Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Posledné nevesty Slnka

Kam už ísť pri príležitosti cyklického sviatku vegetatívneho božstva zdôrazneného potešením zo štátneho voľna, ak nie do kláštora

A nie hocijakého, ale pomenovaného na počesť sv. Kataríny zo Sieny, ktorú v roku 1999 povýšil pápež Ján Pavol II na jednu z patróniek Európy. Povráva sa, že odvtedy sa na jej portréte v pápežskej rezidencii pri zasadnutí Európskeho parlamentu objavujú slzy. Inak, tá Katarína (1347-1380) bola od útleho detstva vysoko uvedomelá a agilná. V socialistickom režime by bola vo veku 7 rokov hrdou pionierkou, s víziou vstupu do strany a následne politiky. Táto bystrá a ambiciózna intrigánka údajne natoľko vydesila pápežskú stolicu, že si potom dávali na ženy pekelný pozor a ich príliš do mocenských štruktúr neinkorporovali.

Kláštor nie je - ako by sa dalo očakávať - v talianskej Siene, ani inom európskom meste. Na návštevu sa treba vypraviť skrzevá oceán, až na juh Peru, do mesta Arequipa neďaleko hraníc s Bolíviou a Chile. 

 

 

Tam, pod majestátnym stratovulkánom El Misti (dal mestu Arequipa pomenovanie z ajmarčiny - miesto pod horou) je od roku 1580 nepretržite prevádzkovaný Kláštor svätej Kataríny sienskej.  Napriek európskemu názvu a architektúre španielskych kolonizátorov nemá nič z európskej kláštornej prísnosti a strohosti. Kultúra ríše Inkov, ktorej pozostatky kontinuálne pretrvali v Peru podnes deň, sa predrala na povrch veselými farbami ako na indiánskom ponči. Sochu boha Slnka Intiho kolonizátori síce zabalili do ornátu, ale jej obrysy sa zreteľne črtajú.

Zrejme nebude na škodu odbočiť do roku 1532, keď reprezentant katolíckeho Španielska František Pizarro s jeho dobre ozbrojenou kompániou zničil inckú ríšu Synov Slnka, Tawantisuyu. Táto kultúra až do zániku ríše tiež prevádzkovala svoje kláštory obývané Nevestami Slnka - pannami z lepších rodín, ktoré žili v posvätnom ústraní, kde pripravovali posvätný chlieb a posvätné pivo.

Nápad bohatej a zbožnej kolonizátorskej vdovice Guzmánovej prevádzkovať v Arequipe kláštor, ktorý dostala ani nie pol storočia po zániku ríše Inkov, sa stretol s pochopením. Privítali ho svätuškárski nadriadení, ktorí v ňom videli príležitosť na christianizáciu barbarov, ale tiež domáce obyvateľstvo. Pretože si dobre pamätalo z vlastnej kultúry, že dievčatá z lepších rodín odchádzali do ústrania, aby sa stali "nevestami Slnka". A tak kláštor svätej Kataríny pojal do svojich veselých farebných uličiek domorodé dievčatá z miestnej vyššej vrstvy. Namiesto posvätného chleba piekli hostie a venovali sa tiež výrobe liekov. Substrát zostal, zmenili sa iba kulisy.

V čase najväčšieho rozkvetu žilo v kláštore až niekoľko stoviek mníšok. Dnes je posledných panenských neviest Slnka, vlastne od roku 1532 neviest Krista, len pár desiatok. Napriek tomu, že od druhej polovice 20. storočia majú zavedenú tečúcu vodu a vybudovanú kanalizáciu, záujem noviciek nie je. Mníšsky džob prestal byť rodinnou prestížou a Peruánky sa radšej realizujú ako sprievodkyne po kláštornom komplexe.  

Kláštor má asi 20 tisíc metrov štvorcových a je malým samostatným mestom.

 

 Jedno z nádvorí s popínavými rastlinami a pomarančovníkmi. V pozadí je výhľad na El Misti. Pri troche dobrej vôle je ho vidieť aj na zábere.

 Steny sú ozdobené freskami s výjavmi zo života svätcov.

 Mníšska cimra.

Jedna z kláštorných kuchýň.

 Katafalk s obrázkom sv. Kataríny sienskej.

Žľab už neslúži svojmu účelu, nakoľko v kláštore je naťahané vodovodné potrubie. 

Modrá časť areálu

 

 Ústredné kúrenie

 Červená časť areálu

 Aby bolo jasné, odkiaľ prišlo do Peru dobro

 Posledné nevesty Slnka. V kláštore prežijú zvyšok svojho života a spočinú vedľa svojich predchodkýň.

-------------------------------------------------------

 

Stratovulkán El Misti (pod oblakmi na horizonte, pohľad z altiplana) umelecky rozpracovalo trio Yanahuara (na sprievodných obrázkoch k muzike je aj mesto Arequipa a vrch Čačaní).

