Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mať rád, ľúbiť, milovať, mať rád

Vystupňujme si lásku. Určime si presné pravidlá lásky, prechodové stupne, časovú dotáciu jednotlivých období, množstvo energie pripadajúcej spomínaným prechodom. Nezabudnime na dávku bolesti, litre sĺz radosti i smútku, nejaký ten obligátny a spontánny úsmev. Samozrejme, prekonané zážitky, uložené spomienky, naivné sny, splašenú fantáziu. Hlavnou veličinou bude šťastie, resp. vzdialenosť, ktorá nás delila od jeho dosiahnutia. Nakoniec to všetko vydelíme koeficientom sebalásky.


Mať rád

Od útleho detstva sa naša existencia potĺka so slovným spojení- Mať rád - . Najprv sme mali radi seba, čo už samo svedčí o morálnom základe nášho druhu. Tyranizovali sme matky nevyspytateľným a hlasným prejavom našej maličkosti či už keď nás hlad alebo neukojená zvedavosť  upriamená na prsníky kvárila. Potom sme pomalými krokmi začali niečo cítiť k darcom nášho života, ale to okamžite prešlo pri prvom menšom konflikte, ktorý ohrozoval našu sebeckú integritu. Prišla puberta, matka všetkých rebélií a spupných myšlienok. Puberta, kráľovná viet typu – daj mi pokoj, ja to zvládnem , si out! - . Neskôr sa niektorí z nás osamostatnili, resp. vyleteli z hniezda, aby sa mohli uhniezdiť. Iní, pohodlnejší, neschopnejší, z iných pohnútok menej akční ten prelet uskutočnili neskôr, ak vôbec. Aj v tomto období sme dokázali mať radi seba, rodinu, priateľov. Ale mohol prísť cudzí element, ktorý je spúšťačom stupňovania lásky. Partner! Práve v tomto období je to najčastejšie a zrejme najviac odsúdené na úspech.

 

Ľúbiť

Viem, ľúbiť a milovať je možno kohokoľvek, od namosúreného Róbertka v správach po plačlivú Ivetku, ale ja by som sa rád zameral na mnou už spomínaný cudzí element – partnera. Prečo ho nazývam cudzí? Pretože sa dostáva do oblasti našich príbuzných, najbližších, ktorí videli naše holé pozadie, kopance od života a ukryté slzy v rohu detskej izby. Jednoducho, videli nás nielen vo fyzickom, ale aj psychickom Adamovom rúchu. A tu zrazu, kde sa vzalo, tu sa vzalo, na priedomí stojí ten cudzí element a dobýja naše srdce. Spoznáva nás, získava si nás, ovláda nás tak, ako mu to sami dovolíme. Máme ho radi, ľúbime ho.

 

Milovať

Prichádzajú prvé hádky, udobrovací sex, nedorozumenia, vysvetlenia, slzy, úsmev, smútok, radosť. Jednoducho, typické obdobie protikladov. Čoraz viac času trávi naša myseľ v jeho živote. Často sa pristihneme, ako len tak sedíme a blúdime myšlienkami po jeho životnej línii – Čo asi robí, s kým je, myslí na mňa? – Vzťah je plný zážitkov, spoločných infantilných snov a ideálnych predstáv. Čas je plný budúcnosti! Srdcový sval zavelil do útoku, komory a predsiene rozbehli paľbu, duša a rozum sú pod tlakom okolností rozhodnutí prijať status – Milovať - .

 

Mať rád

Vyvrcholenie môjho stupňovania spočíva v páde, ktorý nutne po prepuknutí stavu – Milovať – prichádza. Opäť sa dostávame do stupňa prvého a tým je  - Mať rád - . Ten pád je individuálny a závisí od mnohých okolností, no je isté, že sa u každého skôr či neskôr prejaví. Tým, že sme stavaní ako egoistický druh, o čom naše prvopočiatky svedčia, je jasné, že milovať vládzeme len určitú dobu. Energiu sme predsa dávno spotrebovali na sebalásku. A takto si tu žijeme . . .


