Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

f2f

Chat noir. Alebo e-mail noir? Ak stihnete, mamzel, použite sortie de secours.

Každé prostredie, kde sú ľudia, je ľudské.

Ľudské prostredie je charakteristické tým, že napriek údajnému humanizačnému úsiliu si ľudia stále ubližujú. Preto rodičia vedú svoje deti k opatrnosti a ostražitosti pred ľuďmi a ani trestný zákonník nie je možné zrušiť ako zbytočný.

Isteže, každý jeden človek je o sebe v zásade presvedčený, že je najlepší. Len ostatní ho tak nevidia. Sú to idioti a možno aj svine.

Neviem, kto rozšíril fámu, že virtuálny svet je umelý a prečo jej ľudia veria. Sedí snáď za počítačmi niekto virtuálny? Artificiálna inteligencia nebodaj?

Nie.

Virtuálna textová komunikácia, najčastejšie e-maily a chat, vedie neskúsených k tomu, že zlaté pravidlá opatrnosti v kontakte s ľuďmi, ktoré majú od detstva v krvi, vymenia za  zmenené a snové stavy vedomia. Sú ako pod drogami. Prepadávajú ilúzii splynutia mysle s ľuďmi, o ktorých nič nevedia a v naivnom presvedčení o ich úprimnom, nezištnom záujme o duševné útroby im vyklopia najintímnejšie intímnosti, ktoré by za normálnych okolností nezverili ani neškodnému mlčanlivému denníčku pod vankúšom, lebo čo keby ho niekto našiel.

Ja teda neviem, ale utešovať sa, že virtuálne emočné poranenia, ktoré zákonite nasledujú po vyvrhnutí duševných drobov, kŕmnej zmesi očakávaní, neslpnených prianí, romantických sníčkov, sa dajú s prehľadom ustáť, je smiešne. Kto ich neustál v realite, čo ho, cicušku, vedie k presvedčeniu, že tie virtuálne mu ublížia menej.

Ani v realite sa nerozdáva len tak, na počkanie, fyzicky po papuli, ale zraňuje sa citovo. Žiadny rozdiel. Snáď jeden predsa len - vo virtualite sa to dá robiť efektívnejšie.

Ale možno ľudia naozaj potrebujú to, čo bolo vo filme Samsára, kde otec láskyplne presviedčal chlapca, aby nešiel bosý von, pretože je tam treskúca zima. On sa ale toľko driapal vo vykúrenej izbe ku dverám, až ho matka postrčila, že Tak bež. O chvíľu dobehol rumázgať matke do sukní, že premrzol. Nadobudol vlastnú bolestnú skúsenosť.

Ľudia - i keď nie všetci - sa časom naučia analyzovať texty a na ich základe relatívne dobre odhadnúť aj bez osobného kontaktu ľudí, s ktorými komunikujú. Môžu tak vzniknúť hlboké a dlhodobé priateľstvá. Často sa ľudia so svojimi on-line priateľmi dokonca stretnú, i keď to nie je pravidlom - časť ľudí proste nechce, nemá dôvod. K osobným stretnutiam je snáď dobré spomenúť niečo malé z práce Duškovej-Vaculíka (2002) o on-line vzťahoch: Vyše 90 percent ľudí, ktorí sa so svojimi on-line priateľmi stretli, malo o nich vopred vytvorenú predstavu. U viac ako polovice sa táto predstava zhodovala so skutočnosťou. Predstavy mužov sa ale podstatne viac zhodovali so skutočnosťou, než tomu bolo u ženských predstáv.

Aj keď sú vo virtualite reálni ľudia, je internet predsa len svojský. Celkovo si myslím, že vliezť do virtuálneho sveta je ako postaviť sa pod ľadovo studený vodopád. Niekto tam nadšene vbehne len tak, naľahko a zostane v takom šoku, že nenájde ani núdzový východ. Niekto najskôr vodpopád sleduje a vlezie tam, až keď si natiahne pršiplášť. Ale silu vody pocíti tiež a nejaké tie kvapky sa predsa len aj jemu dostanú až na kožu. Ergo, nie každý dopadne ako legendárna smetiarska aprílová mašina na častušky, ktorá definitívne zošalela, ale afektami a depriváciou bude trochu postihnutý každý.

Ja sa teda nechcem do toho príliš starať, ale podľa mňa je najlepšie komunikovať aj virtuálne tak, ako keby ste boli f2f. Tvárou v tvár. Rozprávať sa tak, že si pokračovanie rozhovorov dokážete predstaviť trebárs aj o desať rokov. 

Ale inak si robte, čo chcete.

                

Kocúr Šunkes, bystrý žiak školy milétskej | stály odkaz

Komentáre

  1. sortie de secours
    som jedol, je to výborné s olivovým olejom.

    Ten čierny chlpáč je nejaký premúdrelý. Keby som ho stretol k2k (kocúr to ksicht), tak by som mu to vytmavil.

