Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bodka Milana Lasicu

:)

        29.6.2009

        Calkom nespravodlivo, ba vlastne skrivodlivo, istá časť obyvateľstva nášho mesta protestovala pri návšteve čínskeho prezidenta. Je to naozaj nepremyslené a nezodpovedné. Okrem iného je to aj nevďačné.
        Koľkí sa nám počas našich dejín naubližovali?! Maďari, ktorí nás utláčali, dá sa povedať, že tisícročia, a teraz by v tom chceli pokračovať. Mongoli, ktorí sem vtrhli z ničoho nič, a keď sme si už zvykli, tak zase z ničoho nič odošli. Turci, ktorí sem vtrhávali pravidelne a posiali našu krajinu svojimi génmi. Tatári sa s nami tiež nemaznali, ale doplatili na to a skončili v Tatárskej autonómnej oblasti v ZSSR. Nemci, ktorí nám zariadili samostatný štát a my teraz nevieme, čo si o ňom máme myslieť. Poliaci, ktorí nám chcú vziať Jánošíka a oštiepok. Česi, ktorí... ani sa to neoplatí spomínať. Pravdaže Američania, ktorí môžu za všetko. A keby sme veľmi chceli, aj na Švajčiarov, Talianov, Francúzov, Portugalcov a na niektoré africké štáty by sa tiež dačo našlo.
        Nech to obraciame hore dolu, ako len chceme, Číňania sa v zozname našich utláčateľov nenachádzajú. Číňania nám nikdy neublížili. Niekedy skôr naopak. Zoberme si to pekne po poriadku. Začnime Samom Chalupkom. Vo svojej básni Mor ho! píše o spupných rímskych vojskách  ich veliteľovi Marcovi Aureliovi, v ktorom, a to je nadovšetko jasné a vedecky dokázané nebolo ani kvapky čínskej krvi. Ďalší náš básnik píše o Karolmanovi, krutovládcovi z Nemiec. (Teda nie z Hontianskych. Ide o Nemecko.) Ani tu nenachádzame stopy čínskej prítomnosti, dokonca ani čínskeho vplyvu. Tisícročie maďarského útlaku takisto nenesie stopy čínskeho vplyvu. Ba dá sa smelo tvrdiť, že v tomto období sa u nás Číňania vyskytovali tak zriedka, že to ani nestojí za reč. Darmo by sme zlomyseľne hľadali aspoň náznaky čínskej prítomnosti v krutých a existenčných bojoch okolo roku 1848, nenájdeme ich. Ani Maticu nám v šesťdesiatom treťom predminulého storočia nezakázali Číňania, ale dobre vieme kto. A kto strieľal v Černovej do našich? Vari Číňania? A potom za prvej republiky, keď naši vzdelanci, žiadajúc o miesto v štátnej správe, dostávali odpoveď "Nelze vyhověti", to bolo hádam po čínsky? Ani slovenských Židov nehnali do koncentrákov Číňania, ale bohviekto. A vo februáro štyridsaťosem. Videli ste na tribúne vedľa Gottwalda dajakého Číňana? V šesťdesiatom ôsmom prišli na tankoch všetci. Okrem Rumunov a Číňanov. A my sme sa im ani nepoďakovali. Pamätám sa, keď som bol malý chlapec, bol v Bratislave jeden jediný Číňan a robil pomocníka v obchode s koloniálnym tovarom Kulik. Dnes fungujú v oblasti pohostinstva. Už to svedčí o ich dobrých úmysloch. Ponúkajú čínsku kuchyňu a robia to osobne, nenechávajú to na iných. Takže nie protest, ale vďaka patrí Číne.
        S Čínskou ľudovou komunisticko - kapitalistickou republikou na večné časy a nikdy inak!

Zdroj: Milan Lasica  Bodka 2,  Forza Music 2009
--------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014