Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Opozíciu viac zaujíma jedna riaditeľka, než desaťtisíce poberateľov dôchodkov

...pri odvolávaní generálnej riaditeľky RTVS opoziční poslanci plačú a ronia krokodílie slzy, lebo jedna osoba, ktorej mesačný plat je asi 9 000 € prišla o funkciu, ale osudy stoviek invalidných dôchodcov, sirôt, vdov a vdovcov, sú im úplne ľahostajné....

        To, že sa  v parlamente porušujú naše zákony ako na bežiacom páse, je známa vec. Ostatným prípadom je  odvolanie  generálnej riaditeľky RTVS z funkcie. Pred pár dňami to boli pre zmenu poberatelia výsluhových dôchodkov,  ktorým poslanci bez mihnutia oka zrušili už skôr priznanú valorizáciu.

Podčiarkujem, že ak  sa  pri nezákonnom rušení valorizácie  neozval v parlamente ani v médiách žiadny poslanec, hoci týmto opatrením sú postihnuté desaťtisíce občanov tejto republiky vrátane invalidných dôchodcov, sirôt, vdov a vdovcov,  tak pri  odvolávaní  generálnej riaditeľky RTVS  opoziční poslanci plačú a ronia krokodílie slzy, lebo jedna osoba, ktorej mesačný plat je asi 9 000 €  prišla o funkciu.

Falošné sú aj média. Osudy desať tisícov  občanov tejto republiky,  medzi ktorými sú  mnohí invalidní  dôchodcovia, siroty, vdovy a vdovci  ich vôbec „netankujú“ a postihnutým nedali žiadnu možnosť, aby sa k svojej situácii vyjadrili, hoci aj oni sú presvedčení, že pri rušení valorizácie bola porušená ústava. No pri pani generálnej riaditeľke  ich zrazu zaujíma, že ju „smeráci“ odvolali v rozpore s platným právom. V tomto prípade podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec  vie povedať,  že  spôsob odvolávania  bolo jedno divadlo. Alebo taký predseda poslaneckého klubu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Jozef Viskupič povie, že spôsob, ani metóda odvolávania sa mu nepozdáva, lebo  štátu hrozia žaloby a súdna dohra. A celá opozícia tvrdí, že na odvolanie riaditeľky neboli splnené zákonné podmienky a sociálni demokrati Zemkovú zbavili funkcie s cieľom politicky ovládnuť verejnoprávnu televíziu a rozhlas.

Preto sa pýtam, kde bola opozícia vtedy,   keď sa rušila valorizácia  dôchodkov z výsluhového zabezpečenia?  Prečo ich viac zaujíma osud jednej osoby, ktorá podľa mňa  ich o to ani neprosila, ale osudy desať tisícov ľudí odkázaných na dôchodkové dávky sú im úplne ľahostajné?   Aký cieľ  zrušením  valorizácie  ste páni poslanci vlastne sledovali? 

To, že poslanci Smeru-SD  idú za svojim cieľom hlava nehlava je ich vec a ich voličov, ale  to, že  opozícia ich bez slova nechá takéto zbojstvá konať,   je nielen vecou poslancov opozície, ale aj vecou voličov, ktorí opozíciu volili. A tí sú vrcholne nespokojní  s vašim správaním sa, lebo  akosi neplatí staré známe, že pred zákonom si máme byť všetci rovní.

Preto sa ani nečudujem komentujúcim na stránke  http://www.zvazvojakov.sk/2012/06/prehlasenie-ur-zvsr-k-valorizacii/   keď náčelníkovi generálneho štábu položili túto otázku:

„Pán generál osobne Vás považujem za charakterného človeka a preto by som Vás prosil o vašu odpoveď na túto otázku: Nebudú Vás takéto judášske peniaze páliť vo vrecku, ak viete, že ich pôvodne mali dostať aj siroty a vdovy po profesionálnych vojakoch, ktorí napríklad zahynuli pri leteckom nešťastí v Maďarsku ? Za verejnú odpoveď dopredu ďakujem!"