    Komunikácia na internete je oklieštená o množstvo neverbálnych signálov. Vraj keď sa s niekým rozprávame zoči-voči, len 40 % informácie je obsah slov, ktoré ten človek hovorí, a 60 % je všetko ostatné zmyslové, intuitívne, vedomé, podvedomé i nevedomé. To je veľká nevýhoda internetu, lebo ak hľadáme živého, teplého, jedlého človeka a nie slová, tak blúdime. Ale zároveň je to veľká výhoda internetu, ak ide o nejakú vec a nie o adrenalín, testosterón, progesterón, dederón a iné vitamíny, riešenie komplexov, karmy a čojaviem čoho iného ľudského rôsolovitého. To cez firewall do značnej miery neprenikne a ostane viac viditeľný názor, intelekt, osobnosť. Veď už končím.
    publikované: 09.05.2006 21:55:53 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. rovnovaha
    obe komunikacie virtualna aj realna su svojske do takej miery, ze ich netreba porovnavat.
    Kazdy si najde svoju krvnu skupinu, inak sa neda.
    Internetove chaty, diskusne vstupy sa daju premysliet, slova deletovat, upravit, oholit a nakoniec odoslat. Pred monitorom moze sediet dama v natackach ci teplakoch, pani v spodnych gatiach ked je velmi teplo. A tak ma napada, za virtualny svet je predovsetkym pohodlny.Nemusim nikam ist, nemusim sa obavat, ci niekoho nevyrusim, ved si to precita ked bude mat cas.
    Ak vsak ten isty sudok narazime z inej strany, virtualnu spolocnost si vyberame. Tot pred par dnami som urobila jednu vec, za ktoru ma manzel ohriakol. Nevydrzala som to a kedze z duse neznasam forwardovane e-maily s 20 obrazkami cinskej prirody alebo uzasne smiesnosti zo zivota alebo gycove basnicky ktore ma maju rozcitit, povedala som autorke, aby mi laskavo taketo maily neposielala, ale ze sa potesim kazdemu jej majliku natukanemu a osobnemu. Urazila sa. Ja neviem, manzel mi vycital, ze vyhladavam konflikty. Dcera ma vsak potesila a povedala, ze internetova etiketa hovori, ze najprv si na taketo e maily treba pytat dovolenie a nie niekomu takymto hlupym sposobom zasierat e mailovu schranku. ( v kutiku duse som si povedala, ze som to decko celkom dobre vychovala)....ale uz dost, neviem kedy skoncit.
    ...ja len, ze ta dotycna bola kedysi mne velmi blizka osoba a teraz mam dojem, ze to vsetko pekne su uz len spomienky a ovela lepsie sa citim u Emy na navsteve....ale vidite, nie som jasna a strucna.
    publikované: 10.05.2006 04:40:31 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ahoj, iris
    to bolo skôr priateľské a ústretové, že si vôbec dotyčnej oznámila, že si nepraješ byť jednou z položiek hromadného adresára na zamorovanie schránky blbosťami. S takýmito ľuďmi ja končím bez vysvetľovania. Nebudem nikoho vychovávať k elementárnej slušnosti. Ať táhne.
    .
    Ja teda neviem, iris, ale si ty iný človek v realite a iný v internete? To sa predsa nedá:) Si to stále ty, len s komunikáciou prispôsobenou internetu. Virtuálny svet je reálny. Ľudia ale prepadajú ilúzii bezpečia: že keď ľudí v internete nevidia a nepočujú, môžu im napísať hocičo.
    .
    A čo je teda dosť podivné, mnohí nevedia analyzovať text. Jedinú (bez skype či web kamery) informáciu o cudzích ľuďoch, ktorým často zverujú hardcore intímnosti. To je ako keď decko vybehne do sveta medzi ľudí a nevie, že nebezpečenstvo znamenajú nielen vycerené zuby, ale aj dobrý strýčko s pytlíkom bonbónov a že mu nemá povedať, ako sa volá, kde býva a ukazovať mu nohavičky.
    .
    Keď budú jasné a stručné texty kocúra Šunkesa, potom budú aj naše. Dovtedy ňi.
    publikované: 10.05.2006 06:00:30 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. to je ono, ema...
    elementarna slusnost. Ak by sme kazdy pisali s vedomim, ze ES je vec, ktora sa NIKDY neporusuje, teda ani cez klavesnicu, mozeme sa tu hadat, diskutovat, obohacovat, ci suzniet, a to vsetko bezbolestne. Ak sem ale niekto pride s tym, ze si nahodi inu identitu, ak slusny a pocestny obcan pod hura plastikom monitora pise a robi veci, z ktorych sa normalny clovek pogrca a s hajzlom nestrati dalsie slovo... nuz nech si potom nadava kazda obet jedine na seba...
    Pekny den.
    publikované: 10.05.2006 07:22:58 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. čvi
    Tieto verejné diskusie nie sú v zásade nebezpečné, nech sem napíše ktokoľvek čokoľvek. Internetové debaty skĺzavajú - nebudeme teraz rozoberať, prečo - do extrémov, sú názorovo veľmi vyhranené a ostré výrazy netreba brať príliš osobne.
    .
    Ak som kocúra správne pochopila, reč bola o chatoch a e-mailoch. Čiže o súkromnej internetovej komunikácii. Zacitujme si z publikácie Radany Divínovej Cybersex
    http://www.kosmas.cz/knihy/128446/cybersex-forma-internetove-komunikace/
    ktoré nie je vyhranene o sexe, ale hlavne o psychológii.
    .
    "Termínom stalking je označovaný akt prenasledovania, hrozivého približovania sa k druhej osobe, ktoré nadobúda obsesívny charakter. Prenasledovateľ sa snaží o písanú či verbálnu komunikáciu so svojou obeťou, žiada ju o zapojenie do romantického vzťahu, kontroluje ju, obťažuje a sleduje. To u obete vyvoláva intenzívny strach. O cyberstalkingu hovoríme, ak sa prenasledovanie deje prostredníctvom internetu. Má formu nevyžiadaných e-mailov a odkazov pri chatovaní, ktoré môžu byť aj hostilné. Prenasledovatelia môžu operovať anonymne, bez toho, aby odhalili akýkoľvek aspekt svojej osobnosti. Naopak, môžu získať veľký objem informácií o svojej obeti.
    .
    Cyberstalking a off-line prenasledovanie majú podľa Burgessa a Bakera (2002) spoločný rys: väčšina prenasledovaných sú ženy, väčšina prenasledovateľov sú muži.
    Technológia však znižuje zábrany k obťažovaniu a vyhrážaniu sa, pretože prenasledovatelia nepotrebujú svoju obeť kontrolovať fyzicky.
    .
    Bolo by mylné domnievať sa, že cyberstalking je menej závažný ako prenasledovanie v reálnom prostredí. Výskumy referujú podobný dopad na obete - v dôsledku prenasledovania sa mení ich osobnosť, stávajú sa ľahko vydesiteľní, paranoidní. Mení sa celý ich životný štýl. Internet je prostredie nezviazané sociálnou realitou a pre to má cybertalking pre predátorov istú psychodynamickú príťažlivosť. Nedostatok sociálnych obmedzení znamená, že u predátorov neexistuje sociálna úzkosť, ktorá inak potlačuje prejavy agresivity. Preto emócie a túžby obvyklé u prenasledovateľov - žiarlivosť, zloba, závisť, privlastňovanie si, kontrola - stimulujú k emočnému zraňovaniu a znehodnocovaniu svojich obetí".
    .
    Toľko výber z odbornej literatúry. Otázkou je, do akej miery sú osoby, ktoré sa stávajú obeťami cyberstalkingu, tiež obeťami prenasledovania v reálnom živote a prečo. Zdravý rozum hovorí, že do internetu si len priniesú dispozície z reality. Predstava, že tam na počkanie, bez rovnako tvrdej selekcie ako v reáli, nájdu viac pochopenia, nejaké "spriaznené duše" - naivná ilúzia, že v internete sa predátori nenachádzajú a ak, tak im nemôžu ublížiť, je prejavom katastrofálnej naivity.
    .
