Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zloženie a použitie čajov

    
Čaj zelený
     Použitie: uvoľňuje z tela voľné radikály, znižuje cholesterol v krvi a krvný tlak. Má silné povzbudzujúce účinky, pomáha nielen proti fyzickej únave, ale povzbudzuje aj myseľ. Zvy-šuje obranyschopnosť pokožky, hydratuje pleť a zásobuje ju vitamínmi, znižuje riziko vzniku rakoviny kože. Má preventívny účinok proti tvorbe zubného kazu.
 
Čaj prieduškový
     Zloženie: mäta pieporná, skorocel kopijovitý, rebríček kopcovitý.
     Použitie: má priaznivé účinky na dýchacie cesty, uľahčuje dýchanie a odkašľávanie, rege-neruje organizmus a podporuje látkovú výmenu, čaj vhodný aj pre deti.
 
Čaj na nervy
 
     Zloženie: ľubovník bodkovaný, rebríček, medovka lekárska, levanduľa úzkolistá, skorocel.
     Použitie: má upokojujúce účinky pri stresových situáciách spojených s nespavosťou a psychickou labilitou. Je to „balzam na nervy“.
 
Čaj horký žalúdočný
 
     Zloženie: repík lekársky, rebríček kopcovitý, mäta pieporná, archangelika lekárska.
     Použitie: pôsobí kladne pri žalúdočných, pečeňových a žlčníkových poruchách. Uvoľňuje činnosť čriev a pomáha pri nadúvaní.
 
Čaj na dobrý spánok
     Zloženie: medovka lekárska, slez lesný, ibiš ružový, nechtík lekársky.
     Použitie: pôsobí uvoľňujúco na celý organizmus. Podporuje hlboký a príjemný spánok s pocitom šťastia, po ktorom je človek oddýchnutý a svieži, čaj vhodný aj pre deti.
 
Čaj povzbudzujúci
     Zloženie: mäta pieporná, levzea šustivá, malina lesná.
     Použitie: pôsobí povzbudzujúco na celý organizmus a nahrádza kávu. Regeneruje sily a čiastočne podporuje potenciu. Odbúrava únavu a pocit spánku.
 
      
Čaj diabetický
     Zloženie: medovka, mäta, fazuľové lusky, nechtík.
     Použitie: vhodným používaním liečivých rastlín môžeme priaznivo ovplyvniť priebeh chorôb akou je napr. cukrovka. Podobne ako inzulín, ovplyvňuje výmenu sacharidov v organizme.
 
Čaj čierny s mätou
     Zloženie: mäta pieporná, čierny čaj.
     Použitie: čaj obsahuje triesloviny, tonizujúce látky a tanín, ktorý podporuje chuť do jedla a zmierňuje bolesti hlavy.
 
 
Čaj regeneračný
     Zloženie: silybum mariánske, nechtík lekársky, čakanka obyčajná, mäta pieporná, rumanček.
     Použitie: môže sa používať pri poruchách funkcie žlčníka a pečene. Priaznivo pôsobí na funkciu pečeňových buniek, podporuje vylučovanie žlče.
 
Čaj urologický
 
     Zloženie: vŕbovka, praslička rošná, breza bradavičná, žihľava, ľanové semeno, materina dúška.
     Použitie: pôsobí kladne pri liečbe zápalových ochorení močových ciest, ľadvín a vďaka vŕbovke malokvetej je vyhľadávaný pri liečbe prostaty. Napomáha pri vyplavovaní piesku a ľadvinových kamienkov.
 
 Čaj čistiaci ľadvinový
     Zloženie: petržlen, žihľava dvojdomá, praslička roľná, rumanček pravý.
     Použitie: čistiaci čaj pôsobiaci ako čistič tela, odstraňuje soľ z tela a kĺbov. Tým napomáha pri liečení dny, osteoporózy, poruchách chrbtice a pohybových orgánov. Taktiež má močopudný účinok a napomáha pri ochoreniach mechúra a obličiek, lieči reumu, poruchy srdcového rytmu, je vhodný pri vodnatieľke a na liečenie kataru.
 
Čaj šťastia
     Zloženie: mäta pieporná, šalvia lekárska, žihľva dvojdomá, pamajorán obyčajný.
     Použitie: používa sa ako podporný prostriedok na posilnenie nervov, proti stresu a boleniu hlavy. Urýchľuje trávenie a taktiež pôsobí podporne pri žalúdočnej nervozite a vredoch, ženských ochoreniach, reumatizme, črevných parazitoch, bolestiach zubov a bolestiach krku, proti hemeroidom, pľúcnym ochoreniam, astme, čaj vhodný aj pre deti.
 
    

Zdravie | stály odkaz

Komentáre

  1. Z „Čajov“ čo tu uvádzaš je jedine čaj zelený
    Ostatné sú bylinky z ktorých sa robia odvary. Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. Pestuje sa skoro na všetkých kontinentoch. Tie prímesi byliniek čo tu spomínaš na rôzne neduhy sa predávajú aj u nás, dokonca sa pridávajú do čajovej drti. To sú tzv. ochutené čaje.
    Vie ma rozosmiať keď čítam na obaloch veľkými písmenami na čo všetko tie čaje sú. Najčastejšie na chudnutie. Je to Pu-er, ale aj Roibosy. No po nich sa chudne asi tak, ako sú niektoré zelené čaje proti rakovine. Ono tie čaje majú schopnosť vytvárať akú takú imunitu pred vznikom rakoviny, tak isto aj tie čaje na chudnutie obsahujú niečo čo eliminuje tuky, ale po pití čaju ešte nikto nechudol, ani dennodennom, ani každohodinovom, ani vypití vedra čaju 
    publikované: 29.01.2009 16:59:00 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  2. idem si dat moj himalajsky
    na klby.. :)
    publikované: 29.01.2009 20:12:47 | autor: Majamaja (e-mail, web, autorizovaný)
  3. súhlasím
    áno, believer, máš pravdu. Skutočný čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. V tomto článku som však použila všeobecnejší význam slova "čaj", tak ako sa používa v bežnej komunikácii..ako napríklad žihľavový čaj,...ale v skutočnosti by tam malo byť uvedené "bylinková zmes". Ďakujem za upresnenie :)
    publikované: 30.01.2009 10:19:02 | autor: diana (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014