Ja dodávam, že odpoveď tam ešte nie je.

Viete oni ex vojaci by sa bez valorizácie ich dôchodkov zrejme aj  zaobišli, nie je to totiž prvýkrát,  čo im ich dôchodky štát nevalorizoval, ale sú veľmi nespokojní s tým, že sa to udialo v rozpore s platným právom, a že to postihlo aj úplne nevinných ľudí, ale najmä to, že toto nikoho v tejto republike nezaujíma. Hoci ako vieme,  to čo vyviedli poslanci postihne aj tých čo poberajú invalidné výsluhové dôchodky, vdovské výsluhové dôchodky, vdovecké výsluhové dôchodky a sirotské výsluhové dôchodky nielen po vojakoch, ale aj po príslušníkoch Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Železničnej polície a colníkoch. Žiaľ mnohí o tom ani netušia a v tom je tá tragédia. Páni poslanci,  normálnym ľuďom ste už na smiech. Ja osobne sa za vás hanbím, lebo som niektorých z vás volil.  S pozdravom doko.

Viac  na túto tému píšem na   http://doko.blog.portal.sk/detail-byvali-vojaci----fackovaci-panaci--sucasnych-politikov-.html?a=05526d625930bfbe01dd70a3238edfde


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. Plne suhlasim
    Je to hanba, co urobil Smer-SD a hlavne pan poslanec Rasi, ktory vsunul do ineho potrebneho zakona zmenu ineho zakona. Veril by som aj tomu, ze vela poslancov ani nevedelo za co pri schvalovani hlavneho zakona schvaluju. Ale je to ich robota a hanba, ze necitaju co maju a hraju sa na PC, mobiloch a robia za nase peniaze ine cinnosti nez tie na ktore dostali od nas ludi poslanecky mandat. Naco je tam 150 darmozracov? Oni tak nazyvaju vysl.dochodcov, ale pri tom vysl.dochodcovia si prispievaju na svoje dochodky vacsimi odvodmi pocas celej sluzby v ozbrojenych silach.
    Ale co by sme chceli v tomto "pravnom" state? Na dochodky sudcov nikto nesiahne lebo ti by si vysudili kludne naspat aj doplatok a dvojnasobok. Hnus velebnosti.
    publikované: 27.06.2012 09:03:20 | autor: Igor (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. 2Igor: Raši je v tom asi nevinne
    Poslanecký návrh, ktorý predložil poslanec Raši neobsahoval novelu zákona 328/2002. O tejto novele nevedeli ani poslanci v prvom čítaní. Túto novelu do poslaneckého návrhu vsunuli členovia parlamentného výboru pre financie 13.6.2012. Následne si túto pripomienku osvojil aj parlamentný výbor pre zdravotníctvo (alebo sociálne veci?), ktorý bol gestorom predloženia návrhu. myslím že ohľadne novely zákona 328/2002 vystupoval najmä poslanec Duchoň?
    publikované: 27.06.2012 11:00:48 | autor: buko1 (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Milý kritik,
    výsluhoví vojaci berú v priemere 800 € a pritom niektorí boli len civilnými vojakmi v nejakej armáde trebárs v Trenčíne.

    V živote neboli zočivoči vojnovému nebezpečiu. Po istom počte rokov chmatli 800 a viacej mesačne, popritom naďalej berú plat od štátu alebo samosprávy

    Teraz nehovorím o vojnových obetiach ale o väčšine vojakov v najšom kraji

    Ak sú všetci obyčajní zamestnanci povinne zdaňovaní 50-mi percentami zo svojej ceny práce, treba rovnako zdaniť všetkých - prečo má byť obyčajný zamestnanec zaťažený viacej ako vojak, živnostník, policajt ?

    Čerpá obyčajný zamestnanec z verejných zdravotníckych služieb viacej ako živnostník, policajt, vojak?

    Tak prečo títo neodvádzajú rovnako ako zamestnanci?

    buď všetci plaťte tých 50 % percent z ceny práce ako obyčajný zamestnanec alebo znížte odvody zamestnancov, ktorí TERAZ ťahajú celý odvodový systém do zdravotníctva a sociálky za ostatných - najmä za živnostníkov !