    Príliš som sa rozpísala, ale javí sa mi to takto: napriek tomu, že cez internet už dnes komunikuje kopa ľudí, robia z neznalosti fatálne chyby. Buď o informácie o novom komunikačnm prostredí nestoja, aby im nebúrali ilúzie - v tom prípade čert s nimi, nech si nabijú držky - alebo nevedia, kde ich nájsť.
    publikované: 10.05.2006 08:25:50 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. vyvstáva otázka
    kto je internetový predátor? Ako vyzerá internetový predátor? Ja si ho predstavujem takého počerného, chlpatého, s chvostom.
    publikované: 10.05.2006 09:20:46 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. buheh
    pssst!
    publikované: 10.05.2006 09:25:28 | autor: Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. vzdy je to ten isty clovek,
    ci komunikuje z oci do oci, alebo schovany za monitorom a cez klavesnicu. Myslim, ze za rozdielnych okolnosti sa sprava inak a tak sa moze ukazat v inom svetle, vyplavia sa na povrch ine skutocnosti jeho ega a castokrat aj take, o akych nevedel (skryte niekde v hlbke cakali na spravnu chvilu). Takze nakoniec cyber-komunikacia pomaha (mozno) spoznavat samych seba.
    publikované: 10.05.2006 10:12:26 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. k tomu co povedal bowden
    Spoznavat samych seba a spoznavat inych. Ludia na internete anonymne povedia to co by sa inak mozno nikdy neodvazili, aj preto obcas sledujem diskusne fora. Niektori hovoria, ze na net sa chodia odreagovat len psychopati, ale ja tomu neverim. Ked mi, ako tot vcera, niekto povie ze som moslimska k* a ludia su opravneni oplut mojho syna, tak to beriem velmi vazne, lebo viem ze to iste si myslia ti, ktori sa pri pohlade na moju rodinu chichunaju v slovenskych elektrickach ci u nas na dedine. Len nazivo nemaju guraz povedat mi to do mojich modrých ocú.
    publikované: 10.05.2006 13:06:06 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. šahrezád
    to čo Ti tie bezstavovce na nete hovoria, to je len ich vizitka. Ale ja si tiež myslím, že na net chodia aj slušní ľudia, a dôkazom nie je iba Emin blog :-)
    publikované: 10.05.2006 15:44:32 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. buheh
    Jo, ono je to vizitka mnohych ludi. Niektore temy su proste este stale tabu a nastava pri nich skrat v hlave i tych najinteligentnejsich ludi. Niektorym to ujde v kcme pri pive, ini si slavnostnu rec pripravia dokladne na nete.
    Ale ked si niekto, tak ako vcera, dovoli siahnut na moje dieta, tak mam chut ritualne ho obetovat pocas pripravy ryze basmati. Ale uz som mimo temy. Este ze Emin kocur ma chape a poskytne povzbudive slovo, ked uz ani u vlastnej familie clovek utechu nenajde.
    publikované: 10.05.2006 16:39:18 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. ema
    vemi vystizne. Pripomina mi to moj posledny clanok
    publikované: 10.05.2006 18:19:52 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. pre sahrezad
    prosim ta sahrezad, snad neberies ludi s takymito recami vazne, to by si ma sklamala. To sa ta predsa nemoze ani dotknut, ved to nie je tvoja vina, ze niekto je hlupy a k tomu este aj sprosty.
    Ked si bola taka odvazna vziat si moslima z cudzej krajiny, snad dokazes dealovat aj s takymito poznamkami.
    Mna sa v diskusiach tiez zopar poznamok na moju adresu dotklo, ale sproste slova nikdy. To bola skor kritika mojho stylu a dotklo sa ma to preto, ze v tom bolo trocha pravdy.
    Virtualna komunikacia bude asi o nieco ostrejsia ako realna, lebo chyba tu osobny kontakt a tak to treba aj brat. kazdy sme iny. Moj manzel napr. vobec na diskusne fora nechodi a odmieta takuto diskusiu prave koli faktu, ze je tu spusta primitivov s hrubymi poznamkami. Neberie ich vazne a pohrda takymito ludmi, ale prave koli nim tu nikdy nechodi. Niekedy sa mi zda, ze ked ma nachyta na diskusiach pri pocitaci, pohrda aj mnou, koli tomu, ze tam chodim. Ema je vsak ine cafe a skoda, ze BeataB sa odmlcala.Velmi som si oblubila aj sugrivu a detsky rozum.
    publikované: 10.05.2006 20:42:39 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. iris
    Detsky rozum bol moj absolutny favorit:-)
    To vies, ze sa ma to dotklo, aj som si poplakala, ale samozrejme ze zo zurivosti, nie z lutosti, som predsa stary drsniak. Nejde ani tak o jednotlive sproste slova na nete, ale skor o to ze sa toho zozbieralo vela, aj v realnom zivote a pohar zacina pretekat. Vzdy som ocakavala nejake interkontinentalne dramaticke zapletky alá bez dcerky neodidem, a namiesto toho prisli kopance vyhradne z vlastnych radov. To samozrejme nema byt sebalutost, len uvaha v naväznosti na temu, ktoru nacal ten kocúr:-)No a s tymi diskusiami mas pravdu, ten moj ma tiez nepolutoval, len sa opytal, ze preco tam preboha chodim. A vlastne mal pravdu.
    publikované: 10.05.2006 21:36:19 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. ahoj sahrezad :o)
    prisla som z roboty, vy vsetci asi spite. Dala som si deci cerveneho a napadlo ma toto.prepacte mi to, ale napadlo ma prirovnanie o hovienku. tak je to asi aj s chatovanim. Niekto do hovna stupi, cizma mu smrdi tri dni, ale mysli si, ze bude mat stastie. Niekto si to okamzite umyje a nadava na psickarov dalsie tri dni, lebo to boli predsa drahe lodicky. Niekto si to okamzite otrie do travy povie si doprdele a ide zivotom dalej. Niekto z hovna vymodeluje zajacika a posle ho na vystavu do Muzea moderneho umenia v NY. Niekto si nim pohnoji zahradku, lebo je zasadne proti umelym hnojivam a vychutna si vlastnu zeleninku. A niekto si z toho upletie bic.
    Ja som rada, ze som vas nasla.
    publikované: 11.05.2006 00:49:03 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. bohuzial sa neda
    hlupych a sprostych len tak prehliadnut, pretoze castokrat vedome ublizuju, ci slovne (verbalne alebo pisomne) ale aj fyzicky. Neviem, ci sahrezad myslela doslovne, ze niekto siahol na jej dceru, potom je to dost vazny problem.
    Inteligentni ludia nemaju tabu. Len sa jednoducho k rieseniu niektorych tem nedostali a ostanu zaskoceni.
    Dufam, ze sahrezad si nezobrala moslima preto, aby ukazala svoju odvahu, ale kvoli uplne niecomu inemu :-)
    publikované: 11.05.2006 08:22:33 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. o chatovani
    Iris, ten moj len skonstatoval, ze ked clovek vojde do krcmy v Helpe, nezacne viest hlboke dialogy s nahodnym prisediacim a uz vobec nebude zaskoceny jeho eventuelnou primitivnou reakciou, tak preco to vraj ludia nechapu na internete.
    publikované: 11.05.2006 09:54:58 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. to o krcme v Helpe
    je velka pravda, to by mal clovek na nete mat stale na pamati. Mne to pripomina dopravnu situaciu. Clovek ide v kolone aut a tak nejako automaticky ocakava, ze kazdy vodic v tych autach ma vsetkych 5 pohromade, vyhadzuje blinkre ked treba, zastane ked svieti cervena a tak podobne. Ale keby sme mali tych vodicov zoradenych v rade a videli im do xichtov, zistime, ze je to statisticky ta ista populacia o ktorej sa pise v ucebniciach pyschiatrie: tolko a tolko percent maniakov, tolko a tolko percent imbecilov...

