Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Návrhy a počty Kláry Sarkoziovej

Sociálne návrhy  noviel zákonov z dielne SMK na  februárovej schôdzi parlamentu.

 

Najprv chcem predoslať, že nie je mojím zámerom nahrávať na gól súčasnej vládnej koalícii .

Len sa chcem pokúsiť zistiť, prečo Klára Sarkoziová z SMK presadzuje zmenu v kritériách pri posudzovaní nakladania s peniazmi sporiteľov druhého piliera.

Už dávnejšie sa prevalil škandál a či skôr poznanie o stratách sporiteľov, ktorí si nenašli sľúbené výnosy na svojich kontách. Teraz pani Sarkoziova navrhuje, aby sa zrušila jedna z ochrán peňazí vkladateľov.  

Ňou má byť šesťmesačná doba porovnávania zhodnocovania majetku v dôchodkovýh  fondoch.

Opatrenie zavedené kvôli včasnému zisteniu negatívneho vývoja výnosov podľa  navrhovateľky spôsobuje škody vo výške 90 € v priemere na sporiteľa.

Skúsme si predstaviť, o koľko by mohol prísť priemerný sporiteľ, ak by dôchodková spoločnosť začala obchodovať s rizikovými cennými papiermi a obchody jej nevyšli. 

To samozrejme nevieme, lebo navrhovateľka a jej kolegovia sa neunúvali na svojom webe presnejšie analyzovať možné výnosy alebo straty z rizikových obchodov DSS. Odporúčam jej, aby sa obrátila na svoju lobbistickú skupinu, ktorá na ňu zatlačila aby predložila túto novelu. Bolo by zaujímavé prečítať si ich finančné prepočty, ktoré vypľuli tú sumičku 90 ojro.

Ako dopadlo uvoľňovanie kritérií pre obchodovanie na trhoch s cennými papiermi v USA sme pocítili všetci. Prečo potrebuje pani Klára ohrozovať svojich voličov? Vo vidine šťastných hazardov na burzách?

Som si istá, že by to vedela vysvetliť, keby si to bola vopred vypočítala na základe serióznych finančných modelov a ich analýz. Mám na mysli percentuálne vyjadrené predpoklady, nie presné sumy...

Druhý návrh z tohto sociálneho balíčka noviel je novela zákona o službách zamestnanosti. Toto mám v pláne komentovať v budúcom článočku trochu hlbšie, ak sa mi podaria zohnať dôveryhodné pramene k danému problému.

čokomilka   


MIŠ-MAŠ | stály odkaz

Komentáre

  1. Obávam sa,
    že skutočné dôchodky pre súčasných sporiteľov v DDS budú na zaplakanie. Každý, kto sleduje kapitálový trh, to len potvrdí.

    Samozrejme, že dôchodok Kaníka, Mikloša a spol. sa nebude tvoriť každomesačným sporením na účet DDS ale úplne inak, preto je logické, že podozrievanie tých firiem majú na saláme.

    Ktovie aké boli/sú skutočné prepojenia SDKÚ, Kaníka aj SMK na tieto firmy, keďže sa tu núkala možnosť obchodu s dohodením úspor ľudí konkrétnym firmám - za príslušný benefit.

    Lenže výsledky takéhoto pátrania by mohli priniesť drastické sklamanie z toho, či má význam pri tak pyramídovom systéme zotrvávať v tomto štáte. A ukáže sa, že šťastný ten, kto vie o realite najmenej
    publikované: 29.01.2010 11:05:31 | autor: Filiberta (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Filiberta, len som chcela zistiť z čoho
    vychádza Klára Sarkozyová, za kých burzových obchodov, lebo prepočet musí vyjsť z konkrétneho predpokladu aby bol uveriteľný avšak toto bolo zamlčané...preto v tejto fáze je to len bohapustá propaganda a či dokonca klamavá reklama...
    publikované: 29.01.2010 12:23:02 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Produkuje
    SMK v poslednej dekáde aj niečo iné ako bohapustú propagandu ? Klára Sarkozyová, zverejni zdroj, výpočty, analýzy, číselné predikcie a číselné implikácie, pravdepodobnostný počet, podoprený vyššou alebo aspoň tou najnižšou matematikou.
    Lebo takéto vyšteknuté jedno číslo je len "jedna baba povedala".
    publikované: 29.01.2010 13:10:15 | autor: lalalka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. pozrite si par obrazkov
    publikované: 30.01.2010 00:12:46 | autor: krija (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. kadejaké prepočty by bolo zaujímavé vidieť a porovnať
    zaujímavé je však to, že keď už my bežní máme tú možnosť, tak je nám to na dve veci ...
    publikované: 30.01.2010 20:58:40 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014