Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Deformuje sa čas?

Mám pocit, že čím som starší, čas plynie rýchlejšie. A tak som premýšľal, čím to možno je.
Teória psyché
Čím som starší, tým som viac zaneprázdnený a čas mi preteká pomedzi prsty ako piesok. Práca a rodina mi z neho ukrajujú denno-denne stále viac a časy nudy sú už niekoľko rokov nenávratne preč. Ak nie je nuda, čas plynie rýchlejšie - z hľadiska jeho vnímania. A tu končí prvá teória, prečo čas plynie rýchlejšie.

Teória rozpínania sa vesmíru a jej vplyv na čas
Rozpínaním sa vesmíru sa aj pozícia Slnečnej sústavy a Zeme od jeho stredu mení - vzďaľujeme sa. Ak dochádza k rotácii okolo tohto stredu vesmíru, je pravdepodobné, že vzdialenejšie systémy sa pohybujú rýchlešie, keďže za rovnaký čas prejdú väčšiu dráhu. Ak k takejto rotácii dochádza, je pravdepodobné, že to môže vplývať aj na čas - teda štvrtý rozmer, je možné, že neustálym rozpínaním sa vesmíru, dochádza k deformácii času, dôsledkom čoho čas bude plynúť na Zemi zo dňa na deň rýchlešie, aj keď to my asi odmerať nedokážeme. Iba si to uvedomujeme.


Takže ak Vás po prečítani tohoto napadlo, že by bolo treba zavolať ujov s kazajkou, hor sa do toho, možno ma niekam zavrú, kde budem mať čas na seba a potom budem môcť jednu z týchto dvoch teórií vylúčiť. A možno obidve.

Zo života | stály odkaz

Komentáre

  1. Ja myslím...
    ...že tá prvá teória je správnejšia. A síce preto, lebo druhej veľmo nerozumiem. :)

    Ale dobre, že vravíš, lebo mne sa to tiež tak zdá, že mám stále menej času. Keď som bola napr. dieťa, hodina pre mňa znamenala večnosť (a to aj pri hrách). Dnes je pre mňa hodina krátkou chvíľkou (a to dokonca aj pred fajrontom!).

    publikované: 19.04.2006 09:16:51 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. 2 Mona
    Ja som si to uvedomil minule pri cestovani na sviatky. Cesta, ktoru som ako dieta nevedel prezit, taka mi bola dlha, ubehla tak rychlo, ako by som siel iba niekam v meste.
    publikované: 19.04.2006 09:19:36 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ja sa priklanam
    k tej druhej moznosti, lebo vsetci na okoli pouzivaju coraz castejsie slovne spojenia typu: nie je cas, rychlo to uteka a pod.

    alebo by som vytvorila este jednu teoriu o tom, ze v case informacneho a komunikacneho veku mame taky lahky pristup k velkemu mnozstvu informacii a preto potrebujeme cas na ich spracovanie
    publikované: 19.04.2006 09:26:06 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. S tou teóriou
    o nude súhlasím. Už celé roky neviem, čo to je, zato ma permanentne prenasleduje stres z nedostatku času. Hoci naučila som sa nepodliehať ani tomu - najskôr urobím to, čo je treba, potom to, čo chcem ... A pokiaľ sa mi pridlho stáva, že sa nedostanem ku všetkému, čo chcem, väčšinou prídem k alternatíve, že to, čo treba, netreba práve dnes :o)) Samozrejme, vo vzťahu k rodine môžeš niečo takéto ťažko praktizovať.

    A to s tým cestovaním nedávno napadlo aj mňa, no bude to určite aj lepšími cestami a dokonalejšími autami, nielen plnou hlavou myšlienok, ktoré popritom (ne)stihneš pretriediť...
    publikované: 19.04.2006 09:50:45 | autor: laskonka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. rozumiem
    len prvej časti, to je jasné. Ale podľa mňa je to tým, že si uvedomujeme, ako málo času nám už ostáva a chceme toho ešte toľko stihnúť! A tak nám čas plynie rýchlejšie priamo úmerne k počtu vykonávaných a nepostíhaných aktivít.
    publikované: 19.04.2006 12:30:28 | autor: germa (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. hm, uvedené teórie sa nevylučujú
    k teórii psyché by som rád pripojil pár pozorovaní:
    čas človeka zaneprázdneného plnením mnohých povinnosti plynie rýchlejšie, lebo pri vykonávaní jednej veci už myslí na druhú, tzn. pracuje s časovou perspektívou a s pocitom, že nestíha. naproti tomu dieťa alebo nudiaci sa človek naplno prežíva aktuálnu chvíľu (dieťa obvykle príjemne, nudista nepríjemne) a rýchlosť jej plynutia sa tým spomaľuje.
    publikované: 19.04.2006 12:37:07 | autor: pustovník (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. a co trochu vypnout
    ....teda jestli by to v praci neskoncilo padakem(: , ale dat si jen tak o vykendu odpocinek např. na venkove,na horach,. to vam cas sice pak utika, ale mate z nej alespon nejakou vzpominku a ne jen papiry a telefonaty z te pracovni turbulence,...sic nevidelate tolik penez, nebo neziskate tolik klientu,. ale alespon budete s rodinou a to muzou byt krasne chvilky,...nac se hnat aby jsme si kopili misto SKODA - BMW did stejne az budeme mit to BMW tak budeme chtit za chvilku alespon Ferrari,..clovek, co nikdy nepoznal nepotrebuje vic.....
    publikované: 18.10.2006 18:33:08 | autor: danny (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014