O inej peruánskej hore je skladba Huascaran, čo vznikla na pamiatku čs. horolezeckej výpravy, ktorú z Huascaránu (6768 m) striaslo zemetrasenie.

FOTO: náš pitvorný kamarát Ivan, t.č. opäť na cestách


Fotografie odtiaľto aj odhentiaľ | stály odkaz

Komentáre

  1. krasne obrazy.
    Vydychli na mna atmosku, ako keby som tam bol.
    a pridam nieco na americko-klastorne-velkonocnmu temu z Wiki:
    During the 20-day month of Toxcatl, a young impersonator of Tezcatlipoca would be sacrificed. Throughout a year, this youth would be dressed as Tezcatlipoca and treated as a living incarnation of the God. The youth would represent Tezcatlipoca on earth; he would get four beautiful women as his companions until he met his destiny, in the meantime he walked through the streets of Tenochtitlan playing a flute. On the day of the sacrifice a feast would be held in Tezcatlipoca's honor. The young man would climb the pyramid, break his flute and surrender his body to the priests. Sahagún compared it to the Christian Easter.[22
    Vcera som v rozhlase pocul, ze farari posvacovali tri druhy oleja: olej chorych, svatych a tusim mrtvych. Cirociste samanstvo. Mam pocit, ze to ozaj nema daleko od pocinania knazov vzyvajucich Tezcatlipocu, Quetzalcoatla ci Kukulcana.
    publikované: 21.03.2008 21:47:11 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ten areál je, Sinuhe, okrem farieb milý
    nízkymi obytnými stavbami, ktoré však majú číro pragmatický dôvod. Úrodná oblasť pod stratovulkánom býva postihnutá zemetraseniami. Už dva roky po otvorení kláštora, v roku 1582, ho jedno také poškodilo a osadenstvo ho potom vyspravovalo. Nevedno, ako vyzeral prvý kláštor (zrejme podľa toho, kto ho navrhol, možno bol architekt Španiel), aký bol rozsah poškodenia a koľko ľudí zahynulo, ale jeho znovuvybudovanie už mali viac-menej v rukách domorodí obyvatelia a tí vedeli, čo a ako. Lebo pri ďalšom prípadnom zemetrasení im šlo, pochopiteľne, o život.

    Som ešte k tej Kataríne sienskej zabudla poznamenať, že ak je niekto v poradí dvadsiaty tretí z dvadsiatich štyroch detí a dostatočne vnímavý (prípadne obtĺkaný staršími súrodencami), nemôže nepostrehnúť, že to mohutné rozplodzovanie nie je bohviečo a sa mu mníšsky život javí ako dobré riešenie. Katarína sienská sa určite zrealizovala lepšie, než keby pokračovala v stopách svojej matky rodiacej v pravidelných intervaloch ako mačička. A ešte to aj mohla Katarína deklarovať ako obetu Ježišovi, nárokovať si na obdiv okolia a kariérne to využiť. Akože jak si odtrhla od huby.
    publikované: 22.03.2008 07:16:21 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Zabudla som dať linku na oficiálny kláštorný web
    Tu je:
    http://www.santacatalina.org.pe/
    Zo Španielska ovplyvneného maurskou kultúrou umajjovských čias sa do Peru dostal arabský pojem zoco - bartrovanie. V kláštore bolo námestie Zocodover, kde mníšky bartrovali kláštorné produkty. Je to v časti Citadel.

    A tiež tam nie je poznámka, že stará časť Arequipy je zapísaná vo Svetovom dedičstve UNESCO ako dôkaz prieniku dvoch kultúr - kolonizátorov a domáceho obyvateľstva:
    http://whc.unesco.org/en/list/1016
    publikované: 22.03.2008 07:26:09 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. No a k tým rituálom, čo si býval spomenul svätením olejov,
    tak prakticky u všetkých náboženských rituálov sa dá zanalyzovať ich najstarší - najprimitívnejších základ, a ten je cca po celom svete rovnaký. Pretože najstrašie štrukturálne vzorce chovania sapienta, báza náboženstiev, majú podobnú šablónu, lebo veď nervový systém sapienta nie je zásadne odlišný.