    Sahrezad, este k tomu zranovaniu: cloveka zrani len uder, na ktory nie je pripraveny. Zvlast to plati o blizkych ludoch, ktorym veris a ktori Ta sklamu. Vtedy prestavas verit vsetkemu, lebo uz nic nie je istota. Ale to sa vsetko postupne da predychat. A co sa tyka rodiny, myslim tu rodicovsku, tak tu si clovek nevybera. Aj z osobnej skusenosti, ale aj z pozorovania zivota vidim, ze rodina len malokedy a malokoho naozaj podrzi a pochopi - skor je tu na podrazy. A na záver už len moj oblubeny Emin citat: Zijeme na vlastne riziko. Kua, aj mäkčene a dĺžne som zabudol písať, tak si ich tam všade dopíšte, tu máte zopár do zásoby ˇˇˇˇ´´´´.
    publikované: 11.05.2006 10:30:20 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. amen, amen hovorim Vam
    tolko podobenstiev naraz by zo seba snad nedokazal vychrlit ani Pan Jezis:-)

    Buheh, v zivote je to tak dobre vymyslene, ze clovek, ked uz je velky, si moze vytvorit novu rodinu. Taku, co bude podla jeho vlastnych predstav. Ked nie je uplny debil, tak sa mu to obcas aj podari. Ako napriklad mne.
    publikované: 11.05.2006 11:39:13 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Šahrezád
    tak to máš šťastie, že máš svoju rodinku takú, akú chceš. My debili 8o((, ktorým sa to nedarí, Ti to úprimne závidíme - niektorí, ako napríklad ja, Ti to prajeme, ale sú aj takí, čo Ti to neprajú a zakrádajú sa po nete, aby Ti aspoň urobili zle. Vtedy im povedz s pánom Ježišom: nech je im odpustené, bo nevedia čo činia. Amen