    Tiež vojakov a policajtov !!

    tak

    publikované: 27.06.2012 11:24:31 | autor: prečo má zamestnanec platiť a živnostník/vojak NIE ? (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. prečo má zamestnanec platiť a živnostník/vojak NIE ?
    Hoci tvoj koment ide mimo tému, rád ťa poopravím.
    1. V ozbrojených silách nie sú ani neboli „civilní vojaci“. A k tomu priemeru asi toľko. Tých, čo berú väčší výsluhový dôchodok než spomínaných 800 € je asi 10%, a berú ho preto, že mali vysoké platy a z nich pochopiteľne aj veľa odvádzali na svoj budúci dôchodok. Pritom ani jeden z nich neslúžil v armáde menej ako 28 rokov. Väčšina poberateľov VD má dôchodky hlboko pod 800 €.
    2. Dane a odvody platia pracujúci poberatelia výsluhových dôchodkov (VD) väčšie ako pracujúci poberatelia starobných dôchodkov (SD). Lebo napr. pracujúci SD ani ich zamestnávatelia neplatia odvody na invalidné poistenie a do fondu nezamestnanosti, no pracujúci poberateľ VD a jeho zamestnávateľ ich platiť musí.
    3. Pracujúcemu SD sa jeho dôchodok zhodnocuje o 0,5% za každých odpracovaných 30 dní no pracujúcemu VD ani o cent. Inak povedané, pracujúci VD musí všetky svoje dane a odvody odviesť štátu a fakticky z toho nemá žiadny priamy profit. Čiže je sociálne cítaci a solidarní s chudákmi, lebo jeho odvody práve im rozdáva Sociálna poisťovňa.
    4. Na tvojom mieste by som sa skôr pýtal, prečo si platy a dôchodky v prvom rade neznížia politici, poslanci, sudcovia atď. Ich životné pôžitky sú totiž tak vysoké, že o tom každý z nich radšej mlčí.
    5. Ak si nato mal, kto ti bránil, aby si sa tiež nestal vojakom či policajtom a teraz by tebeč zavideli íní, tak ako ty zavidíš im?
    publikované: 27.06.2012 14:08:11 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Nebuď smiešny, aká závisť
    keď niekto na niečo poukáže, hneď za tým vidíš závisť ?

    to ja môžem podľa toho dedukovať, že ty závidíš poslancom a sudcom, keď na to poukazuješ - ale nie je mi vlastná takáto prízemná logika

    Civilný vojak je pre mňa každý vojak, ktorý nebojuje na vojnovom fronte - je de fakto na mierovom poli a jeho životaohrozenie nie je vôbec také radikálne ako ohrozenie nejakého vojaka v Iraku.

    Takých vojakov bolo na Slovensku dosť, za komunizmu nás títo "vojaci" nedokázali ochrániť ani pred nájazdom ruských vojenských prišelcov, čo tu parazitovali 40 rokov

    Ja hovorím o 800 € výsluhového dôchodku, z ktorého vojak vyslúžilec už neodvádza nič a ešte im ho idú valorizovať - naozaj by bolo zaujímavé numericky spočítať:

    1. či si ten vojak za tých pár rokov v službe nahonobil na 800 eurový dôchodok,

    2. a porovnať to s človekom, ktorý 40-50 rokov poctivo drel s priemerným zárobkom a akú sumu mu po 40 rokoch Socpoisťovňa priklepne ako mesačný paušál

    Elementárne porovnanie MD a D, t.j. týchto 4 čísel (1. koľko zaplatil za niekoľko rokov služby štátu vojak, 2. dôchodok vojaka, 3. koľko zaplatil Socpoisťovni za 40 rokov človek s priemerným zárobkom 4. dôchodok priem človeka) by dalo výsledok, či Sociálna poisťovňa finančne výrazne nezvýhodňuje vojakov a policajtov na úkor ostatných

