Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mýtus menom The Church of Satan

    
                 Anton Szandor LaVey založil v roku 1966 Church of Satan, ktorá sa stala najznámejšou inštitucionalizovanou vetvou satanizmu. Tento šarlatán mal iba jeden cieľ, podchytiť pochybné existencie z čisto pragmatického dôvodu. Chcel zarobiť peniaze. A ako vidieť v tomto prípade, zo satanizmu sa dá vytĺcť riadny balík.
                  LaVey si pred založením „cirkvi“ musel vymyslieť poriadne zaujímavý životopis. Uviedol v ňom, že pracoval ako krotiteľ levov v cirkuse, hypnózer, hráč na organe v bordeli a fotograf sanfranciskej polície. Neskôr sa zistilo, že neexistujú žiadne záznamy, že by bol zamestnaný v Clyde Beatty Circus, vlastník Mayan Housu (domnelého bordelu) deklaroval, že nikdy nezamestnával nijakého LaVeya a poprel, že by v jeho podniku bol niekedy pochybný podnik, rovnako neexistuje žiaden záznam o jeho práci v San Francisco Police Department. Anton Szandor LaVey (pôvodným menom Howard Stanton LaVey) bol obyčajný „budižkničemu“, ktorý sa aktívne venoval mágii a príležitostným, zväčša manuálnym prácam.
                  The Church of Satan bola založená z dôvodu ryžovania peňazí, z knihy The Satanic Bible (1969) sa predalo viac ako milión kusov a okultná téma v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch získala na popularite (napr. filmy Rosemary´s Baby či The Exorcist). High Priester of Chuch či Black Pope, ako sa nazval, mal teda na dlhú dobu o živobytie postarané.
                   Filozofia Church of Satan je založená na čistom hedonizme a ako opozit voči odriekaniu a morálke. Samotné „vraždenie neviniatok“ je skôr  výmysel ako reálne podložená vec. Na druhej strane je však pravda, že mnoho psychopatov (napr. Charles Manson Family) hlásalo, že ich inšpiroval diabol. Samotná Church of Satan bola skôr skupina excentrikov, ktorí nemali čo robiť od dobroty.
                   Čierne omše, krsty, svadby a pohreby s presne definovanými rituálmi v maskách boli dokonca popísané v ďalšej LaVeyovej knihe The Satanic Rituals (1972).
                    Postupne sa však LaVay dostával do finančných ťažkostí (konkurencia na satanistickom trhu bola veľká- hudobné skupiny, psychopati, čarodejnice, okultné krúžky apod.) a začiatkom deväťdesiatych rokov musel dokonca predať svoj BlackHouse a venovať leva, ktorého v ňom choval, miestnej ZOO. Ešte predtým „cirkev“ opustila asi polovica členov, ktorí založili Temple of Set v očakávaní bezpracného zisku. Obe zoskúpenia však pomaly začali upadať do zabudnutia. Po smrti LaVeya v roku 1997 sa The Church of Satan zredukovala na pár jedincov a stala sa len ďalšou sektou, ktorá neprežila svojho zakladateľa.
                   Úmysel sa však LaVeyovi vydaril, od založenia „cirkvi“ v roku 1966 až do svojej smrti nemusel pracovať a žil ak „najvyšší kňaz“ a „čierny pápež“. Ako sa vraví, každý si zarába ako vie…

Kontroverzné osoby, hnutia a skupiny | stály odkaz

Komentáre

  1. NIE SI TY KRESTAN?
    CHLAPCE, JA BY SOM TI TU VEDEL NAPISAT TAKE SVINSTVA NA CIRKEV KRESTANSKU..A CO? ZAVIDIS MU, ZE BOL POPULARNY A MAL PENIAZE, HERECKY? NDOKAZ AJ TY NIECO...UZ JE MRTVY, TAK MAJ TROCHU UCTY, HEHE
    publikované: 09.08.2007 21:28:35 | autor: SALADIN (e-mail, web, autorizovaný)
  2. nechceme ziadnu cirkev
    nechceme ziadnu cirkev,hlavne nie katolicku!dost bolo z knazov-darmozracov!!!nech idu robit ako poriadny ludia.uz nezijeme v stredoveku.lavey robil velmi dobre co robil:nasral do tvare idiotom veriacim.zrusit cirkev uplne,fararov vyhnat!!!
    publikované: 14.08.2008 12:52:01 | autor: rotten (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. katastrofa
    Odflaknutejší článok som nikdy v živote nečítal, 7 ostavcov, jeden idiotskejší ako druhý, podľa spôsobu písania a tvojich "argumentov" tipujem, že máš maximálne tak 15 rokov, viac nie. Ešte budeš musieť prečítať veľmi veľa kníh, aby si si mohol dovoliť napísať nejaký článok, o ktorom si ostatní nebudú myslieť, že je úplne jebnutý. Možno by si mohol začať štúdiom histórie kresťanstva a všetkých pápežov, potom by si videl kto je to darmožráč a budižkničemu.
    publikované: 27.02.2012 19:07:32 | autor: Tomas (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014