    publikované: 11.05.2006 13:00:46 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. hm
    toľko ľudí a žiadny cynik medzi nimi, čo by vniesol do slzavého údolia trochu veselej provokácie.
    publikované: 11.05.2006 16:24:56 | autor: Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Človeče,
    Šunkes, aj som chcel sa vyjadriť, no panička furt dáva pozor. Tak len stručne - ani dvesto strán Tvojich virtuálnych myšlienok nenahradí tú slasť, keď si môžem ňucháčik zaboriť do srsti kamaráta a len tak, trebárs mlčky, si driemať a vychutnávať porozumenie/ilúziu porozumenia. A to ani nehovorím o dobrej mačko-psej naháňačke...
    Už ma zas odháňa... Tak zas inokedy. Hav. teda mňaaau.
    publikované: 11.05.2006 16:46:01 | autor: Mikymauz (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Mikymauz, stráži ťa ako pes
    to tvoja panička, čo?
    Veď nech si virtuálne poštekajú aj pomraučia, ale že si oni elektronickú srsť vymyslia ... tak to už Mikymauz neni všetko v porádečku.
    publikované: 11.05.2006 17:30:00 | autor: Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. sunkes
    Hadam nechces tvrdit ze som bola sentimentalna! To by som sa urazila.
    publikované: 11.05.2006 18:00:55 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. šahrezád, šahrezád
    smútok nie je usoplený sentiment.
    .
    S niektorými ľuďmi to máš ako s nami, zvermi. Samce sú zlostné, že ťa klofol konkurent z cudzieho kmeňa, takže si pre nich mačkakurva a punktum a samice si cez všetky tie stereotypy o strašných praktikách kocúrov siamskej viery voči svojim mačkám ventilujú sklamanie z vlastných manželstiev.
    Ako hovorí Emin obľúbený profesor Baz... ech, vlastne evolučný biológ Zrzavý, "lidé se prakticky nezabívají ničím jiným než šmírováním, pomlouváním a pronasledováním bližných". Je to norma.
    Napriek tomu - teraz je najlepšie obdobie, aké vôbec v histórii ľudstva bolo. Užite si to a netrápte sa blbosťami.
    publikované: 11.05.2006 19:21:03 | autor: Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. no jo
    To vysvetluje preco sa vylucne chlapi utesuju tym ze zena je kurva, zatial co zeny omielaju klasicke "urcite ju bije":-)A vzdy su to prave tie nestastne vydate.
    publikované: 11.05.2006 19:50:25 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. hehehe:o)
    tak ja len dodam, ze nestastne vydata je kazda :o)
    Jedine stastne manzelstvo som videla vo filme Vdova zo Saint Pierre a aj tam jej toho dobraciska nakoniec zabili.
    publikované: 11.05.2006 21:42:13 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. šťastné manželstvo
    je psychiatrická diagnóza.

