Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ryby, rybky, rybičky

Rozhodla som sa Vám ponúknuť naše Štedrovečerné konzumné zvyky. Možno sa u Vás je niečo iné, čo nepoznám ja a rada by som sa s vašimi zvykmi zoznámila.
A keď sme už predkrmy okoštovali a bruško naše na hlavný chod pripravili, ideme servírovať šalát. Viem, nie všetci ho môžu na večeru jesť. Zaťažuje. Nuž ale uvidíte, či názor nezmeníte. Krumpličky si varím už 23.decembra neskoro poobede. Asi tak dve kilá, ani veľkých ani malých. Ošúpem, nechám vychladnúť a keď viem, že už v kuchyni nikto snoriť nebude, urobím si šalátik. Obyčajne je to po dvadsiatej hodine. Nemyslite si, že dnes, v dobe polotovarov, budem čerstvé žĺtka oddeľovať a ruku presilovať. Tá dostane zabrať pri pečení piškót.
Zmiešam cca 250ml majonézy a 250ml smotanového bieleho jogurtu. Pridám plytkú lyžicu horčice z Mikuláša, malú lyžičku cukru a jeden dcl uhorkovej vody. Áno tej, čo vám z nakladaných sladkokyslých uhoriek zostala! Nakrájam nadrobno cibuľu. Dobre všetko premiešam, osolím a okorením čiernym korením. Koľko máte pokrájať uhoriek, mrkiev, petržlenov a zelerov? Odpoveď je jednoduchá. Dajte toľko, koľko ľúbite a aby červená neprebila všetky ostatné farby. Vajíčka varené, na smrť unavené nedávam! S jankami hraškami len postraším. Max dvomi lyžicami. Hraškovia robia šarapatu. Nadúvajú brušká a človek si myslí, že na vine bude niečo iné. Možno aj, ale ja podozrievam hraškovcov. Keď je všetko dobre premiešané, dobre ochutené a okoštované, šup preložiť do primerane veľkej misy, čo by plná bola, keď sa na „štedr ý“ stôl bude klásť. A necháme v chládku. Nie v Ilavskom, aj keď je blízko. Stačí balkónovom, ak ujo mrázik odišiel na návštevu do Čiech. Ak nie, nuž vy viete, kde ho odložíte.To čo nepokrájajte, čo sa dá zjecte, čo sa dá vypiť, vypite.

Ryby, rybky, rybičky
tie sa hotujú u nás tiež 23. decembra.
Obyčajne sa v tento deň pripravia o život.
Niektoré sa iba z mrazáka vyberú. Prosím nenaľakajte sa!Vy ne/musíte pripraviť toľko
rýbičiek, ako ja!

Pripravujem obyčajne tri: lososa mrazeného. Kapríka čerstvo zabitého aj s  amurkom vyzliekam z kože.
Losos sa do rána 24.rozmrazuje a amurko s kapríkom sa ešte moria v mliečku. Obyčajne na pravé poludnie dňa štedrého večera / to je názov!/ ich pooplachujem, rozporcujem a obalím do kožúškov.
Kožúšok pre lososa je veľmi jednoduchý: upletený je z podrvených kukuričných lupienkov,a la lidl, ktoré boli premiešané s nahrubo postrúhaným syrom od tety goudy. Môžete ho trošku ovoňať oreganom alebo rozmajrínom. Nezabudnite aj trošku čierneho korenia a omrvinku soli prihodiť. Keď to máte dobre premiešané, ploché vkusne nakrájané kusy lososa obaľte v tej goudovej zmesi. Poukladajte na suchý plech a pokvapkajte kúsky olejom. Nechajte odpočívať pár hodín/u nás majú siestu do 16 hodiny/.

 

Župan pre kapra je tiež nie náročný. Dve kopcovité lyžice strúhanky zmiešame s jednou lyžicou hladučkej múky. V múke stratíme čierne korenie, štvrť lyžičky tymiánu, pol lyžičky anízu, soľ. Kto chce mať župan s červeným nádychom, môže pridať pomletučkej sladučkej papričky. Do nášho županu má paprička absolútny zákaz vstupu! Dobre všetko vidličkou popremiešame a do takto pripraveného suchého županu oblečieme kusy kapríka. Kaprík je nakrájaný krížom krážom . Tie hrubé časti od chrbtice sú oddelené zvlášť a tie tenšie rebrové tiež zvlášť oddelené, aby sa upiekli rovnako rýchlo. Keď už máme kapríkovské masíčko poobalované, poukladáme ho na ďalší suchý plech a znovu pokvapkáme kúsočky  olejčekom. Po olejčeku ešte nakvapkáme sojovú omáčku, alebo worcester, alebo ich mix. A necháme siestovať do 16 hodiny.