    A ruku do ohňa dám, že to tak je - vojakov a policajtov Socpoisťovňa nepomerne zvýhodňuje
    publikované: 27.06.2012 15:01:19 | autor: mimo tému, ale k podstatnému problému (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Pre väčšie zorientovanie sa
    http://hnonline.sk/c1-56200740-vysluhove-dochodky-sa-zdania

    Podľa riaditeľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Petra Goliaša je celý systém týchto dávok drahý, každoročne ho musí DOTOVAŤ ŠTÁT zo štátneho rozpočtu a navyše je diskriminačný oproti ostatným povolaniam. „Výsluhové dôchodky by z týchto dôvodov mali byť postupne zrušené a nahradené osobitným poistením pre rizikové zamestnania.“

    Konečne
    Ak sa výsluhové dôchodky ZRUŠIA, tak to bude konečne jeden z krokov svedčiacich o otvorení očí - tento štát nemá na to, aby platil výsluhové dôchodky ľuďom, ktorí celú službu vykonávali kancelárske a administratívne roboty v armáde
    publikované: 27.06.2012 15:14:46 | autor: open your eyes (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. prípadne nevykonávali ani tie
    a napr. zametali dvory armádnych budov
    publikované: 27.06.2012 15:16:19 | autor: open your eyes (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Úúú, to človeku nedá
    publikované: 27.06.2012 15:33:03 | autor: krišpín (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Valorizácia v roku 2012 pre chybu poslancov by predsa len mala byť
    Novela zákona 328/2002 Z.z., konkrétne jeho § 68 ods.13 je už od 29.6.2012 zverejnená v Zbierke zákonov pod číslom 185/2012 Z.z. Účinnosť tejto zmeny je stanovená na 30.6,.2012. No podľa môjho názoru, prvýkrát sa táto novela môže uplatniť až po vydaní zákona o štátnom rozpočte, čo bude niekedy v decembri 2012, takže by mala platiť až pre valorizáciu v roku 2013.
    Môj názor vychádza z tejto úvahy:
    V § 68 ods.13 sa uvádza, že „ Dávky výsluhového zabezpečenia sa zvyšujú podľa odsekov 1 až 7 v tom kalendárnom roku, v ktorom sa ....hodnostné platy profesionálnych vojakov zvyšujú na základe zákona o štátnom rozpočte ...“ Podtrhujem slovo „ZVYŠUJÚ“ inak by sme mohli povedať, že pôjde o dávky, ktoré sa ešte len majú v budúcnosti podľa zákona o štátnom rozpočte zvyšovať. A keďže zákon o štátnom rozpočte nie je jedinečný ako napr. Zákonník práce, ale vychádza každý rok, a platí vždy len pre konkrétny kalendárny rok a keď vieme, že zákon o štátnom rozpočte na rok 2012 bol vydaný ešte v roku 2011, aby mohol platiť od 1.1.2012 podľa môjho názoru už nemôže byť pre náš prípad použitý, lebo by išlo o retroaktivitu ako „Brno“.
    publikované: 29.06.2012 11:00:52 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Prečo
    "sa novela môže uplatniť až po vydaní zákona o štátnom rozpočte, čo bude niekedy v decembri 2012 ?"

    Novela sa uplatňuje hneď ako je platná

    ty si bývalý policajt ?

    publikované: 29.06.2012 11:17:27 | autor: krišpín (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Novela
    Novela sa uplatňuje od nadobudnutia účinnosti, v tomto prípade od 30.6.2012, avšak novelou zákona nemôžu byť zrušené ani odňaté práva nadobudnuté podľa predchádzajúceho právneho stavu, v tomto prípade právoplatné rozhodnutie o valorizácii je vykonateľné bez ohľadu na neskoršie novely zákona - tzv. princíp právnej istoty. Inak povedané, kto má v ruke rozhodnutie o valorizácii, od ktorého doručenia uplynulo viac ako 15 dní a neodvolal sa proti nemu, tak má nárok na valorizáciu aj v tomto roku.
    publikované: 29.06.2012 16:57:41 | autor: vlk (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014