    Mám aj menej sentimentálne výroky na túto tému, keby tu mal niekto výhrady, Šunkes.

    publikované: 11.05.2006 22:21:44 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. zabite ma
    ale ja som (zatial) stastne vydata, aj ked sa musi uznat, ze recicky o chlapovi - co sam od seba vstaval k decku, aby som sa ja mohla vyspat a siel na matersku, aby som ja mohla ist do prace medzi ludi, spinave ponozky si chce prat sam, lebo mu pripada ponizujuce, aby som to robila ja, za osem rokov sa s nim nikdy netrebalo hadat, ale zaroven vobec nie je tajtrlik pod papucou - mi malokto rad uveri.
    publikované: 11.05.2006 22:38:37 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. to akoze si tvoj manzel sam pere ponozky???
    nekecaaaaaaaaaaaaj ;o)
    publikované: 11.05.2006 23:17:09 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. fakt
    Prisaham. Vraj je to pre zenu ponizujuce aby prala smradlave chlapske ponozky. Takisto ani zachod nesmiem pucovat ja. Mozno to je nejaky uchyl?? :-O Po cirka piatich rokoch spoluzitia som zahlasila, ze aku mame kvalitnu vanu ze sa stale leskne. Vysvitlo, ze on ju spolu aj s tym zachodom kazdu sobotu umyva. Ale ani ja nie som na zahodenie.
    publikované: 11.05.2006 23:31:18 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. aj ja chcem takého chlapa!
    kua, škoda že som na baby. Hm.
    publikované: 12.05.2006 10:44:43 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. buheh
    O to lahsie pre Teba. Väcsina bab vraj smradlave ponozky perie sama:-)
    publikované: 12.05.2006 18:37:29 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. tak ja neviem ako vam,
    ale mne ponozky mojho manzela vonaju.
    U nas som to zase ja, ktora by manzelovi nedovolila prat vlastne ponozky, pretoze potom by som si ho prestala vazit :o)
    publikované: 12.05.2006 19:51:07 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. vonave ponozky?
    Tak az taka velka ta nasa laska zas nie je:-) To len po synacikovi dokazem dozuvat zuvacky a dojest to co on nedozuval.
    publikované: 12.05.2006 20:38:45 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. u nás perie ponožky pračka
    a nijako zvlášť ich pred tým nikto neoňucháva. S tým žuvaním to je dobré si to nacvičiť, keď raz nebudeš mať zuby, ako keby si našla.
    publikované: 12.05.2006 21:41:57 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. mily buheh,
    prave preto, ze ani u nas ich nik neonuchava mozem povedat, ze mi vonaju. Dolezite vsak je, ze ja to robim rada (nie ovonavanie,ale pranie)a ze si jaksi myslim, ze je v manzelstve normalne, ze to robi zena, pretoze sa priznam ja zase nezatlkam klince, neopravujem kvapkajuce vodovodne kohutiky, nekosim travu a pod.
    A btw, myslim si, ze kazdemu perie ponozky pracka, otazka je len, kto ich do tej pracky hodi, takze az taky vtipny zase nie si.
    publikované: 12.05.2006 22:42:07 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. tak bacha
    my sme pracku dlho nemali, vo Svedsku je zvykom mat v bytovke centralnu pracovnu a nam sa to pradlo nazbieralo vzdy skor ako sme si stihli pracovnu zabookovat.
    publikované: 12.05.2006 23:40:25 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. iris
    a manžela by si si prestala vážiť hneď ako by vhodil tie ponožky do pračky, alebo až potom ako by zavrel dvierka a stlačil gombík? :o)

