Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Údajne je najväčším internetovým kníhkupectvom na Slovensku Martinus.sk

Ako klamať davy okato až je človeku z toho zle.

Zaujal ma dnešný titulok článku na Žive.sk: "Najväčším internetovým kníhkupectvom na Slovensku je Martinus.sk". A tak som sa ho rozhodol prečítač. Škoda, že som si neprečítal pred tým perex. Aj keď ide o inzertný PR článok, tvrdiť, že najväčším internetovým kníhkupectvom na Slovensku je Martinus.sk na základe výsledkov auditu návštevnosti internetových stránok iAudit, v ktorom martinus.sk zaznamenal za september 2005 vyše 34 000 unikátnych návštevníkov je nehorázne klamstvo, zavádzanie a maximálna volovina.

Pojem najväčšie kníhkupectvo u mňa vytvára predovšetkým asociáciu k veľkosti ponúkaného sortimentu, v krajnom prípade, ešte najväčšiemu objemu predajnosti kníh. Ale tvrdiť, že najväčšie internetové kníhkupectvo na Slovensku je firma, ktorá má za jeden mesiac najnavštevovanejšie stránky, je maximálne strápnenie sa človeka, ktorý písal tento PR článok.

Ak mám kanceláriu 5x5 m teda 25m2 a v nej jeden počítač, telefón a fax, zároveň prenajatý priestor na nejakom hostingovom serveri a tam umiestnený internetový shop, v ktorom ponúkam 5 bestsellerov, ktoré práve letia, predávam ich oproti konkurencii o cca 10 Sk drahšie, ale vďaka SEO mám dobrý rating na Google, teda ku mne lezú ľudia hľadajúci tieto bestsellery, aj keď si ich väčšina nekúpi, môžem získať najväčšiu návštevnosť na Slovensku za daný mesiac a vyhlásiť, že som najväčšie internetové kníhkupectvo na Slovensku.

Isto mi dáte mi za pravdu, že je to riadna blbosť a teda aj vyhlásenie pána Jozefa Santusa, resp. niekoho, kto za neho písal článok je zavádzajúce a klamlivé a teda porušuje minimálne v jednom bode Obchodný zákonník SR.

PS: Nepatrím k jeho konkurentom, knihu som si cez internet (priznám sa) zatiaľ nekupoval a teda nemám na zozname kníhkupectiev žiadnu firmu, ktorú by som uprednosňoval. V tejto veci si zatiaľ vystačím so zásobami kamarátov a knižnice.


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. ja osobne...
    ... som si cez uvedene stranky kupoval puzzle (myslim, ze boli dvoje ci troje) a okrem toho, ze dosli neskor, tak dosli v poriadku :D
    publikované: 28.10.2005 09:30:58 | autor: SNiPI (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ale ...
    ten clanok, zatial som si precitala iba zaciatok je trosku nie dobre napisany, pretoze najskor sa tam pise, ze: "Internetové kníhkupectvo Martinus.sk je najväčším on-line kníhkupectvom na Slovensku. Vyplýva to z výsledkov auditu návštevnosti internetových stránok iAudit, ..." cize ak to dobre chapem, je tu implikacia dobra navstevnost => najvacsi, teraz chcem dokazat, ze aj opacne to plati,a teda sa snazim dokazat ekvivalenciu, takze ak by nebola pravda, ze navjvacsi => najnavstevovanejsi, co si mozem vyjadrit ako nie najvacsi alebo najnavstevovanejsi; z predpokladu najnavstevovanejsi je teda aj tato opacna implikacia pravdiva, cize plati najnavstevovanejsi <=> najvacsi; a teraz o kusom nizsie sa pise: "To ho zároveň robí jedným z najnavštevovanejších slovenských internetových obchodov vôbec" cize najvacsim? fuuuha, kam sa hrabu ostatni, normalne, cely svet u nich nakupuje ... knihy v svk su asi v kurze ... a tu sa nam naskytne dalsia vecicka, a sice podla mna spor; citam dalej toto: "Táto správa nás teší dvojnásobne. Svedčí totiž o tom, že stále viac ľudí už aj na Slovensku dôveruje pohodlnému nákupu priamo z domu alebo z práce ..." nuz pokial teda vychadzam z tohoto tvrdenia ako predpokladu - cize pravdiveho a zaroven aj z vyssie dokazanych okolnosti, a sice mam na mysli to, ze je jednym z najvascich a najnavstevovanejsich net - obchodov na svete (vobec sa da pochopit aj ako vo vesmire, ale predpokladam, za autor zahrnal iba nam znamy svet ..., resp. planetu zem), tak pridem na to, ze na svete je bud velmi malo ludi, alebo iba velmi mala sat ma pristup k internetu a zaroven aj vyuziva podobnu formu nakupu ... nastastie ich je aspon 34 000 ... nuz ... aspon daco, a je to naozaj overene
    publikované: 28.10.2005 10:06:51 | autor: zeixxy (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. hm
    no, ja sm si t zle precitala .. ale aj tak :) je to od veci, ale ten dokaz sa mi paci, no :) takze beriem spat
    publikované: 28.10.2005 10:08:51 | autor: zeixxy (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. mám iný názor
    čo sa týka on-line predaja kníh, nikdy by som ho nevyužila. Jedine v prípade, že by bolo možne knihu PRED- objednať z dôvodu nízkych nákladov etcera....
    Najradšej chodím do kníhkupectva, kde ju môžem mať aj v ruke, ale nepopieram, dávať knihy o 10 sk drahšie a zároveň to využívať kvôli ,,ratingu,, linku,.....to je veľmi, veľmi mazané:-))
    A zei má ďalších 100 bodov za ten dôkaz:-))
    publikované: 28.10.2005 11:07:47 | autor: meg (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Ja knigy nakupujem
    Priznám sa, že aj cez Martinus bol som s nimi spokojný aj keď na poslednú knihu od nich som čakal 2 mesiace (hoci to nebola celkom ich chyba).

