Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Principiálne stanovisko v oblasti boja proti korupcii

.. je na smiech, ak predsedovi vlády uletí na DPH počas jeho vládnutia 2,14 miliardy euro a chce to prekryť chytením úbohého štátneho úradníčka, ktorý sa dal lapiť pri úplatku 16 000 euro ...

Úplnou náhodou som sa predpoludním v piatok 24.2.2017, ocitol na Hlavnej ulici v Košiciach. Všade čisto, vyzametané, svietilo Slnko, no jedným slovom rozprávka ako keby  pred dvoma dňami ani nebola v Košiciach ešte zima. Skutočne  som v dobrej viere povedal môjmu vnukovi, že akí sú Košičania šikovní, keď už z chodníkov stačili odstrániť zvyšky posypového materiálu po zime. Ani v sne ma nenapadlo, že je to len „Potemkinova dedina“.  Až večer som sa v spravodajstve STV dozvedel, že náš predseda vlády sa unúval do Košíc aby verejnosti oznámil svoje principiálne stanovisko v oblasti boja proti korupcii. Citujem z tlače:

„ Fico súčasne všetkým úradníkom odkazuje, že v prípade odhalenia korupcie ich nikto nebude chrániť. Na druhej strane uviedol, že ľuďom ktorí upozornia políciu, že od nich niekto žiada úplatok a budú spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní zaručuje, že nikto voči nim nebude vyvodzovať konzekvencie. Prepáčte, ale ja som už naozaj veľmi otvorený človek a poviem to teraz úplne vážne. Myslím si, že hlavný problém, ktorý v SaS majú, to nie sú názorové rozdiely, to sú drogy. Hovorím to úplne vážne. Sulík povedal, že Fico patrí do basy, treba ho zatvoriť. “ Koniec citátov.

Viac nechcem citovať.  Stačí mi aj toto, čo som napísal, aby som si vylial srdce. Keď Smer vládol 4 roky sám, podobné vyhlásenie som nezaregistroval. Teraz, keď už sám nevládne, mu zrazu záleží aj na boji proti korupcii, lebo konečne NAKA chytila nejakého úradníčka pri prijímaní úplatku. Viete, trocha sarkasticky, by sa to dalo povedať aj tak, že bývalá jednofarebná vláda, už konečne môže žiadať od občanov aby udávali druhých občanov, lebo chránenci Smeru už majú zrejme dosť a teraz budú len radi, keď NAKA pri korupcii nenachytá ich, ale ich koaličných partnerov. K takejto úvahe ma priviedla táto skutočnosť. Ako vieme, v období rokov 2012 až 2016 vládol Smer, pritom ku koncu roka 2016  Európska komisia uviedla, že Slovensko patrilo v tomto období vo vyberaní DPH medzi štyri krajiny s najhoršími výsledkami. V absolútnych číslach to pre Slovensko znamenalo, že zo štátneho rozpočtu fakticky zmizlo 2,14 miliardy euro. A zato nikoho NAKA nestíha. Potom je skutočne smiešne, ak sa niekto, hoci aj predseda vlády, v Košiciach na verejnosti oháňa s tým, že NAKA chytila nejakého bezvýznamného úradníka štátu, pre prijatie  úplatku 16 000 euro. Veď, ak by vláda pána Fica bola počas ich vládnutia takémuto úniku na DPH zabránila, tak napríklad   Prešov aj Orava, už konečne mohli mať dokončenú diaľnicu. No nestalo sa tak.

A preto, aj keby som ako chcel, tak nemôžem vyhovieť  žiadosti pána Fica, aby som ako občan SR spolupracoval v boji proti korupcii s orgánmi činnými v trestnom konaní. Jednak preto, lebo sa kriminalizovanému prostrediu cielene vyhýbam a tiež preto, že jeho sľubom som už dávno prestal veriť. Viete aj veta, ktorú povedal predseda vlády, že všetkým úradníkom odkazuje, že v prípade odhalenia korupcie ich nikto nebude chrániť, ma vedie k otázke. Prečo ich doteraz niekto chránil ? Toto NAKA prečo nevyšetruje ?

Pekný víkend praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014