovci pred privatizaciou vyhlasili, ze hotel predaju tomu, kto sa dohodne so svobodom. dohodli sa!

    neobhajuj niekoho o kom vobec nic nevies. a to som este nic nenapisal o pokuse zavrazdit josefa petrova!!!
    publikované: 20.02.2010 00:39:59 | autor: krija (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014