Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Program pre budúcu vládu 2

Predseda víťaznej politickej strany Smer - sociálna demokracia Robert Fico najpr čakal na oficiálne poverenie od prezidenta na zostavenie vlády, ktoré vôbec nepotreboval a teraz zase oznámil (28. 6. 2006), že budúcich koaličných partnerov najprv oznámi verejne a v piatok 30. 6. 2006 informuje aj prezidenta. Nepovedal, kedy zostaví vládu z konkrétnych ľudí. Postupnosť krokov je trošku podivná ale s určitým komentárom dáva zmysel:

1. Čakal na poverenie, ktoré nepotreboval. Podľa môjho názoru si návštevou u prezidenta chcel iba zvýšiť prestíž prezidentským potvrdením prvého miesta a túto pozíciu využiť pri rokovaniach. Napr. Dzurinda si pre poverenie nešiel ale to mu teoreticky nebránilo dohodnúť sa na koaličnej zmluve a zostaviť vládu.

2. Úspešné ukončenie koaličných rokovaní R. Fico najprv oznámi verejne a až potom prezidentovi. Vážnosť prezidentského úradu tu bola podriadená potrebe otestovať reakciu verejnosti. Tá sa najprv dozvie, ktoré strany a až následne aj to, ktorí straníci budú vo vláde.

3. Veľmi kritická reakcia verejnosti sa môže zmierniť zmenou koaličných partnerov alebo tlakom na nich, aby siahli hlboko do odborných kádrov a na verejné funkcie ponúkli neskompromitovaných a odborne prijateľných kandidátov.

4. Stále si myslím, že pre zostavenie vlády bude dôležitý test účasti  z troch bodov:

- zhoda politických metód (charakter politických strán a ich vedenia),

- imidž budúcej vlády (môžu byť ponúknuté neopozerané a dôveryhodné tváre skromných "odborníkov" vytiahnutých z kádrovej rezervy),

- chuť na moc (vôľa straníckych centrál prekonať prekážky a zúčastniť sa).

5. Ľahko sa môže stať, že oveľa významnejšia než formálne výkonná vláda s dobrým imidžom  bude rozhodovacia Koaličná rada.

6. Hlúpa otázka na záver: koľko času budú mať poslanci na dôsledné preštudovanie vládneho programu?


Politické strany a stranícka politika | stály odkaz

Komentáre

  1. Otázka !
    Kde nájdem bloggy podobného rázu ???
    Vopred dakujem za odpoved.
    //Cissi
    publikované: 09.07.2009 22:14:36 | autor: Cissi (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Otázka aj so svédskym bloggom ?
    http://blondinbella.se/

    Kde nájdem bloggy podobného rázu ???
    Vopred dakujem za odpoved.
    //Cissi
    publikované: 09.07.2009 22:16:01 | autor: Cissi (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014