    Problémy môže spôsobovať povrchová úprava - to, čo sa na najstaršie vzorce ponabaľovalo - a ich aj spôsobuje.
    Napríklad judeokresťanstvo (zostaňme doma, tu to najlepšie poznáme) tým, že má zakomponovaný vyplakávací mechanizmus - Všetci nás chcú zabiť, ale my sme sa nedali a teraz jeme. Zabili nám Ježiškááá! - to sú, Sinuhe, dve mantry toho istého primitívneho náboženstva pôvodom z dobry bronzovej, len jedno je kmeňový výkrik a druhý sa pokúša o všeobjímajúcu lásku, s výnimkou tých, ktorí nie sú naši. Toto vedie k chronickej infantilizácii. Ak sa nájdu ľudia, ktorí majú dosť energie, aby sa tomuto infantilizačnému tlaku vzopreli a naozaj mentálne dospejú - stanú sa schopnými nezávisle pozorovať a hodnotiť, aj svoje možnosti vo vzťahu k realite - sú nemilosrdne kopnutí do zadku ako krajne podozriví.
    Judeokresťanstvo udržiava ľudí vo vytrvalej detinskosti. A ako vieme, deti sú neinformované a nekultivovane, priamočiaro kruté.
    publikované: 22.03.2008 07:45:20 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. K mentalnej dospelosti.
    Otazka je, ci sa da ludom pomoct k tomu, aby "mentalne dospeli".

    Ci sa im da efektivne pomoct priamym poucenim ci osvetou.
    A lepsie povedane: ako konkretne im najlepsie pomoct k tomu mentalnemu prebudeniu, pomoct im vyvliect sa z tej ich akejsi maternicovej blany a otvorit ich este stale slizom a krvou zaslepene oci.

    A mozno si priroda pomoze sama. Musia dospiet - tie procesy v ich hlavickach maju svoj cas. Zarodok tam urcite je - ovsem, ako hovoril aj ten ktoreho je teraz plno v mediach - stary mystik Jezis - niektore semeno na dobru podu, niektore semeno na neurodnu suchotu, niektore na zhubnu bacorinu.

    Osud.
    Niet dovod sa vzrusovat - aj Jezisov pripad ukazuje - nech budete akymkolvek mystikom, prasata budu stale krochkat a psi maximalne tak lizat ruku.
    (tym nechcem urazat ani prasiatka ani psikovv ani akekolvek ine druhy - proste je to tak)
    publikované: 22.03.2008 09:16:49 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Dospieť je predsa prirodzené
    Neprirodzené je zostať infantilom.
    I keď, vládnuť davu neinformovaných infantilov schopných bez váhania kanalizovať svoju krutosť podľa pokynov vladára, je bezosporu pohodlné.

    O infantilizácii v moderných časoch, kedy sa judeokresťanstvo s jeho kostolmi a strašením vlažných a váhajúcich skombinovalo s medicínsko-priemyselným komplexom, kde sú kostolmi polikliniky a špitály a strašenie je ešte strašnejšie, lebo sa týka pozemského vlastného zdravia, píše napríklad Stanislav Komárek v knihe Spasení těla. No ale to sme trochu odbočili.
    publikované: 22.03.2008 09:34:00 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. keďže každá debata zdes končí pri tom, tak:
    publikované: 22.03.2008 21:35:03 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. V kontexte témy nie je
    dôležitá Janička, ktorá tiež zneužíva chlapca Ošera na ospravedlňovanie izraelských ukrutností, ale kmeňové mýty doby bronzovej - ideologická výstuž agresívnej sionistickej kolonizácie Palestíny.
    Od teba sa, kriq, žiadny seriózny príspevok na túto tému neočakáva a nikto ti preto nebráni, aby si v tejto debate skončil.
    publikované: 23.03.2008 07:08:23 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Krivolaka prt ku stastiu
    publikované: 23.03.2008 21:52:32 | autor: xyz xyz (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. ema,
    precital som si na nete zopar protichodnych recenzii na tu tebou citovanu Komarkovu knihu a hned som si ju bezal kupit. Nemali ju tu nedaleko nas v pasazi, tak som si ju objednal cez inetobchod. Mam pocit, ze uz davno som ju chcel citat :-)
    publikované: 23.03.2008 23:56:49 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. inak dnes som urobil
    skvele mafaldine s jahnacim ragu (na cervenom vine, rozmarine, dusenej mrkve, stanglovom celeri a cibulke). Ale kedze o moje recepty nejavite zaujem, obmedzim sa na konstatovanie, ze ide o priam rajsku pochutku.
    publikované: 24.03.2008 00:43:08 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Kníhkupectvo v pasáži
    je tuším otvorené furt. Kedykoľvek idem okolo - otvorené. Aj včera. To je jedna z výhod neviditeľnej ruky trhu. Človeka prepadne nutkanie kúpiť si počas veľkonočnej nedele knihu, a on má kde! Ofšemže knihu takú, akú majú. Lebo mne sa tam takú, akú chcem, zatiaľ kúpiť nepodarilo.

