Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Štandardne neštandardný Fico

Štandarný socializmus je podľa Európskych socialistov bez nacionalizmu. Podľa Fica nie, podľa neho je hlavná solidarita a ostatné sú prkotiny. Aj národný socializmus bol socializmus.

Róbert Fico neraz odpovedal na obvinenia z populizmu a krajného ľavičiarstva, že SMER-SD je je štandardná ľavicová strana, ktorá je medzinárodne akceptovaná, je členom Socialistickej internacionály a Európskej strany socialistov.

Dnes je už jasné, že toto tvrdenie platilo iba potiaľ, pokiaľ bol Smer v opozícii a mohol svoju štandardnosť opierať iba o štandardnú opozičnú ľavicovú rétoriku. Vládna realita je však vždy vec kompromisov a tu sa hneď ukáže, čo je štandardné a čo nie. -plne prvý krok Róberta Fica - zostavenie vládnej koalície - jasne demaskoval štandardnosť strany Smer-SD. Z dvoch reálnych možností: koalícia so SNS alebo s SMK, ktoré prichádzali do úvahy ak chcel Fico vládnuť pomerne neobmedzene, si vybral tú, kde má záruku maximálnej možnej moci, teda koalíciu so Slovenskou národnou stranou.

Slovenská národná strana je strana síce extrémistická, nacionalistická, ale vcelku neškodná. Je to hlavne z dôvodu nízkej intelektuálnej kvality vedenia strany, jej členskej základne a voličstva. V súčasnom sofistikovanom politickom a ekonomickom prostredí je program, rétorika a činy SNS skôr smiešne ako hrozivé, hoci oslovuje hlavne menej vzdelanú časť obyvateľstva. Táto skutočnosť bola zrejme aj v pozadí Ficových úvah. O to nemilejšie z jeho pohľadu musí byť odmietnutie jeho vládnej koalície európskymi socialistami.

Európski socialisti boli dlho väčšinovými majiteľmi európskeho projektu, ktorého hlavným nepriateľom je už dvesto rokov nacionalizmus. Socialisti sú síce od narodenia internacionalisti, ale pravdou tiež je, že hlavne v ekonomickej praxi tento internacionalizmus veľmi ochotne nahrádzajú štátnym ochranárstvom. Odpor európskych socialistov k nacionalizmu má preto špecifický charakter zameraný hlavne na potláčanie politických nacionalistických aktivít, teda na taký nacionalizmus, ktorý dokáže motivovať obyvateľstvo krajiny k násilným akciám voči iným štátom, alebo vlastným menšinám. Damoklov meč nacionalizmu nad Európou neustále visí. Niet sa čo čudovať, že v tejto otázke socialisti neuznajú nijaké pragmatické argumenty, naopak, spojenectvo s nacionalisticky orientovanými stranami je pre nich tabu zakomponované do predstáv o štandardných socialistických hodnotách.

Po skutkoch ich poznáš... Dnes už môžeme podľa prvých reálnych krokov Róberta Fica hodnotiť.

  • Fico dokázal, že Smer-SD nie je štandardná ľavicová strana.
  •  Fico zhoršil medzinárodne postavenie Slovenska v Európe.
  • Fico tým, že neobhajoval svoje stanovisko v Bruseli aj pred zahraničnými novinármi, ale hlúpo pred nimi utiekol vytvoril o sebe negatívny obraz, ktorý sa mu bude ťažko naprávať.

Dopad tejto situácie na Slovákov je zatiaľ otázny. Isté je, že už prvé kroky novej vlády zhoršili našu medzinárodnú pozíciu, čo nemôže ostať bez následkov na slovenskú ekonomiku. Fico obetoval v mene moci "štandardnost" a východiskové medzinárodnepolitické postavenie Slovenska. Obávam sa, že táto obeť nebude posledná. Rovnako je zrejmé, že Ficova štandardnosť je v tom, že neuznáva štandardy.


Spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

  1. ono sa uz cosi deje
    tak napr. dnes sa kurz SK voci EUR a USD sa opat zhorsil, voci "socialistickej" CZK sa sice docasne zlepsil, ale mozno iba zotrvacnostou.
    publikované: 07.07.2006 12:02:06 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Môj názor na Fica, Dzurindu, Mečiara a Kováča
    Za posledných N rokov sa už vlád vystriedalo. Kto si nevšimol, ide o pravidelné striedanie dvoch princípov - princíp Mečiar a princíp Dzurinda. Jedni sú nacionalisti a ich pozitívnou stránkou je posilňovanie a zastávanie sa sebavedomia Slovákov ako národa, čiže nacionalizmus. Pozitívnou stránkou Dzurindovej vlády bola prozápadná orientácia, aj keď to zasa preháňali s americkým riťolezectvom, preto ich ľudia nevolili.
    Každý tento smer má aj svoje negatívne stránky. Myslím, že najlepšia je stredná cesta - ani nie rozpredávanie sa zahraničnému kapitálu, ani nie prílišné uzavieranie sa do svojej vlastnej maličkosti.
    Vivat Fico! A keby náš Ficko ešte pochopil, že pokiaľ sa poriadne neprikloní k stredu a nezačne robiť kompromisy so súčastnou vládnou opozíciou, za štyri alebo osem rokov pôjde ľuďom tak na nervy, že sa vráti tam odkiaľ prišiel - naspäť do opozície.
    Myslím, že všetko, čo som tu napísal, musí byť každému zrejmé na prvý pohľad a jasné ako facka :).
    publikované: 07.07.2006 19:29:49 | autor: qed (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014