Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Červený vegaburger

Sójový burger na spôsob červeného steaku.


Najjednoduchší spôsob, ako uvariť väčšine ľudí vegánske jedlo, je siahnuť po sójových a iných rastlinných alternatívach a urobiť niečo klasické. Kvalitné výrobky sú chuťovo príbuzné tým živočíšneho pôvodu, ale bývajú drahé. Keď si napríklad kúpite sójové bôby, vyrobíte z nich o polovicu viac mlieka než kúpite za rovnakú cenu. Navyše vám ostane takzvaná okara, sójová drť, ktorá sa bežne ani kúpiť nedá. Tento recept vznikol práve z dôvodu, že som chcela túto okaru spracovať.

Na jeden sýty obed potrebujeme:
  • 250 gramov okary
    alebo uvarenej sóje, ktorú rozmixujete na kúsky s priemerom 1-2 milimetre
  • 40 gramov hrubej sójovej múky
    v prípade núdze inej, výborná je ovsená
  • lyžica lahôdkového droždia
    alebo 1 kocku čerstvého alebo 1 sáčok sušeného
  • 3/4 lyžice soli
  • 1/4 pohára vody
  • lyžica oleja
  • kúsok repy s priemerom asi 5 cm (cvikla)
  • korenie podľa chuti
    napríklad lyžička provesálskeho

Repu očistíme a najemno nastrúhame. Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme rovnomernú zmes. Múka a okara tvoria základ, droždie dodá jemne mäsovú chuť. Lahôdkové droždie už nekysne, preto nevadí ani ak máte citlivý žalúdok a bežne vám kysnutý chlieb vadí.

Na pečiaci papier alebo olejom potretý tvarujeme placičky s hrúbkou 1-2 cm. Rúru rozpálime na 200 stupňov a pečieme 30-45 minút, kým sa farba nezmení ne červenú a placičky nezačnú rozvoniavať po celej kuchyni.

Podávame s tofunézou a/alebo zeleninovým šalátom. Ja som tu svoju pripravila podľa receptu na stránkach http://dewiibatwoman.blogspot.cz/2013/10/domaci-tofuneza.html . Do základej majonézy som pridala dva strúčiky cesnaku a poriadne rozmixovala.


Archív - V kuchyni ako doma | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014