    Sinuhe, napríklad ja som vtedy prejavila záujem o zdravie kačice na mede. To ostatní boli ignoranti.
    publikované: 24.03.2008 06:37:30 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. My sme mali mať ščavnatú morku na hubách,
    ale nakoniec sme pojedli u Leberfingera špenátové noky, pretože morku si z chladničky ukoristil kocúr.
    publikované: 24.03.2008 06:42:44 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Komenský na trojkolke z Krivolakej prte
    sa dostal do knižky!
    Aj to z Tichého sveta galérií.
    A ďalšie majsterštyky filozofovej frajerky Violy Vyholenej.
    Vďaka za pdf ako upozornenie, že vyšla knižka, ktorú si možno vziať do postele. Stavím sa, že kníhkupectvo v pasáži je dnes otvorené a ju tam nebudú mať.
    publikované: 24.03.2008 07:04:45 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Tam kde kriq končí,
    ja len začínam.
    Teda ema, Sinuhe nás tu obtešuje vospolok rajským jahňacím ragú, ja pripravujem slávnostný turulí perkölt na smotanke, hríbikoch a šúlancoch a ty sa nám do toho vrútiš so šiestimi hovnami od Vyholenej. To aby sme začali odznovu.
    publikované: 24.03.2008 14:36:49 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Ale veď ja nemám nič proti tomu,
    aby ste si nechali ozvučiť slávnostnú tabuľu Stockhausenom z Mordoru namiesto vidieckych peruánskych brnkačov a si k tomu recitovali "Fekete turul" od E.A. Poea, občas klokot veršov prerušiac poznámkou, že tá slovenská exilová literatúra stojí ani ne za hovno, ale rovno za šesť.
    Dokonca si myslím, že to tak má byť.
    publikované: 25.03.2008 05:47:56 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. ema precital som kus z krivolakeho pdf
    a viacej sa mi paci tvoj pristup mente et malleo nez bezcielne behanie po prti
    publikované: 25.03.2008 16:34:27 | autor: nwo (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Tak když je to se slevou,
    já si jednu taky vemu.
    Ale ináč bych za tie prachy nerecitoval ani Rumburaka.
    publikované: 25.03.2008 17:04:24 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. A to zas ja rada podporím slovenskú
    exilovú lit... no, tvorbu.
    Majú tí exulanti viac odvahy povedať nám do očú, že len nevychovanec nevie, že v živote sa občas dostáva po hlave len tak, z ničoho-nič a je známkou mentálnej zaostalosti robiť okolo toho škandál a dožadovať sa satisfakcie.

    Napríklad pre mňa jest užitočné, keď mi to hravou a nevtieravou formou pripomenie Komenský na trojkolke.
    Pre niekoho je to zbytočné, lebo mu to príde ako úplná, v detstve hlboko vžitá samozrejmosť, ale pre nás, čo sme švácali po hlave mladšieho brata, je Komenský na trojkolke z praktického hľadiska prínosnejšie čtivo ako ... takých Deset zastavení s čínským obrazem od Hsü Kuo-Huang, kde sme sa prepracovali až po piatu kapitolu "Troubící jeleni v rudých javorech a stádo jelenů v podzimním lesíku" a sme sa dozvedeli, že žiadny z obrazov s týmto motívom nie je podpísaný.
    publikované: 25.03.2008 21:53:15 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Je to síce viac malleo ako mente, nwo,
    ale nebudeme takto proti noci rozoberať, že je to tak niekedy užitočnejšie.
    publikované: 25.03.2008 21:55:38 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Zmena súradníc
    publikované: 26.03.2008 19:20:19 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Že do kláštora.
    Brrrrr.
    Oficiálne sviatky obložené prázdninami vystačili až na výlet do Grónska. Aha.
    publikované: 26.03.2008 21:33:07 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Tibet ešte raz, pre zmenu v New Yorku
    http://www.informationclearinghouse.info/article19611.htm

    Gróni sú nejakí prispatí, že nežiadaju samostatnosť.
    Možno je to aj tým, že americké vojenské základne tam už sú, a tak vrešťanie o prepytujem slobode a nezávislosti netreba.
    publikované: 27.03.2008 06:29:44 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. K videu z New Yorku
    jeden fiktívny dialóg:

    - Načo tam majú toľko namakaných holohlavých brutálnych ozbrojených policajných hoviad?
    - Pretože je tam vysoká vnútorná kriminalita.
    - A prečo je tam vysoká vnútorná kriminalita?
    - Pretože je tam sloboda.
    - Do riti s takou slobodou, keď vedie k fašizmu.
    publikované: 27.03.2008 06:53:26 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Ten prvý link o Tibete
    je veľmi poučný, len trochu pridlhý. Ale šak zato ani pohnutá história čínsko-tibetských vzťahov nie je najkratšia. 4000 krušných rokov bársjako. Podľa všetkého sa Číňania s divokými Tibeťanmi nikdy nenudili. Tibetskí lúpežní mnísi najprv vyvádzali samostatne, potom sa začali spájať s Mongolmi, Mandžuami, neskôr s Angliščanmi a najnovšie so CIA. Tak nech sa potom moc nedivia, že to tam majú Číňania v merku.
    Raz jeden ich kráľ, Trisug De-tsen, celkom neočakávane dostal rozum a začiatkom deviateho storočia uzavrel s Čínou "desaťtisícročný mier". Dlho si nepožil, tradície dbalí súkmeňovci ho samozrejme zabili.
    Ale to všetko také veci, čo sa do protiolympijskej kampane jaksi nehodia.
    publikované: 27.03.2008 12:14:57 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. k tomu videjku o slavnom NYPD
    je aj celkom fajn diskusia citatelov.
    Jojo tam napr. cituje Justina Raimonda:
    After all, what if Chinese government leaders constantly reminded the world that the American Southwest was stolen from Mexico? Imagine the Chinese and Mexican ambassadors to the U.S. demanding independence, for, say, California – or better yet, its return to Mexican sovereignty! Shall the Olympics be forever barred from Puerto Rico, which was forcibly incorporated into the U.S. "commonwealth" in the invasion of 1898?

    Of course not. Yet the Americans and their international amen corner are daring to criticize China for preserving its own unity and sovereignty. It's a double standard made all the more insufferable by the self-righteous tone of the anti-China chorus, whose meistersingers are mainly concerned with celebrating their own moral purity.
    .....

    In short, the popular narrative of the pacifistic Buddhist Tibetans as the good guys and the Han Chinese as the bad-guy aggressors is the stuff of pure myth, pushed by union propagandists, lefty Hollywood do-gooders, and trendy sandal-wearing Western camp followers of the Dalai Lama, who has become a secularized yet "spiritual" substitute for Mother Theresa.

    If the Chinese are wrong to hold on to their province of Tibet, then Lincoln was wrong to insist that the South stay in the Union – and we ought to immediately either grant the American Southwest (and California) independence, or else give it all back to the Mexicans.

    The same goes for Taiwan – China's rulers are no more likely to give up their claim to that island than Lincoln was inclined to let the Confederacy hold on in, say, Key West, Fla.


    P.S. Ten prvy ICH clanok o Tibete je ozaj poucny.
    publikované: 27.03.2008 14:49:40 | autor: Sinuhe (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. Pokavadiaľ ide o samotného dalajlámu,
    toľko sa vycieral na vojnového zločinca G.W. Busha a neštítil sa mágať mu priateľsky jeho krvavú paprčku, až sa mu to vrátilo. Teraz má krvavé paprče aj dalajláma. Karma.

    Tibetský budhizmus sa nikdy neorientoval na etiku politiky. Skôr sa zameriaval na takpovediac hĺbkovú psychológiu. A že práve jeho mnísi podľahnú vražedným opičím emóciám - celé ich učenie je potom o hovne.

    A nie sú to, mimochodom, budhisti, a aj tibetskí, ktorí tvrdia, že ak je nejaké učenie viazané na miesto, kláštory, sochy, knihy - tak je falošné a nezaslúži si prežiť?, sa pýtam.
    publikované: 27.03.2008 15:32:56 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. Ich ucenie nie je o hovne.
    Ale nie je to zrovna pacifisticko etické ucenie - ako vidno.
    Nie dostatocne.
    Je to skor ucenie o vedomi a pochopeni. O individualnom stave vedomia.
    Ostatne, v Tibete su nuteni jest maso - a to zanechava stopy. Ani nie tak to maso same, ale ta nutnost byt kruty.
    Ich ikonicke tanga nesu tiez prilis z povodnej zivocisnej dualnosti - ako vidno.

    Okrem toho - ich elita usla do zahranicia - zvysok, povedal by som, "mierne" duchovne skolaboval.

    V kazdom pripade - ta ucelovost terajsieho "povstania" bije tak do oci, ze je to dost odporne.
    A co sa tyka Dalajlamu - uz som asi pisal - sprofanovali cele jeho politicke dielo. Minimalne to politicke.
    Skoda. Velka skoda - to nestalo za to.

    Ale celkovo sa vlastne nic nestalo. Zas jedna farebna revolucia - tuto ani nestcili natret. Uplne nepodstatny incident.

    PS Cinania su tiez prevazne a prakticky budhisti.
    (ja viem, ze to kazdy vie, ale patri to k teme)
    publikované: 27.03.2008 17:42:25 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. Čo je to za elitu, arton,
    keď v zlých časoch ujde. To sú zbabelci, nie elita. Nemýľme si pojmy.
    A vôbec - nazývať elitou lokálnu feudálnu kláštornú šľachtu a rozpad hnilých feudálnych vzťahov duchovným kolapsom ... je to síce romantické, ale zároveň hlúpe.
    Hej, ľudia sú ukrutní pre iks rôznych dôvodov. Vždy sa nájde ten správny, prečo nejaké ušľachtilé učenie v praxi nefunguje. Učenie je dobré, len ľud treba vymeniť, lebo je krutý. Vyřízeno, hotovo.

