Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ďalší dôvod na obžalobu Gašparoviča

Politické strany, aj členovia petičných výborov poukazujú na to, že Gašparovič nevymenoval Čenteša, hoci mal a tým porušil Ústavu SR. Zabúdajú však na jeden, podľa mňa, oveľa zreteľnejší prehrešok voči Ústave SR, právnej istote a právnemu štátu (Čl. 1).

POVINNOSŤ VYMENOVAŤ GP V PRIMERANEJ LEHOTE

Ústava doslova neuvádza, že prezident je „povinný rozhodnúť o návrhu na generálneho prokurátora.“ Text Ústavy je v tomto prípade pomerne nejasný a z hľadiska nárokov na právny text nejde o najkvalitnejšiu formuláciu (Čl. 102 ods. 1 písm. t)). Preto, až Ústavný súd musel podrobnejšie vyložiť, že: 1. je tu povinnosť rozhodnúť o vymenovaní, 2. má tak byť urobené v primeranej lehote, a 3. nevymenovať možno len z istých dôvodov.

V náleze Ústavný súd uviedol: Prezident Slovenskej republiky je povinný... v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť Národnej rade Slovenskej republiky, že tohto kandidáta nevymenuje.“ (http://www.zbierka.sk/sk/predpisy/428-2012-z-z.p-34987.pdf).

Vo vyjadreniach politikov sa zabúda na nedodržanie primeranej lehoty, hoci na to už dávnejšie upozorňoval bývalý predseda Ústavného súdu SR p. Ján Mazák (http://www.sme.sk/c/6656148/byvaly-sef-ustavneho-sudu-odovodnenie-prezidenta-nemoze-obstat.html).

MôŽE PREZIDENT ČAKAŤ NA ROZHODNUTIE ÚSTAVNÉHO SÚDU?

Ústava Slovenskej republiky neumožňuje „odložiť“ vymenovanie generálneho prokurátora z dôvodu, že prebieha konanie na Ústavnom súde týkajúce sa výkladu niektorej časti Ústavy. Naopak, čiastočné a dlhodobé znefunkčnenie generálnej prokuratúry je v rozpore s Ústavou SR, s ochranou zákonnosti a je podstatným narušením systému štátnych orgánov. Svojvôľa a odkladanie rozhodnutia v podaní Gašparoviča bolo neústavné. Súčasne je tu podozrenie, že prezident úmyselne zneužil svoje právomoci na dosiahnutie politického cieľa, prípadne iného  (možno aj majetkového) prospechu.



spolocnost | stály odkaz

Komentáre

  1. ved ale
    gasparko vymenovat nemoze,ficko ho drzi za gule...
    publikované: 08.01.2013 13:59:34 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. pieseniceka
    publikované: 09.01.2013 16:45:22 | autor: terina (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014