Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vysnívané bývanie 1. - Ešte pred kúpou

Snahou tohto blogu je pomôcť zariadiť si interiér bytu či domu čo najoptimálnejšie, tak aby funkčne vyhovoval všetkým členom domácnosti, esteticky vyhovoval najmodernejším požiadavkam a zároveň bol domovom.

Predtým ako vôbec začneme riešiť samotnú tvorbu interiéru treba zvátiť viaceré faktory, ktoré vstupujú do hry. Už pri kúpe bytu treba zvažovať základné otázky.

Na čo treba dbať?

1. Každý byt by mal byť rozdelený na dve časti  - nočnú a dennú, ktré by sa nemali krížiť. Ako už samotný názov napovedá denná časť je tá, v ktorej trávite väčšinu času cez deň, priestory, kde má vstup povolený návšteva, kde sa stoluje a stretáva rodina - kuchyňa, obývačka, jedáleň herňa, pracovňa a podobne. Táto časť by malal priamo nadväzovať na vstupné dvere cez chodbu, ktorá v zime bráni úniku tepla. Nočná časť je intímna časť domu do ktorej majú vstup len domáci a ich najbližší. Okrem spální by táto časť mala mať samostatnú toaletu a kúpeľnu, takisto ako denná časť. V krajnom prípade tu stačí toaleta s umývadielkom.

2. Orientácia okien na svetové strany tiež veľmi ovplyvňuje pohodu v inteiréri. Uvedomte si v ktorých miestnostiach trvávite ktorú časť dňa. V spoločenských miestnostiach trávime čas po práci v poobedných a podvečerných hodinách. Preto by obývacie izby či herne mali byť orientované na juh či západ aby do nich mohlo v tomto čase nakuknúť slniečko. Na sever môžu byť orientované vstupné dvere a vstupná hala, kuchyňa, práčovňa a iné miestnosti, kde netrávime veľa času. V na východ orientovanýc spálňach vás budú každé ráno štekliť slnečné lúče. Okrem toho je dôležité si uvedomiť kde sú rušné cesty - nechcete predsa aby váš už od piatej ráno budela premávka, či prvé ranné električky.

3. Premyslieť si stavebné úpravy, ktoré bude byt vyžadovať a preveriť si, či je možné ich naozaj zrealizovať. Aby sa vám nestalo že super návrh od architekta sa nebude dať spraviť lebo by ste riskovali napríklad prepad stropu. Hlavné slovo tu má vačšinou statik, či vedenie potrubí.

V tejto časti som sa vás snažila upozorniť na to, že interiér bytu či domu je priamo naviazaný na exteriér a stavebné riešenie budovy. Dodatočnými stavebnými úpravami sa dá často veľa vecí vylepšiť, ale nesprávna dispozícia sa nie vždy dá prerobiť podľa našich predstáv.

Postupne si v ďalších častiach preberieme všetky prvky interiéru, zariadenie, farebnosť a mnohé iné. Ak vás zaujímaljú konkrétne otázky návhu interiéru kontaktujte ma a ja rada zaradím konkrétnu problematiku do blogu.


Architektúra | stály odkaz

Komentáre

  1. Byt
    Skvělé rady, děkuji. Musím si dávat pozor při koupi bytu, která mě brzo čeká. Takže každá taková rada je pro mě k nezaplacení :) Chtěla bych se zeptat, jestli je lepší se při nějakých případných rekonstrukčních pracích obrátit na nějakou specializovanou firmu, třeba jako tuhle https://ma-construction.cz/sluzby/rekonstrukce/ a nebo je lepší poptat se po okolí nějakých malých soukromníků? Opravdu v tomhle nevím, čemu dát přednost..
    publikované: 23.07.2019 20:14:49 | autor: Maja (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014