Amurka s glazúrou pripravíme tiež rýchlo a jednoducho: Rozstrihaného amurka poukladáme na vyolejovaný plech a potrieme glazúrou, ktorú sme si pripravili z dvoch lyžíc horčice, aj kremžská môže byť, ak nebude tá z Mikuláša , alebo aj od tety čili, ale tou šetrite!, jedna lyžica worcestru, jedna lyžica sladkej sojovej omáčky, trošičku soli dajte, aj lyžicu oleja. Dobre zamiešajte niekoľkokrát dookola. Takouto glazúrou ponatierajte amurka , od kraja do kraja a nechajte siestovať. O 16 hodine suché plechy s rybičkami v kožuchu i v župane pokropte olejom okolo rybičiek a šup, všetky tri druhy rýb do rúry. A pečieme pri cca 200C po 20 minút z každej strany. Indície hotovosti: vôňa a farba. Keď obrátite amurka, možno ani nebudete musieť, ak sa bude piecť rovnomerne na brušku i chrbátiku, posypte ho postrúhaným syrom, ale teraz tým eidamovým.

No a keď budete papkať, kostičky sa vám budú dobre oddeľovať, ale i tak pozor dajte a kostičkou sa nepridrhnite! A ešte vám prezradím, že ja vám kapríka veľmi obľubujem papkať s domácim chlebíkom. Niekedy ani domáci nie je a aj tak mi chutí. Skúste i to.
 

Tak toto dievčatko, to som ja Vasilisa 26 | stály odkaz

Komentáre

  1. nemozem
    si pomoct,vazne sa chcem s tebou ozenit!:-)
    stracam sa zasa v tomto: ok,pridam trosku cier.korenia(mleteho,predpokladam) a "omrvinku prihodiť", coho?alebo treba nazbierat nejake omrvinky a tie tam nasukat...ci?:-)
    publikované: 10.12.2010 21:28:36 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Bonnie,
    ďakujem. prihodiť omrvinku soli. Opravila som .
    publikované: 10.12.2010 21:32:57 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. oh,
    za malo,tusim mam na hrbe nielen dirigenta,ale aj korektora,ach jaj,co ja sa tu namakam:-))
    publikované: 10.12.2010 21:38:53 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Bonnie,
    vidíš, minule si nechcela na chrbte nosiť kolektor a teraz by si chcela korektora mať. A môžeš oboje robiť - aj dirigovať a kor/ektor/ig/ovať
    publikované: 10.12.2010 21:53:15 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. a este aj
    kolektorovat,ak sa nasadim aj hentu somarinu na hrb:-))
    publikované: 10.12.2010 22:14:29 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Už nás,Vasilisa
    vťahuješ do vianočného varenia a z Tvojich rýb sa mi zbiehajú slinky.Ja mám rada rôzne recepty na prípravu - ale moji doma nie,tak rybu budem robiť tradične v trojobale.Zemiakový šalát robím v podstate tak ako TY a tiež mi ryba s chlebíkom chutí najlepšie.Varím rada-začínam sa tak trochu tešiť na Vianoce/minulý rok sme ich nemali.../.
    publikované: 11.12.2010 08:22:45 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Vass, paci sa mi velmi
    kulinarske predvianocne okienko:)
    Urcite nieco z Tvojich receptikov vyskusam...ked som bola dieta, u nas byvali oplatky s medom a medovy krizik na celo, aby sme boli dobri, kapustnica - biela - s hribami, smotanou, zemiakmi a haluskami, krupicova kasa a salat s vyprazanym file. Pripitok byval s varenym vinom.
    Ked boli moje deti male, kapra sme mali zopar raz vo vani a na Stedry den pred vecerou sme ho vypustali do Vahu...
    Krupicovu kasu nerobim, vzdy sa velmi tesime na kapustnicu a salat s rybou...nikdy tak uzasne nechutia ako prave na Stedry vecer...vraj maju byt tohto roku biele Vianoce... a momentalne za oknom snezi ....
    publikované: 11.12.2010 08:27:58 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ach-VAS-receptíky zas..:-)
    po čítaní a videní cítim tú vianočnú vônu z tvojho domu-už netreba mi ani reál k tomu..ja už aj z tohoto tu priberám-tak sa od stola radšej rýchle odberám..:-)
    ty čítaj-VAS-o mojej kapustnici hlas:
    už bez rýmu...
    upozornujem-nechutí každému,ale nám všetkým..som prekvapená-že i vnučka si za neberačku dáva-sláva.. :-)
    z kapra hlava-bez žiabrov-bola by horká-a všetko ostatné-čo sa nepečie či nevysmáža-sa uvarí-vývar a obraté masko sa použije do kapustnice+hríbiky sušené...bobkový list,nové korenie..sol..
    klobáskovú robíme na Silvestra..
    tak neviem-či doporučit rovno na sviatky..najskôr skúšobne..
    publikované: 11.12.2010 11:13:09 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. vyfack-naiv,
    som rada, že som sa trochu i k tebe s receptom "trafila". Teš sa so mnou a budú sa tešiť Vaši s tebou. Vidíš, ako si ich krok po krôčiku stále viac a viac približujem. Dnes už začínam s pečením
    publikované: 11.12.2010 15:57:59 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  10. SoB,
    ďakujem . Bonnie, by ťa možno obvinila, že si vtierka, ale ja ti veľmi za pochvalu ďakujem a recept na kapusnicu haluškovú vypytujem!
    A máš pravdu, nikdy nič po celý rok tak nechutí, ako práve to jedlo na Vianoce. Neviem, či je to tým, že by sa malo len raz do sýta najesť a všetci sú nervózni, alebo je to z tej kľudnej, sviatočnej atmosféry.