    Bude to asi tým, že som specialista a špeciálky ako je fantasy/scifi a teologicko-historické veci v miestnom knihkupectve čí Hypershope veľmi nezoženiem. Keby ešte urobili to, že by sa dala prečítať prvá kapitola knihy online, nebolo by im, čo vyčíať. Že zavádzajú o svojej popularite? Každý kto (sa) chce predať musí trochu preháňať a mlžiť inak si ho nevšimnú.

    A čo sa týka internetových knihkupectiev na Slovensku ich imho dobrych nie je viac ako prstov na jednej ruke (a to by museli byť Alfove prsty, aby som nepreháňal) IMHO sa vo všeonecnosti veľa nečíta a knihkupectvá živoria. Žijú kancelárskych potrieb, učrbníc a sem tam nejakej ezoteriky, asom v mojom okolí to tak je.
    publikované: 28.10.2005 14:00:42 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Martinus je OK
    No, myslím, že dmiba tu trošku preháňa. Na Martinuse nakupujem už skoro 3 roky a musím povedať, že je to jeden veľmi seriózny obchod. Vždy som mal naozaj pocit, že som ich ZÁKAZNÍK. Je pravda, že niektoré knihy majú o 10-15 Sk drahšie ako inde (a iné zase lacnejšie), ale poštovné majú zdá sa mi najvýhodnejšie (platím cez tatrabanku a už nad 500 Sk mám poštovné zadarmo), takže v konečnom dôsledku sú pre mňa aj tak lacnejší.
    Čo sa týka "najväčšieho" kníhkupectva, mne to ani nedošlo.. veď v článku neskôr píšu, že podľa návštevnosti.. keby napísali "najväčší podľa návštevnosti" tak by to bolo možno najlepšie, ale ja sa necítim nijako podvedený :). Inak ponuku má väčšiu na Slovensku tuším iba Dunaj. Ale po mojich skúsenostiach s Dunajom by mohli mať 100x väčšiu ponuku, aj tak by som išiel hocikde inde..
    publikované: 29.10.2005 23:44:39 | autor: Petri (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. 2 Petri
    Titulok a perex su vecemi, ktore maju citatela uputat. Suhlasim, ze niekedy je titulok, resp. perex uplne o niecom inom ako samotny text, ale ci uz novinarska etika, alebo etika PR hovoria o tom, ze by sa citatel nemal zavadzat. V tomto pripade o zavadzanie ide.

    Ako som uz pisal, mne je jedno ci je clanok o Martinuse, Dunaji, ci Amazone. Ide o to, ze na portali, ktory je viac menej odborny, titulka a perex vyznievaju ako fraska, resp. ako zavadzanie. A to mi vadi. Nehovoriac o tom, ze z hladiska pojmov nemozno davat do kopy navstevnost za <b>jeden mesiac</b> ako kriterium k pojmu velkost. To je ako keby Google povedal, ze su najvacsou firmou na svete, lebo maju najvacsiu navstevnost stranok na svete.

    Ci je Martinus ako predajca spolahlivy, nech rozhodnu ich klienti, podla reakcii niektorych ludi tuna, su s nim na rozdiel od konkurencie ludia asi spokojnejsi, ale najvacsi na zaklade merania navstevnosti za jeden mesiac urcite nie su!!!
    publikované: 31.10.2005 11:00:39 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Prečo majú tak veľkú návštevnosť?
    Lebo ponúkajú aj to, čo nemajú. Asi 2x som tam cez gúgeľ našla titul, ktorý v tom čase nikde inde na internete nemali. Potešená som klikna na odkaz a hľa: Vypredané. Čiže som tam klikala zbytočne.
    publikované: 10.04.2006 14:15:11 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. knihy
    nakupujem vždy a všade a aj od Martinusu a zatiaľ som bola vždy spokojná. Je mi jedno, či sú alebo nie sú najväčší!
    publikované: 10.04.2006 14:30:42 | autor: germa (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014