    Veď to ja iba tak neškodne, mne sa náhodou páči aké ste obetavé manželky.
    publikované: 13.05.2006 16:11:40 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. pravda je len vo vine :o)
    prestala by som si ho vazit az keby to urobil aspon 3000x.
    snad se nedoziju chvilky ked ma on pre zmenu vynucha na tomto blogu :o)
    publikované: 13.05.2006 17:19:30 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. aprilova renata
    Pekna analyza nasej virtualnej reality na i-nete. Dovolil by som si este pripomenut, ze na blogu je este jedena neuznana legenda - peterhorvathfunkey. Obe tieto "celebrity" najkvalitnejsi bloger true-blue dobby don Kichot z Krasnan a investigativna dvojskolova umelkyna Dulsinea ze Skalice tvoria tandem nebezpecnych ludi, ktorí nerozpoznavaju virtualnu realitu od reality, dokonca zistuju adresy diskuterov a vyhrazaju sa im osobnymi atakmi a sankciami od policie. Skutocnostou je, ze poskodili jedneho diskutera v zamestnani. Dakujem za clanocek!
    publikované: 14.05.2006 19:50:29 | autor: kinurg52 (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. aprilova renata
    Pekna analyza nasej virtualnej reality na i-nete. Dovolil by som si este pripomenut, ze na blogu je este jedena neuznana legenda - peterhorvathfunkey. Obe tieto "celebrity" najkvalitnejsi bloger true-blue dobby don Kichot z Krasnan a investigativna dvojskolova umelkyna Dulsinea ze Skalice tvoria tandem nebezpecnych ludi, ktorí nerozpoznavaju virtualnu realitu od reality, dokonca zistuju adresy diskuterov a vyhrazaju sa im osobnymi atakmi a sankciami od policie. Skutocnostou je, ze poskodili jedneho diskutera v zamestnani. Dakujem za clanocek!
    publikované: 14.05.2006 19:50:32 | autor: kinurg52 (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. aprilova renata
    Pekna analyza nasej virtualnej reality na i-nete. Dovolil by som si este pripomenut, ze na blogu je este jedena neuznana legenda - peterhorvathfunkey. Obe tieto "celebrity" najkvalitnejsi bloger true-blue dobby don Kichot z Krasnan a investigativna dvojskolova umelkyna Dulsinea ze Skalice tvoria tandem nebezpecnych ludi, ktorí nerozpoznavaju virtualnu realitu od reality, dokonca zistuju adresy diskuterov a vyhrazaju sa im osobnymi atakmi a sankciami od policie. Skutocnostou je, ze poskodili jedneho diskutera v zamestnani. Dakujem za clanocek!
    publikované: 14.05.2006 19:50:55 | autor: kinurg52 (e-mail, web, neautorizovaný)
  44. aprilova renata
    Pekna analyza nasej virtualnej reality na i-nete. Dovolil by som si este pripomenut, ze na blogu je este jedena neuznana legenda - peterhorvathfunkey. Obe tieto "celebrity" najkvalitnejsi bloger true-blue dobby don Kichot z Krasnan a investigativna dvojskolova umelkyna Dulsinea ze Skalice tvoria tandem nebezpecnych ludi, ktorí nerozpoznavaju virtualnu realitu od reality, dokonca zistuju adresy diskuterov a vyhrazaju sa im osobnymi atakmi a sankciami od policie. Skutocnostou je, ze poskodili jedneho diskutera v zamestnani. Dakujem za clanocek!
    publikované: 14.05.2006 19:51:52 | autor: kinurg52 (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. aprilova renata
    Pekna analyza nasej virtualnej reality na i-nete. Dovolil by som si este pripomenut, ze na blogu je este jedena neuznana legenda - peterhorvathfunkey. Obe tieto "celebrity" najkvalitnejsi bloger true-blue dobby don Kichot z Krasnan a investigativna dvojskolova umelkyna Dulsinea ze Skalice tvoria tandem nebezpecnych ludi, ktorí nerozpoznavaju virtualnu realitu od reality, dokonca zistuju adresy diskuterov a vyhrazaju sa im osobnymi atakmi a sankciami od policie. Skutocnostou je, ze poskodili jedneho diskutera v zamestnani. Dakujem za clanocek!
    publikované: 14.05.2006 19:51:58 | autor: kinurg52 (e-mail, web, neautorizovaný)
  46. aprilova renata
    Pekna analyza nasej virtualnej reality na i-nete. Dovolil by som si este pripomenut, ze na blogu je este jedena neuznana legenda - peterhorvathfunkey. Obe tieto "celebrity" najkvalitnejsi bloger true-blue dobby don Kichot z Krasnan a investigativna dvojskolova umelkyna Dulsinea ze Skalice tvoria tandem nebezpecnych ludi, ktorí nerozpoznavaju virtualnu realitu od reality, dokonca zistuju adresy diskuterov a vyhrazaju sa im osobnymi atakmi a sankciami od policie. Skutocnostou je, ze poskodili jedneho diskutera v zamestnani. Dakujem za clanocek!
    publikované: 14.05.2006 19:51:59 | autor: kinurg52 (e-mail, web, neautorizovaný)
  47. aprilova renata
    Pekna analyza nasej virtualnej reality na i-nete. Dovolil by som si este pripomenut, ze na blogu je este jedena neuznana legenda - peterhorvathfunkey. Obe tieto "celebrity" najkvalitnejsi bloger true-blue dobby don Kichot z Krasnan a investigativna dvojskolova umelkyna Dulsinea ze Skalice tvoria tandem nebezpecnych ludi, ktorí nerozpoznavaju virtualnu realitu od reality, dokonca zistuju adresy diskuterov a vyhrazaju sa im osobnymi atakmi a sankciami od policie. Skutocnostou je, ze poskodili jedneho diskutera v zamestnani. Dakujem za clanocek!
    publikované: 14.05.2006 19:52:00 | autor: kinurg52 (e-mail, web, neautorizovaný)
  48. prepac, Ema
    toto je moja chyba, nasledok toho, ze hadzem linky na tvoju zasivaren na sme-tisko.
    publikované: 14.05.2006 20:28:14 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  49. šahrezád
    tých ľudí internet naozaj rozložil v priamom prenose a smetiarska stará partia si to rada pripomenie, čoho dôkazom je aj poznámka v mojom texte:)
    .
    Nerob si výčitky. Sem môže príst hocikto a napísať hocičo. Naša dievčenská úderka s ním naloží podľa okolností.
    publikované: 14.05.2006 21:40:02 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. preboha,
    už sú tu. Utekajme.
    publikované: 14.05.2006 21:53:23 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  51. nasa dievcenska utierka?
    Tou ich mozeme virtualne skrtit.
    Vazne, niektori ludia na internete su tak neprijemni ze si musim spomenut na film Noci s nepriatelom a Juliu Roberts, ktora, prave ked si myslela ze od toho fúzkatého navzdy utiekla, zistila ze jej v kredenci niekto vsetko pedantne poukladal do radu.
    publikované: 14.05.2006 23:26:41 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  52. ako poznám Emu
    tak to votrelci schytajú v štýle Jackie Chana. Keby ste dievčatá hľadali pomocného škrtiča alebo patológa, tak sa hlásim :-)
    publikované: 15.05.2006 00:58:52 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. aprilova renata
    Ospravedlnujem sa za 7 nasobne pastnutie prispevku. Zavinila to porucha i-net nextra, malokedy sa mi to stava, tak vas prosim o ospravedlnenie.
    publikované: 15.05.2006 08:11:31 | autor: kinurg52 (e-mail, web, neautorizovaný)
  54. to bola lokálna porucha
    včera blbol server blog.sk.
    publikované: 15.05.2006 09:36:57 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  55. kinurg52
    Ja len tolko, ze toto mal byt nas utek od sme-tiarskych diskuterov, tak nam nekaz idilku.

