Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

TOP 20 ALBUMOV 2014, pt. III

Každá nekonečná sága sa raz skončí. Skončil sa Twilight, skončil sa Harry Potter. Policajná akadémia tiež nenaberá nových členov. Ordinácia v ružovej záhrade doordinovala, Panelák opustil posledný obyvateľ. To znamená, že aj Búrlivé víno raz skončí, musí. Rovnako končí aj moja sága TOP 20 ALBUMOV 2014. Presne pred rokom sa začala a do roka a do dňa je tu koniec.

5. CHEEK TO CHEEK – Lady Gaga and Tony Bennett
Lady Gaga je zvláštne stvorenie. Vyzerá ako z inej planéty, jej hudba je pre vás, alebo prudko počúvateľná, alebo prudko nepočúvateľná. Pre niekoho je Lady Gaga najväčšia osobnosť súčasného popu a pre niekoho je len ďalšia radová speváčka, ktorá sa odlišuje len svojím štýlom obliekania. Tak či tak marketing má premyslený viac než dobre. Čím dlhšie je Gaga na scéne, tým viac ma začína presviedčať o svojej genialite. Nikdy nebudem jej fanúšikom, nikdy nebudem dobrovoľne počúvať jej najväčšie hity, ale musím uznať, že ako obchodníčka je skvelá a tiež priznávam, že je výborná speváčka. A najnovšie dokazuje, že narozdiel od svojich kolegýň jej to ide aj pred kamerou, aj keď rola v American Horror story je jej písaná viac ako na mieru. Obyčajný pop Lady Gagu už asi nebaví, ale chcela dokázať pochybovačom, že je skutočná speváčka a nie len Katy Perry s výstredným šatníkom. A tak spojila svoje sily s Tonym Bennettom a nahrali spolu album plný jazzových piesní. Pohodové, inštrumentálne dokonalé piesne a do toho príjemný Tony Bennet a neskutočná Lady Gaga. Keby som bola ešte objektívnejšia tak by Cheeh to cheek bol albumom roka. Z každej piesne počuť ako si to Tony Bennett a Lady Gaga užívajú. Z každého jedného tónu cítite tú neskutočnú atmosféru. To je najsilnejšia zbraň Cheek to cheek, dokáže vás chytiť za srdce a vtiahnúť do deja.
Ak po tomto niekto povie, že Lady Gaga nevie nič iné len strašiť ľudí svojím výzorom a kostýmami a je to obyčajná tuctová speváčka, tak je viac než silno voči nej zaujatý. Lady Gaga je jedna z najkvalitnejších speváčok a je škoda, že svoj hlas zašíva v obyčajných tuctových popovým piesňach. Just dance alebo Applause pretrpím, ale Goody, goody alebo Firefly, či Lush Life si s radosťou pustím znova a znova a znova.


4. WANTED ON VOYAGE – George Ezra
George Ezra mal u mňa vyhrané hneď ako som počula Budapest. Speváci s akustickou gitarou, na ktorej majú postavený základ svojej tvorby sú proste pre mňa neodolateľní. Navyše George Ezra nie je žiadny sladký chlapec s obyčajným hlasom. Práve naopak jeho hlboký hlas je úplne odlišný od všetkých tých ostatných spevákov. Jeho debutový album je vynikajúci. Veľmi dobre sa počúva, Ezra niekde spieva a niekde rozpráva príbeh a vy ho s napätím počúvate. Pesničkár ako vyšitý, ide mu to viac ako dobre. Jeho hlas výborne pasuje do rýchlejších piesní  Cassy O′ , úvodnej Blame it on me. Ešte výraznejší je v pomalších piesňach Leaving it up to you alebo Breakaway. Wanted on voyage je plný vynikajúcich piesní, ktorým dominuje hlas Georga Ezru a akustická gitara. Z albumu srší úprimnosť, radosť, energia. Piesne sú neopočúvané, pestré, zaujímavé. Na debutový album to je viac ako dobré a snáď bude George Ezra v nastolenom tepme a kvalite pokračovať ďalej.


3. ROCKFIELD - Chinaski
Možno je Česko lepšie v hokeji, futbale, tenise a vlastne vo všetkých športoch, ktoré existujú, ale v hudbe sa na nás nechytajú. Ale tak ako Hamšík a spol. občas vyhrajú nad Rosickým a spol. tak aj českí hudobníci dokážu nahrať kvalitný a počúvateľný album. Pri skupine Chinaski to nie je nič prekvapivé. Chinaski ešte nenahrali album, na ktorom by sa nenašli aspoň dva hity. Chinaski zbytočne nehľadajú nový zvuk, nevymýšľajú nasilu filozofické texty, a nič sa nehrajú. Pri počúvaní ich piesní mám stále pocit, že im, je jedno čo na ich tvorbu povie kritika, či vypredajú koncert do posledného lístka. Pri počúvaní doterajšej tvorby Chinaski a aj pri počúvaní novinky Rockfield mám pocit, že to čo robia ich baví a to je hlavné a ak sa to zapáči aj niekomu inému tak je dobre a ak sa to niekomu inému nepáči tak sa nič nedeje. Naozaj nič nové a prevratné nečakajte. Rockfield ponúka pohodové, pop rockové piesne, občas viac popové a občas viac rockové. Ale majú spoločnú chytľavosť a nezabudnuteľné refrény. Či ide o Milion dolaru alebo o jednu z mojich najobľúbenejších Každý ráno. Trochu vybočíme zo zaužívanej šablóny pri Láska
& hvězdy, ktorá zo začiatku znie ako funky pieseň, refrén je zase nákazlivo tanečný.  Melódiou a spevom vás zaujme Dojak, chvíľu mi trvalo kým som spoznala hlas Michala Malátneho. Najznámejšou piesňou z albumu je seriálové Víno. Pohodová, príjemná, veselá pieseň, taká typická pieseň od Chinaski.
Chinaski ešte nenahrali album, ktorý by ma nezaujal a nudil. Aj keď z predchodcu Rockfielda som mala pocit, že skupine dochádzajú nápady, ale s Rockfieldom moje obavy zadupali do zeme. Každý album prinesie poctivú pop rockovú hudbu, ktorú občas obohatia o niečo nové. Michal Malátný je navyše kvalitný spevák, ktorý je hlavný dôvod prečo Chinaski aj po rokoch stále bavia.