    Ale aspoň si nepoužil na rozpad krutých feudálnych vzťahov silné slová ako kultúrna genocída. Lebo potom by sa dali ako kultúrna genocída označiť
    - používanie ohňa, ktoré zničilo kultúru žrania surového mäsa
    - presťahovanie sapienta do chatrčí a zničenie kultúry maľovačov na steny jaskýň
    - používanie pluhu, ktoré zničilo kultúru rýpania sa v zemi holými rukami
    atakďalej.
    Čo hrdší Slováci by mohli za kultúrnu genocídu označiť rozvrat rurálneho Slovenska (obývaného šťastnými pastriermi a roľníkmi) priemyselnou revolúciou.
    publikované: 28.03.2008 06:54:40 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. tibetski mnisi ziadaju slobodu:-))
    co znamena slovo sloboda ked ho vyslovi tibetsky budhista? parlamentu demokraciu?
    publikované: 28.03.2008 11:45:17 | autor: nwo (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. Termin elita ma viacero vyznamov.
    Jeden z nich je aj:
    spolocenska vrstva, ktora rozhoduje a je vzdelana
    (nech uz to vzdelanie ma akykolvek charakter)

    Slovo "kulturna genocida" sa naozaj pouziva aj pri eliminovani negativnych ci zastaralych kulturnych-spolocenskych javov.

    Rozvrat ruralneho Slovenska veru tiez nemozno vidiet len pozitivne.
    Ale ked nejaki budhisti vyhodia zdegenrovanu zidokrestansku dekadenciu tam, kam patri - nasmetisko - tiez to uz dufam nik nebude nazyvat genocida. Kultury abrahamovskych kozojebcov bolo uz dost, to s tebou suhlasim ;)
    publikované: 28.03.2008 12:30:12 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Jedného z abrahámovských, nie tak celkom
    bezvýznamných kozojebcov sme mali možnosť vypočuť si nedávno, ale korporátne média sa tento raz zapodievali duchovným vodcom Tibeťanov a antisemitsky ignorovali hlas duchovného vodcu židov:
    http://haaretz.com/hasen/spages/968729.html
    Key message: In the newsletter, which was distributed to synagogues around the country, Eliyahu proposes "hanging the children of the terrorist who carried out the attack in the Mercaz Harav yeshiva from a tree."

    Exilový tibetský budhizmus zdegeneroval natoľko, že sa už na abrahámovské náboženstvá sám podobá. Nebude prekvapujúce, ak dalajláma - ale napríklad aj lááááma Ole Nydahl, ktorý by mohol účinkovať aj vo Wildersovom skeči ako hosť- zorganizujú mediálny coming out a a budú verejne prisahať vernosť sionizmu;) No ale popritom si môžu pestovať free inner space, myseľ ako priestor, všakáno, kde treba vždy uchopiť ten správny nástroj, v prípade rozdrvenia hlavy susedovi Číňanovi sa odporúča ostrejší a väčší kameň.
    publikované: 29.03.2008 06:44:13 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. Este k tomu linku
    http://www.informationclearinghouse.info/article19605.htm

    Velmi sa mi paci ta kritika v style :
    buddhisti niekedy a niektori boli take svine, ako krestania.)

    Pomery v Tibete boli predmetom idealizacia podobne ako pomery v akejkolvek exotickej zemi - ale viacnasobne viac boli predmetom rasistickej nadutosti, podobne ako pomery v akejkolvek inej Nezapadnej zemi.

    Ziadne ucenie nie je dokonale a neprinesie same o sebe opiciam pokoj,
    ani buddhizmus. A ked bol prineseny do Tibetu ( priblizne vtedy, ako krestanstvo do nasich krajin, teda pomerne neskoro) ked bol prineseny na prelome 2 tisicrocia do diveho feudalneho Tibetu, nemohol urobit naraz zazraky.

    Mame teraz koli tomu ci koli momentalnemu strachu Ameriky z Ciny odmietat a vylievat z vanicky aj objektivne mentalne pravdy a zostat pri zidokrestanskej spinavej kozojebeckej pseudokulture (aka sa z masmedii siri prudom na nasu populaciu opakovane pri kazdych "sviatkoch", ukazujuc vlasatych, bradatych, spinavych v handrach odetych emociami zmietanych a zakernych (podla ich vlastnehj interpretacie) zidov, ako nas historicko kulturny ideal) ?

    Nie.

