Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mzda na Slovensku.

   Mzda na Slovensku

Cca 11 200 ľudí na Slovensku zarába cez 1000 eur čo tvorí asi 0,5% zamestnaných. Určite medzi vyvolených patria poslanci, sudcovia, lekári, veľká časť  štátnych zamestnancov na úradoch teda ministerských no ako počítam tak počítam určite dôjdem k číslu blízkemu  10 000 a možno aj viac.  No je tu aj niejaky súkromný sektor ako v bankách a mobilných operátoroch ale určite tvoria menšinu. Otázka znie neplatí si štát svojich zamestnancov luxusne vzhľadom na výkonnosť ekonomiky a  nezamestnanosť ?. Ľahko sa rozdáva ale potom ťažko berie.



A štátni zamestnanci rady štrajkujú. Potom nechápem prečo v súkromnom sektore nie je toľko štrajkov keď nedostanú ani polovicu a sú spokojný. Skúste založiť odbory v niejakom hypermarkete a do mesiace ste prepustený. Tam nepotrebujú radiť kto koľko ma zarábať. A robí tam x vysokoškolákov čo nemajú známosti, aby im niekto miesto na štátnom vybavil. Trocha sa zlepšia čísla vývoja ekonomiky a hneď sa ozývajú hlavne štátni zamestnanci, že ako oni majú málo.  Minister len sľubuje a sľubuje a dlh, že prekračuje 55% ho to ho netrápi. Pokiaľ sa tu nebudú uplatňovať  Švajčiarske modely, že pri voľbách je hneď aj otázka do akej zadlženosti si môže minister požičiavať tak to neviem či nie sme na gréckej ceste. U nás si ministerstvo požičiava miliardy a to sa nemusí nikoho pýtať. Však to len štátne, a ľahko sa rozdáva, doraz tu vážne bude Grécko.   




politika | stály odkaz

Komentáre

  1. vlaamor
    ==na gréckej ceste==sme už od ministrovania Počiatka. Tvoja analýza smeruje trochu jedným smerom, aj ke´d netvrdím, že nie správnym, ale tie percentá si myslím, správne nie sú. určite v bankách a na vedúcich miestach JaT,penta zarábajú len málo pod 2000eur. Neobviňuj tých, čo pracujú v štátnych úradoch, že sú zamestnaní iba po známostiach. Všetko je o dopyte a ponuke a tí vysokoškoláci sa ponúkajú a asi sa predať nevedia
    publikované: 03.10.2013 18:59:53 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. minimalna mzda
    v svajciarsku si v referende odmietli minimalnu mzdu 4000 Eur. A ked niekto na Slovensku len spomenie, ze by sa mala zvysit, vyskocia podnikatelia ako certik zo skatulky a zacnu tvrdit, ako to zvysi nezamestnanost a podobne. Ked uz sme raz unia, nemali by byt len ceny rovnake, ale aj mzdy. Samozrejme za kvalitne odvedenu pracu a v ramci unie. A smerom von by sa to dalo osetrit napriklad clom na dovoz. Mimochodom moja osobna skusenost je ze v statnom sektore su mzdy casto katastrofalne, takze sa cudujem, ze sa ludom vobec oplati byt zamestnany. Vid platove tarify - napriklad clovek s 15-rocnou praxou v triede 1 dostane podla tabuliek 290 Eur. Som zvedavy, ktory sukromnik by za tieto peniaze zohnal niekoho do firmy.
    publikované: 31.05.2014 08:11:27 | autor: honza-osiku (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014