Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

BESNOTA (by Borislav Pekić)

"Ďalšia katastrofiská kniha", povedal by človek, ale ak sa na to lepšie pozriete, tak zistíte, že je to aj o niečom inom.
 Túto knihu som čítal už dávnejšie, ale až teraz som sa rozhodol podeliť sa s Vami o moje dojmy z jej čítania... (čiastočne aj preto, lebo som ju dlhú dobu nemohol nájsť :D)

 Autor v nej píše o tom, aká nepatrná náhoda môže stačiť na dokonalú katastrofu a stratu charakteru. Časopriestor (letisko Heathrow, druhá polovica 20. storočia) knihy je dosť obmedzený, ale nachádza sa tu ohromné množstvo postáv, ktoré majú vždy svoj vlastný život, minulosť, no máloktoré aj budúcnosť. Spisovateľ vytvoril dokonalý obraz zhonu na medzinárodnom letisku aj pomocou mnohých príbehov, ktoré sa asi v polovici knihy zbiehajú a niektoré zanikajú podľa... ...to by som už však povedal veľa...

 Borislav Pekić v knihe odsúdil ľudskú aroganciu a hlúposť, neschopnosť racionálne rozmýšľať, ale na druhej strane pozdvihol schopnosť obetovať sa za druhých a niekedy veľkú vynaliezavosť. Veľmi živo opísal beštiálnu krutosť nacistických vedcov, ale zároveň uznal aj fakt, že niektorí z nich boli svojím spôsobom géniovia.

 Tvorca diela sa neznížil k tomu aby idealizoval čo i len jednu postavu a dokonca som nepostrehol ani to, že by nejaká z postáv bola hlavnou a v knihe sa nenachádza ani jediná postava, ktorá by dokázala všetko vyriešiť, vždy sa nájde niekto s novým nápadom, ale nikdy to nie je tá istá osoba, čiže si užijete mnoho nečakaných prekvapení.

 Určite odporúčam prečítať túto knihu všetkým, ktorí hľadajú alternatívu k populistickým dielam, ktorých je v poslednom čase ako nadávok po písomke z bioly...

P.S. Ak chcete vedieť niečo bližšie o autorovi, tak skúste tu...

Co tím chtěl autor říci? | stály odkaz

Komentáre

  1. vyzera
    zaujimavo
    publikované: 20.10.2005 09:09:35 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ale Matej...
    veď tú písomku nakoniec zrušila:)(asi po druhej otázke...)
    publikované: 26.10.2005 20:11:25 | autor: b. (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. skutocne dobra
    No tu knihu som cital aj ja. Fakt sa oplati.
    publikované: 23.03.2006 16:22:01 | autor: Miso (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014