    PS. Nie som "buddhista", a kazde zabalovanie sa do sloviciek a dogiem odmietam. A suhlasim prave s dalajlamovym tvrdenim - ze kazdy ma zostat pri svojej tradicii a dobre si to rozmysliet, kym zacne konzumovat exoticku korenenu a pre neho tazko stravitelnu stravu.

    Ale objektivna pravda, ze F = ma, zostane objektivnou pravdou, napriek tomu ze Newton bol mozno arogantny nadutec, snazil sa okradnut Leibnitza o autorstvo diferencialneho poctu a okrem toho bol vyrazny alchymista, posadnuty magiou a mozno pritemnou mystikou. Mozno slopal a bil svoju zenu.
    Objektivne pravdy zostanu objektivne, aj tie o psychike a o vasom mentalnom svete, priatelia, bez ohadu na to, ako sa dari tomu, kto ich prinasa.
    publikované: 29.03.2008 10:11:05 | autor: arton (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. S tým sa dá, samozrejme, len súhlasiť, arton
    K tibetským nepokojom by som len na okraj dodala: škoda, že sa ich nedožil mastermind Tom Lantos
    http://www.savetibet.org/news/newsitem.php?id=1199
    Otrčil kopýtka skôr, ako by mu aj v prípade Tibetu realita ukázala prostredník.

    Keď už sme na streche sveta, pozrime sa, čo sa deje v doline a o čom nás USraelské politbyro cez korporátne média neinformuje:
    Sionistické vrece bĺch si myslí, že je rok 1933:
    Day of Infamy: The March 20, 2008 US Declaration of War on Iran
    http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=8429

    Stalo sa tak štyri dni po tom, čo za účasti švajčiarskej ministerky zahraničných vecí Micheline Calmy-Rey podpísala švajčiarska súkromná firma EGL v Teheráne veľký kontrakt s iránskou NIGEL o dodávkach plynu. Nie je v amerických dolároch, pochopiteľne.
    Aby sme nezabudli: iránskej ropnej burze na ostrove Kiš, ktorá považuje US doláre za kvalitný materiál na podkur v čase americkej energetickej krízy, sa darí veľmi dobre.
    Uvidíme, či dianie bude pokračovať v opičom algoritme globálnych aparátčikov: Použiť bombu. Keď nepomôže bomba, použiť väčšiu.
    publikované: 30.03.2008 07:35:41 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. A ešte toto: Kaddáfí zjavne nepestuje
    čačiphen - sladučké žvástanie, len nikoho neuraziť, len sa nikoho nedotknúť. Arabskí quislingovskí sráči si jeho slová z Damašku za iqāl určite nestrčili.
    http://www.informationclearinghouse.info/article19638.htm
    publikované: 30.03.2008 07:49:34 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. ja sa svajciarom nedivim ze sa vyprdli na celu EU
    publikované: 30.03.2008 10:02:41 | autor: new world order (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. Na Calmy-Rey pozor,
    to je strašná picha. Tá kurví švajčiarsku neutralitu, kde sa len dá.
    Po tom, čo ju korporáti povláčili po všetkých médiách za tú obchodnú návštevu u Ahmadinedžáda, poponáľala sa medzi prvými uznať NATO-provinciu Kosovo, osobne tam odbavila vizitu a otvorila aj prvé veľvyslanectvo.
    Čo sa týka Kosova, majú Švajčiari vôbec veľa špiny za nechtami. Aj taký Thači je napríklad ich chovanec. Doštudovať, nwo.
    publikované: 30.03.2008 14:47:43 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. Sziacsko, ema.
    Druhá časť letí. Máš ju?
    publikované: 30.03.2008 23:20:44 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. Svorku vlkov prezlečenú za hravé dietky
    a vlkodlaka v maske Mikimauza mám. Aj vysokohorskú eiffelovku a snehovú zmenšeninu Krista nad Rio de Janierom. Prišla komplet celá súprava.
    Hát, ozvem prijebežne.
    publikované: 31.03.2008 06:29:05 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. Prečo sa Mišelína vešia Schöne Thacimu
    okolo mafiánskeho kŕčika sa dozvieme, keď si pozrieme prepravnú trasu iránskeho plynu. Švajčiarske záujmy nadovšetko a nikdy inak.
    Ale čo v prípade, keď idú švajčiarske záujmy skrzevá americké (presnejšie sionistické) a uprostred na seba nazaria? Odstrihnú sionisti Švajčiarsko od medzinárodného bankovníctva? Na toto predstavenie si ja objednávam lístok v prvej rade.

