Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Smer-SD začal predvolebnú kampaň veľkoryso a na najvyššej úrovni

... až 120 000 pracujúcich poberateľov SD môže mať od 1.1.2015 zvýšený svoj SD ...

Dnešné média priniesli správu, že v NR SR  parlamentný výbor pre sociálne veci schválil zmenu prejednávanej novely zákona č.461/2003 Z.z. o sociálnom poistení. Na tom by nebolo nič zlého ani neobyčajného, lebo je to bežná prax pri prejednávaní návrhov zákonov. Zvláštne je ale to, že ide o zmenu, ktorá by sa mala od 1.1.2015  priaznivo dotknúť asi 120 000  pracujúcich poberateľov starobných dôchodkov (SD).

O čo ide? Doteraz podľa platného zákona môže pracujúci poberateľ SD požiadať Sociálnu poisťovňu (SP) o prepočítanie výšky svojho SD len raz do roka, ale iba vtedy, ak už skončil pracovný pomer.

V predloženej novele zákona, ktorá je momentálne v schvaľovacom procese v NR SR, sa navrhuje zmena v tom, že pracujúci poberateľ starobného dôchodku, by od 1.1.2015 mal mať možnosť požiadať o prepočítanie výšky svojho SD  raz do roka a mohol by to urobiť aj bez skončenia svojho pracovného pomeru.

Po dnešku (9.10.2014)  poslanci predmetného parlamentného výboru odsúhlasili zmenu v prejednávanej novele zákona v tom zmysle, že   pracujúci poberateľ starobného dôchodku by od 1.1.2015 nemal o prepočítanie výšky svojho SD  žiadať, ale SP by to urobila povinne  automaticky,  bez podania žiadosti. Poslanci v zmene navrhujú taký mechanizmus, podľa ktorého by tento prepočet musela SP vykonať každoročne, vždy najneskoršie do konca marca s tým, že zvýšenie SD by platilo 1.1. každoročne aj so spätným doplatkom.

Podľa môjho názoru síce ide o ústretový krok pre spomínaných asi 120 000 občanov SR, ale asi to nebude zadarmo.  Vláda, ktorej vládne Smer-SD, ak by to bola myslela úprimne, mala toto ústretové gesto  urobiť v niektorej zo 4 tohtoročných noviel zákona o sociálnom poistení. Napríklad ostatná novela zákona, začala platiť nedávno, od 1.10.2014 ( 240/2014 Z.z.). No neurobila to a zrejme vedela prečo. Čaká totiž, že takto obdarovaní,  120 000 pracujúci poberatelia SD, sa  jej za tento darček pozitívne odvďačia, v tohtoročných komunálnych, novembrových voľbách. No čo, takéto počínanie našich politikov asi nie je protizákonné, ale určite nemá nič spoločné s dobrými mravmi. A v tom vidím veľké negatívum. Totiž, ak si toto počínanie našich politikov, aj obyčajní občania úplne logicky vysvetlia, nie  ako lobizmus, ale  ako nepriamu korupciu,  potom sa nedivme, že  boj proti korupčnému konaniu štát prehráva na celej čiare a na všetkých úrovniach.

Takže, aj o tom budú naše novembrové voľby, a to či to s bojom proti korupcii myslíme vážne alebo nie. Ak to myslíme vážne, potom by sme to mali dať tým politickým stranám, ktoré sa korupčne správajú, aj jasne pocítiť. A to tým, že im v žiadnych voľbách nedáme svoj hlas.

Prajem príjemný deň. doko


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Trefné
    Lenže toto je iba začiatok predvolebnej kampane. Onedlho budú mať dôchodcovia vlaky zadarmo....A najväčšia paródia na tom je to, že dôchodcovia nadávajú na dzurindu aký bol netvor / SPP/ , pričom polovica peňazí z predaja SPP išla na ich dôchodky.....Čistá komédia tento štát....
    publikované: 13.10.2014 12:56:19 | autor: podo (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014