    buheh - zenske zbrane, to je moje. Kym Ema moze skrtit kuchynskou utierkou, ja budem v zupane a s natackami na hlave mlatit valcekom.
    publikované: 15.05.2006 09:39:28 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  56. šahrezád
    Zas som si spomenula na Lasicu & Satinského, ako sa Satinský nechal uniesť fantáziou ... "A budeme škrtiť a škrtiť..." Ach yo.
    U mňa ten čierny fúzkatý vždy urobí v kredenci bordel.
    publikované: 15.05.2006 09:42:23 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  57. u mna ten cierny bez fuzkov
    vsetko vyperie.
    Uz si vsak zacinam pripadat ako v americkom thrilleri, kedze sa na mna na SME nalepil nejaky, pre mna doteraz neznamy, uchyl. Je to neprijemny pocit, ze kym ja stojim pri sporaku a varim khoresh fesenjan, niekto cudzi na mna intenzivne mysli a nenavidi ma. Dava si tu namahu prejst vsetky moje diskusie a pri kazdom prispevku mi znizit karmu. Ved mu to musi zaberat aspon hodinu! Nezabudne pravidelne poslat nejaky vulgarny komentar a vuobec. Myslela som, ze potrebujem pseudonym, aby si ma nepoddali basiji a zatial ma chrani len pred slovenskimi psychopatmi. Co som ja komu urobila?
    publikované: 15.05.2006 10:54:39 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  58. Šahrezád
    Poznáš tú Nohavicovu "U nás ve vsi říkají mi Franta Šiška, bo už od pohledu chytrý jsem jak liška a když kery neco neví nebo když je na co levy, tak jde za mnou a ja to najdu v knižkach."
    Tak som kukla do knižky od Misantropa, ktorý je síce protivný jak sviň´, ale neni sprostý, a tam je toto: "nenávisť nie je nič iné len ohrdnutá láska."
    Lebo keď si niekomu putna, nebude mrhať energiou na nenávidenie. Vieš ty, aké je také nenávidenie eneregticky náročné? Asi nevieš. Ani ja neviem, ale píšu o tom v knižkách:)
    .
    Čo už s ním, keď nemá nič lepšie na práci. Tebe môže okrivovať virtuálne vytlemence, ktoré ti pridelili smetiari a s ktorými nemáš v podstate nič spoločné, ale karmu znižuje sebe. Ak sa ti chce, môžeš s ním súcitiť, ale asi je najlepšie brať to tak, ako to je - vlny na vode.
    publikované: 15.05.2006 12:01:18 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. sme s Tebou, Šahrezád
    tu na Eminom blogu máš len tú najlepšiu karmu, aj to bez smetiarskych smajlov.
    publikované: 15.05.2006 22:56:41 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  60. buheh, Ty si taky mily!
    A tak pekne vies cloveka utesit. A vlastne, ved ja som ani smutna nebola, ved nie som ziadna hinduistka. Keby mali na SME hodnotenie v podobe klucov od kralovstva bozieho a na tie my ten psycho klikal a pokrivil ich tak, ze by som tam potom nemohla otvorit dvere, to by bola ina vec.
    publikované: 15.05.2006 23:53:22 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014