    Pé e: starý chruňo Brzezinsky sa ozval
    http://www.informationclearinghouse.info/article19646.htm
    Sranda, títo dedovia. S ich pomocou dostala Amerika seba aj celý svet do súčasného stavu a teraz, keď už sú odstavení od politickej moci a v ruke žmolia obolos pre Chárona, ťahajú z vrecka vylajdaných dôchodcovských teplákov kopu ponaučení a dobrých rád.
    publikované: 31.03.2008 06:42:56 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. Chvajchiari si uhnali
    dosť závažnú sekeru na hnilých zámorských finančných trhoch (na ktoré si pred časom museli kúpiť miliardovú vstupenku u SŽK) tak sa zjavne nazdávajú, že im za to teraz prináležia patričné kompenzácie. Už je vypísaný aj konkurz na nového šéfa UBS a zaznievajú prvé disharmonické tóny, že je vcelku prípustné, že by to tentokrát nemusel byť kandidát s viac-menej špičatejšími ušnými lalokmi, lež rezký šéf miestnych nacionalistov. Takže o kvalitnú zábavu v tomto predstavení bude dozaista ešte postarané.
    Detko Zbigniew si už môže akurát tak voľkať, že mu je za jeho nehynúce zásluhy pri budovaní impéria umožnený vstup do elitných geriatrických ustanovizní, čim je relatívne spoľahlivo zabezpečené bezporuchové fungovanie jeho telesnej schránky až do štádia pokročilej senility.
    publikované: 31.03.2008 12:49:55 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. jual obat aborsi di tangerang
    Apotik jual Obat Aborsi TANGERAG paling ampuh dan bergaransi untuk Anda jika tidak berhasil tuntas dalam menggugurkan janin yang ada di dalam perut, inilah solusi yang tepat untuk Anda coba. klinik Kami menjual obat aborsi murah usia 1,2,3,4,5,6,7,8 bulan dengan reaksi yang sangat cepat sekali dalam kurun waktu tidak kurang dari 1hari bisa keluar janinya.
    JUAL OBAT ABORSI TANGERAG , KLINIK ABORSI TANGERAG, OBAT PENGGUGUR KANDUNGAN TANGERAG, OBAT TELAT DATANG BULAN TANGERAG, CARA MENGGUGURKAN KANDUNGAN TANGERAG, TEMPAT ABORSI DI TANGERAG, TEMPAT MENGGUGURKAN KANDUNGAN TANGERAG, CARA ABORSI DI TANGERAG, OBAT GASTRUL DI TANGERAG, JUAL OBAT CYTOTEC TANGERAG
    https://asobinaos.blogspot.com/2018/10/jual-cytotec-aborsi-di-tangerang.html
    https://nurfazlina-anis.blogspot.com/2018/10/jual-cytotec-aborsi-di-tangerang-apotik.html
    https://nikki-facts.blogspot.com/2018/10/jual-obat-cytotec-aborsi-di-tangerang.html
    https://ubyeng.blogspot.com/2018/10/jual-obat-cytotec-aborsi-di-tangerag.html
    https://shikijie.blogspot.com/2018/10/jual-obat-cytotec-aborsi-di-tangerang.html
    https://hybrid-limitation.blogspot.com/2018/10/jual-obat-aborsi-di-tangerang-cytotec.html
    https://spongecode.blogspot.com/2018/10/jual-obat-aborsi-di-tangerang-cytotec.html
    https://tateviksam.blogspot.com/2018/10/jual-obat-aborsi-di-tangerang-cytotec.html
    https://zahratulsengal.blogspot.com/2018/10/jual-obat-aborsi-di-tangerang-cytotec.html
    https://guestsofdotcomphinternati.blogspot.com/2018/10/jual-obat-aborsi-di-tangerang-cytotec.html
    https://lurveisya87.blogspot.com/2018/11/jual-obat-aborsi-di-tangerang-cytotec.html
    https://giankografia.blogspot.com/2018/11/jual-obat-aborsi-di-tangerang-cytotec.html
    https://maijasbodite.blogspot.com/2018/11/jual-obat-aborsi-di-tangerang-cytotec.html
    https://lilarisa.blogspot.com/2018/11/jual-obat-aborsi-di-tangerang-cytotec.html
    https://mysticalcolours.blogspot.com/2018/11/apotik-jual-obat-aborsi-di-tangerang.html
    https://wwwfaralicious.blogspot.com/2018/11/klinik-jual-obat-aborsi-di-tangerang.html
    https://modpaaa.blogspot.com/2018/11/jual-obat-aborsi-di-tangerang-cytotec.html
    https://qielaquincy.blogspot.com/2018/11/jual-obat-aborsi-di-tangerang-cytotec.html
    https://ucantheartme.blogspot.com/2018/11/jual-obat-aborsi-di-tangerang-cytotec.html
    https://midayo95.blogspot.com/2018/11/jual-obat-aborsi-di-tangerang.html
    publikované: 03.11.2018 02:16:26 | autor: jual aborsi TANGERANG (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014