Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bola ako Tviggy

Mama sa zadívala na svoju mladšiu dcérku. Nevedela, ako má reagovať. Ani krik, ani dohováranie, ani milé slovo nemali dlhý vplyv na odriekanie.
„Dievčence, kde ste odložili chlieb?“ Volala mama z kuchyne na svoje dospievajúce dcéry. „Nevidím ho?“ Otvárala mama chlebník i špajzku.
„Mami ja som ho zasa zjedla.“ S previnením sa ozvala Linda. Opierala sa o zárubňu kuchynských dverí  a čakala, či ju  mama nepošle kúpiť druhý. Mama sa zadívala na svoju mladšiu dcérku. Nevedela, ako má reagovať. Ani krik, ani dohováranie, ani milé slovo,  nemali dlhý vplyv na odriekanie.                                                                                               „Čo si ešte jedla?“ Akosi zmierene a opýtala mama.  Linda nervózne popoťahovala rukávy na svojej mikine. Bola je už malá, hoci pred polrokom ešte na nej visela.
„Párky. Všetkých šesť.  Aj syr som si na chleba natrela a potom som zjedla i marmeládu.“ Nešťastne vyratúvala Linda . „Mami, ja už nebudem chodiť ani do školy. Pozri sa, aká som tučná. Včera som povedala, že si dám pozor. Budem si  písať, koľko zjem, aby som sa ovládala. Dnes, len čo som prišla domov a zavoňala chlieb, musela som si odkrojiť a jedla som ho, kým som ho nezjedla.“                                                                                                                                                                      „Linduška, ja ti predsa chcem pomôcť. Povedala si, že si sama pomôžeš. Našla si si informácie a nedodržiavaš ich. Vplýva to na tvoje správanie. Si nervózna, okrikuješ nás všetkých, v škole si sa veľmi pohoršila. Máš pred maturami a ty mi povieš, že už do školy chodiť nebudeš?“

„Mami,  ja som sa rozhodla. Doma byť nemôžem. Darmo mám informácie, ako sa zbaviť nadváhy, odolať jedeniu, len čo prídem domov ,  musím ísť do chladničky. Už som sa chcela i vyvracať, ale nedá sa mi. Zasa som začala piť čaj na vyprázdňovanie, ale som nervózna, lebo myslím, ako si dám večeru. Potom mám výčitky. Ja som sa rozhodla, že sa pôjdem predsa liečiť.“
Na druhý deň naozaj doprevádzala matka svoju dospelú dcéru do okresného mesta ku psychiatričke.
Diagnóza:  Bulímia, aj keď bez príznakov vyvrátenia potravy. Okamžitá transportácia do BA.

 Nedovolili jej ponechať si notebook, mobil dostane, za odmenu, ak bude mať dobré výsledky. Na izbe je s dvomi dievčatami – anorektičkami. Tento problém prekonala, keď mala necelých 15 rokov. Bola ako Tviggy. Odmietala jedávať. Spolužiačky jej závideli, aká je štíhlučká. Doslova chudá pri svojich 172 cm. A ona trpela. A teraz sa karta obrátila. Človek si myslel, že sa dievčina prebúdza v ženu, že sa zaokrúhľuje a  že svoje zohrali i hormóny. Nie. Nastala psychická porucha. Nemôže odolať jedlu. Všetky hodnoty, ktoré uznávala, ako mladé dospievajúce dievča, potrela. Odsudzovala, keď jej spolužiačky popíjali a fajčili a teraz už nie raz prišla domov opitá a v usporiadanej rodine, kde síce pri troch adolescentoch sa nerozhadzovalo, ale ani nežgrlilo, prevládala rodinná harmónia, psychologická nerovnováha dcérky narušila rodinnú pohodu. Svoj talent „odhodila“ , štetcov a farbičiek sa už dlhšie nechytila.  Kde sa stala chyba? Čo spustilo tento mechanizmus sebaničenia?
Verím, že jej lekári  pomôžu a že  za pár mesiacov, keď sa s ňou stretnem, bude spokojná a plná elánu pokračovať v tvorbe svojich umeleckých diel. S jasným vytýčeným cieľom na ceste životom.  


