Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Slovensku-kostoly bez krížov

... fotočriepky z Vysokých Tatier...

Veru na našom malom,  katolíckom Slovensku sú aj také. Pritom ide o funkčné rímskokatolícke kostoly teda také,  kde sa stále konajú obrady. Možno ich nie je veľa, ale dva sa určite nachádzajú  na mieste, ktoré patrí k najnavštevovanejším na Slovensku – vo Vysokých Tatrách. Takže  sa nedajú  len tak ľahko prehliadnuť. Jeden maličký stojí v Tatranskej Polianke a bol postavený za socializmu a druhý oveľa krajší a väčší je drevený a stojí v Tatranskej Javorine. Postavený bol ešte v roku 1903 pod sponzorstvom kniežaťa Hohenlohe a to aj napriek tomu, že sám bol protestantom. Tieto kostoly sú síce už na prvý pohľad  veľmi rozdielne, ale predsa len majú aj niečo spoločné.  

Po prvé. Ich siluety sú bez krížov. Ten v Tatranskej Polianke mal pôvodne jednoduchý drevený kríž, ktorý bol asi vo výške  4 – 5 metrov a zrejme oňho prišiel  ešte počas  pamätnej víchrice. Ten v Tatranskej Javorine mal tiež drevený kríž, no ten už niekoľko rokov dozadu  nestal kolmo, ale šikmo a tak  asi spadol  pod ťarchou svojej staroby.  Fakt je jeden a to ten, že teraz im kríže chýbajú. Oprava toho v Tatranskej Polianke je podľa mňa veľmi jednoduchá. Stačí 5 metrov dlhý rebrík pár šikovných rúk  a radovo by to miestnych farníkov nestalo viac ako pár 10 eúr. V horšej pozícií je  kostol v Tatranskej Javorine,  lebo ten je už viac ako storočný, naviac drevený a kríž treba umiestniť do výšky možno aj dvoch desiatok metrov. Tu už rebrík určite stačiť nebude a miestnych farníkov  oprava vyjde  určite na niekoľko tisíc eúr.

A po druhé. Farníkov v  Tatranskej Polianke, ale  aj v Tatranskej Javorine  je tak málo, že jednoducho zo svojich príjmov si asi opravu ich kostolov zabezpečiť nedokážu. Veria, že im v tom pomôže aj niekto iný.  Ako to tam vyzerá v realite   môžete vidieť aj na nasledujúcich obrázkoch.

Tatranská Polianka

Tatranská Javorina

Tatranská Polianka

Autor  tohto plačúceho Krista postavil hneď naproti kostolíka v Tatranskej Polianke, ktorý momentálne kríž nemá   a zrejme  tým chcel nám okoloidúcim pripomenúť, že  horšia ako bieda v peňaženke je bieda ľudského ducha. Čo bolo určite aktuálne v čase socializmu keď kríž postavili, ale žiaľ je to aktuálne aj dnes.

Príjemnú a pokojnú sviatočnú nedeľu praje doko.


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

  1. Žiaden problém
    V takej svätej a katolíckej krajine ako je Slovensko, kde je okrem toho ešte cirkev platená štátom (štatocirkev) by to nemal byť žiaden problém.
    publikované: 23.08.2009 08:39:45 | autor: AJA (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Prečo ludia ešte stále túžia vidieť Ježiša na kríži?
    Až keď budeš schopný vidieť Ježiša usmiateho, potom aj Tvôj život bude pokojný a laskyplný, ako bol jeho život. Cieľom jeho života bolo ukázať cestu životom s láskou v srdci, ten kríž mu pridelili ľudia, ktorých posilňuje pohľad na utrpenie. Je najvyšší čas zmenit obraz vo svojom srdci a hneď pocítiš účinok.
    Pohľad na Ježiša - Utrpenie posilňuje len na chvílu, pohľad na Ježiša - Lásku napĺňa. Ktory obraz Ježiša nosíš v srdci Ty?

    publikované: 23.08.2009 10:41:35 | autor: Evelyn (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Veľmi krásne
    obrázky aj text je veľavravný.
    publikované: 23.08.2009 18:08:18 | autor: cestovateľ (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Žiaden problém II
    Keď už tak strašne túžia, určite nebudú mať problém si to všetko zaplatiť.
    publikované: 23.08.2009 18:34:35 | autor: AJA (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014