Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Poplašné správy okolo ochorenia COVID-19 nám nepomôžu ale oficiálne pokyny áno

... V oblasti, kde ešte ochorenie COVID-19 nebolo zaznamenané, nosenie ochranného rúška alebo respirátora nie je potrebné. ...
Od včera verejnoprávne médiá, vo vzťahu k novému koronavírusu COVID-19, upozorňujú na skutočnosť, že šírenie poplašnej správy môže byť kvalifikované ako trestný čin. Ja nechcem šíriť žiadne poplašné správy, iba chcem mnohým z čitateľov uľahčiť orientáciu pri riešení otázok okolo tohto ochorenia. Totiž, uvedené verejnoprávne médiá, podľa mňa nedostatočnou formou informujú verejnosť.  Pritom existuje oficiálna web stránka štátnej inštitúcie, ktorou je  Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a tá má túto adresu:

http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=250&Itemid=153

Ktokoľvek si na ňu klikne, môže tam získať dôležité oficiálne informácie. Ja si dovolím reprodukovať časť z ich otázok a odpovedí:

1. Aký je prameň pôvodcu nákazy ochorenia COVID-19? Ako prameň pôvodcu nákazy sa predpokladajú zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan. Predpokladá sa, že ľudia sa nakazili kontaktom so živými zvieratami, ktoré sa predávajú aj na spomenutom trhu. Zatiaľ nie je presne isté, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať.

2.Aké sú prejavy ochorenia COVID-19? Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie – vírusovú pneumóniu (kvapôčková infekcia). Ide o všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky – teplota nad 38 °C kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa uvádza 2 až 14 dní, priemerne 6 dní.

3.Ako sa lieči ochorenie COVID-19? Liečba je symptomatická. COVID-19 je vírusové ochorenie, neúčinkujú naň antibiotiká. Overená očkovacia látka zatiaľ neexistuje.

4. Môže v prevencii proti ochoreniu COVID-19 pomôcť očkovanie proti chrípke? Očkovanie proti chrípke je vhodné, chráni pred chrípkou počas prebiehajúcej chrípkovej sezóny. Ak by človek ochorel na infekciu vyvolanú koronavírusom, ďalšie ochorenie prebiehajúce súbežne, znamená vysoké riziko komplikácií.

5. Je potrebné preventívne dodržiavať nejaké hygienické návyky? Verejnosti, aj vzhľadom na prebiehajúcu chrípkovú sezónu, odporúčame dodržiavať preventívne opatrenia, ktoré sú účinné vo vzťahu ku kvapôčkovým nákazám: umývať si často ruky mydlom a vodou, najmenej po dobu 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu. Očí, nosa i úst sa nedotýkajte neumytými rukami zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahoďte do koša. Vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky. Ak sa niekto cíti chorý, kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby. Doma na lôžku sa z ochorenia liečte v samostatnej izbe. V domácnosti dbajte na zvýšenú dezinfekciu povrchov.

6. Pomôže nosenie ochranného rúška? V oblasti, kde ešte ochorenie COVID-19 nebolo zaznamenané, nosenie ochranného rúška alebo respirátora nie je potrebné. Pokiaľ ide o používanie rúšok a respirátorov, má to význam u chorej osoby s respiračným ochorením alebo u zdravej osoby, ktorá sa zdržuje v blízkosti človeka s respiračným ochorením.

7. Kde sa môžeme bližšie informovať o ochorení COVID-19? Telefonické linky prístupné pre verejnosť : Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682 email:  novykoronavirus@uvzsr.sk

Všetkým nám prajem, aby sme sa týmto vírusom nenakazili. Príjemný volebný víkend. Doko.


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014