Virtuálna realita | stály odkaz

Komentáre

  1. Určime si presné pravidlá ?
    To čo je za nonsens ? Takéto stupne môžu byť aktuálne pre niekoho, trebárs pre teba

    reálny život je trochen pestrejší, mať rád má najmenej 7 stupňov, ľúbiť najmenej 8 a milovať min 9

    s vývojom sebalásky je to tiež individ

    dajme tomu, ale že tieto stupne môžu vystihnúť niekoho

    niekoho ale nie
    publikované: 16.10.2011 22:26:29 | autor: Pippa (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :-)))
    máme radi-ľúbime-milujeme..a..takto si tu žijeme..:-))))
    vtipne
    publikované: 16.10.2011 22:28:24 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Pippa
    Som iróniou kojený, zrejme pre ňu nemáš cit)
    publikované: 16.10.2011 22:34:39 | autor: Blen (e-mail, web, autorizovaný)
  4. radosť
    A ty sa nesnaž vidieť za všetkým radosť)Nie za každým úsmevom je radosť.
    publikované: 16.10.2011 22:35:45 | autor: Blen (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Blen
    čo ja viem, tie stupne, nejak mi nesedia ...a možno LEN mne ;-)...ale ináč zaujímavé čítanie
    publikované: 16.10.2011 23:21:01 | autor: Secretor (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Secretor
    Rád vyvolám diskusiu, tie stupne neber záväzne. Ide o problém sebalásky, ktorý nás ničí.
    publikované: 16.10.2011 23:36:06 | autor: Blen (e-mail, web, autorizovaný)
  7. -
    už budem ticho

    len aby si mal ty cit pre to, o čom tu píšeš
    publikované: 17.10.2011 08:13:32 | autor: Pippa (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. blen
    že nie je za všetkým radosť-to ja dobre viem..
    aspoň virtuálne sa o ňu usilujem..
    nebudem tu snád nadávať a plakať
    a na radosť v kúte čakať..
    nepríde
    ak si ju neurobím..
    :-)
    publikované: 17.10.2011 10:31:38 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. jedovato liecivý blen,
    logika v citoch, tak ako stupne lásky sú absurdné a dajú sa brať naozaj iba s nadhľadom a s pohárom plným irónie, ktorý postupne popíjaš pri písaní, resp.pri čítaní...Ale možno to nie je až taký nezmysel, len si v tom trochu uprac. Čo ak "lúbiť" a "milovat" sú v tvojom ponímaní a chápaní slová, ktoré by sa presnejšie dali nazvať obdobím zaľúbenosti? Očarenie a spoznávanie? A čo ak práve ten "pád" ako píšeš a následné"mať rád" je práve ten pravý cit? Čo ak práve to je láska, ak po prvých dvoch stupňoch s človekom zotrvávame, vnímame ho už realistickejšie a bez ilúzii? Necítime už city silou ohňostroja, ale proste toho človeka chceme a potrebujeme vo svojom živote? Čo ak to je tá pravá láska?
    publikované: 18.10.2011 10:48:00 | autor: speakingsoul (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. speakingsoul and all
    Opierajte sa o moje litery, "útočte" zamýšľaním sa, diskutujte, protirečte, analyzujte, nesúhlaste, o to mi ide. Rozhýbať naše rýchlokvasné myšlienky.
    publikované: 18.10.2011 15:46:57 | autor: Blen (e-mail, web, autorizovaný)
  11. mne
    to tiez uplne nesedi,ale zaujimave to je.neviem ale jak to speje k sebalaske,problemom sa totiz javi,ze mnoho ludi sa nema rado-themselves a to je zrejme aspon take zle,ako ked sa zahrnaju nadmernou sebalaskou...
    publikované: 18.10.2011 22:34:33 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  12. ja by
    som sa priklonila k speakingsoul, zaľúbenosť a očarenie. A čo sa týka sebelásky-ak predsa neľúbime dostatočne seba, ako chceme ľúbiť iných? Ak budem na sebe hľadať chyby a nezmierim sa sama so sebou, budem tolerovať iným a mať ich rád? figu borovú. O koľkých môžme povedať, že ich ľúbime? A koľkým môžeme povedať, že ich máme radi? Povieme niekomu, že ich nenávidíme?
    publikované: 18.10.2011 22:48:51 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014