    Sneží, sniežik na zem padá, všetúčko všetko, pod svoju perinu hebkú ukladá.
    publikované: 11.12.2010 16:03:27 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Radosť,
    radosť si mi urobila, že si mi recept kapustovo-rybový prezradila.
    Ja ju vyskúšam na sviatky, problém mi to robiť nebude. Radosť váhu do sviatkov nesleduj. Po posviatkoch na ňu zasa stúpať budeme, každý milimeter slaninky omakáme.
    publikované: 11.12.2010 16:11:40 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  12. jake halusky
    sa davaju do kapustnice?tento recept som este nepocula...
    publikované: 11.12.2010 16:18:10 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Vasik:)
    nasa kapustnica , ja ju volam biela, je jednoducha...dam zvlast varit hriby, najradsej dubaciky, samozrejme predtym namocene, zvlast zemiaky nakrajane na kocky, zvlast vodu z kyslej kapusty s hrstou kyslej kapusty...ked su uvarene hriby a zemiaky, dam ich do kapustovej vody, z masla a muky urobim zasmazku, pridam plnotucne mlieko, smotanu na varenie, z hrubej muky a vajicka nahadzem halusky...ochutim solou, pripadne vegetou a dam na koniec prevarit cesnacik pre zdravie...nam vsetkym nielen vonia ale aj chuti:)
    Nevtierkujem sa, jednoducho milujem taketo papkacie clanocky:)
    publikované: 11.12.2010 16:19:05 | autor: Sob (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Sobík,
    ďakujem!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Vyskúšam dať tam tie halušky. Nie si ...
    publikované: 11.12.2010 16:43:38 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Vass
    porad, prosim, kde zohnat poriadne morske filety? V poslednej dobe su vsetky akesi nemozne, vodove, rozpadave, to sa prv nestavalo...kocky nemam rada a filety su akoby spojene vodou, ked ich dam na maslo, rozpadnu sa na kusky...a kde sa da kupit kvalitny losos? Tym si mi narobila chute, rada u by som ho urobila na Vianoce podla Teba:)
    Skvely tip:)
    publikované: 11.12.2010 17:50:02 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. servus,
    som naspat v ...ako to budeme volat - kuchyni,restauracii,putike,gastrohodoch...ja sa sem chodim, normalne virtualne najest...tak mi pomozte nieco vymysliet:-)

