A teraz niečo z iného súdka, či skôr hrnca. Verše nahradíme surovinami, skryté významy koreninami. Rozhodla som sa totiž, že vám ukážem ďalšiu stránku svojho ja, ktoré rado varí, experimentuje a improvizuje. Ak patríte k dobrým papkáčom, ktorých chuť do jedla sa snúbi s labužníctvom, potom mám pre vás jeden tip na chutný obed vhodný i na slávnostné príležitosti. Poďme teda k veci bez zbytočných prieťahov, pokúsim sa na to ísť systematicky a prehľadne. V prípade, že by vás moja ponuka zlákala, dlhé reči by vám len prekážali v práci.
Na prípravu kurčaťa na víne na spôsob bažanta budeme potrebovať tieto suroviny:
jedno kurča, 150g prerastanej slaniny, štvrť masla, 2 polievkové lyžice hladkej múky, 3 mrkvy, 1 cibuľa, 3 dl sladkého červeného vína, soľ, borievky, koreninová zmes na divinu, bobkový list.
Umyté a osušené kurča si naporcujeme a osolíme. Maslo necháme rozpustiť a pridáme k nemu na kocky pokrájanú slaninku, trochu opražíme. Keď nám slaninka pustí výpek, sprudka v ňom opečieme z oboch strán postupne stehná, prsia, krídla i chrbát. Jednotlivé kusy kurčaťa z výpeku vyberieme a speníme v ňom do sklovita nakrájanú cibuľu, pridáme na kolieska pokrájanú mrkvu a orestujeme ju. Kurča vrátime do hrnca, podlejeme vínom. Vložíme ešte bobkový list, zopár borievok a trocha koreninovej zmesi na divinu.
Pod pokrievkou dusíme do mäkka. V prípade potreby dolejeme trochou vody. Keď je kurča hotové, vyberieme ho von a šťavu zaprášime múkou. Takto pripravenú omáčku môžeme ešte dochutiť soľou, prípadne i cukrom. Vhodnou prílohou je ryža, zemiaky, opečená bageta či zeleninový šalát. Ja som použila opečené zemiaky a rímsky šalát s paradajkami, kyslou smotanou, citrónom, soľou a štipkou koreninovej zmesi gyros.
A toto je výsledok:
Želám vám dobrú chuť!
Kurča na víne a lá bažant
15.09.2008 08:10:34
Ak patríte k dobrým papkáčom, ktorých chuť do jedla sa snúbi s labužníctvom...
Komentáre
hmm... mnam :)
Takéto provokácie na ráno
Myslím, že by som sa dala pozvať...
šmankote,také víno na kura !
Ale,vyzerá to fajne
Tak tento recept - to je niečo pre mňa...
A tento Tvoj recept ma zaujal už tým, že tam dávaš červené víno a korenie na divinu - a vlastne "vyrábaš" z neho bažanta... Len trošíčku uvažujem, prečo si musela dať máslo, keď tam dávaš slaninu. Ale zrejme kvôli tomu, aby bolo chrumkavé...
Inak slanina s kolieskami cibule na kurčati a soľ, nič iné v podstate netreba, je tiež vynikajúci recept.
A díky za foto... vyzerá to mňam... :-)))
Lesmiria,
Milí moji návštevníci,
Lasky, do lesa sa drevo nenosí, ale možno niekedy nabudúce. Nuž a Teide, bola špeciálna príležitosť, deň predtým sa čo-to vypilo a na ďalší sa opäť hodilo. Možno práve kvôli plnosti, sile, sladkosti tohto vínka, ktoré podľa mňa patrí k tým ťažším, kraľovala jedlu úžasná chuť vínka, ktoré umocnilo každučký kus mäska. Prešlo ním dokonale, čo bolo vidno i na jeho tmavej farbe. A tak sa skurčaťa takmer bažant stal.
lesmiria
mňam :-)
Pirátka,
Lesmiria, ďakujem :-'