človek | stály odkaz

Komentáre

  1. mama aj dcéra chcú-stoj čo stoj
    vyhrať nad psychikou ťažký boj..
    no ťažké je to
    bo človek -akoby- nebol svoj..
    je rozhádzaná chémia..
    vieš to ty..viem to ja..
    možno sú to depresie..
    s nimi sa veľmi ťažko žije..
    možno porucha štítnej žľazy
    vtedy si človek so sebou nevie rady..
    možno je to chaos v hlave
    nič ľahkého pre dievča práve..
    verím-že je v rukách odborne i ľudsky zdatných ľudí..
    to vo mne nádej a vieru v úspech budí..
    publikované: 28.01.2011 20:18:12 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. teda
    beletriu nemusím, ale toto bolo ozaj pútavé! Viem, že to dopadne dobre..
    publikované: 28.01.2011 22:02:25 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. zvlastny cas je,
    iny by len jedol a druhy hladuje..ale vazne, ked o takom dacom citam je mi na plakanie..zvlastna doba, divna, deti sa nam vselicim pchaju a ide im to nielen na rozum..
    publikované: 28.01.2011 22:11:56 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. pútavé
    pravdivé, psychika v stravovaní robí svoje... ako dieťa som nepotrebovala jesť, energie na rozdávanie, ked pozriem na fotečky, deti sa chechtajú, že hen, anorektička....tenučké tintítko, mamka so mnou po lekároch behala, susedia sa jej smiali, že dcére jesť nedáva, sama všetko požerie /bola tučinka/, bola som spokojná, nepotrebovala som toľko žrať, to bolo celé.... ale potom prišli hormóny, komplexy, uvedomenie si vlastnej bezmocnosti a dnes sa cpem o dušu.... čo už, aspoň sa vrásky vyplnia, že áno....
    Oni tam dievčičke pomôžu, všetko bude dobré, hlavne, ak ona sama chce....:-)))
    publikované: 29.01.2011 09:25:19 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Najdôležitejšie je
    že ONA bude chcieť ..........potvrdzujem zo života...
    a prajem veľa síl a trpezlivosti...
    publikované: 29.01.2011 11:42:50 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Mata, hehe..vypnovat je fajn cinnost ;))
    ale vystihla si to.. som nebola jedak nikdy velky, v sestnastich som zacala jest tak, ze to bolo na povazenie..aj cez hodiny, bo som odpadavala od hladyu ..boli vdievcence robili dietu, boli co nemuseli, ale doma sme nesedeli, vecne sme sa dakde hnali, skakali, natriasali a okrem toho, malokto robil princeznicku doma, pracovalo sa..mno a vzorom boli krasne zeny ako Ornella ...teraz je doba co naozaj ide ludom na rozum, daco sa orezuje, daco sa vypchavava..kazdy chce byt IN a kazdy kazdemu sa podobat..hroza..
    publikované: 29.01.2011 13:02:56 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Radosť,
    kiežby to porucha štítnej žľazy bola a nie porucha sebavedomia. Možno preto, že najprv ako lata, kamarátky frajerov mali a tak skúšala jesť, až sa nemohla ovládať a frajera aj tak nenašla. Možno to a možno niečo, skryté, čo keď dospeje, nebude dôležité. Čas ukáže. Strávi síce o rok viac v škole, ale nebude vadiť, pokiaľ sa z toho dostane.
    publikované: 29.01.2011 16:52:19 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  8. HB 88,
    aj ja verím. Nič nie je dôležité len zdravie a duševná pohoda
    publikované: 29.01.2011 16:53:18 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. jajaj,
    ja som sa nad tým zamýšľala, že koľko je takých, hlavne žien, ktoré sú nešťastné, že sú kosť a koža a zas naopak, niekomu sa stačí vody napiť a má kilo na sebe.
    Trpí tým mládež vo vyspelých/lejších štátochJe to nedostatkom pohybu, alebo je to z nudy a vysedávania pred PC?
    publikované: 29.01.2011 16:57:07 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Mahara Ti,
    ==čo už, aspoň sa vrásky vyplnia, že áno.... ==to si my, čo sme si v dobrom i v zlom v živote odskákali, povedať môžeme, lenže to ego pubertiačok sa rýchlo naruší, ak len slabý náznak výsmechu na ich postavu je.
    Mne vraj tie kilečká navyše pristanú, hoci ja si to vôbec nemyslím, hlavne keď pred skriňou šiat stojím a nič mi nepasuje a nie je to frbou.
    Aj ja verím, že ju za pár mesiacov usmiatu uvidím.
    publikované: 29.01.2011 17:02:12 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  11. VN,
    nič na silu robené nemá dlhé trvanie...ONA chcela a ja verím, že vydrží.
    Budem tlmočiť tvoj pozdrav. Je to známej dcéra, ktorá si včera prišla srdiečko otvoriť
    publikované: 29.01.2011 17:05:05 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  12. jajaj,
    lenže kde teraz panelákové deti na roboty vyhnať, keď aj rodičia doma sedia? Máš pravdu, nebolo PC, TV programy až 3 a to len vo večerných hodinách a tak sme veru spálenú hrávali, volejbal, tanečné zábavy bývali min raz za mesiac, cez prázdniny sme brigádovali a tak kilečká sa nemali kedy ukladať a nehovoriac už o strave. Nebola taká pestrá a hlavne maškrtná. O McD som chýrovala, keď som bola dáááávno dospelá
    publikované: 29.01.2011 17:10:35 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  13. mám opačný problém
    nech zjem čo chcem, stále vážim rovnako. Rád by som pribral :-/
    publikované: 29.01.2011 19:03:57 | autor: helloboy88 (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Vasi,
    ver ze to je doba cudna divna a mladez a deti ovladnes lahko., to este teliatko, ved aj my sme teliatkami boli si pamatam dobre..sice co ti ja viem? v dnesnej dobe ti aj stare rado by telatom bolo..vsade to mas, kde sa kuknes..mozgy aj nam gumuju tiez..no ja sa nedam, asi neni co gumovat a vobec ja chcem byt babkou a budem IN babkou Bio! ;-)) teda pokial mi dovtedy zuby a zdravie vydrzia a nic nebudem musiet nahradzat :DD

    PS: dievcine drzim palkce, mali sme v rodine ..ak ma dobru natutru dostane sa z toho lahko..:)
    publikované: 29.01.2011 19:30:10 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. jajaj
    ==budem IN babkou Bio==aj ja takou chcem byť, len neviem , aká to je? O zuby sa neboj, porcelán to istí.
    publikované: 29.01.2011 20:08:33 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. HB 88,
    choď do posilovne. možno ti to pomôže a priberieš. Možno máš také gény a možno za chvíľu budeš inú pesničku spievať
    publikované: 29.01.2011 20:10:55 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Vasi,
    no modna , taka co kraca s dobou-bio natural..teda bez akehokolvek klobasoveho jedu, farbiv a silikonu a zajacika akurat tak do kralikarne ked uz .. :- )
    publikované: 29.01.2011 21:09:30 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014