    som pocula,ze tie ryby schvalne napustaju vodou a zmrazuju,aby mali viac kg a zvysili si predajcovia a vyrobcovia profit...za chvilu to bude polotovar na polievku...
    publikované: 11.12.2010 19:18:36 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  17. VAS26
    ked som bola mladá-a sledovala som - s desom - stúpajúcu váhu-behávala som ku Váhu..teraz už nemám odvahu..
    a šak- môj tolerantný chlap-vraví,že som potme krásna-vec je jasná..neobzerám sa vo výklade..a som v paráde..nedávno ma napadlo-že rozbijem zrkadlo..ale načo škodu robit?..okuliare si dám dolu-a zrkadlo škodoradostné má smolu..:-))
    publikované: 11.12.2010 19:19:41 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. SoBík,
    lososa kupujem celého a z Kauf. Na ryby chodíme do Kubrej
    publikované: 11.12.2010 22:05:22 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Vas
    v Kubrej maju aj morske? V lete tam obcas na peceneho pstruha ideme, no nenapadlo ma ist tam aj pred Vianocami, myslela som, ze tam len kapre a tak, diky za tipy:)
    publikované: 11.12.2010 22:09:22 | autor: SoB (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Bonnie,
    ten servus pozdrav sa hodí do bodegy , tak vítaj a virtuálne ochutnávaj. Schválne ich napúšťajú vodou? A akou morskou, či chlorovou a či DEMI vodou? Ani z jednej by polievka dobrá nebola.
    publikované: 11.12.2010 22:10:09 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Radosť,
    za radu zas ďakujem, ráno svetlo zapalovať nebudem a inokedy budem i ja okuliare skladať, aby som sa nemusela v zrkadle sama seba lakať. Na váhu sa staviam v baletkách - naivná snívam, že som baletka.
    publikované: 11.12.2010 22:17:28 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. SoB,
    ony tam predávajú rôzne potvory aj mrazené aj živé.
    publikované: 11.12.2010 22:20:49 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. vas,
    dakujem:-)
    neviem,akou,myslim,ze som videla nejaky dokument,kde nalovene ryby uz na lodi zhusta popolievali,aby zamrzli a zvysila sa ich hmotnost...a podobne to robia vsetci spracovatelia,takze rozmrazeny vyrobok je velmi daleko od deklarovanej gramaze/kilaze na baleni...
    publikované: 12.12.2010 14:53:51 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Slinky sa mi zbiehajú
    Takéto dobroty večer čítať :)
    A k tomu šalátu. My zase cibuľu nakrájanú obaríme vriacou vodou, vraj potom nenadúva. Ty píšeš že to z hrachu sa robí. :)
    publikované: 12.12.2010 22:20:51 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Believer,
    veď to bola moja snaha- zobudiť bunky chuťové, nech sú na Vianoce k hostine pripravené. No a či ty nevieš, že od hrachu riť v strachu!? Možno u každého ináč. Ja surovej cibule môžem zjesť, koľko chcem, ale dusená mi veru dobre nerobí. Zelený hrach obsahuje viac dusíka a ten vraj nadúva. Mal by nám odborník poradiť, čo zo šalátu vypustiť.
    publikované: 13.12.2010 21:37:51 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  26. Bonnie,
    a ty myslíš, že by sme aj polotovary obalené kupovať nekupovali, lebo potom by veru voda drahá bola!
    publikované: 13.12.2010 21:39:13 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  27. vas,
    to ne,ale nalovit si nemozme ist,tak kupujeme ako telce,co je v ponuke...:-(
    publikované: 13.12.2010 21:44:31 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  28. vas
    milé múdre decko! ja poviem-jedzte šecko!! nech aj robia sa plyny-to znak je-že ešte tu sme-a nie už niekto iný!!
    ked budú naše plyny zúrit-ušetríme-bo nemusíme toľko kúrit!!
    u nás sa vraví-to čo BEL-že to robí cibuľa-to mi ver!
    a mne to jedno je-ja tam dám oboje!!
    publikované: 13.12.2010 22:45:18 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. Radosť,
    keď ťa čítam, spievať sa mi chce, nad tvojou milou vetou=nemusíme toľko kúriť=a ešte ekologicky. Majme sa radi, dbajme na rady a jedzme čo nám chutí.
    publikované: 15.12.2010 18:08:52 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  30. tak-odskúšané!!
    vas-super kucháročke zas-slová plné obdivných krás..poslat chcem-bo viem-že kapríka a la VAS budeme mať o rok zas :-))
    doteraz sme mávali podkovičky vysmážané,abo pečený...no nad tvoj receptík-lepší není...bol aj chlapmi odsúhlasený..
    takže-dakujem..
    publikované: 24.12.2010 21:47:28 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. radosť,
    tak som milo prekvapená, že si bola odhodlaná kaprorecept skúšať a chlapov tvojich NAOSTRO nim núkať. Rada som , že chutilo, že sa u vás dobre darilo.
    Ďakujem i ja.
    publikované: 25.12.2010 17:42:01 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014