2. THE DREAM WALKER – Angels and Airwaves
Tom DeLonge už dávno nie je ten chlapík s gitarou s nalakovanými nechtami z Blink – 182. Stal sa z neho všestranný umelec, ktorý keď si niečo zaumieni tak to aj dosiahne. Zvuk a atmosféra albumu The dream walker je ovplyvnená dvomi faktormi. Prvým je Ilan Rubin, ktorý prišiel do skupiny v roku 2011 a síce hral dovtedy v rockových skupinách, ale má rád aj elektroniku a jeho rukopis na nových piesňach cítiť od prvej Teenagers
& rituals až po predposlednú Tremors. Druhým faktorom je Tom DeLonge. Pri dvojalbume Love I a Love II šíril okolo seba lásku. Pri prvých dvoch albumoch chcel robiť všetko neskutočne epické. No a pri tvorbe The dream walker ho začali fascinovať sny, nočné mory a poruchy spánku. A čo je najdôležitejšie, album je súčasťou multimediálneho projektu, ktorý zahŕňa krátky animovaný film Poet Anderson, komiks, novelu a ďalšie projekty. Samotný album je už na prvé počutie iný ako doterajšia tvorba Angels and Airwaves. V piesňach zostala DeLongeho ľahkosť, spevavosť a chytľavosť, ale všetko to je zabalené v čudných zvukoch, ťažkopádnych melódiách, ktoré sú, asi prácou Rubina. Tieto dva odlišné svety spolu, ale neskutočne ladia a fungujú. Niekde má viac priestoru Ilanova ťažkopádnosť Kiss with a spell, Paralyzed, The Disease. Ale aj v piesňach kde viac počuť rukopis Ilana Rubina sú DeLongeho nezabudnuteľné refrény. Kto má zase radšej ľahkosť a sviežosť Toma DeLongea tak si určite obľúbi The wolfpack, ktorý v refréne mierne pripomína I miss you Blink – 182. Ďalším typickým DeLonge songom je Tremors, ktorý zase znie ako mierne upravená pieseň, ktorá sa nevošla na predchádzajúci album. Album má dve geniálne piesne, pri ktorých máte zimomriavky. Prvou je Tunnels, ktorá začína pomaly a kľudne a postupne sa zrýchľuje, až kým nedorazí typický refrén od Toma DeLonga. Ak chcete mať z  piesne ešte väčší zážitok tak si pozrite spomínaný animovaný film. Na záver albumu prichádza pieseň Anomaly, ktorá vám vyrazí dych. Asi by málokto čakal obyčajnú akustickú pieseň. Nuž dočkali sme sa, jednoduchosť , melodickosť a obyčajnosť z piesne len tak sršia. Navyše DeLonge to zaspieval neskutočne precítene.
Nech je Tom DeLonge aký je, ale hudobník je výborný, má nápady, nebojí sa experimentovať, vie napísať pieseň, ktorá dokáže  zaujať a osloviť každého. Príchod Ilana Rubina najskôr vyzeral na riadny pruser, ale nakoniec priniesol do zvuku Angels and Airwaves zaujímavé nápady a nový zvuk, ktoré ku skupine akou AvA je pasujú.

 

 


1. OH, WHAT A LIFE – American authors
Ak niečo zosadí z prvého miesta Angels and Airwaves, ktorí sú mojou srdcovou záležitosťou, tak to musí byť niečo sakra dobré. A v živote by ma nenapadlo, že DeLonga a spol. by mohla prekonať ešte do minulého roka, pre mňa, neznáma skupina. American authors som objavila vďaka toľko preklínanému Glee ( nech odpočíva v pokoji ). Už si nepamätám kto a prečo spieval Best day of my life. Glee verzia sa mi páčila natoľko, že som si pohľadala aj originál verziu. A bum !  O týždeň som mala v rukách album Oh, What a life a jednoznačný album roka 2014. Nemám rada obyčajný pop a country tiež dvakrát nemusím ( hlavne jeho československé verzie ), ale keď sa obyčajný pop zmieša s americkým country tak to je dobré a čo viac, je to prudko návykové a prudko počúvateľné. Málo kedy sa mi stane, že si užívam komplet album, bez toho aby som nenarazila na pesničku, ktorá mi príde otravná, nudná alebo bez nápadu. Lenže American authors presne taký album nahrali. Či už je to úvodná rýchla Believer, spomínaná Best the of my life. bavím sa.  Niektoré piesne inklinujú viac do pop roku. Jedna pieseň za všetky, Heart of stone, je rýchla, gitarová. V medzihre trochu počuť aj country štýl.
American authors sú niečo nové a neopočúvané. Majú zaujímavé nápady. Niektoré piesne sa zo začiatku môžu javiť ako nudné a nezáživné, ale zrazu príde okamih, ktorý zmení celý pohľad na pieseň. Moment prekvapenia na Oh, what a life rozhodne nechýba a to je hlavný dôvod prečo ide o najlepší album minulého ( čoskoro predminulého ) roku.


Oth | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014