Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Je zníženie rýchlosti v obciach ozaj len o bezpečnosti?

Jazdíte často autom a nie len po diaľničných úsekoch, ale bežne po tých väčšinových slovenských cestách. Nezdá sa vám, že vaše náklady od marca stúpli?
Podľa štatistík bolo na Slovensku za posledný polrok menej dopravných nehôd ako minulý rok za to isté obdobie. Pripisuje sa to zníženiu rýchlosti v obciach. Nenamietam, má to svoj význam. navrhujem znížme rýchlosť ešte viac. Obec 30 km/h a mimo obce 60 km/h. Klesne nám nehodovosť ešte viac. Alebo viete čo? Obec 10 km/h a mimo obce 50 km/h. Na cestách prestanú umierať ľudia.

Ozaj bolo dôvodom zákona znížiť nehodovosť, ako o tom hovoria kompetentní, alebo to bude len to pozlátko a pravda bude niekde inde?

Pár rokov dozadu sme podobné zníženie asi na rok na Slovensku mali, ale vrátili sme sa späť k 60 km/h. Zvýšili sa totiž emisie a vodiči sa sťažovali na vyššiu spotrebu.

A blížime sa k vnútrajšku pozlátka. Spotreba. Tá opäť narástla. Ak idete na dlhšiu trasu, alebo chodíte veľa po meste, vzrástli vám od marca náklady na pohonné hmoty. Viac tankujete, štát viac zarobí na spotrebných daniach. Nechcete to akceptovať, chodíte rýchlejšie, štát zarobí na pokutách.

Výsledok zníženia rýchlosti:

+ štát zarobí na spotrebných daniach a DPH
+ štát zarobí na pokutách
+ štát ušetrí na nákladoch na liečbu ranených pri autonehodách
+ poisťovne majú väčší zisk = štát zarobí aj na priamych daniach

Štát jednoducho získa, získa a zasa len získa.

Je ozaj zníženie rýchlosti o záchrane životov. Ak by áno, štát by tieto zisky dával aj do budovania a rekonštrukcie ciest, na ekológiu. Ale ja nevidím nič iné, len zaplátane diery. A tie sa budú po zime plátať znova. Vidím pseudodiaľnice, ktorými za 20 rokov  nie sme schopní spojiť západný koniec republiky s tým východným.

Niekto niekomu povedal: nájdite cesty, ako môže štát najviac na občanoch zarobiť, bez toho, aby to bolo veľmi okaté. A jednou z týchto vecí je aj zníženie rýchlosti.

Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. zdravim, no aj neviem s tou spotrebou
    ako to je, ale jazdim kazdy den ako po meste, tak aj po obchvate a ja som prave zaregistroval mensiu spotrebu, v priemere na nadrz prejdem cca o 50 km viac ako doteraz ;)
    publikované: 17.07.2009 15:00:17 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ???
    Myslím, že by na tom zarobil veľmi málo. Peniaze nebudú dôvodom.
    publikované: 22.07.2009 10:11:00 | autor: Jano (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014